Salim reanimeerde Bas: ‘Dat iemand daar ligt en dat je dan een filmpje maakt. Dat gaat er bij mij niet in.’

Salim El Meriami probeerde Bas van Wijk afgelopen zaterdag nog te reanimeren. Maar helaas mocht het niet baten, voor Bas was het te laat. In een interview vertelt Salim zijn verhaal, waarin hij vertelt dat het onbegrijpelijk is dat omstanders in zo’n situatie gewoon blijven filmen in plaats van in actie te komen. 


Op het moment van de schietpartij was Salim in de buurt aan het zwemmen. Hij hoorde van een vriend dat er was geschoten en dat iemand gewond was geraakt. Salim, die een EHBO-diploma had, twijfelde geen moment: hij kwam direct in actie. Daarom is de frustratie en verbazing zo groot bij hem, omstanders bleven namelijk alleen maar staan om video’s te maken.

‘Mensen stonden van dichtbij te filmen’, vertelt hij. ‘Om aan vrienden te laten zien ofzo? Dat gaat er bij mij niet in.’

De familie van Bas heeft Salim bedankt voor zijn hulp. Maar voor Salim had dit bedankje niet gehoeven, hij vindt namelijk dat het de normaalste zaak is dat je helpt daar waar je kan helpen. Een goede instelling, waar veel mensen van kunnen leren.

‘Je moet er voor elkaar zijn. Je bent niet alleen op de wereld’

Het is inderdaad heel sneu om te horen dat mensen zo sensatiegericht zijn. Het is moeilijk voor te stellen dat je besluit om doodleuk een gewond iemand te gaan filmen na een schietpartij.

#gerechtigheidvoorbas

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Blondie

  Kijk het interesseert die gasten die staan te filmen, geen ene drol wat de omgeving er van vindt.
  Zij scoren op hun FB aandacht.

  Dit is zo’n voorbeeld, hoe snel het kan gaan, met de afgang van de normen en waarden in een land.

  Dit is Nederland het land van het Linkse Rutte Kartel.

  1. hans-e-pans

   Facebook is toch zo druk met artikelen die niet in hun staatje passen te verwijderen.

   Nou Facebook begin dan maar eens om dit soort walgelijke filmpjes te verwijderen.

 2. Rene van der Grijp

  “waarin hij vertelt dat het onbegrijpelijk is dat omstanders in zo’n situatie gewoon blijven filmen in plaats van in actie te komen.”

  Dat is inderdaad ziek. Om kotsmisselijk van te worden.

 3. Gebande3

  Wat wordt het?
  Theedrinken, polderen, wegkijken?
  Of tot vier jaar cel of 87.000 euro boete

 4. Augustus

  Wat moeten ze dan doen? Er kan moeilijk 20 man iemand reanimeren. Voor het recht en de publieke informatie voorziening is het juist ontzettend nuttig dat iemand de situatie in kaart brengt met een opname.

 5. A-BBa

  De media proberen nu te bagatelliseren dat de dader een allochtoon was en dat we ze niet allemaal over een kam moeten scheren omdat een allochtoon geprobeerd heeft Bas te redden. Wat heeft het een met het ander te maken? De dader WAS een allochtoon, net zoals bij bijna alle andere knokpartijen, messtekerijen en schietpartijen deze week.

 6. Aborifa

  Als het waar is is het mooi wat deze “jongere” deed.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.