Rutte en Hoekstra zeer populair! Naderende Kamerverkiezing kent twee oppositieleiders: Asscher en Wilders

EenVandaag heeft een groot onderzoek gedaan onder haar 20.000 leden, het geeft een aardig inkijkje in de huidige stand van zaken. Wopke Hoekstra en Mark Rutte zijn de meest populaire ministers, en Lodewijk Asscher en Geert Wilders worden gezien als de oppositieleiders. Voor Hugo de Jonge is het geen goed nieuws dat andere CDA-prominenten populairder zijn. 


Het is een interessant onderzoek, en de resultaten van het EenVandaag Opiniepanel spreken boekdelen. De VVD blijft met Mark Rutte redelijk ‘populair’ onder de bevolking. Bij het CDA lijkt de ‘verkeerde’ man het meest populair, niet de nieuwe lijsttrekker maar de minister van Financiën is de grote man bij het CDA.

Ondertussen zijn Geert Wilders en Lodewijk Asscher de twee meest prominente leiders van de oppositie. Volgens de panel van EenVandaag kunnen Baudet en Klaver op dit moment niet die titel claimen.

Als we kijken naar het waarderingscijfer voor de ministers vallen enkele zaken direct op: Hoekstra krijgt een veel hogere waardering dan partijgenoot De Jonge, maar De Jonge zit qua populariteit op dezelfde hoogte als Kaag. Beide zij eigenlijk middenmoters binnen dit kabinet, en dat terwijl ze wel de lijsttrekkers zijn.

Gaat dit dan ook invloed hebben op hun rol als lijsttrekker en eventuele stemmentrekker voor hun eigen partij?

De echte verkiezingsstrijd moet natuurlijk nog beginnen, maar het geeft wel een aardig beeld hoe sommige partijen ervoor staan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. CLoVis

   

  EenVandaag heeft een groot onderzoek gedaan onder haar 20.000 leden…’

  Dat zegt voor mij al weer genoeg.

  1. Yoyo

   .Verrassend dat Pinokkio hoog scoort!
   Ik hoor toch echt overal om mij heen dat hij z’ n tijd gehad heeft.
   Enfin,peilingen blijven peilingen.
   Er is dus nog hoop dat het goed komt.

  2. Loelap

   Je moet je zelf aanmelden bij dit opiniepanel. Iedereen kan meedoen. Je kunt je daarom afvragen of dit panel wel representatief is voor de Nederlandse bevolking. Ik denk bijvoorbeeld niet dat er veel jongeren zijn die zich aangemeld hebben.

  3. Logica

   Ik hoor ook niks positiefs over Rutte. We zullen wel zien in maart 2021. Als deze peilingen waarheid worden dan is het maar zo. Dan verdient Nederland niet beter en komt er opnieuw een links kabinet dat regelrecht naar 1 federale EU gaat. We zullen verder uitgezogen worden.

   Zuid Europa gaat nog veel vaker vragen om onze ” solidariteit”. Dat roep ik al veel langer maar nu hoirde ik zelfs Klaas Knot dit zeggen. Hij is wel voirstander van het overhevelen van alle macht naar Brussel.

   Nederland gaat krijgen wat het verdient. Hopelijk stemmen Nederlanders PVV en FVD.

 2. Piet Klein

  Het is ongekend hoezeer de realiteit niet in peilingen terug komt. Rutte voert een toneelstukje op tijdens het Europees beraad en schenkt daarna miljarden van Nederlanders weg aan rijkere Italianen (de individuele Italianen zijn gemiddeld een stuk rijker dan de gemiddelde Nederlander, ze hebben wel een groter begrotingstekort maar dan wordt je zelf rijker als je minder belasting hoeft te betalen en aardig zwart circuit er op na houdt). De Fransen verdienen gemiddeld meer dan Nederlanders. Italianen en Fransen mogen eerder met pensioen en wij NL-ers mogen schenken. Het is totaal niet moeilijk voor Italianen en Fransen om gewoon zelf het geld te lenen, hoezo schenken? Het wordt nog zotter want er worden door NL leningen aangegaan die pas van vanaf 2028 of later worden terugbetaald, uw kinderen en kleinkinderen mogen hiervoor gaan betalen. Pikant detail is dat de kosten zullen dalen omdat de rente minder wordt. Dus er zijn leningen met behoorlijke rente afgesproken met banken die gratis geld krijgen van de ECB (zonder rente). En deze rente wordt lange tijd betaald (champagne voor de banken, gratis geld krijgen, lang uitlenen daar nog een redelijke rente op krijgen en dus niks hoeven doen om rente binnen te krijgen terwijl u zelf geen rente krijgt op uw spaargeld, negatieve rente dreig te krijgen en pas na jaren mogen kinderen en kleinkinderen gaan terug betalen. Rutte en Hoekstra die verantwoordelijk zijn voor deze besluiten zijn ongekend populair. Hoe simpel is de gemiddelde Nederlander?

