Europa moet met de VS optrekken en zich inzetten voor vrede tussen Arabieren en Israël

Terwijl aan de ander kant van de Atlantische Oceaan men – vooral Trump – samenwerking met het Midden-Oosten toejuicht, blijft het in het stabiele Europa relatief stil. Is het tijd dat Europeanen zich aanpassen aan verschuivende paradigma’s?

Nu de Amerikaanse president zich persoonlijk heeft ingezet voor succesvolle deals tussen Israël en de VAE en Bahrein, rijst de vraag welke positie Europa inneemt in deze kwestie. In verklaringen van vertegenwoordigers van de EU wordt gesteld dat de EU zich nog steeds inspant voor een duurzame tweestatenoplossing tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Tegelijkertijd wordt betoogd dat de EU de inspanningen van de VS erkent, en dat zij het resultaat van die inspanningen ook beschouwt als positief. 

Curieus hieraan is dat het akkoord dat gesloten is tussen de landen niet een tweestatenoplossing voorschrijft. Zo worden de annexaties van Israël niet opgeschort, maar slechts uitgesteld. Bahrein en de VAE weten dit ook, maar claimen toch dat deze overeenkomsten een tweestatenoplossing voorschrijven. Het getuigt van een significante verandering in het Midden-Oosten die zich al jaren voltrekt. Zo schuift Saudi Arabië cultureel gezien steeds meer naar het Westen, en als daar ook economische voordelen bij komen, zal die ruk naar het Westen niet snel stagneren. 

Daarbovenop komt de toenemende destabilisering van Iran in de regio, die voor velen soenitische Golfstaten als bedreigend wordt opgevat. Dat de rechten van het Palestijnse volk dat niet worden gewaarborgd, is voor deze landen betreurenswaardig – maar het niet waard om van alle voordelen af te zien.

Juist daarom moet Europa meer met de VS optrekken, omdat deze combinatie van factoren het herstellen van diplomatieke banden vergemakkelijkt. Zeker met de aanwezigheid van de Europese Unie, die over het algemeen beter wordt beoordeeld dan de Verenigde Staten in het Midden-Oosten, is verdere normalisering binnen handbereik.

Niet alleen wordt zo vrede en veiligheid gewaarborgd, die zich in de praktijk uit in bijvoorbeeld een gecoördineerde oppositie tegen Iran, maar ook kunnen deze economieën erbovenop worden geholpen door internationale handel. De eerste schattingen van deze nieuwe handel zijn al bekend: de jaarlijkse handel tussen Israël en de VAE zal waarschijnlijk zo’n 4 miljard doller bedragen. Armoede zal afnemen, welvaart zal toenemen, en vrede zal langer worden gewaarborgd. Dit is ook in het belang van Europa.

Dus wacht niet collectief af als Europa, zodat deze gouden kans niet wordt gemist. Zodat vrede, welvaart en stabiliteit overwinnen.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Reinoud van Gelre

  Ik denk dat ‘Europa’ dit met argusogen bekijkt. De VAE en Israël zijn nou niet bepaald de meest betrouwbare landen. Wispelturig zijn ze wel.

  1. vandaag

   met de onbetrouwbare EU als vriend heb je geen vijanden nodig. Dit corrupte onbetrouwbare zooitje bij elkaar geschraapte zelfverrijkers is niet blij met zo een vredesdeal. Dan kunnen er weer diverse hobby clubjes opgedoekt worden en dat kost natuurlijk plekkies in het old boys netwerk.

   1. hans-e-pans

    Laten we er als Europeanen vanuit gaan dat we niets moeten.

    Wat de EU betreft willen ze alles en zullen ze de kans hiervoor met beide handen aangrijpen, met het gevolg dat het de Europeanen die gevangen zitten in de EU weer klauwen met geld zal gaan kosten, want de elite van de EU wil zich graag en ruim inkopen.

