Column Peter Plasman: De Griekse vakantie van de Koning was een hele dikke middelvinger naar de samenleving

Hoera! Vanaf vandaag heeft Peter Plasman, strafpleiter en de nummer 2 van de nieuwe politieke partij Code Oranje, een eigen wekelijkse column op De Dagelijkse Standaard. In deze eerste editie zet hij zich fel af tegen koning Willem-Alexander die nu alwéér in coronatijd op vakantie ging naar Griekenland. “Willen we het Koninklijk Huis ook voor toekomstige generaties behouden,” zo stelt hij vast: “Dan zal de antenne richting samenleving sterk moeten worden verbeterd.”

Het goedpraten van het Videla-regime, een vakantievilla in Mozambique, een nieuw waterspeeltje van twee miljoen euro ten tijde van crisis, het niet naleven van de coronaregels… heus, het Nederlandse volk is wel wat gewend als het gaat om onze Koning. Maar dat een weekje naar Griekenland met de privéjet afgelopen vrijdag nog een goed idee leek, dat is toch iets waar het Nederlandse volk, terecht, anders over dacht. Willem-Alexander, Máxima en de drie kinderen keerden zaterdag al terug, al is de discussie daarmee nog lang niet voorbij.

Rutte deed afgelopen week een indringende oproep aan Nederland. Hij riep iedereen op om niet de randen van de regels op te zoeken. Bijna 8 miljoen landgenoten keken naar de persconferentie en de toelichting op de keiharde maatregelen om corona in te dammen: “Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu. Dank u wel.

En waar Willem-Alexander zeven maanden geleden de natie empathisch toesprak dat we deze coronacrisis samen aan zouden kunnen, gooide hijzelf de begrippen ‘alertheid’, ‘solidariteit’ en ‘warmte’ keihard over boord. En dat is, als boegbeeld van de regering, een hele dikke middelvinger naar al diegenen die (economisch) keihard worden getroffen door de coronamaatregelen. Aan al die ondernemers die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden, aan al die medewerkers in de zorg de benen uit hun lijf lopen en aan een ieder die op wat voor wijze dan ook kennis hebben gemaakt met het coronavirus.

Ook de rol van premier Mark Rutte is dubieus. Stond de antenne voor de gevoelens in het land even uit of dacht de premier dat wat extra negatieve aandacht voor de koninklijke familie geen kwaad zou kunnen? Is Rutte in zijn hart een republikein die dacht “wie een kuil graaft voor zichzelf enzovoort”? Want dat Rutte te laat heeft beseft dat de vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland ‘niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen’, pruimen we niet. Zeker niet na de persconferentie van dinsdag 13 oktober jonsgtleden.

Toelage koningshuis moet naar beneden

Dat het imago van het koningshuis onherroepelijk een flinke deuk oploopt is niet alleen te wijten aan het wat te uitbundig buiten zetten van de bloemetjes, maar ook aan het toekennen van forse toelages. “Nu moeten we ons schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische crisis“, zei de Koning tijdens de Troonrede op Prinjesdag. Deze woorden zijn niet te rijmen met de feiten.

Ze moet nog achttien worden, maar toch wordt de uitkering die Prinses Amalia vanaf volgend jaar krijgt al verhoogd. Op jaarbasis kan ze vanaf dat moment op ruim 1,6 miljoen (!) euro rekenen. Daarvan geldt 296.000 euro als inkomen, en de overige 1,3 miljoen euro is bedoeld voor personele en materiële uitgaven. Het kabinet schrijft dat het totale bedrag op jaarbasis met 47 duizend euro omhoog gaat vanwege een prijsbijstelling die ook voor ambtenaren geldt. Amalia wordt op 7 december volgend jaar 18, waardoor ze die maand 111.000 euro als toelage ontvangt. Afspraken over de hoogte van de toelage en eventuele prijsbijstellingen zijn in een wet vastgelegd die sinds 2009 van kracht is.

Ook de Koning, de Koningin en prinses Beatrix (als voormalig koningin) krijgen een uitkering van de staat als inkomen, plus een tegemoetkoming voor personele en materiële uitgaven. Zo ontvangt Wilem-Alexander volgend jaar ruim 6 miljoen euro, waarvan een miljoen is bedoeld als inkomen. Máxima ontvangt in totaal ruim een miljoen, Beatrix ruim 1,6 miljoen. In totaal gaat er 63,7 miljoen euro naar het koningshuis. Over dit geld wordt geen inkomens- of vermogensbelasting betaald, net zoals leden van het Koninklijk Huis ook geen erfbelasting of schenkrechten hoeven te betalen. De vrijstelling van deze laatste twee geldt ook voor het privévermogen van het Koninklijk Huis.

