India zet klimaatdoelen opzij en wil in 2023 een miljard ton steenkool uit de grond halen

India gooit de klimaatdoelen overboord en zet weer flink in op de productie van steenkool. Door de coronacrisis zijn er 85 miljoen Indiërs werkloos geworden en zijn de duurzaamheidsprojecten volledig stil komen te liggen. De economie is met 23 procent gekrompen en daardoor is er nood aan de man. Wel jammer dat het alle Europese winst compleet tenietdoet, alweer.

Bah, wat is de wereld toch oneerlijk hè? Heb je net een paar jaar je elektrische lease-auto, je huis lekker duurzaam geïsoleerd en zo’n warmtepomp aangeschaft, en dan gooit India roet in het eten!

Alle CO2-besparing door EU-lidstaten in de afgelopen twee jaar werd trouwens al tenietgedaan door China en Zuidoost-Azië, waar juist meer (goedkope) kolencentrales zijn gebouwd. Op de één of andere manier komen de preken van Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) niet helemaal aan in Azië. Heel zonde.

En nu komt de premier van India ook nog eens terug op zijn groene beloftes! Binnen twee jaar wil hij het land ruim een miljard ton steenkool laten produceren. En dat is voornamelijk voor eigen gebruik, want het land is zelf één van de grootste verbruikers van steenkool.

Maar goed, niks aan de hand. Als we met z’n allen in Nederland gewoon nog slechts één keer per jaar vlees eten en voor de rest van ons leven nog maar twee minuten per dag douchen (of om de dag, nog beter!). En als wij hier in Nederland nou op tijd ons hele land volbouwen met windmolens en zonnepanelen, dan blijft er ook wat meer tijd over voor al die Indiërs om hun economie langzaam weer van de steenkool af te krijgen! Al wordt dat nog wel een probleem want ze willen graag zelfvoorzienend worden (en blijven).

Maar goed, het is niet ons probleem als het de Indiërs en de Chinezen zijn die de planeet straks verder mollen. De overlevenden in de toekomst zullen zien dat we in Europa wel eventjes een poging deden om er wat aan te doen, en dat telt ook mee!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. ervi

  India, how dare you!

 2. Gebande3

  Die windmolens zonnepanelen en warmtepompen gaan heus helpen tis maar een miljard ton extra aan kolen.

 3. Pieter48

  Werk aan de winkel Timmermans . Laten we in Europa de uitstoot wat verlagen. Misschien nog wat wind molens erbij.Op zee word dat steeds moeilijker. Als de U.K in hun wateren geen vissers uit de E.U meer toelaten word het een krappe boel. Misschien toch nog maar eens over kernenergie gaan denken.

 4. RPML

  Het probleem van deug-links-wappies: het veronderstelde ‘probleem’ van een ander op jouw bordje gooien en eisen dat JIJ dat oplost en vervolgens overal roepen dat ze hard bezig zijn met het oplossen van andermans problemen om lekker te deugen. Uiteraard hoeven ze zich zelf er niet aan te houden, het is tenslotte hun probleem niet.

  1. Ernest Stern

   RPML is vast reuze in zijn schik met het verstandige beleid van India.

   1. RPML

    Jij bent vast reuze in je schik met je elektrische auto, zonnepanelen en warmtepomp… oh nee wacht, je wilt dat anderen dat doen en uiteindelijk ook voor jou gaan betalen; zie hier de deug-links-wappie

    1. ervi

     Beste RPML, je denkt toch niet serieus dat Tr@lletje over dit soort dingen beschikt of ooit (nog) zal beschikken. Haags Hopje is een levenslange uitkeringstrekker die nog nooit iets fatsoenlijks heeft gepresteerd.

     1. RPML

      Zijn Haagse stulpje zou uitermate geschikt zijn voor zonnepanelen; dak-opppervlak genoeg. De warmtepomp is met een ‘investering’ van 50k ook wel een feit, maar ja, waar haal je die vandaan als je de hele dag op DDS ligt te zieken; daar kan de schoorsteen niet van roken.