  1. Augustus

   Mensen kiezen voor gemak en comfort op korte termijn boven het veiligstellen van de toekomst. Zoals Decimus Juvenalis al door had in het afbrokkelende Romeinse rijk, brood en circus.

  2. Beukman

   de individuele Italianen zijn gemiddeld een stuk rijker dan de gemiddelde Nederlander,

   Daar hebben arme Italianen weinig aan in het op DDS zo bejubelde kapitalistische systeem.
   Of ben jij soms een socialist?

   1. Logica

    Beukman, je bent een woordkunstenaar.

  3. Logica

   Heel goed geschreven Piet. Ik voeg daar nog aan toe dat Italië in de top 5 staat van Europese landen met de grootste goudvoorraad. En wij maar betalen. We zitten 30 jaar lang vast aan die giften. Daarnaast zijn we al vanaf het begin van de Euro de grootste nettobetaler per hoofd van de bevolking.

   Oh ja, uit verkiezingspeilingen ligt Joe Biden dik voor op Trump. Maar Trump gaat gewoonnherkozen worden.

 3. HD

  Het gajes wat ons heeft overgeleverd aan de Timmermansjes van het geldverslindende corrupte Europa is erg populair.
  Ik geloof er geen ene donder van.

  1. M.Dikker

   Ik ook niet.

  2. henkie

   Het gaat om een onderzoek onder een select gezelschap nml. “de Eenvandaag leden”.
   Je kunt het dus best geloven.

 4. henkie

  Het onderzoek toont aan dat de nieuwsuur leden over het algemeen grote dommerikken zijn en/of schoften zijn die geen enkel bezwaar hebben met list, leugen, oplichting en bedrog.

 5. Michael M

  De VVD blijft met Mark Rutte redelijk ‘populair’ onder de bevolking? Ik hoor niets anders om mij heen dat ze Rutte een keer zien vertrekken. Asscher is ook niet gewild. Hoekstra? Hoor ik nooit iemand over. Men kan gerust zeggen dat dit wel bijna Fake nieuws is. Hebben ze die onderzoek gedaan bij een bijeenkomst van de VVD? Of in de regio’s waar de meeste VVD aanhang zit? Dit onderzoekje lijkt nergens op. Het partijkartel daar heb je helemaal niets aan. Dat hebben we wel gezien de afgelopen 10 jaar als je erbij was met je gedachten!!!!

  1. Jack Flash

   Die 20.000 panelleden zijn geselecteerd of misschien zuigen ze dit hele verhaal wel uit hun duim.
   Ik sluit mij aan bij de reageerders die er ook geen pest van geloven.

  2. Ernest Stern

   Alle peilingen wijzen in dezelfde richting. Wat Michael opvangt bij de patatboer op de hoek lijkt me geen goede steekproef.

   1. Factor

    etc

   2. evil knievel

    Moet je ns gaan luisteren bij de lokale Shoarmapik,indien je de taal kunt verstaan,vod met oren!😜

  3. EvertB

   “De VVD blijft met Mark Rutte redelijk ‘populair’ onder de bevolking? Ik hoor niets anders om mij heen dat ze Rutte een keer zien vertrekken.”

   Voor Rutte geldt ‘een dag niet gelachen is een dag niet gescoord’. Iedereen ziet Rutte wel een keer vertrekken. Over het tijdstip is geen overeenstemming.

   Dat Asscher (PvdA) de lijst aanvoert van de ‘echte oppositieleider’ mag niemand verbazen.
   Voor het tweede jaar op rij is PvdA-leider Lodewijk Asscher namelijk uitgeroepen tot beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen. Hij won daarmee de debatprijs van het Nederlands Debat Instituut.

   Wilders is ook een sterk debater maar er kan er maar eentje bovenaan staan.

 6. Blondie

  EenVandaag (AVRO/TROS).

