shutterstock 1606560115

Onnodige sterfte door bureaucratie: nieuw kankermedicijn door trage EU-procedure veel later op de markt

Geen categoriesep 15 2020, 18:00
Kankerpatiënten moeten in Europa gemiddeld 403 dagen wachten op levensreddende medicijnen. Dat is 242 dagen langer dan patiënten in de VS, die 161 dagen moeten wachten. Ons kabinet kan de schuld hiervoor niet bij 'het liberalisme' leggen. Dit is puur een kwestie van bureaucratie die tot onnodige sterfgevallen leidt. Niet meer en niet minder.
Nederland is van zichzelf ook redelijk traag trouwens. Europese lidstaten moeten het positieve advies van het EMA eerst nog overnemen namelijk. Wij doen dat in een treurige 128 dagen. Ter vergelijking, Duitsland doet het in iets meer dan twee weken (17 dagen). Het Verenigd Koninkrijk trekt er 22 dagen voor uit en Oostenrijk lukt het in een maand.
Het EMA heeft nog niet gereageerd op de bevindingen in de studie. Ze zijn namelijk te druk en het agentschap zegt: "Onze grootste zorg is nu de COVID-19-pandemie."
Met die reactie laten ze exact zien waarom het in Europa op dat vlak dus misgaat. En het laat ook zien wat het effect is van allerlei politieke clubjes die menen dat het antwoord op alles 'meer EU' is, en die de schuld leggen bij 'het liberalisme'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten