Initiatiefwet correctief referendum kan op steun rekenen van Tweede Kamer!

Na de doodsteek van het referendum door D66 (en anderen), lijkt het referendum een comeback te maken. Een meerderheid steunt de initiatiefwet van SP-eindbaas Ronald van Raak. Een groot deel van de oppositie steunt het voorstel, en ook coalitiepartijen CU en D66 neigen naar steun. De vraag is wel hoe lang de steun van D66 standhoudt. 


Een meerderheid voor dit plan betekent een kleine doorbraak in de referendum-perikelen. Al meer dan drie decennia proberen diverse partijen een correctief referendum in te voeren in Nederland. Dat de initiatiefwet van Van Raak op steun kan rekenen van de Kamer is weer een mooi begin. Ook zou het een mooi einde zijn voor het vertrekkend Kamerlid als hij de definitieve wet door de Eerste- en Tweede Kamer krijgt.

In de Kamer zei Van Raak het volgende over de tal van pogingen tot invoering van dit referendum:

“Het referendum is als kleefkruid. Hoe harder de politiek het wegschudt, hoe meer het blijft plakken. Totdat we het accepteren”

Na de aanbevelingen van de staatscommissie Remkes is het de perfecte timing om dit referendum nu met een meerderheid door beide Kamers te krijgen. Na de volgende verkiezingen moet er echter wel een twee derde meerderheid worden gevonden in beide Kamers.

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Ernest Stern

  Er is steun van D66 voor dit wetsontwerp en daarmee staat iedereen die beweerde dat D66 het Referendum om zeep bracht een beetje voor lul.
  Bart kan de draai in zijn artikeltje ook maar met moeite maken.

  1. shews

   Nee hoor, de d666 heeft de democratie om zeep geholpen en gaan daar keihard mee door

  2. Morgan4321

   Er is wel een “kleine” uitzondering op dat referendum aangaanfde internationale verdragen. Dus alles wat we weggeven aan de EU valt er niet onder. Daarmee is het voor D66 misschien net acceptabel geworden.

  3. Jannes-46

   Hebben ze hier een berichtenafvanger?

 2. Ernest Stern

  1. Factor

   etc

 3. Ernest Stern

  D66 steunt dit wetsontwerp en daarmee staat iedereen die beweerde dat D66 het referendum om zeep bracht een beetje voor aap.

  Geestig hoe Bart in zijn artikeltje de cognitieve dissonantie probeert op te lossen.

  1. .nexit2021

   volgens mij hebben jouw geliefde demonen 666 een gelijk soortige wet net afgeschoten

   hypocriete horken dus maar dat was al breed bekent

 4. Meriadoc Brandebok

  Een ramp voor de democratie. DIT MOET WORDEN GEBLOKKEERD!!!

  Typisch de marxisten van de SP om dit idiote instrument weer in stemming te brengen. En de CU is dom erin mee te gaan.

  1. Forlan

   Juist ja, en dan ook gewoon op internationale zaken toepassen. Ze zijn doodsbang hoor. Héérlijk

   1. Meriadoc Brandebok

    Wie “ze” is weet ik niet. Maar het is evident dat onze democratische verworvenheden op het spel komen te staan. Men moet zich serieus zorgen gaan maken over de toekomst van de stabiliteit van het land.

    Gelukkig is er een tweederdemeerderheid nodig. Ik ga ervan uit dat VVD, CDA en SGP in de tweede helft nog steeds een blokkade opwerpen en dat zij genoeg macht bezitten om de verminking va de democratie door radicaal links en rechts tegen te gaan.

    1. Bart Reijmerink

     Zelfs als het nu beide Kamers doorkomt, geloof ik nooit dat 2/3e meerderheid wordt behaald in een volgende kabinetsperiode. VVD alleen al gaat minimaal 40 zetels halen, tien zetels erbij opgeteld en je kan dit voorstel weer naar de prullenbak sturen.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ik hoop het. 🙏

     2. Ernest Stern

      Ik hoop het ook. Een referendum is een zeer ondemocratisch instrument.

     3. Grasmaaier

      “Een referendum is een zeer ondemocratisch instrument.”

      Ernest Stern heeft zojuist de omgekeerde contradictio in terminis uitgevonden.

     4. Gebande3

      RPML 7 uur geleden Log in om te reageren
      Wiegel zei het al: links maakt zich continu druk om andermans problemen, rechts drinkt een goed glas wijn en geniet samen met zijn vrinden van het leven

  2. Bart Reijmerink

   In tijden als deze moet je er niet aan denken dat alle Bill-Gates/5G krankzinnigen dit instrument kunnen gaan gebruiken.

   1. Meriadoc Brandebok

    Juist, Bart!

    1. Blondie

     Aanbrandkok.

     Je bent echt een eind van het padje, als je jezelf antwoord ga geven.

   2. shews

    “Bill-Gates/5G krankzinnigen”

    Wat we hier zien en lezen is een sterk staaltje bekrompen denken…

   3. Do

    Huh?
    Bij referendum beslist de meerderheid toch?
    Dus volgens u is de meerderheid dan een beetje dom?

   4. EvertB

    Waarom moet jij daar niet aan denken, @Bart?

    Burgers die niet jouw politieke geestverwanten zijn hebben toch evenveel recht om hun stem (tussentijds) te laten horen en proberen om een referendum te initiëren?

 5. Blondie

  Geloof mij, als puntje bij het paaltje komt, trekt D’66 de steun in.

  1. Cor Grijpstra

   @Blondie en geloofwaardig, Bullshit.

   1. Blondie

    Benoem jij D’66 eens, qua geloofwaardigheid, want daar gaat het over.

 6. plakband

  Dit is volkverlakkerij in optima forma.
  D66 gaat dit echt niet steunen.

 7. Cootje

  De elitaire leugenaars . Verdrag van Lissabon een democratische NEE werd met enkele coma’s en pennenstreken door onze strot geduwd , het verdrag met het corrupte Oekraine werd na een duidelijke NEE ondersteund met een bijvel. De huidige politici zijn elitaire leugenaars , geen cent naar Griekenland , geen cent naar zuid Europa , afblijven van de hypotheek rente . De huidige dievenbende moet in maart weg, en dat kan alleen op een harde democratische manier , dus gewoon een tweede golf Corona in Europa , harde brexit , en Erdogan die zijn land in een recessie zit , gooit de grenzen open , en dan mogen de heren het hier en in Europa uitzoeken. Veranderingen gaan niet zonder individuele pijn . En dan kan de geloofwaardigheid van die Haagse zakkenvullers op een hoop .over 50 jaar in de Chinese geschiedenis boekjes Nederland was een rijke provincie van europa

  1. Brenda Welsh

   @Cootje,…En over al die onderwerpen wilt u of verwacht u dat de bevolking zich gaat uitspreken. Dat wordt veel inlezen en onderzoeken.

   1. shews

    brenda zet liever 1 x in de 4 jaar een kruisje en dan maar hopen dat het goed gaat…

 8. Cootje

  En Corona gaat nu al zijn sporen nalaten ontslagen bij banken , horeca , hotels, dieren tuinen, de derde steun parketten worden opgevreten door KLM . Om daarna in de zakken van de Fransen te belanden , die hun verloren vliegtuig maatschappij niet meer kunnen redden met personeel wat met hun 55 ste met pensioen gaat , begin 2021 hier in Nederland 7/8% werkeloosheid

  1. Cootje

   Dijsselbloem mag Engeland weer bashen op ned 1

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.