Nieuw pensioenstelsel raakt ouderen frontaal

Ouderen worden de dupe van het nieuwe pensioenstelsel. Ze worden tweemaal keihard geraakt. Allereerst bij het overgaan van het bestaande stelsel naar het nieuwe stelsel, het zogenaamde invaren. De omvang van het vermogen dat aan ouderen wordt toegerekend is afhankelijk van de dekkingsgraad en de rente op het moment van invaren. Dat moment is extreem ongunstig. De rente is al langdurig laag. 

Er zijn geen tekenen dat de rente omhoog gaat. Onder de grote druk van de ECB wordt de rente laag gehouden. Bovendien zijn de dekkingsgraden thans extreem laag: korten is waarschijnlijk aan de orde. Dat betekent dat het vermogen van ouderen bij invaren vele procenten lager uitkomt dan in een mogelijk gunstiger scenario op een later tijdstip. Dat betekent dat het vermogen van ouderen wordt bepaald op een extreem ongunstig moment: reken je arm. Het CPB hanteert het zogenaamde ‘netto profijt’ om aan te tonen dat het invaren rechtvaardig is voor een evenwichtige verdeling tussen generaties. Actuaris Agnes Joseph van Achmea bestrijdt dit naar mijn mening terecht in haar artikel ‘Is netto profijt wel evenwichtig’ (PensioenPro 33, sept. 2020). 

Vervolgens krijgen ouderen een beleggingsportefeuille die ‘minder riskant’ zou zijn met veel obligaties. Niets is minder waar dan dat. Ouderen krijgen een kansloze beleggingsportefeuille in de maag gesplitst, de rente op staatsleningen is immers negatief. Ze kachelen er dus sowieso er op achteruit. Maar het is erger dan dat. Als de rente maar fractioneel omhoog gaat krijgen ze dit vol om de oren. Obligaties waren ooit een veilige belegging, maar dat zijn ze allang niet meer, met dank aan ECB. Obligaties zijn de slechtste belegging die er bestaat. De rekenrente wordt afgeschaft (hiep hoi!), maar het nieuwe stelsel blijft extreem rentegevoelig, vooral voor obligaties, dus vooral voor ouderen. Het is niet voor niets dat beleggers nu hun heil afgedwongen in zakelijke waarden, waaronder aandelen, zoeken. We leven in een volstrekt achterlijke beleggingswereld en ouderen zijn daarvan de dupe.  

Als jongere deelnemers waarnemen dat hun beleggingsportefeuille, gevuld met aandelen, tegenvalt, dan moeten ze kunnen bijstorten via een hogere premie. Het premie-instrument is een belangrijk middel om risico’s te sturen. In alle berekeningen is echter de premie constant gehouden. In een collectief stelsel blijft dit instrument belangrijk voor risicomanagement. De deelnemers moet zelf kunnen beslissen om meer of minder premie in te leggen. Dit zou passen in dit zogenaamde lifecycle model, dat claimt flexibeler te zijn, wat het in feite niet is. Het voorstel van drie hoogleraren, onder leiding van Arnout Boot, om het premie instrument te flexibiliseren door het automatisch aan te passen als de omvang van de beleggingsportefeuille stijgt of daalt, heeft geen pas. Het betekent immers dat de eigen sturingsmogelijkheid van deelnemers om zeep wordt geholpen. Deelnemer kan dan – op een ongelegen moment – een hogere premie te verduren krijgen: niet doen. Voorgesteld is om een deel van de premie te gebruiken voor omslagpremie, dus meer omslagstelsel in het systeem te stoppen. Nee, zegt Wouter Koolmees, dan bevoordeel je ouderen en benadeel je jongeren. Njet, njet, njet. 

We krijgen het gevoel – nee, het is meer dan dat – dat ouderen helemaal aan de achterste mem mogen plaatsnemen. Marc Heemskerk, actuaris bij Mercer, zegt dat dit niet erg is “gezien de behoeften van ouderen. De behoeften van ouderen dalen tijdens pensionering” (PensioenPro, 33, sept. 2020).  Hartelijk dank voor deze opbeurende kanttekening! Veel asocialer dan dit moet je het toch niet maken! Heemskerk suggereert dat je ouderen wel kunt laten bloeden omdat ze toch niet zo veel nodig hebben. Mooie club is dat Mercer! Heemskerk: “ze krijgen er zekerheid voor terug”. Dat is flauwekul,  zoals ik hiervoor heb aangeduid. Kort en goed: ouderen worden gesneden bij het invaren en ze krijgen er onzekerheid voor terug. 

Het enthousiasme voor het nieuwe stelsel ligt ver beneden het nulpunt. Ik heb eerder beargumenteerd waarom ik het drie keer niks vind. We komen ermee van de regen in de drup. Ik roep politieke partijen op om hun mening over die nieuwe stelsel op te nemen in hun verkiezingsprogramma. Pensioen is een extreem belangrijk onderdeel van de verzorgingsstaat. Of we met het nieuwe stelsel door moeten gaat dient onderdeel te zijn voor de vorming van een nieuwe coalitie na maart 2021. 

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. hans-e-pans

  Fijn of prettig oud worden is steeds minder fijn of prettig.

  1. Blondie

   Het Linkse Rutte Kartel toont openlijk, hun oorlogzuchtige handelswijze richting oudere Nederlanders.

   Toon een vuist leeftijdsgenoten en drijf dit Linkse Rutte Kartel het land uit, bv richting Noordzee.

   1. Opa73

    Dat hebben ze ook met de covid 19 virus gedaan, ze hebben aardig wat ouderen opgeruimd

    1. Fortiori

     Het was een griepje Opa. Covid19 is een hoax. Dat hebben meerdere medisch specialisten hier op deze site verteld. U haalt de toorn van hen op de hals door er tegen in te gaan.

 2. Maurits Dekker

  Onze overheid heeft al enige tijd geleden ontdekt dat je de gepensioneerden net zoveel en net zo vaak kunt beroven als je wilt. De gedupeerden kunnen niet staken en gaan ook niet de straat op om te protesteren. Kortom ze zijn een willoos slachtoffer.

  Nou, niet helemaal willoos misschien!
  De ouderen hebben wel de macht, als ze samen een vuist maken, om deze regering naar huis te sturen. Op 17 maart 2021 is het de dag van de afrekening.

  1. Marija

   Jammer dat de meeste van de heel ouderen hier niet lezen, wie informeert hen en geeft advies om vooral niet op de oud bekende kartel partijen te stemmen?
   Ik denk niet dat dat gaat lukken. Men stemt waarop ze altijd al hebben gestemd.

 3. Blondie

  Nadat Rutte met zijn Kartel, het laatste zetje aan veel ouderen heeft gegeven, gaat hij nu verder hij steelt gewoon door die g..e g….k.

  Hij is de nagel aan de doodskist, van vele oudere Nederlanders.

 4. Wim Vreeswijk

  Dit is des te meer jammer omdat de ouderenpartijen al decennia er intern bestuurlijk een zooitje van maken. Van de aanvankelijk recent beoogde 10 zetels is er volgens peilingen op dit moment nog maar eentje op de 150 over. Slechte zaak omdat de ouderen door de vergrijzing een steeds grotere bevolkingsgroep zijn gaan uitmaken in ons land.

 5. rexm

  Als de verkiezingen gunstig uitpakken, dan gelijk een tribunaal opzetten en volgens lijst de zaak afwerken, laat ze maar verantwoording afleggen.

 6. Pjotter

  Diefstal Lubbers ruim 30 miljard ABP pensioenen, ruim 12 jaar geen indexatie, 4 x gekort, als alle aankomend en reeds gepensioneerden in maart PVV of FVD stemmen is het beurt met het kartel, geen ouderen partij en tevens Nexit.

  1. NoDoubt

   Al het geld gaat naar de EU. Die van Belgie ging al eerder en er is niets meer van over.
   We worden tot op het bot uitgekleed. De leeftijd van de Fransen die hun begroting nog nooit op orde hebben gehad, krijgen er 60 miljard bij en de pensioenleeftijd is 62. Die van u gaat naar meer dan 67 jaar. NEXIT is het enige nog wat ons kan beschermen. Per ´asielzoeker´betaalt u €425.000. Onder Rutte 750.000 ingestroomd ondanks de deal, blijven ze komen. €318.750.000.000. Keep on dreaming