Dit miljoenenbal – waar het credo meer, meer en meer is – is niet uit te leggen aan een volk dat de broekriem moet aanhalen. Het wordt daarom hoog tijd dat in de Kamer de Wet financieel statuut Koninklijk Huis wordt aangepast. Dat Rutte bij de kritiek over hogere toelage sprak over een ‘permanente discussie’ is daarbij een terechte constatering: dat is namelijk wat we jaarlijks bij het vaststellen van de begroting doen. Praten over geld! Het is dan ook meer dan terecht dat we ook jaarlijks bekijken of de toelage van het Koninklijk Huis, afhankelijke van de financiële situatie van Nederland, dan wel omhoog of naar beneden wordt bijgesteld.

Willen we het Koninklijk Huis ook voor toekomstige generaties behouden, dan zal de antenne richting samenleving sterk moeten worden verbeterd. Te vaak straalt het gezin uit dat het geen enkel probleem heeft met het imago van grootgraaiers. Met jaloezie zal onze Koning terugdenken aan zijn opa Bernard. Die had het immers veel beter voor elkaar: zonder morren nam hij de rol van man van de Koningin op zich, zodat hij ons land steeds “internationaal op de kaart kon krijgen”. Dit door zijn hele leven de bloemetjes buiten te zetten. Toen hadden we als luis in de pels good old Willem Oltmans, die dat op hilarische wijze aan de kaak stelde. Waar is Willem Oltmans eigenlijk als je hem nodig hebt?

Peter Plasman is kandidaat-Kamerlid namens Code Oranje

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. B. Pascal

  De koning heeft helder laten zien, er is onderscheid. Er is nog een grondwet en een grondrecht. Hij noemde het coronavirus al een stuk overtrokken nepnieuws. Het wordt tijd voor meer oranje! Laten we luisteren naar onze koning, ipv van naar de hysterie van de journalistiek. De media heeft een fobistische manier van nieuws maken, waardoor heel het coronavirus overtrokken wordt.

  1. Lefty

   Was Griekeland niet een code geel gebied? Dus ik begrijp de ophef niet.
   Ik geniet wel nog steeds nah Hans Teeuwen’s uitspraak dat hij de Koningin keihard in d’r reet geneukt heeft. Ik denk wel dat hij stiekem Koningin Maxima in gedachte had.

   1. B. Pascal

    Teeuwen het type dwaas waarmee je letterlijk nog geen zandbuld verplaatst.

    1. Ernest Stern

     zandbult

  2. Vliegenvanger

   Stoppen met heel die poppenkast, al het geld dat daar naar toe gaat kan beter besteed worden aan de armen in onze samenleving. Dat koningshuis opheffen, heeft totaal geen toegevoegde waarde. Kost ons alleen klauwen vol geld. Stem sociaal stem voor een vrij Nederland. Weg met Rutte en Co. Weg met de zakkenvullers. Stem volgend jaar weloverwogen. PVV.

 2. Foetsie

  De vakantieparken en hotels in Nederland zitten volgeboekt met de herfstvakantie. Vele Nederlanders moesten er toch op uit. Dat hadden ze verdiend.

  Willem-Alexander en gezin in een bungalow bij Centerparcs voor een weekje lijkt mij toch niet echt een optie. Zie je het voor je? Zouden de andere vakantiegangers de familie met rust laten en de ruimte gunnen voor ontspanning of ze achtervolgen om kiekjes te maken voor verkoop aan de roddelbladen, kranten en pret-sites.

  Bekijk het eens van de andere kant. Een gros van de Nederlanders gunt de koning en gezin geen vakantie, al helemaal niet in het buitenland.

  De arme Nederlanders moeten gedwongen in Nederland blijven, dus de koning ook.
  Ze hebben al een bevoorrecht leven van belastingcenten.

  Dat Willem-Alexander, Maxima en de dochters dag in, dag uit in hun vrijheid van meningsuiting (ze kunnen niet botweg zeggen wat ze van personen en situaties vinden)
  worden, daar staat niemand bij stil.

  Wat hebben jullie het liefst? Een hoop geld of alles zeggen wat voor je mond komt.

  1. ikweetwatikwil

   Overtreedt de Koning een wet? Ik dacht het niet. Krijgt de Koning en zijn gezin veel geld? Ja , maar hij moet wel zijn mond houden .

   Het is in een wet vast gelegd hoeveel geld er naar het Koninghuis gaat. Wie heeft de mensen die daar overgaan gekozen. Juist, het volk. Dus de volgende keer een betere keuze maken. Dan kunnen er veranderingen komen.

   Inderdaad, de vakantie huisjes zitten vol . Evenzo pretparken enz. Ik dacht dat dit Koninklijk huis een redelijke voeling hadden met het volk.

  2. JochemX

   Helemaal mee eens, hebt medelij met de poppen van de poppenkast. Zo snel mogelijk een republiek.

 3. rexm

  Die Plasman moet ook even in de belangstelling komen, ben helemaal niet Oranje gezind, maar als ik Willem was geweest had ik inderdaad de dikke vinger op gestoken.
  Momenteel zijn er honderden Nederlanders die in het buitenland verblijven in hun tweede woning.
  Tweede woning met verblijfsvergunning is je thuis woning

 4. lucinde

  Welkom meneer Plasman.

  U lijkt mij een keurige man, dus ik juich de komst van uw partij toe om de guur rechtse vijver leeg te vissen.

