Geef de kaste van middelmatige pensioenbestuurders er voorlopig geen cent bij!

Zet pensioenbestuurders op de nullijn, zo betoogt econoom Frits Bosch. Momenteel worden pensioenfondsen op z’n best middelmatig omdat het ons-kent-onskliekjes zijn. Gezien hun maatschappelijke taak is dat reden genoeg om voorlopig geen salarisverhogingen uit te delen.

“Pensioenbestuurder beter beloond, ook bij malaise van het fonds” schreef het Financieele Dagblad afgelopen maandag. Pensioenbestuurders zijn sinds 2019 opnieuw meer gaan verdienen zegt het onderzoek onder 150 fondsen van The Pension Rating Agency.

Pensioenfondsbestuurders zouden bij voorkeur commercieel beloond moeten worden, gelet op hun verantwoordelijkheid, maar dan wel ook bij niet voldoende functioneren, worden ontslagen. Wat je echter nu ziet, is een kaste van een ons-kent-ons.

Niemand wordt ontslagen, en dus heerst middelmatigheid in veel besturen. Maar hoe kun je een parttime bestuurder beoordelen? Waarop wordt hij afgerekend? Er is geen winststreven. Wie beoordeelt hem? Hij is nota bene de baas en ontslaat niet zichzelf! Een cultuur van “Wij van WC eend…” zal ontstaan. De zogenaamde uitvoerende bestuurders zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en werken meestal full time. Afhankelijk van de omvang van het fonds doen zij tussen 55.000 en 100.000 euro. Niet slecht betaald voor een vaste baan, waarbij vele functies zijn uitbesteed.

Wat mij betreft: beloning omhoog én afrekenen op prestaties. Dat laatste gebeurt nauwelijks, dus dan ook geen hogere beloning, zou ik zeggen. Maar ja, het bestuur bepaalt dat zelf. Iemand met vijf bestuursfuncties verdient een aardige boterham en werkt niet fulltime. Zo kun je fors boven de Balkenende norm van 201.000 euro uitkomen. Allemaal voor de deelnemer, uiteraard!

Bottom line: in deze coronatijd waar het ontslagen regent, is een bestuursfunctie bij een pensioenfonds een geramde baan. Je zit daar goed, nothing to worry about. ‘Ja, deelnemers klagen steen en been, maar daar kan ik toch niks aan doen, dat is het systeem. Volgende jaar moeten de pensioenen gekort gaan worden. Leef er maar mee’. Met dank aan Wouter Koolmees die de rekenrente absurd laag houdt.

Is het verstandig om in dit klimaat pensioenbestuurders 10% opslag te geven? Is dat niet een beetje asociaal? Is dat niet wat weinig ‘empathisch’? Ik dacht het wel! Zet pensioenbestuurders voorlopig op de nullijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. vandaag

  Kan meneer Bosch dit nader verklaren ? Het gemiddelde pensioenfonds doet het uitstekend. Rendementen van 5 tot 6% zijn de standaard met uitschieters naar boven. Daarom zijn de pensioenpotten in tien jaar tijd ruim verdubbeld tot 1600 miljard euro inmiddels. Het geld klotst tegen de plinten op.

  Vervolgens heeft mevrouw jette klijnsma – ook pvda – in haar wijsheid besloten dat voor het uitrekenen van de verplichtingen de ECB rente gevolgd moet worden. Die rente is inmiddels negatief zoals we weten. De verplichtingen moeten dus berekend worden met tarieven 5% !

  Niet de pensioenfondsen of bestuurders moeten aangepakt worden maar het gajes in Den Haag dat pensioenfondsen verplicht negatieve obligaties uit de zuid Europese markt te kopen.

  Feitelijk is het doodsimpel maar als leken uit de politiek stupide regeltjes gaan opstellen zijn de gevolgen desastreus. Gelukkig nemen we in het nieuwe stelsel afscheid van de rekenrente en is het verplichte korten vanuit overheidswege verleden tijd. Het wordt dus zaak dat de pensioenfondsen/bestuurders werk maken van het invaren.