   2. Vriend

    Ernest Stern knarsetandt van woede. Al zijn hoop, al zijn pleidooien, al zijn quasi-argumenten waardeloos en door de plee gespoeld.

    Dat doet me veel deugd.

    1. Ernest Stern

     Ik vind dit inderdaad geen goed nieuws.
     Vriend denkt dat het voor hem goed nieuws is. Dat is behoorlijk dom.

     1. RPML

      En waar schrijf ik dat dat deug-links-wappie?

     2. Vriend

      Al was heel Nederland op elke vierkante centimeter groen en duurzaam, dan nog zou het niets uithalen.

      En dat wist Ernest Stern ook. Al die tijd.

     3. Ernest Stern

      Vriend heeft natuurlijk gelijk. Als alleen Nederland overschakelt naar een duurzame economie is het effect op de klimaatverandering beperkt. Ik ben het met hem eens dat er natuurlijk veel meer moet gebeuren.

     4. Vriend

      China en India koersen op meer welvaart en het klimaat of milieu interesseert hen geen bal.

      Dat is zeer triest voor de wereld en haar bewoners: mensen en medeschepselen.

      Maar in Nederland vasthouden aan een investering van 1000 miljard is ook waanzin en nutteloos.

   3. Cootje

    Ik wel

 5. Blondie

  Waarom gaan al die Linkse klootviolen niet naar India.
  Of krijgen ze daar niet die koninklijke behandeling, die ze in Nederland krijgen.

 6. J.Pz. Coen

  Vraag aan een Indiaan waar Nederland ligt en hij zal je met een wazige onbegrijpende blik aanstaren. Het is pure grootheidswaanzin van de gekende klimaatpartijtjes om te denken dat hier het verschil wel eens eventjes wordt gemaakt. Zoals zo vaak word het groene legioen weer met de neus op de feiten gedrukt. Het is dus weer de hoogste tijd om de traditionele doemverhaaltjes weer uit de kast te trekken en good old Gretha weer op het schild te hijsen.

  1. Pieter48

   Word er door Nederland nog ontwikkelingshulp aan India geschonken? Misschien een ruilmiddel. Misschien een idee om de bevolking van India voor te stellen om wat minder kinderen op deze planeet te zetten. Dat zou wereldwijd al een begin kunnen zijn om de planeet te redden. Europa alleen gaat het klimaat alleen niet redden. De papieren tijger club wilde wat tegen dictators in wit Rusland ondernemen. Een landje blokkeert dit plan en klaar . Dus Timmermans veel sterkte.

 7. sonny

  “een miljard ton steenkool”
  Hieruit blijkt het marginale, te verwaarlozen belang van de Europese groenhysterie!
  ‘Ja maar wij geven de wereld het goede motiverende voorbeeld’ zeggen de groenridders!
  Tja, da’s een érg naïef standpunt, typisch voor dromers!

  1. RPML

   Ter vergelijk: Nederland verstookte in haar hoogtij-dagen jaarlijks 10 miljoen ton steenkool op Borssele, Amer 8 & 9, Maasvlakte 1 & 2, Gelderland 13 en Hemweg (en een kruimel in Buggenum)

   1. Fascal

    @RPML: Dan te bedenken dat de gehele (vraaggestuurde) energiebehoefte van ons land met vier kerncentrales opgelost kan worden! Kunnen álle kolencentrales dicht en alle windturbines kunnen omgezaagd worden!

 8. Pauline Kummer

  Groningen heeft nu het grootste zonnepark van Nederland

  18-09-2020 14:27 | DOOR: TEUN SCHRÖDER k

  Netbeheerder Enexis heeft het grootste zonnepark van Nederland aangesloten op het elektriciteitsnet. Het zonneveld Vlagtwedde in de provincie Groningen telt 350.000 zonnepanelen, goed voor een totaal vermogen van 110 megawattpiek.