 2. deZwaluw

  De EU is Europa niet.
  De EU moet geen internationale initiatieven ontplooien.
  Komen er alleen maar horden overbodige politici, lobbyisten, onderhandelaars en juristen bij.
  Die moeten allemaal met vliegtuigen de wereld over om hun ‘werk’ te doen
  Dat kost bakken met belastinggeld en vervuilt het milieu in hoge mate.

  Het is beter als de EU opgeheven wordt.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

 3. Henk Albarda

  Israel en de UAE behoren tot de meest stabiele landen in het MO, Israel is nog aanzienlijk stabieler dan de meeste Europese landen.

  Aangezien het beweerde ‘Palestina’ als geografisch gebied verdeeld ligt over overwegend Jordanie, Egypte (Gaza), Syrie en Libanon, is het logisch dat ieder arabisch land dat een goed verhaal weet te bedenken, het vredesverdrag met Israel wat graag zal ondertekenen, waarna dat land het gevaar van de palestijnen binnen eigen landsgrenzen zal neutraliseren.

  Er moet geen 2-staten oplossing komen, het palestijnse volk bestaat uitsluitend in de lege bovenkamers van dictatoren zoals Abbas, gelukkig wijlen arafat en de ayatollahs.

 4. Ritter

  In 2016 was een van de mantra’s die door de media in de VS werden verkondigt ( om mensen bang voor Trump te maken) dat als Trump President zou worden hij overal oorlog zou gaan voeren.

  Ook de Nederlandse media waarschuwen dat Trump ‘een gevaar is voor de wereld’. Zo drukte journalist Geert Mak mensen in 2016 op het hart om vooral niet op hem te stemmen. “Als je vrienden hebt in Amerika, familie, geliefden – bind ze op het hart om te stemmen, omdat Trump echt een gigantisch gevaar is voor ons allemaal. Als zo’n man met z’n vingers aan de atoomknop gaat zitten, zijn we niet jarig.”

  Hoe anders is het toch gelopen.

  1: Trump is geen enkele oorlog begonnen.

  2:Trump is zijn belofte nagekomen om ( samen met de Russen) het Kalifaat van ISIS te vernietigen en daarna de troepen terug te trekken.

  3:Ook voert Trump vredes besprekingen in Afganistan om de langdurige oorlog aldaar te beeindigen.

  4: En Trump heeft twee historische vredes deals gesloten; in het Midden Oosten en tussen Kosovo en Servie.

  Trump verdient de Nobel Prijs voor zijn inzet voor de vrede. Trump blijkt de President te zijn van de “deals” en niet van de oorlog.

  1. Brenda Welsh

   Trump is bevriend met KimJong un. Dat is ook nog niemand gelukt.

 5. Ritter

  Kentering in de Arabische wereld na vredesakkoord tussen Israël en de Emiraten

  De normalisering van de betrekkingen tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël is een enorme opsteker voor premier Benjamin Netanyahu en alle Israëlische burgers.

  Nu dit Arabisch land en Israël hun vredeswil omzetten in een overeenkomst komt daarmee naast Jordanië en Egypte een derde belangrijke speler op het veld die toont dat aan de kant van de Joodse staat de wil tot vrede niet ontbreekt.

  Maar er staat meer op stapel, want de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn naar verwacht niet het enige land van de 19 Arabische staten, die deze stap in de nabije toekomst zullen nemen. Bahrein en Oman zijn waarschijnlijk de volgende staten die de betrekkingen zullen normaliseren en wie weet, misschien ook Saoedi-Arabië.

  De Amerikaanse president maakte eind januari zijn vredesplan bekend tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis. In de zaal zaten ook de ambassadeurs van Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, een duidelijk teken van goedkeuring voor dat plan vanuit een deel de Arabische wereld.

  ht*ps://brabosh.com/2020/09/26/pqpct-w44/

 6. Ritter

  Trump heeft gisteren een speech gehouden voor ‘Black Economic Empowerment”

  Een speech dus voor Afro Amerikaans publiek.

