Burgemeesters eisen miljarden van het Rijk: ‘Wij mogen geen schulden maken zoals het kabinet.’

Namens de gemeenten van Nederland pleiten onder andere burgemeesters Jan van Zanen en Paul Depla voor meer lokale belastingen en meer onafhankelijkheid van het Rijk. De gemeenten willen een gelijkwaardiger relatie met het Rijk. Het Rijk mag schulden maken, maar gemeenten moeten met een passende begroting aankomen; dit is een van de voorbeelden waarin de oneerlijke verhoudingen zichtbaar zijn menen de gemeenten. 


Zo lijkt de strijd tussen de centrale en decentrale overheid helemaal ‘los te barsten’. In het verloop van de coronacrisis werd ook al steeds meer duidelijk dat gemeenten meer bevoegdheden willen, en dus ook meer verantwoordelijkheden willen.

Gemeenten menen dat ze de dupe zijn van de grillen van de landelijke politiek. Van het klimaatbeleid tot de omgevingsvisie, gemeenten moeten zich aan de centrale wetten aanpassen terwijl dit met het beperkte budget vaak onmogelijk is.

,,Als we minder afhankelijk willen zijn van de grillen van het Rijk, moeten we zelf onze keuzes kunnen maken. Nu bepaalt het Rijk het budget voor de zorgtaken, maar mogen we daar niet op bezuinigen. Dan zit je vast.’’

Het initiatief van de gemeenten lijkt partijoverstijgend te zijn. Burgemeesters van VVD tot PvdA steunen dit initiatief.

,,Gemeenten zijn de eerste overheidslaag waar burgers mee te maken hebben. Wij bestrijden de coronacrisis met onze GGD’s, de mensen staan aan onze balies. Daarom zeggen we tegen dit en het volgende kabinet: zorg nou voor nieuwe bestuurlijke en financiële verhoudingen.’’

De burgemeesters op door dit gemeenschappelijke front eindelijk eens serieus te worden genomen door Den Haag. Zij willen dat men nu serieus omgaat met de belangen van en voor gemeenten.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Loelap

  Meer lokale belastingen je voelt de bui al hangen. Alsof we niet al genoeg lokale belastingen
  betalen. Aan alle kanten wordt de burger uitgeknepen en het lijkt erop dat dat steeds erger gaat worden.

  1. Augustus

   Niet betalen omdat er niets wordt gedaan aan criminaliteit, achterstallig onderhoud en publieke voorzieningen en je krijgt direct BOAs en deurwaarders aan je broek die je bedreigen met huisvredebreuk en het ontdoen van jouw eigendommen. Vroeger noemde we dat maffia.

  2. hans-e-pans

   Burgemeesters waren de dienaren van de mensen in hun gemeenten nu zijn ze verworden tot eisers, die via een omweg(en) geld aftroggelen van de mensen die ze eerst dienden als o.a. burgemeester.

 2. Stanly2000

  Pinokkio belooft lastenverlaging voor de burgers, maar de burgervaders zullen dit afromen.

 3. Lefty

  Ik hoor het Jan Marijnissen op TV nog zeggen toen Rutte 1 aantrad: “Dit is het meest asociale kabinet sinds de tweede wereldoorlog.” Hij heeft gelijk gekregen.

  1. Cootje

   Verstandige woorden van een socialist , die wel met zijn zooitje altijd gevreten heeft uit de belastingpot . Dus de hond of de kat

   1. Lefty

    @ Cootje, ik ben geen socialist. Mijn nickname had net zo goed “fuck the pope” kunnen zijn

 4. RPML

  Toen ze de vrijheid gepakt hadden om de OZB-belasting, tegen alle wettelijke regelgeving in, veel meer te laten stijgen dan geoorloofd hoorde je niemand klagen, niet de gemeentes, niet de rijksoverheid. Er werden flink wat gaten in de gemeentelijke wanorde mee gedicht.

  Je kunt net zo lang andermans geld uitgeven totdat ook dat op is… volgend jaar start de verdere rooftocht om spilzieke ambtenaren te bevredigen.

 5. Cootje

  10 jaar Rutte heeft nu al zichtbaar Nederland gemaakt tot een bananen republiek . Ons zuur verdiende geld waar belastingen over zijn betaald ,Is in een onderbezetting politie , douane, leger, zorg, veiligheid , gedaald naar een derde wereldland . Het geld gaat naar immigratie , het onderhouden van zuid Europa , en de multinationals . Een extra miljard contributie voor het onderhouden / Sophie in t veld/ dievenbende Brussel. En geen politie op straat , een garantstelling van miljarden zuid Europese opvreters , en de zorg aan zijn lot overlaten. Dikke Frans met zijn green deal , en voor 40/50 miljard aan narcotica industrie laten ontplooien. Boeren aan hun lot over laten , en het gek vinden dat ze deel nemen in die miljarden industrie , die net als de multinationals gratis gebruik maken van onze infrastructuur

  1. Lefty

   Volgens mij ben jij hier trouwens de grootste socialist 😛

 6. Wim Vreeswijk

  Cootje @ Je hebt prima argumenten. Jaarlijks analyseer ik zelf als oud-raads- en statenlid van 4 gemeenten hun begroting en voorjaarsnota en daar heb ik steeds zat commentaar op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.