GGZ trekt aan de bel vanwege corona: ‘Groepen dreigen door het ijs te zakken’

De GGZ maakt zich zorgen over de geestelijke gezondheid van veel mensen in Nederland. De coronacrisis heeft flink wat negatieve gevolgen voor de mentale gezondheid, velen kunnen hier niet goed mee omgaan vreest de GGZ. Daarom roept de GGZ op tot een gezamenlijke aanpak met onder andere huisartsen, wijkteams en de politie. De GGZ maakt zich flinke zorgen over de gevolgen van de coronacrisis, jongeren zitten meer thuis en daarom is de kans op huiselijk geweld ook flink toegenomen. Door het gebrek aan contact met veilige volwassenen vreest de GGZ voor een toename van gevaarlijke situaties.

“De huidige gedeeltelijke lockdown brengt al risico’s met zich mee. Een gehele lockdown zal veel schade aanrichten in de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze doelgroep”, zegt Geel. “Het is belangrijk dat we samen alles doen om mensen te helpen die signalen afgeven dat ze geestelijk in de knel komen.”

Het is voor mensen een deprimerende tijd, zowel door de coronacrisis maar ook de naderende winter is normaliter al een probleemperiode.

“We hebben in het najaar niet alleen psychische klachten rondom de coronacrisis, of klachten rondom een winterdepressie, we hebben een combinatie van die twee.”

Komende periode is het weer natuurlijk een stuk minder, tijdens de eerste golf hadden we nog genoeg mooie, zonnige dagen. De tweed golf komt in een periode met veel donkere dagen.

“De winterdip ontstaat meestal in de herfst, omdat mensen onvoldoende in contact komen met daglicht. Om de dip tegen te gaan, geven wij tips als: blijf niet de hele dag thuis, spreek af met mensen, onderneem activiteiten. Die dingen worden door de coronamaatregelen allemaal belemmerd.”

De coronacrisis heeft gigantisch veel gevolgen voor ons als samenleving, naast het virus zelf zijn de economische gevolgen gigantisch. Ook andere neveneffecten, zoals de mentale gezondheid, slaan hard toe.

Daarom wil de GGZ de handen ineenslaan om de komende tijd voor mensen wat dragelijker te maken:

“Hoe kun je bijvoorbeeld eenzaamheid oplossen op een andere manier? Niet iedereen hoeft bij de reguliere ggz te worden geholpen. Je kunt ook kijken of bijvoorbeeld lotgenoot-contact helpt, of een slaapcentrum voor iemand die last heeft van slapeloosheid.”

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. vandaag

  Heel de wereld heeft last van de uitgeklede zorg in hun land door regiems die grossiren in kortzichtigheid.

  Over heel de wereld dreigen heel veel mensen door het ijs te zakken door stompzinnig overheids ingrijpen gesteund door sancties , boetes en onderdrukking.

  Volgens mij heeft de organisatie die deze volslagen idioterie aangesticht heeft onlangs opgeroepen om te stoppen met lock downs , avondklokken en ander fascistisch gedrag.

  stop de corona idioterie.

  1. gargamel

   De intramurale behandeling voor coronaziekte in Duitsland kost ongeveer 10.700 euro. Dat meldt “Welt am Sonntag” onder vermelding van de gegevens van de verzekerden die door de AOK zijn overlegd.

   Dienovereenkomstig omvat de overeenkomstige AOK-evaluatie de gegevens van haar 26,5 miljoen verzekerden.

   “Maar onze gegevens tonen ook aan dat Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis moeten worden beademd, gemiddelde ziektekosten van 38.500 euro veroorzaken vanwege het soms ernstige verloop van de ziekte”, citeert de krant de raad van bestuur van AOK, Martin Litsch.
   In individuele gevallen kunnen de patiënten echter hogere kosten in rekening worden gebracht. Volgens de AOK-evaluatie moest tien procent van de verzekerden die beademd moesten worden, meer dan 85.500 euro betalen voor hun coronabehandeling.

   De Barmer Ersatzkasse, een van de grootste zorgverzekeraars in Duitsland met meer dan negen miljoen verzekerden, presenteerde vergelijkbare cijfers. Zo moesten hun verzekerden die vanwege een coronaziekte als intramuraal behandeld waren, gemiddeld 6.900 euro betalen als ze geen beademing nodig hadden. In het geval van ventilatie waren de kosten 31.700 euro.

   1. gargamel

    Ik word duizelig van deze cijfers.

  2. Mireille

   U bent van de leg, pas na afname van de besmetting op grote schaal dus ook in de omiggende landen, kunnen de teugels wat gevierd worden. Het is niet anders.

   1. vandaag

    nee hoor , het aantal geanalyseerde besmettingen zegt niets over het aantal zieken

    u roeptoert maar wat maar het lijkt me account nr 82

    1. Mireille

     Wat wel speelt is het aantal doden als gevolg van het virus wat deze week is opgelopen vergeleken met een week geleden. Oplopende besmetting leidt tot oplopende ziektegevallen wat weer doorwerkt in overlijden in verhouding.
     Wat 82 betreft, ik tast in het duister. Is het een postbusnr. van de overheid misschien?

 2. RPML

  Rutte, de Jonge en Gommers gooien het hele land in lockdown uitsluitend om hun eigen huid te redden, in Neurenberg worden de bankjes alvast afgestoft, ben benieuwd wie het laatst lacht.

  h++ps://vimeo.com/469295174?ref=fb-share&fbclid=IwAR1XKFXdQwv3PCwlRwA1OLOY6T8dNxsNP3J4urTVX0k-Zs1tfF68EByo7AE

  1. Fascal

   #pcrgate

 3. Blondie

  Al die zogenaamde Corona intellectuelen, zakken iedere dag een paar keer door het ijs.
  Niets is wat het lijkt, wat een verschrikkelijke troep, heeft dit Linkse Rutte Kartel er van gemaakt, een land kompleet naar de Philistijnen, met in 2021 ca 1 Miljoen werklozen en overbevolkte voedselbanken.
  En de grote klappers op de kerkhoven en crematoria, gaan nog komen als de personen met de niet behandelde onderliggende ziektes, door deze oorzaak komen te overlijden.

  Links Nederland is sterk, in het omvolken en opschonen van het oude Nederland.

  1. Marija

   En dat @Blondie, is precies de bedoeling, omvolking en omvorming.
   (Resolutie van Straatsburg 1975).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.