 7. Cootje

  De hele benden bestaat uit de diefstallen die zuid Europa op onze budgetten pleegt , of ze creëren monopolie geld bij de ECB en dat geldig niets waard dus krijg je er ook geen rente op. Zuid Europa is failliet de banken moeten daar omvallen maar worden met ons geld in het leven gehouden, het enige wat een haar in de boter is , is Corona die ligt duidelijk de verschillen bloot , en we worden genaaid door de nationale en Europese politici , maar oplopende Corona gevallen in zuid Europa met vandaag 1000 gevallen intensieve zorg in Frankrijk gaat zuid Europa in een stroomversnelling failliet, en dat betekend voor ons korte pijn , want nog een keer hun hand ophouden is geen draagvlak meer voor , ontbinding de Europese unie wel , die Engelse lachen zich binnen 5 jaar te pletter,

  1. Cootje

   Geld is niets waard

 8. ET007

  Moet je wel eerst door Hugo komen, want hoe zit het nu met de ventilatiesystemen in zorgcentra? Is er nu wel ruimte voor oudjes op de IC? Want dat laatste zou cru zijn, terwijl er geld naar Zuidelijke landen gesluisd wordt.
  Deze Regering heeft werkelijk een pesthekel aan ouderen. Ligt dat nu aan hun opvoeding of onbekwaamheid? Ik vind echt dat ouderen de laatste tijd zo veel leed moeten meemaken op zoveel manieren. Ik zou me kapot schamen, al keek ik de oudjes nog niet eens in de ogen. De laatste jaartjes na een leven lang werken.

 9. werikke

  alles wat D&& voor verantwoordelijk is bestaat uit verkwanselen van de Nederlander en Nederland. terechtstellen na verkiezingen op marktplein net zoals met oldebarneveld

  1. werikke

   d66

  2. werikke

   als je kijkt naar alle D66 lieden daar van Kaag tot Koolmees allemaal hufters die niet naar eigen bevolkimg kijken. Waarom wilde Koolmees zo snel een overeenkomst , dat was onder leiding van VVD die zo uit de wind bleef maar verantwoordelijk ervoor was.

 10. Pieter48

  ECB houd de rente kunstmatig laag. Anders waren de vrolijke landen gelegen aan de Middellandse zee allang failliet. Dat hier de pensioenen verdampen hebben ze daar geen boodschap aan .Wij moeten deze landen vooral steunen want anders zijn we niet solidair en vrekken. Zie de pensioen leeftijden in die landen. Financiële janboel. Om dat er hier politici rond lopen met de hoop om ooit in Brussel een mooi baantje te krijgen durven ze onze belangen niet meer te behartigen. Hoe lang pikken wij deze slappe regeerders nog. Let op waar je op stemt volgend jaar.

  1. vandaag

   het is nog veel erger meneer 48. Pensioen fondsen zijn verplicht om een deel van hun belegd vermogen te beleggen in (vast renderende waarden) negative (staats) obligaties.

   De huidige DB regelingen bij de pensioenfondsen worden dus opgevreten door de negatieve rente. Het is dus zaak zo snel mogelijk te stoppen met de al oude DB regelingen omdat ze hun glans verloren hebben.

   We moeten naar open DC regelingen zodat mensen zelf kunnen bepalen waar ze hun geld in beleggen en dat het geoormerkt geld is in plaats een collectief fonds.

 11. Pieter48

  Zie heden avond bij Zembla. Wie nog niet op de hoogte is .Zembla laat zien dat de maffia hier ook wat filialen geopend heeft. Dit heeft niets met de ondergang van onze pensioenen te maken . Maar zo ongelofelijk als wat er zich voor doet met het vervuilen van een Waterplas zou in wit Rusland of Bulgarije niets bijzonders zijn. Deze beerput kan niet dicht blijven.Weer de overheid en politici en weg gestuurde politici.En wij moeten blijven geloven in hun transparantie en het behartigen van ons belang. De politiek van nu is ver van de burgers. De kloof is groot en zal niet eerder gedicht worden voor dat deze politici weer het belang van de inwoners van dit gaan dienen. O ja pensioen gerechtigden kunnen niet staken of kruispunten bezetten. Om de vier jaar stemmen is hun trieste lot om nog weinig te veranderen.

 12. vandaag

  Dit is dus fake nieuws , we hadden defined benefit (DB) regelingen. Hier was dus een aanspraak op geld welke met de rekenrente en leeftijdstaffels berekend kan worden. Mensen worden gekort op hun pensioen omdat de verhouding niet meer klopt. De pensioen fondsen hebben volgens de roverheid onderdekking terwijl het geld tegen de klippen op klost. Gevolg huidige gepensioneerden en toekomstige gepensioneerden (ja.ja iedereeen wordt gekort ook als je nu nog premie betaald) worden (onnodig) gekort op hun uitkering. De DB regeling heeft hiermee zijn vroegere glans verloren. Tevens zit er in een D.B regeling veel verzekeringen en opslagen voor de uitvoerder. Je weet dus nu al dat elke ingelegde euro een uitkering verzorgt die veel minder opbrengt dan de euro.

  We gaan naar een D.C regeling ( defined contribution) alwaar geen rekenrente meer wordt toegepast voor de berekening van de pensioen aanspraak. Je krijgt immers aan het einde looptijd een zak geld mee waar je (gespreid) pensioen kunt inkopen. De berekening gaat over levensverwachting en salaris. De toeslagen en verzekeringen voor de uitvoerder zijn verdwenen. Ook deze regeling is natuurlijk geen garantie maar wel geld op je eigen naam , zonder kortingen en belangrijker voor een groot deel zelf te besturen door de vrijheden. Met een D.C regeling kan je profiteren van de behaalde winsten op beleggen die nu verdwijnen in de zakkenn van de fondsen

  Ouderen hebben een groot deel van hun pensioen al gespaard , die zijn bij de overgang dus maar minimaal betrokken. De auteur heeft geen idee wat ie zegt lijkt het. Het invaren moet overigens nog geregeld worden bij de pensioen werkgroepen. Er moet nog heel veel geregeld worden echter inleggen op de oude voet bij een D.B regeling waarbij je al 100% zeker weet dat elke ingelegde euro verdampt tot veel minder dan die euro is zeker geen optie.

 13. Shadow1100

  Ik kreeg 50 jaar geleden medegedeeld dat ik na 40 jaar werken mocht stoppen en met pensioen kon gaan.
  NEE, nu door tot 67 jaar en 4 maanden.
  Het pensioen zou gebaseerd zijn op basis het laatst genoten salaris.
  NEE, het is nu gebaseerd op het middelloon.
  Het zou waardevast zijn.
  Nee, zie volgende.
  Het pensioen zou jaarlijks geïndexeerd worden.
  Nee, al 12 jaar niet geïndexeerd. Het wordt misschien zelfs gekort.
  Vrijwel alle gepensioneerden hebben sinds 2008 tot wel 12 procent ingeleverd.
  Al mijn werkzame jaren is iedere maand meer dan 1/4 van mijn salaris ingehouden voor mijn pensioen (27,6%). Dus gewoon achtergesteld, dus niet uitbetaald, salaris.
  NIKS uitkering; MIJN eigen geld.

  Gezamenlijke waarde pensioenpotten:
  Eind 2007: 683 miljard euro
  Eind 2012: 916 miljard euro
  Eind 2017: 1.338 miljard euro
  Tussenstand 2020: €. 1.600.000.000.000,00 (1.6 biljoen €)

  Bijna alle fondsen hebben, ondanks crisis en lage rente, een rendement behaald van 8,6(!) procent (PFZW) per jaar (=137,6 miljard). Echter, de door de overheid en De Nederlandse Bank opgelegde kunstmatig lage rekenrente van 0,3 procent, zorgt ervoor dat de voor indexering vereiste dekkingsgraad van 110 procent niet wordt gehaald. 
  Het geld klots tegen de plinten op. Jaarlijks maken de pensioenen vele miljarden €uro’s winst maar ze doen zich voor als de armste kerkratten. Dit gesteund door onze roverheid.

  Dekkingsgraad bij geen pensioenroof
  Wat als de overheid in de vorige eeuw het niet geringe vermogen niet had afgeroomd (gestolen!). Hoe zou de financiën er nu voor staan? In totaal is 32,86 miljard gulden door de (r)overheid (Lubbers/Kok) afgepakt en dat komt overeen met 32,86/2,20 = 14,91 miljard euro. Voor het gemak houden we 1990 als gemiddelde jaar aan voor de periode, dat de overheid geld aan het pensioenfonds heeft onttrokken. Tussen 1990 en eind 2015 zit 25 jaar. Oftewel het zou inmiddels gaan om een opgebouwd bedrag van 14.910.000.000 * 1,062^25 = 67,08 miljard euro, waarmee het ABP een vermogen van 351 + 67 = 418 miljard euro zou hebben. Dit vertaalt zich naar een theoretische dekkingsgraad van 418/(351/0,982) = 117%. Hiermee zou het ABP aan de minimale eis van 110% voldoen, waardoor een verhoging van de pensioenen terecht zou zijn.

