Vergiftigde Navalny kan weer praten

Het Duitse blad Der Spiegel bericht dat Aleksej Navanly aan het herstellen is van zijn vergiftiging. Hij zou zelfs in staat zijn om te praten met zijn artsen en verpleegsters.  Eerder deze week werd Navalny uit zijn kunstmatige coma gehaald. Meteen na zijn ontwaking was hij aanspreekbaar. In de dagen sindsdien is er “verdere vooruitgang geboekt.”

Staatspropagandazender de NOS legt uit dat dit betekent dat hij mogelijk details kan geven “over de omstandigheden waaronder hij vorige maand tijdens een vliegreis in Rusland ernstig ziek werd.” Juist omdat hij dat kan doen houdt onderzoeksplatform Bellingcat rekening met nieuwe pogingen om hem voor eens en voor altijd uit de weg te ruimen.

Het lijkt erop dat Navalny vergiftigd werd met het zenuwgif novitsjok. Het is bekend dat de Russische inlichtingendiensten dit gif graag gebruiken bij assassinations… wat natuurlijk betekent dat zij en zelfs het Kremlin zelf verdachte nummer één zijn. Het AD heeft daar het volgende over te zeggen:

De Russische politicus Aleksej Navalny is vergiftigd in opdracht van het Kremlin. Dat stelt de Duitse krant Die Zeit op basis van gesprekken met anonieme bronnen… Anonieme bronnen vertellen aan het dagblad dat Navalny een nieuw type van het gif novitsjok toegediend heeft gekregen, dat nog gevaarlijker is dan de eerder bekende varianten. Navalny moest volgens plan in het vliegtuig omkomen. Maar de politicus overleefde ‘dankzij een gelukkige samenloop van omstandigheden’, stellen de bronnen.

“Dit laat maar één aannemelijke conclusie over: het was het Kremlin dat het bevel gaf om de ongewenste politicus uit de weg te ruimen,” aldus Die Zeit.

Het is natuurlijk vreselijk wat hem is overkomen. En ja, de Russen hebben er een handje van lastige mensen uit de weg te ruimen. Maar het zou toch wel handig zijn als we even wachten met wijzen tot er daadwerkelijk een onderzoek verricht is. Volgens de Italiaanse premier Conte heeft Vladimir Poetin toegezegd dat er zo’n onderzoek komt én dat de Russen samen willen werken met de Duitse autoriteiten.

Mooi. Laten we dat onderzoek eerst even afwachten voor we met een beschuldigende vinger naar Poetin wijzen.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Gebande3

  Ik verwacht rond 13:00 uur vandaag de finish.

 2. Cor Grijpstra

  ”Laten we dat onderzoek eerst even afwachten voor we met een beschuldigende vinger naar Poetin wijzen.”

  Dit is niet de Mike die ik ken.
  Weet wel dat de PVV en het FvD grote bewondering hebben voor P{oetin.

 3. EvertB

  Eén van de eerste zinnen die Navalny kon uitbrengen bevatte een serieuze waarschuwing aan onze “k!tMarokkanen”: drink niet meer zo gauw een kopje thee met jullie burgemeesters.

 4. Neutral

  En dan nu de vraag: Wat heeft Rusland _echt_ gedaan in de tijd dat we door Navalny afgeleid werden?

 5. .nexit2021

  Doe maar 24-7 stevige bewaking dan. Zal een klus worden de man in leven te houden.

 6. Beukman

  Laten we dat onderzoek eerst even afwachten voor we met een beschuldigende vinger naar Poetin wijzen.
  aldus MvdG.

  Viktor Joesjenko, Anna Politkovskaja, Aleksandr Litvinenko, Boris Nemtsov, Vladimir Kara-Moerza, en nu dus Aleksej Navalny. Zes politieke tegenstanders van Poetin.
  Poetin is de olifant in de kamer, zo groot dat het wel verdomde moeilijk is om hem niet aan te wijzen.

  1. Ernest Stern

   De smerige dictator Putin wordt door velen op dit blog hoger aangeslagen dan onze democratisch gekozen bestuurders, dus Michael moet zijn woorden voorzichtig kiezen.

   1. .nexit2021

    enz

   2. Beukman

    Yep.
    Gisteren nog probeerde onze vriend Mogguh niet eens de beschuldiging te weerleggen dat Orbán een corrupte totalitaire nepotist is. In plaats daarvan antwoordde hij doodleuk:

    Weet ik veel en het interesseert mij ook niet, vraag het hem, maar ik ben dik tevreden met hem en dat hij de pers muilkorft en de oppositie kalt stellt, so fuckin what, dat is toch maar links geteisem en dat ziet Orban goed!