  Verder vooral niet op DDS guur rechtse elementen op de hak nemen. De meeste lezertjes hier lopen nl. weg met Amerikaanse dictators zoals Pinnochet, Videla en Trump.

  Redelijkheid is hier verste zoeken, maar S Cees, wellicht leert men nogbiets van u

  1. Vriend

   “Redelijkheid is hier verste zoeken, maar S Cees, wellicht leert men nogbiets van u”

   Heb je teveel gezopen, Lucy?

  2. Maurits Dekker

   verbeterde versie:

   Welkom meneer Plasman.

   U lijkt mij een keurige man, dus ik juich de komst van uw partij toe om de guur rechtse vijver leeg te vissen.

   Verder vooral niet op DDS guur rechtse elementen linksdoorgedraaide idioten op de hak nemen. De meeste lezertjes linkse dwazen hier lopen nl. weg met Amerikaanse dictators zoals Pinnochet, Videla en Trump Frans Timmermans, Angela Merkel en Mark Rutte.

   Redelijkheid is hier verste niet ver zoeken, maar S Cees, wellicht leert men nogbiets nog iets. van u

   1. Ernest Stern

    “ U lijkt mij een keurige man, dus ik juich de komst van uw partij toe om de guur rechtse vijver leeg te vissen.”

    Plasman was de advocaat die de moordenaar van van Gogh verdedigde, niet bijzonder bekwaam, de strafmaat was disproportioneel, maar wel professioneel om die klus op te pakken.

    Dat hij zich nu inzet om het rechts-populistische politieke landschap nog verder te versplinteren verdient uiteraard ook waardering.

  3. Cycle25

   Zeker slecht weer bij je…met je guur..

 5. Lex

  Ze vinden dat ze het waard zijn en er recht op hebben.

  Ik denk dat heel veel nederlanders wel een avondje willen stappen lekker willen eten eens in de week in een restaurant of een paar uur in een bruin café.

  De economie gaat om zeep, aan de lopende band worden er bekeuringen uitgeschreven om het steeds ontevredene volk onder druk te zetten.

  En de koning gaat gewoon op vakantie geen enkele medeleven met zijn volk blijkbaar. Een kapitein verlaat zijn schip niet in een zware storm.

  De koning blijkbaar wel.

  Hmmmmm

  Tja.

 6. Ernest Stern

  Plasman is de zoveelste populist die een balletje hoopt op te kunnen gooien in de politiek. Het is allemaal niet meer bij te houden in het rechts-populistische kippenhok.

 7. Henk Albarda

  Peter Plasman heeft allang laten zien dat hij een door en door hypocriet is en dat daar nog eens een punt bij moet door voor code oranje kandidaat TK lid te willen zijn.

  Hij heeft met laffe, oneigenlijke argumenten jarenlang de zwaarste criminelen van Nederland geprobeerd vrij te houden. Hij was een rechtse d66’er. Hij was uitgesproken tegen het spreekrecht voor slachtoffers van geweldsmisdrijven.
  Jammer dat ik zonder twijfel geen reactie van Peter Plasman zal krijgen, daar zal hij te laf voor zijn.

  Lijkt me duidelijk dat DDS een wonderlijk idee heeft over ‘betrouwbare’ peilingen, waarin FvD het niet goed doet. Nederland heeft 1 peiler die soms reeele uitslagen geeft, MdH. In de MdH peilingen staat FvD inmiddels vele weken op een stabiele 10 – 12 zetels. De 6 zetels is afkomstig van DE minst betrouwbare peiler van Nederland.

  En dat DDS om die reden een onbegrijpelijke nieuwkomer zo steunt? Waardeloos.

  Erg jammer dat DDS helemaal nooit reageert op reacties van lezers.

  Er zijn op dit forum tenminste 4 personen die zeer reeeel reageren en een reactie van de columnisten waard zijn.

  1. Ernest Stern

   “Hij heeft met laffe, oneigenlijke argumenten jarenlang de zwaarste criminelen van Nederland geprobeerd vrij te houden.”

   Als je een advocaat dat verwijt begrijp je niets van de rechtsstaat.

 8. Freba

  Meneer Plasman is een integriteitsridder en moralist. Waar gaat dit over? Koningshuizen zijn zoooo ouderwets. Vandaar de ophef. Eigenlijk wil ieder weldenkend mens af van koningshuizen. Vandaar dat dit “gevalletje” breed wordt uitgemeten. Wat is de meerwaarde?

 9. Freba

  Plasman, ga lekker criminelen verdedigen tegen waanzinnige uurtarieven, die voor Jan Modaal onbetaalbaar zijn en zullen blijven. Zolang er nog koningen rondlopen die 5000 x “buiten de deur ” hebben “gewipt”, hebben we niets te klagen. Overigens ben ik de Oranjes , na 400 jaar meer dan zat. Wie hebben ooit de prins en prinsesje gefinancierd met hun huizenverzameling in de grachtengordel en een financiele instelling (Mabel)? Je ziet het pas als je Ze doorhebt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.