  Hierzijn wij tenminste goed bezig. Dat artikel over India is stemmingmakerij. De vooruitgang hier valt niet te stoppen wat Wout ook over de extreen linkse Klaver en Jetten wil zeggen. Want daar gaat het om.

  1. Vriend

   Een harde hagelbui en 100.000 zonnepanelen worden tot glassplinters geslagen waardoor vele hectaren grond voor eeuwig onbruikbaar zijn.

   Windmolens en zonneparken zijn ouderwets, achterhaald en het schroot van morgen. Maar weet Pauline veel – die loopt ook maar als een mak schaap achter de Groene Leiders aan.

  2. sonny

   PK@
   350.000 zonnepanelen?
   Links Nederland wilt alle agrarische gebieden volleggen met deze dingen, aangevuld met gierende windmolens!
   Boeren/veehouders/tuinders worden uitgekocht, tengevolge hiervan legt onze agrarische export het loodje!
   Melk, vlees, groenten en verdere landbouwproducten gaan we in de toekomst duur importeren, als we de energietransitie idioten niet snel weten te stoppen!
   Alsook de zware en lichtere industrie verzuipt in de niet te bekostigen regelgeving, en gaat ten onder door de verzwakte concurrentie positie!
   Immers Nederland wilt het beste jongetje van de klas zijn, welliswaar binnenkort het armste jongetje!

  3. vandaag

   tja zo jammer dat sávonds en s’nachts de zon niet schijnt , een domme verspilling van tijd en geld dus

   1. eergisteren

    Vandaag begint te filosoferen. Strontvlieg.

    1. vandaag

     nee hoor is geen filosofie stront vlek. Zijn keiharde feiten.

     Begrijpt een kleuter behalve de milieu maffia en ernest

  4. Logica

   Ja, ik heb dat verhaal gezien bij de Hofbar. Nederland betaalt het grootste deel en Amerikaanse bedrijven schijnen eigenaar te worden.

   Ik weet er verder niet zoveel van maar in ieder geval zijn de inwoners daar in Groningen niet blij.wie weet meer?

 9. Cootje

  Wat een heerlijk bericht , gewoon voor je zelf zorgen , en dat doen ze in Brazilië ook er is namelijk bos zat . Die dikke diabetische Timmermans zit te rillen op zijn stoel , want oom Polen blijft gewoon de kooltjes delven

 10. Cootje

  Corona gaat ook in Europa de doelen bij stellen , de uitbreiding van Corona in zuid Europa brengt ze een vreselijke hoge werkeloosheid en een gigantisch begroting te kort , dus die gaan langzaam failliet , en hebben geen centen voor het klimaat

  1. Jack Flash

   Geen paniek
   Nederlandsche windmolens en zonnepanelen en van het gas af gaat de wereld redden.
   Kosten 1000 miljard om te beginnen, maar de wereld is gered.
   Whoehaha!

 11. vandaag

  En wij maken ons druk over een paar gas gestookte centrales ??

  😂😂😂🤣🤣🤣😀😀😀😀🤣🤣🤣🤣

  1. eergisteren

   Waar jij je met je pindabrein druk over maakt interesseerd niemand domme zak.

   1. vandaag

    mijn pindabrein begrijpt wel dat die paar gas gestookte energie centrales geen enkel verschil maken op de 3000 kolen centrales in China of de extra centrales in India.

    Zo zie je maar , niet alles hoeft groot te zijn meneer hu-tt-en.

    p.s had u nog gelezen dat de uitstoot van de bosbranden in Amerika het Europese vaste land bereikt hadden ? jaja , zeer slim om de gas gestookte centrales te vervangen voor bio-massa centrales. Laat de idioten die dit promoten een vogelaartje doen aub

 12. Logica

  Dit zou best weleens een politieke zet van India kunnen zijn. Geef ons even geld en dan zetten we deze plannen opzij.

 13. Opa73

  Als nu Greenpeace, XR en Greta in India eens gingen protesteren en XR op drukken kruispunten in New Delhi zich vastlijmden aan het asfalt dn worden ze iets geloofwaardiger.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.