  De pensioenuitvoerders hebben zichzelf wel een salaris aangemeten van tussen de 250.000,00 en 600.000,00 €uries. Dik boven de Balkenende Norm van €. 187.000,00,
  inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering, belastbare onkostenvergoedingen en pensioenbijdragen.
  Eén van de bestuurders, Sinke, kreeg vorig jaar maar liefst 721.000 euro, blijkt uit onderzoek van de SP. In 2017 kreeg deze bestuurder nog 360.000 euro.
  Daarnaast streken vier bestuurders van pensioenuitvoerder APG in 2018 alles bij elkaar bijna twee miljoen euro op. Als straks onze pensioenpotten verdeeld gaan worden over de Europese landen zullen de arme(?) landen daar heel blij mee zijn en kunnen ze daar nog eerder met pensioen.

  Kijk ook eens naar de grote tekorten in de pensioenpot van “onze” europarlementariërs.
  Die betalen weinig premie, worden niet gekort en krijgen toch een riant pensioen, rara.
  Het tekort bij het aanvullende pensioenfonds van het Europarlement is opgelopen tot ruim 326 miljoen euro. Een groot probleem dat dan op het bord van de Europese burger, de belastingbetaler, komt te liggen. De uitkering van het aanvullende pensioenfonds aan de deelnemers is namelijk gegarandeerd. Ook wanneer de pot leeg is.

  1. vandaag

   een zeer correct historisch relaas shadow

   Je geeft tevens inzicht waarom we met de D.B regelingen direct moeten stoppen

 14. Duckday

  Direct uit het monsterverbond de EU en EURO gaan Geleerden geven nu al aan dat de EURO de ondergang van Nederland is Stem PVV of FvD breek het kartel Gewoon uit de EU gaan dat nog niks heeft bijgedragen voor de NORMALE man VROUW in dit land sluit de grenzen. De zo genaamde vluchtelingen en de inport uit het oostblok drijft de zorg premie tot ongekende hoogte. Maar we blijven de ouderen de schuld geven .Stop dit kabinet wat meer kapot heeft gemaakt

 15. Bes Tolen

  De Nederlandse politiek en overheid is naar mijn ervaring totaal onbetrouwbaar en bedriegelijk. Dat moest heel anders en dat kon ook heel anders maar daar waren de machthebbers politici en bazen niet op gebouwd. Tot en met de zeventiger jaren was de overheid nog betrouwbaar maar daarna ging het faliekant mis. Als hogere ambtenaar met postdoctorale opleiding en in staat tot werk wat maar weinigen aan konden, kreeg onze groep de toezegging, dat we niet meer twee hogere salarisschalen zouden krijgen. Die altijd tot de vaste arbeidsvoorwaarden behoorden. Wel dan hadden we ons de moeite van vele jaren de zwaarste studies kunnen besparen. Maar goed het land heeft er wel zwaar onder geleden want werk, dat het land bij diepgaander onderzoek veel had opgeleverd werd niet uitgevoerd. Daar had de leiding geen oren naar. Ze luisterden normaal al niet, laat staan naar de mogelijkheden, die onbenut werden gelaten. Zo was er geen enkele collega, die het werk beviel. Geen mooie baan wat wel had gekund. Geen opbouw, die het werkzame leven aantrekkelijk had gemaakt. Alleen maar valse intimiderende bazen. Dat is het echte Nederland. Land van afbraak en terreur sinds tientallen jaren nu al. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het onnoemelijk veel jaren uitkleden, verminderen van salaris en pensioen en overige regelingen voor iedereen! Nou ja op een paar topper tobbers na dan.
  Elke dag hoor je dezelfde leugens weer voor de TV als ”het Nederlandse pensioen is het beste van de wereld”. Onvoorstelbaar, dat zulks wordt gepikt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.