  Ik denk dat meneer Frits Bosch zijn huiswerk moet overdoen

  1. vandaag

   helaas helft van de tekst weg ,

   verplichtingen uitrekenen met een rendement van < 1%
   actuele rendementen fondsen rond de 5%

   1600.000.000.000 in de pensioenpotten.

   verplichting tot het kopen van negatieve obligaties want dat zijn volgens de wetgever vast renderende waarden.

 2. LifeBuddy

  Doordat mijnheer Bosch hier precies het Eerlijke verhaal verkondigd, kunnen we zien hoe Verkankerd [neder]land in elkaar zit. En dit is nog maar het topje van de ijsberg.

  1. vandaag

   het eerlijke verhaal is dat de pensioenfondsen uitstekend presteren

 3. Bes Tolen

  Eerst Vandaag, die over een andere kant verhaalt. Hij heeft gelijk want het is stijlloos om uit te gaan van de door de politiek opgelegde lage rekenrente. Het is de dictatuur van de FED en dat is een particulier orgaan van een beperkt aantal Amerikaanse banken,die van oorsprong alles met de top van de twee ”westerse” godsdiensten te maken hebben en dus geen objectieve instelling zullen hebben. Wat zich ook in het bijzonder op pensioengebied wreekt. Het is dus fout dat pensioenfondsen hun verplichtingen niet kunnen nakomen omdat en de politiek in Nederland zich er mee bemoeit, zeker zoals ze zich er mee bemoeit, en de grondslag van de ellende voortvloeit uit een dwingend financieel systeem dat haar eigen gang kan gaan en dat onder niet eenvoudig tot niet te traceren invloeden, die zeker niet democratisch zijn. Het bemoeien van Nederlandse regeringen heeft ook geleid tot het achterhouden van af te dragen forse bedragen aan pensioenpremies en afromen van pensioenfondsen of te wel zo’n regering zoekt naar de gemakkelijkste weg om haar uitgaven te dekken. Wel een uiterst dubieuze zo geen valse weg. Op die overheidsuitgaven is veel aan te merken en op deze wijze en op andere of te wel hoge belastingheffing, vaak kunstmatig weggestopt in allerlei wat de netto particuliere inkomens en de winsten van bedrijven aantast, maken regeringen bij groot gebrek aan wezenlijke kennis over de efficiency van het overheidsapparaat en van overige uitgaven, bijvoorbeeld ziekenzorg, zich er met een jantje van leiden vanaf. Ook allerlei dubieuze organisaties worden stelselmatig bediend waar het land echt onder lijdt tot verdriet van menig Nederlander.

 4. saddy

  Hoeveel procent van de bestuurders is vanuit de politiek aan zo’n droombaantje gekomen?

  Alle beleggingen worden uitbesteed dus waarom heb je meer dan 3 personen per bestuur nodig?

 5. Bes Tolen

  Blijkbaar worden hier de toezichthouders bedoeld en die worden benoemd op basis van het oude KVP systeem. Zo kreeg je er incompetente lieden voormalige leden van het hoofdbestuur van de FNV bij de ABP als eerder Kok, De Waal en dergelijk. Op andere punten gaat het ook fout want dan krijg je in hoge posities binnen het pensioenfonds lieden uit minderheidsgroeperingen e.d. en vrouwen met uitsluiting van ieder ander. Alles om ziek van haat van te worden. De salarissen liggen bij pensioenfondsen op een heel hoog niveau. Dat is ook zo met landelijke fondsen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en sociale fondsen. Dat was altijd al zo dus ook vijftig of zeventig jaar geleden. In een landelijke ”kruisvereniging” verdiende eind zestiger jaren de hoofddirecteur zo 700.000 gulden in een jaar bij elkaar.

 6. Crassus

  Een staatsobligatie geeft de zekerheid dat men zijn geld terug krijgt. Tenzij de staat falliet gaat.
  Als de rente nog verder daalt stijgen de koersen. De negatieve rente nemen daarom de houders op de koop toe. 7% vast rendement per jaar: Dutch clean Tech. Een bedrijf in waterzuivering techniek.
  ✓ Een looptijd van 7 jaar
  ✓ Deelname is vanaf €100.000,-
  ✓ Geen beheer- en emissiekosten
  ✓ Sterke dekkingsgraad
  ✓ Tussentijds verhandelbaar

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.