    De gevoelens voor Poetin zullen niet anders zijn – ook zijn verantwoordelijkheid voor het naar beneden halen van de MH17 wordt hier structureel met de mantel der liefde bedekt.

    1. Mogguh

     Blijkbaar moet ik volgens de deugkneus Bukman krek dezelfde politieke mening hebben als hijzelf, welnu dan heb ik nieuws voor hem, ik heb lekker schijt aan politiek correcte deugkneuzen, o ja, en als het aan mij ligt tien keer liever Putin dan Rutte!

     1. Beukman

      Blijkbaar moet ik volgens de deugkneus Bukman krek dezelfde politieke mening hebben als hijzelf

      Hoe kom je daar nou weer bij man. Het zou hier dodelijk saai worden.

     2. Mogguh

      Ok dan is het goed Beukman, overigens is er totaal geen hard bewijs dat de Russische Federatie onder leiding van Putin achter het neerhalen van de MH17 zit, daar mag jij wel van overtuigd zijn maar ik niet.

     3. Beukman

      Poetin heeft echt geen opdracht gegeven om dat ding neer te halen, Mogguh, het was een bedrijfsongeval. Maar vind je het niet een beetje heel erg naïef om te denken dat er geen Russen aan de knoppen zaten?

     4. Mogguh

      Jij denkt dat de Russen het al dan niet opzettelijk hebben gedaan, ik denk dan weer dat Oekraïne er achter zit, maar noch jij of ik hebben hard bewijs om onze mening te staven, al doen de meeste van jouw denkgenoten alsof het als een paal boven water staat dat de Russische Federatie er achter zou zitten.
      Vooral die draaideurtr0l heeft daar nogal een handje van, die presenteert zowat al zijn meningen als zijnde een feit.

     5. Ernest Stern

      “het was een bedrijfsongeval. ”

      Zeker, maar wel een bedrijfsongeval in het kader van een agressieve inmenging van Putin in een land waar hij met zijn imperialistische vingers vanaf moet blijven. De aanslag, hoe stom en onbedoeld dan ook, werd uitgevoerd door Russische militairen die bezig waren een autonome democratische staat te infiltreren dan wel te bezetten.

     6. Ernest Stern

      “Blijkbaar moet ik volgens de deugkneus Bukman”

      We moeten hieruit de logische conclusie trekken dat Mogguh niet wil kan deugen.

     7. Beukman

      Zeker, maar wel een bedrijfsongeval in het kader van een agressieve inmenging van Putin in een land waar hij met zijn imperialistische vingers vanaf moet blijven. De aanslag, hoe stom en onbedoeld dan ook, werd uitgevoerd door Russische militairen die bezig waren een autonome democratische staat te infiltreren dan wel te bezetten.

      Inderdaad, en dat de Russen de BUK hebben afgeschoten was binnen een uur of zo al duidelijk, toen die suffe Rus beelden van het smeulende wrak online zetten, waarop de betrokken miliairen ontdekken dat ze een passagiersvliegtuig hebben neergehaald.

      Zonder de hele discussie te willen overdoen en zelfs zonder Bellingcat erbij te halen, waarvan het onderzoek aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: wat een staaltje cognitieve dissonantie om om “harde bewijzen” te roepen!

 7. Vanduinen

  Laat Putin dan ook meewerken in de MH17 zaak. Putin ontgaat niets in Rusland, dus dat meewerken is voor de Bühne. En buiten Rusland, waar je gaat, ben je in het vizier als het commando is afgegeven, ” Laat de honden los.”

 8. ikweetwatikwil

  Michael gaat het eerst eigenhandig vuil maken en dan gaat hij poetsen om het weer schoon te krijgen.
  Laten we maar afwachten , je denkt toch niet dat de Russen gek zijn .

  1. Pauline Kummer

   Neen, niet eigenhandig. Daar past hij wel voor op. En als je zorgt dat die uitvoerders dan ook nog verdwijnen is er geen link naar Putin.

   1. ikweetwatikwil

    Putin angst, corona angst. Het houd niet op. Straks komt er nog wel wat bij.

    1. wesly bentley

     Wha ha ha!, daar hebben we nog zo’n Putin-adept.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.