  Het publiek was erg enthousiast en bejubelde Trump voor zijn plan en voor wat hij heeft gedaan de afgelopen 4 jaar voor de zwarte gemeenschap: (o.a. finaniceel steun voor zwart onderwijs; speciale economische programma’s voor Afro Amerikanen; gevangenis hervorming; enzovoorts)

  Ondanks de leugen die door de media word gepromoot dat Trump een “racist” zou zijn prikken veel kiezers door deze leugen heen en in peilingen blijkt ook dat de steun onder Afro Amerikanen voor Trump is gestegen.

  Hieronder de speech van Trump.

  htps://youtu.be/y7PA1GNiayM

  1. Ritter

   Hieronder de uitgebreide versie van de meeting waaronder veel Afro Amerikanen die ook een speech hielden voordat Trump zijn speech gaf.

   ht*ps://youtu.be/unGoR8c3jWk

 7. vandaag

  De linkse asocialen zijn gefixeerd op de persoon Trump in plaats van wat hij bereikt. Linkse klaplopers die nog wat gepresteerd hebben worden in een hels tempo gepasseerd door Trump die handelt en actie neemt.

  Europa zal als een dood vogeltje aan de zijlijn blijven liggen en Trump gaat gewoon door met waarmee hij bezig is.

  In plaats van oorlog starten zoals zijn voorgangers sluit Trump vredes akkoorden en dat steekt de democraten en de Europese linkse sufkoppen. Voorlopig wordt er een ongekende prestatie geleverd en is alle kritiek pure bull shit.

 8. Maurits Dekker

  Trump zal de geschiedenis in gaan als de president die vrede bracht in het midden-oosten en alle oorlogen van zijn voorgangers beëindigde, maar door tegenwerking van linkse fascisten nooit de Nobelprijs voor de vrede kreeg, terwijl zijn voorganger (Obama) deze prijs kreeg door slechts enkele toespraken voor te lezen.

  1. Blondie

   Inderdaad MD.

   Gemiste kans voor Nederland, het Linkse Rutte Kartel heeft gekozen voor de Arabieren die in Nederland woonachtig zijn.
   En die zijn 100% anti Israël.

   1. Meriadoc Brandebok

    Weet Blondie eigenlijk wel wat politiek links betekent?

  2. Beukman

   Vraag maar eens aan Jemenieten naar die zogenaamde vrede in het MO, Maurits.

   Het doel van de deal tussen SA, Bahrein en de VAE, landen overigens die de laatste jaren al op goede voet met elkaar stonden is dat de betreffende landen elkaar meer wapens kunnen verkopen.
   Bahrein en de VAE zitten samen met SA in een coalitie om de burgerbevolking van Jemen tot pulp te bombarderen.

   Onder de slachtoffers, onschuldige burgers die niemand kwaad hebben gedaan, zijn veel babies, kinderen en vrouwen. Hoofden van babies veranderen in pulp, kinderarmpjes worden afgerukt. Na zijn bombardement is de grond met uitgesmeerde stukken van dode lichamen van kinderen, vrouwen en mannen, badend in het bloed.
   Degenen die het overleven, wacht de hongerdood.

   Dat bombarderen gebeurt met wapens die Donald aan SA heeft verkocht. Om precies te zijn aan de enge moordenaar Kashoggi, die de gewoonte heeft journalisten die slecht over hem schrijven in stukken te laten zagen.

   Donald bedekte dit met de mantel der liefde.
   Hij vond dit kennelijk minder erg dan het feit dat Hillary Clinton jaren daarvoor wat slordig was geweest met haar mailserver.

   Vrede in het MO is alleen mogelijk als recht wordt gedaan aan de eisen van de Palestijnen. Daarvan is echter geen sprake. Sterker nog: die zijn buiten de besprekingen gehouden.

   1. Mogguh

    Ik kan er niet mee zitten Beukman met je leugens over Trump, wat interesseert ons die Jemenitische terroristen eigenlijk?

    1. Beukman

     Je bedoelt wellicht leugens van Trump, Mogguh. Er komen er dagelijks tien tot twintig bij.

