Broekriemen vast! Corona gaat voor een tsunami aan kansloze Nederlandse zombiebedrijven in zorgen

Nederland krijgt enorme toename zombiebedrijven, denkt econoom Frits Bosch. Hij roept de Nederlandse regering op om de marktwerking niet teveel te verstoren. Het kost veel teveel geld om alle kansloze bedrijven in leven te houden.

Door de Nederlandse coronasteunpakketten van de overheid zal het aantal zombiebedrijven sterk toenemen. Zombiebedrijven zijn bedrijven die zonder corona door de marktwerking failliet zouden zijn gegaan, maar nu door de steun in het vermogen en loonsubsidie blijven leven. Bedrijven zonder sterk bedrijfsmodel kunnen nu voorlopig toch verdergaan door de steun. De ultiem lage rente draagt bij aan de overlevingskansen.

Hoe moeten we tegen deze steunmaatregelen aankijken?
Ze kunnen kortstondig ingezet worden, maar zeker niet langer dan een half jaar. Ze verwoesten de marktwerking die een signaalfunctie afgeeft over de gezondheid en daadkrachtigheid van bedrijven. Dit is fnuikend voor het concurrentievermogen van Nederlandse bedrijven. Mocht corona langer duren dan er steun gegeven kan worden, dan zal het alsnog faillissementen regenen. Mocht ook de rente een flipje naar boven maken, berg je dan maar.

Welke steunmaatregelen zijn er?
We kennen op dit moment NOW, TOGS en uitstel van betaling. Deze maand liep het economisch steunpakket van de overheid af en moeten bedrijven op eigen kracht verder, tenzij besloten wordt het steunpakket door te zetten.

Moeten we voorstander zijn van doorzetten steun?
Nee, vanwege het in leven houden van niet-levensvatbare bedrijven, het ondermijnen van het concurrentievermogen van ons bedrijfsleven en het ondermijnen van de signaalfunctie van de markt. Daarbij komt dat de steunmaatregelen generiek zijn, dus sectoren worden niet uitgezonderd. Het is een algemeen steunpakket in den blinde. De overheid heeft ook geen idee wie wel en wie niet levensvatbaar zijn. Dat sorteerwerk is een taak die de markt toebehoort en niet geen onderdeel van de overheidstaak is. Het devies luidt dus: overheid, blijf er zoveel mogelijk vanaf, want je maakt met die algemene maatregelen meer kapot dan je lief is.

Is er personeel dat de overstap maakt van kansloos naar kansrijk bedrijf?
Ja. Dat doen ze vooral zonder overheidssteun. Als dat een kostbare opleiding betekent kan ik me voorstellen dat hier steun voor komt. De overheid heeft echter een neiging tot het absurde. Zo krijgen ambtenaren die thuiswerken extra salaris omdat ze kosten moeten maken zoals koffie, thee, boterhammen en beleg. Hoe idioot kun je worden van onze belastingcenten? De ambtenaren hebben niets van doen met ontslagrondes: ze zitten gebakken aan hun baan, ze hoeven minder reiskosten te maken, en worden zo in de watten gelegd. Laten we eens met de stofkam gaan door al die nutteloze ambtenarenbanen gaan. Het bekende grapje is: waarom peutert een ambtenaar niet ’s ochtends in z’n neus? Omdat hij dan ’s middags niets meer te doen heeft. Sterk overdreven natuurlijk, maar het lijkt me goed om ook daar eens te zien of in dit duizendvoudige leger bezuinigd kan worden.

Is er een voorbeeld van een kansloos bedrijf dat in leven wordt gehouden?
Die zijn er legio te geven. Maar natuurlijk denken we dan aan de miljarden naar de KLM. Dat is een vreselijk slechte investering: KLM is kansloos. Dat geld hadden we moeten gebruiken voor onze zorg, onderwijs, politie. Mark Rutte en Wobke Hoekstra maken volstrekt verkeerde keuzes.

Begrijpen politici deze problematiek?
Nee, lang niet altijd. Het doet erg vreemd aan sommige politici, zoals Lodewijk Asscher, te horen beweren dat het beter zou zijn de marktwerking te verminderen. Je vraagt je dan af of men dan wel goed begrijpt wat gaande is. De marktwerking – het vrije marktmechanisme – wordt langs alle kanten ingeperkt. Overheden zijn met miljarden steunpakket – belastinggeld – in de weer om alles en iedereen overeind te houden.

Dus niet nog meer overheid?
De hemel verhoede. Het is al overheid, overheid, overheid, overheid, overheid, overheid, overheid, wat de klok slaat. De ervaring leert dat als de overheid eenmaal uit z’n hok is gekomen – zoals nu – het monster er met geen stokken meer in terug te krijgen is. Je vraagt je dan echt af: wat moeten we met ambtenaren die tot politicus omgebouwd zijn, zoals Asscher? Dit soort lieden wijzen Nederland rechtstreeks naar de afgrond.

Zijn er politici die zeggen dat we minder meritocratie moeten hebben?
Ja. Zelfs een krant als Het Financieele Dagblad denkt dat. Wereldvreemd. Denken ze dat we hier op een eiland wonen in plaats van een mondiale ‘killing competition’? En denken ze dat het geld aan de boom groeit? Zij allen leven in een droomwereld. Slaap zacht!

