Column Ozair Hamid: Jesse Klavers omkopingspoging van jongeren is gevaarlijk

GroenLinks stelde deze week voor om jongeren te voorzien met een startkapitaal van 10.000 opdat jongeren zo onder andere bedrijfseconomische activiteiten kunnen ondernemen. De partij lijkt daarmee steeds populistischere houdingen aan te nemen – zeker na het voorstel over een verhuisboete voor grote transnationale bedrijven te hebben gedaan.

Alleen vertaalt populistische politiek zich over het algemeen in matig bestuur. Zo zitten er nog tal van haken en ogen aan het voorstel, die door GroenLinks worden weggewuifd zonder een legitieme redenering. Wanneer men terecht adresseert dat jongeren, een groep die louter gericht is op korte termijn voldoening, het geld op een niet-verstandige wijze zou spenderen, reageert Klaver als volgt: “We hebben daar (dat jongeren het geld op een verantwoorde wijze besteden) vertrouwen in.”

Het toont de roze realiteit aan waarvan de partij uitgaat bij het uitwerken van beleidsvoorstellen. Maar het idee an sich is in principe niet zozeer het slechtste element van het plan; de financiering is problematischer. In plaats van het gebruik maken van het voordelige monetaire beleid op dit moment, wil GroenLinks de benodigde 2,2 miljard opbrengen door vermogenden – succesvolle Nederlanders – nog meer te belasten.

Ten eerste is deze behoefte zo vervullen immoreel, omdat het een precedent creëert om niet-nuttige zaken te financieren door een nog grotere inbreuk te maken op het fundamentele recht op eigendom. Immers, de vruchten van andermans arbeid wordt geplukt, om een niet-noodzakelijke wens in vervulling te brengen. Daarnaast zijn er andere groepen in de samenleving, die in tegenstelling tot jongeren veel moeilijker hun financiële situatie kunnen bijsturen, die meer gebaat zijn bij lastenverlichting dan jongeren – zoals oudere werknemers die door de coronapandemie zonder werk zitten. Verdienen zulke mensen niet eerder steun dan een paar jonge werknemers die nog een heel leven voor zich hebben?

Tot slot is ook de uitwerking economisch onverstandig; vermogende Nederlanders creëren werkgelegenheid, zorgen voor een hogere arbeidsproductiviteit en economische groei, die ten goede komt aan de middenklasse.

Desalniettemin is het streven van de progressieven nobel. Een meritocratische samenleving – wat overigens voortvloeit uit het liberalisme – is een mooi en goed streven, maar de kosten om deze samenlevingsvorm te bereiken zijn te hoog. Schenk- en erfbelastingen van 100% zouden moeten worden geheven om zo dit doel te bereiken, en dan is niet eens een volledige afschaffing van particulier onderwijs besproken. En ondanks deze torenhoge kosten die verbonden zijn aan zo’n maatschappij, blijft GroenLinks hameren op volledige kansengelijkheid. Het toont de kinderlijke filosofie aan van de partij. De realiteit is ondergeschikt aan het idee.

Om van dit imago af te komen, zou Klaver er goed aan doen om zich te focussen op echte issues die relevant zijn voor de milieupartij, zoals het gebrek aan schone natuur in ons kleine land. Pas dan zou Jesse Klaver op legitieme wijze de stem van de jeugd kunnen krijgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Antihedo

  Omkoping? Wie kopen ze om en wat moeten ze daar voor doen?

  1. Oepsie

   Begrijpend lezen, is niet uw sterkste kant?

   1. Antihedo

    Het gaat niet om begrijpen maar ook om nadenken. De doelgroep voor deze regeling is nu nog geen 18 en mag niet stemmen. Dus Klaver doet dit niet om stemmen te kopen. Waarom dan wel?

    1. ET007

     Er is ook al sprake geweest om stemrecht vanaf 16 in te laten gaan. Als D66 en GL samenwerken en elkaar versterken met dergelijke praktijken, dan beïnvloed je wel degelijk de boel. Als jeugd massaal gaat stemmen (er misschien nog een klassenuitje van maken), dan heeft de gevestigde politiek wel degelijk een probleem. Wie deed nog meer de Jugend hersenspoelen met idealisme?
     Links is fascisme! Links is gevaarlijk.
     Het stemmen door mensen die dagelijks het nieuws volgen wordt eigenlijk met dergelijke plannen compleet verkracht door populisme.

     1. M.Dikker

      Goede analyse!

     2. Antihedo

      Als als als. Als een partij zich niet op de jongeren mag richten, mag het ook niet voor de ouderen. Exit 50+ dus. Narcistisch kleuterkonijn Thierry is niet minder gevaarlijk dan links.

   2. vandaag

    zeker niet

 2. saddy

  Nogal bizar om over schone natuur te spreken met een partij die de laatste oerbossen in europa in de bio-massaovens heeft gegooid.
  In Australie zijn die massale bosbranden ook alleen maar mogelijk geworden door groen links beleid. Met normale politici was dat niet gebeurd.

  Milieu en groen links? levensgevaarlijke combinatie

  Groen links kan alleen dingen verbieden en belastingen verhogen

 3. Banne de Booyer

  Zelfs de meest verstokte extreem linkse veganist weet nu dat de plannen van hun god kant noch wal raken. Dan blijft de tijdloze oplossing toch weer effectief, omkopen! Hoe redt ik mijn hachje en makkelijke baantje ??

 4. Blondie

  Wilders gaf het al aan, Nederland is een corrupt land geworden.
  Afrikaanse landen stonden er al om bekend.
  Marokko is onderdeel van Afrika.

  1. Shadow1100

   Yasser Fares, zijn echte naam, wil gewoon Nederland afbreken van binnen uit, zoals al zijn landgenoten dat doen…….

 5. Yoyo

  Jesse Klaver is een gevaarlijke engnek.
  Volkomen van het padje deze nono

  Ik moet nog steeds die 1000 euro van Rutte krijgen ,by the way.
  Dus 10.000 uit eigen zak gaat niet naar een kansloze jongere van 18 jaar.
  Laat ze er maar voor werken!
  Is Sklaverklaas al in het land?

 6. vandaag

  niet alleen gevaarlijk , mogelijk zelfs strafbaar ,

 7. Ernest Stern

  In het artikel wordt niet duidelijk gemaakt wat er nou zo gevaarlijk is aan het voorstel.

  Wat een beroerd Nederlands, overigens.

  1. vandaag

   taalnazi’s zijn volgens onderzoek hele onhebbelijke betweterige mensen stront vlek

   enz !

   1. Antihedo

    Niet zo frusti Vandaag.

   2. Reinoud van Gelre

    Je vergeet een hoofdletter, een komma en een zwevend streepje, Vandaag.

    1. Reinoud van Gelre

     Oh, en geen spatie tussen het uitroeptekentje.

    2. vandaag

     laat dit soort kritieken nou aan de stront vlek , je maait al het gras voor zijn voeten weg of …………………………………..

    3. Ernest Stern

     Vandaag beheerst het Nederlands slechts gebrekkig, Reinoud. Waarschijnlijk hebben we met een allochtoon te maken en dat excuseert hem enigszins.

     1. Reinoud van Gelre

      Ah, tja, in dat geval neem ik het haar niet kwalijk.
      Nederlands is ook een moeilijke taal.

   3. Pauline Kummer

    U kunt nog @vandaag van uw scheldtic af komen. „Het is wetenschappelijk bewezen dat de manier waarop je tegen jezelf praat, je lichaamschemie verandert. Dus als je ’s morgens opstaat, kijk dan in de spiegel en zeg ‘ik hou van jou’. Ik eer mezelf, want er zal nooit een andere ik zijn. Zoveel mensen kunnen doen wat ik kan, maar niet op de manier waarop ik het doe. Ik doe het op mijn manier en laat schelden achtwege, ik ben uniek.” Eens?

   4. Brenda Welsh

    U jokt er op los. Niet doen anders wordt het een tweede natuur…

 8. Kleurloze Politiek

  @Blondie

  Das wel een beetje hypocriet.. dat Wilders hier voor gewaarschuwd herft
  De afgelopen jaren was het juist wilders die €1000 per huishouden wilde geven.

  En FvD heeft Vorige week nog geroepen om het college geld trug te geven aan de studenten nou weet ik niet wat de hoogte is van het college geld.
  In mijn tijd was dat nog om de na bij 4200 ,- Gulden

  Dus als GroenLinks in die zelfde lijn wil zitten als om geld smijten dan begint heel rechts moord en brand te schreeuwen terwijl het tot voor kort nog uit de rechtse hoek kwam.

  Nou is € 10.000 euro wel een tikkeltje aan de overdreven kant maar ik ben er wel voor om een flexibele lening te geven als prestatie lening bij het behalen van je Bachelor of Master om een bvtje op te starten
  Dat zou misschien een motiverende effect kunnen hebben op studenten en kennis vergaren

 9. rexm

  Het communisme herleeft weer, geld uitgeven van een ander, het kwartje van Kok hebben we nog steeds niet mede die 1000 EUR van vazal Rutte en die druiloor wil 10.000 EUR weggeven aan die gene die nog niets gepresteerd hebben.
  Een gedachten gang van een Marokkaan, die het handje open houd, maar dat wisten we al.

 10. Hamer Sikkel

  Voor rechts is het blijkbaar normaal als er miljarden euro terecht komen bij het grootkapitaal, terwijl indien links de geldstroom wil laten afbuigen richting ‘gewone mensen’ er veel kritiek wordt geuit.
  Dat is het voornaamste strijdpunt tussen links en rechts.
  Rechts wil graag de machtsverhoudingen intact houden, zodat het koningshuis het sprookje levend maken en de rijken en megaconcerns zich de eigenlijke politieke – en economische hegemonie toe-eigenen.

 11. Wim Vreeswijk

  Hij loopt Rutte te imiteren, alleen het bedrag is nu met 10.000 euro zelfs 10 x zo hoog. Rutte is indertijd zijn belofte van 1000 euro als premier al niet nagekomen en met die beloofde 10.000 euro lukt dat Klaver, met een relatief kleine partij om meerdere redenen dus zo wie zo al helemaal niet. Klaver lijdt dus aan een ernstige vorm van zelfoverschatting en moet nog veel, heel veel leren qua politieke ervaring, inschattingen !

 12. Kleurloze Politiek

  @rexm

  Het idee van € 1000 euro per huishouden komt niet van Rutte maar Geert Wilders.
  Maar dat komt rechts nu wel heel slecht uit dus wordt het op de schoot van Rutte gelegd.

  Niet te min het is geld van burgers dat naar burgers gaat.
  En waarom ook niet het is de burger die tijdens de crisis jaren de riemen strak moest aanhouden
  Terwijl de rijke multinationals vrolijk hun bonus van honderdduizenden euro’s uitgekeerd kregen.

  Dus dan is dat in alle redelijkheid ook niet meer dan normaal dat de middenklasse en de laag inkomers eenmalig worden gecompenseerd met een klein tegemoetkoming..

  Mensen hebben in 2008 hun huizen moeten verkopen omdat hun vaste lasten ondraaglijk werden
  Door al die massa ontslagen.

 13. saddy

  Mooi stukje framing van Hamid trouwens: Met termen als:
  transnationale /
  idee an sich /
  focussen op echte issues /
  Een meritocratische samenleving – wat overigens voortvloeit uit het liberalisme/
  suggereert de schrijver dat Klaver in dit soort termen denkt. Deze poging irriteert me want Klaver is een intellectuele clown, die kan zelfs geen enkele van de moeilijke woorden foutloos spellen.
  Zijn voordrachten worden geschreven, verder mag hij niets zeggen, en als hij uit overmoed zelf gaat rekenen in de tweede kamer zit ie 126.000.000 000! euro mis.
  Over Klaver en die andere ***********’s mag je best schrijven, maar alleen op de pagina waar de strips staan. Lachen is gezond immers.
  Begin maar met de foto bovenaan met als onderschrift:
  “Weettje, die woort is zoooooooo langh , isss moelluk ssseg maahh”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.