     1. Mogguh

      Nee hoor dat bedoel ik niet, veel succes met je Trump haat, kan je straks weer schreeuwen wanneer de man herkozen wordt!

   2. Vriend

    De plastische beschrijvingen van oorlogsreporter Beukman worden steeds beeldender en bloediger. Waarschijnlijk geniet hij er zelf enorm van.

    1. Fijnproever

     De werkelijkheid is erger dan wat Beukman beschrijft. In Auswitchz werden huilende baby’s bij de voetjes gepakt en met hun hoofdjes tegen de muur doodgeslagen. Vervolgens in een open vrachtauto geworpen. Op weg naar de verbranding. In Yemen is het net zo erg…

    2. Beukman

     Ik snap dat jij graag het beeld hooghoudt dat het vrede is in het MO en dat we dit aan Trump te danken hebben, vriend. Dan zal mijn beschrijving van de stand van zaken wel rauw op je dak vallen.

     1. Vriend

      Nee Beuk, dat beeld wil ik niet ophouden. En -vrij naar Frits Bosch- ik voel wel compassie naar de Ethiopische bevolking, maar totaal geen empathie. Van mij mag het hele Midden-Oosten elkaar uitroeien.

     2. Vriend

      Ethiopische = Jeminitische

     3. Beukman

      Dat laatste is een ander verhaal, beste vriend, aan nep-empathie heb ook ik een broertje dood. Maar dat er vrede zou zijn in het MO is grote flauwe kul, mede namens de wapens die Trump verpatst aan de lugubere journalistenmoordenaar Salman, baas van SA.

      En ook wat die zogenaamde vrede tussen de drie genoemde landen betreft: wanneer is het laatste schot gelost tussen die drie?
      Gaat Donald straks plechtig verklaren dat hij heeft bemiddeld in vrede tussen Nederland en België?

      Het is allemaal zo verdomde doorzichtig. Ook Netanyahu, die in eigen land wordt vervolgd voor corruptie en nepotisme, kan wel een propagandasuccesje gebruiken.

     4. Vriend

      Beuk, door die hardnekkige vooringenomenheid en vooroordelen van jou kun je niet anders dan bashen, sissen, spugen en negatief commentaar geven.

      Natuurlijk is er nog geen volledige vrede in het Midden-Oosten, dat beweert ook niemand. Maar er zijn wel hoopvolle initiatieven en ontwikkelingen. En dat blijf je ontkennen, alsof je het gewoon niet kunt hebben.

 9. Meriadoc Brandebok

  DDS is bekeerd: zij bepleit een collectief Europees buitenlandbeleid.

  Interessant.

  1. Brenda Welsh

   Geef de Palestijnen hun stuk grond.

 10. Brenda Welsh

  Geef de Palestijnen hun stuk grond.

  1. Mogguh

   Onder de grond lijkt mij beter voor palezwijnen.

   1. Fijnproever

    Ik proef uit uw domme antwoord dat u zich totaal niet kunt inleven in de benauwende situatie waarin de bewoners in Gaza zich bevinden. Dagelijk gekleineerd te worden, gepest door onzinnige ambtenarij. De Palestijnen verdienen levensruimte.

    1. Mogguh

     Wat mij betreft creperen zij allemaal, ik heb het niet zo op dat geteisem.

    2. Vriend

     Met Fijnproever heeft zich de volgende linksgehandicapte met een door empathie aangevreten verstand aangemeld op DDS.

     We kunnen al bij voorbaat voorspellen hoe de volgende riedeltjes eruit zullen zien. Fijnproever kunnen we dus verder overslaan.

 11. Bes Tolen

  De politieke toestand is het Midden Oosten is al lang beroerd; mythes overheersen en dan is het voor Europa, dat ook veel mythes kent, beter zich te concentreren op gunstiger leefomstandigheden voor de bevolking daar zonder zich met meer te bemoeien dan met het afhouden van landen, die een dominante invloed in het Midden Oosten willen en daar niet horen. Ook al zijn ze NATO bondgenoot.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.