Het devies luidt: laat de markt zoveel mogelijk z’n werk doen. Overheid blijf met je poten zoveel mogelijk van de markt af. Steun de meritocratie.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?en “Feminisme op de werkvloer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. gargamel

  Een andere gebiedsbrede lockdown moet geen optie zijn. De economische en sociale gevolgen van de tot dusver genomen maatregelen zijn al monsterlijk en kunnen nog niet definitief worden gekwantificeerd. Een herhaling van de maatregelen uit de lente zal de laatste doodsteek betekenen voor hele industrieën en veel middelen van bestaan ​​vernietigen.

  Gezien het seizoensgebonden stijgende aantal besmettingen zijn paniek en hectisch actionisme precies de verkeerde reacties.

  1. gargamel

   Maar wat dat betreft vraag ik me af, of politici of wie dan ook zeer specifieke doelen en agenda’s hebben. Het kan niet zijn dat wat Fritz Bosch hier tot ons predikt, zelfs degenen die regeren niet weten. Het doel rechtvaardigt de middelen, hoewel iedereen met een IQ hoger dan de lichaamstemperatuur een conclusie kan trekken.

 2. vandaag

  Uiteraard , net zoals mensen Nederland kunnen vinden vanuit elke plek op aarde kunnen bedrijven dat ook voor het gratis geld

  1. Pauline Kummer

   Geld lenen is niet kostbaar meer. Het is bijna gratis. Nog geen 1,5% u hebt bijna gelijk.
   .

   1. Fascal

    Leugenaar in het kwadraat.

    1. Brenda Welsh

     U bent niet op de hoogte, dat geeft u ruiterlijk toe. Sportief!

     1. Fascal

      Leugenaar met meerdere namen.

 3. Cootje

  In Nederland gaat dat de komende 5/6 jaar een aardige ravage geven , en voor sommige de bewuste volkstuintjes , maar in zuid Europa gaan ze failliet en fgaan zegetocht wc papiertje aan twee kanten gebruiken. Ze hebben van de Nederlandse bevolking een gratis bosje tulpen gekregen , en verder in hun sop laten gaar koken , nu nog een beetje onenigheid in Brussel is die ondemocratische gedrocht ook ten dode opgeschreven , Corona lig de noord zuid verhoudingen goed bloot , in maar mogen de mensen stemmen op het diepte punt van de crises dus Wilders en Baudet hebben een makkie

  1. Cootje

   Maart

  2. Ernest Stern

   “en fgaan zegetocht wc papiertje aan twee kanten gebruiken”

   Laten we maar hopen dat de borrel Cootje goed heeft gesmaakt.

   1. vandaag

    laten we maar hopen dat dit je laatste avond medicijnen zijn stront vlek

   2. Cootje

    De volkstuintjes gaan er komen , in begin 2021 vliegen de faillissementen je om je oren en de werkeloosheid van 7/8% is ongekend , maar onze opvreters in het zuiden van Europa zijn niet meer te redden , en dan worden de messen geslepen en valt het zooitje uit elkaar . Voor Nederland zit er nog een addertje onder het glas . De brexit

    1. wesley bentley

     Vergeet het gaatje in de kentekens ook niet.

 4. plakband

  Rutte was zo tevreden over de NL-Corona-aanpak dat hij alvast miljarden heeft gestort in de bodemloze EU-pot. Misschien kan hij dat geld nog terugvragen. We zullen het hard nodig hebben.

  1. Cootje

   Nee dat is voor het gratis bosje tulpen in het zuiden voor de rest kunnen ze dood vallen. Ze gaan hun eigen broek maar ophalen .

   1. Brenda Welsh

    Maar wel altijd plezierig op vakantie geweest en de beest uitgehangen.

    1. Fascal

     Kwadraat leugenaar

 5. Bes Tolen

  Zorg en onderwijs. Meer geld? Bepaalde onderdelen wellicht maar zeker niet over de hele lijn. Op het onderwijs is veel aan te merken en dan zeker inhoudelijk zowel wat leerstof betreft als het hele beleid. Achtereenvolgende ministers waren dubieuze hobbyisten dan wel erg gemoedelijk bezig de problemen waarvan het de vraag was of ze niet eerder bedacht waren als strijdmiddel door vakbonden dan als werkelijke zware problemen waren te kenschetsen, regelmatig af te kopen. Bosch zou het moeten interesseren hoe het bij de overheid en allerlei collectief betaalde instellingen zit met de kwaliteiten en de bevoegdheden van de financieel deskundigen en dus de uitvoering van hun werk. Met name de zwaarst opgeleiden komen echt niet bij de overheid tot hun recht. Je gaat als je dat weet daar toch niet werken. Of je doet het wel: bijvoorbeeld uit idealisme maar dan is het maar de vraag of je dat blijft volhouden. Kom, laten we wel wezen, in de zorg en het onderwijs zijn de verdiensten toch veel beter. En wellicht ook de sfeer. Maar de Tweede Kamer moet niet zo zeuren over de Belastingdienst want ze heeft nooit begrepen waar het aan mankeert. Bepaalde kwaliteiten ontbreken en als die er wel zouden zijn, krijgen ze niet de kans voldoende wezenlijke bijdrage te leveren. Sommige leidinggevenden willen dat niet eens. Die weten heel realistisch wat de topleiding het liefste ziet namelijk niks veranderen.
  Bijdragen, die de echte problemen (mee) oplossen. Dat vergt wel wat anders dan men gewend is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.