  NPO=FAKE NEWS.

  Heeft normaliter ca 50.000 panelleden.
  Ik heb een sterk vermoeden, dat bij dit (grote)? onderzoek 20.000 panelleden, een forse sturing heeft plaats gevonden.

  Ik vermoed, dat door het inwinnen van veel info onder de panelleden, bij vorige vraagstellingen, een stevige voorselectie kan plaats vinden.
  Dus waar moet de uitslag heen.
  Kies maar een zijweg.

  Een vraag die bijna altijd aanwezig is luidt, op wie stemt u, als er nu verkiezingen zijn.

 7. 56RdK

  EenVandaag heeft al vaker blijk gegeven van onbetrouwbare berichtgeving.
  Maar ja, het stemvee moet weer salonfähig worden gemaakt zodat men weer voor vier jaar Rutte met zijn kartel gaat.

  Tja, stemvee trapt daarin en zet weer een kruisje bij Asscher, Klaver, Rutte, De Jong etc.
  Stemvee wel ja, de Nederlander die de kartelpolitiek van de afgelopen decennia méér dan zat is vanwege alle ellende die uit die politiek is voortgekomen, kijkt wel beter uit. Die gaat voor verandering, gaat nu eens voor het belang van het eigen volk!

 8. Factor

  Hahahaha… !

  FVD werd de grootste na de verkiezingen van 2019 en nu staat Baudet er niet tussen?

  O wacht NPO 😛

  1. Piet51

   @Factor
   Heb jij wel gestemd in 2019? Dan heb je vast gezien, dat Baudet toen niet meedeed. Mensen stemden toen op hun provinciale favorieten en zo werden ze de grootste, maar heel eventjes, in de Eerste Kamer. Daarna begon de ellende en kelderden ze van een kleine 30 Tweede Kamerzetels in de peilingen naar 10 vandaag.

   1. Factor

    “…Baudet toen niet meedeed.”

    Klopt, daar heb je gelijk in. Maar FVD werd wel de grootste dus durf ik te zeggen dat de het onderzoek van de NPO (=1Vandaag) juist is. FVD-stemmers kijken namelijk geen NPO die kijken FVD-journaal en andere media.

    1. Piet51

     @Factor
     “… dus durf ik te zeggen dat de het onderzoek van de NPO (=1Vandaag) juist is.”
     Wil je dit werkelijk zeggen? In het opiniepanel van 1Vandaag zitten ook FvD-stemmers, zo is vaak gebleken. Baudet werd zelfs een keer tot politicus van het jaar gekozen. Maar je kunt gelijk hebben, dat die leden van het opiniepanel niet naar het programma zelf kijken. Dat is hier gelukkig vrij.
     Dan vraag ik me wel af of ze dan massaal wat anders kijken. Het aantal kijkers naar het FvD-journaal ligt rond de 50.000 per journaal en dat is niet dagelijks. 1vandaag trekt dagelijks zo’n aantal.

     1. Piet51

      @Factor
      Ik kijk niet goed naar de kijkcijfers van 1Vandaag. Dat ligt ruim boven 1.000.000, dagelijks. Dus ik ga ervan uit, dat de verstandige kiezers van FvD stiekem toch ook massaal naar 1Vandaag kijken, en misschien ook nog naar Nieuwsuur en zelfs regelmatig naar Op1. Dat is verstandig, want je kunt alleen onderbouwd meepraten, als je ook meningen kent die je niet aanspreken.

 9. HD

  Kan er op deze site geel polletje gehouden worden?

  1. EvertB

   Jawel.

   Te zijner tijd een verkiezingspoll. En dan niet eentje in de rubriek ‘CDA-kwaliteit’.

 10. HD

  Geen

 11. Adriaen van Bergen

  Als het onderzoek onder de leden van Eenvandaag is gedaan, dan valt de uitslag nog behoorlijk mee.

 12. Cootje

  Vandaag 1300 nieuwe Corona besmettingen, en overal een uitbreiding in Europa , zullen de peilingen in februari dan maar even serieus gaan nemen als de werkeloosheid 7/8% is en de faillisementen per dag om je oren vliegen. als elke Nederlander individueel in zijn portemonnee wordt geraakt , dan hoef je als Baudet en Wilders toch maar alleen te verkondigen dat ons geld bij de opvreters en dieven in zuid Europa zit . Dat gaat de verkiezingen beïnvloeden hoeven ze niet eens met oplossingen te komen , gewoon heerlijk schoppen tegen de eliteren zakkenvullers , gaat een heel ander beeld geven

 13. Cootje

  Als je in een quiz de vraag stelt wie is Pinokkio van Nederland hoef je niet bij de slimste mens te zitten!

 14. Cootje

  Zal van avond wel weer gaan bij de publieke omroepen , dat we een te weinig in aantal brandstichters in huis hebben genomen. Rob Jetten zal zeggen de toekomstige konten wassers , maar die heeft daar ook wat mee , gewoon op het eiland laten zitten je kan en mag ze goed weer toe wensen . Een handje vol mensen bij een van daag zal het er wel niet mee eens zijn . Maar die zitten dan ook bij de publieke omroepen. Al is Pinokkio niet te vertrouwen

  1. Ernest Stern

   “Rob Jetten zal zeggen de toekomstige konten wassers , maar die heeft daar ook wat mee”

   Wat ben je toch een trieste primitieve barbaar, Cootje.

   1. Factor

    enz

   2. Cootje

    Je trekt het je toch niet aan ??

 15. rexm

  Is het nou zo , dat we blijven slapen in Nederland,?? het liegt en bedriegt maar lustig op los, geen haan die er na kraait.
  Wat is dat toch voor een land dat Nederland, ze hebben zich al voor 70% verkocht aan de EU.
  Diegene die zich melden om in de politiek te gaan roeren, zouden beter eens goed gescreend moeten worden of die bovenkamer nog wel goed functioneert.
  Als men ziet wat er gepresteerd is de laatste jaren is het nul komma nul, in het bedrijf leven zou men allang een krantenwijk moeten gaan zoeken, belasting geld gaan weggeven wat van de burger komt, hoe is het mogelijk.!!! En zo zijn er legio zaken, de een is nog gekker als de ander.
  Nederland is de gekke Henkie van Europa, wie neemt onze regering nog serieus.???
  Stem op PVV en FVD, mede Nexit.

 16. Toverkol

  wat zijn we toch een intens triest volk…………….
  Nog steeds staan Rutte en Co op hun voetstuk.

 17. SubTec

  Mainstream media roept iets.
  Je moet wel heel naïef zijn als je die nog gelooft.

 18. LifeBuddy

  Hoe kan vvd pinokkio rutte nou populaire zijn. Hij haalt 10.000 kinderen hier naar toe en laat ze zo de por**.industrie in wandelen. Dit is een misdaad Tegen de Mensheid. Waar is de mentaliteit van het Volk gebleven?

 19. PG

  tja…triest.

 20. Vrijedenkert

  Gemanipuleerd NPO geneuzel, propaganda en indoctrinatie via staatszender!

 21. vandaag

  asscher ? van as naar as , Wilders veegt de vloer aan met dit linkse moloch op elk dossier.

  Zou asschertje het bij de argumenten kunnen houden of gaan we na 1 zin al off topic of op de man spelen ? zo voorspelbaar dit gedrocht

 22. Heras

  Wat zal ik lachen als het net zo gaat als bij Trump.. Zo denkt de media dat clinten won…maar de kiezers stemden anders. Rutte schijnt te winnen, maar misschien wordt baudet wel de grootste

  1. vandaag

   Alles is mogelijk temeer dat de media bewerkstelligt heeft om te doen geloven dat je een racist bent als je op FvD of PVV stemt ! Mensen zeggen het dus niet meer maar houden hopelijk wel hun gedachte vast.

   stem sociaal , stem PVV

 23. Henk Albarda

  Wat een ongelooflijke flauwekul peiling.

  Heel Nederland weet inmiddels dat het 1Eenvandaag panel heel ‘selectief’ is samengesteld.

  We hebben in Nederland 1 peiler die een enkele keer een reeeele peiling weet te brengen, MdH.

  Alle overige peilers zitten er gemiddeld 50 % naast. De enquetes worden ingevuld met 1 doel, zo snel mogelijk afraffelen.

  1. Piet51

   @Henk Albarda
   Moet je je voor meer duidelijkheid niet iets anders uitdrukken? Bijvoorbeeld: Ook MdH heeft een vast panel, waar hij voor elke peiling gebruik van maakt. Een enkele keer bevalt de uitslag me en alleen die lijkt me dan ook wel reëel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.