Kabinet haalt even de stekker uit de stekkerauto-subsidie

Het subsidiepotje om de aanschaf van stekkerauto’s te stimuleren is zo’n groot succes dat het kabinet heeft besloten om de stekker er eventjes uit te halen. Dat is voor de autobranche en de gemiddelde D66-manager niet zo leuk, maar een zegen voor iedereen die belasting betaalt en geen elektrische auto aan kan schaffen!
Het eerste potje van 10 miljoen euro was al in acht dagen vergeven. In totaal heeft het kabinet 252 miljoen euro gereserveerd tot 2025, waarvan 152 miljoen voor nieuwverkopen en 100 miljoen voor tweedehands. Met het geld wordt de 4000 euro korting voor nieuwe auto’s en auto’s met een private lease-contract bekostigd, en de 2000 euro korting voor tweedehands stekkerauto’s.

Maar goed, die korting krijg je natuurlijk alleen als je de ~36.000 euro op kunt hoesten voor zo’n apparaat, waardoor het in feite een subsidie is voor de rijke middenklasse. En diezelfde autobezitters konden tot voor kort dus gebruikmaken van de zogenaamde doorschuifregeling, die het mogelijk maakt om alvast een beroep te kunnen doen op het subsidiebudget van komend jaar. Daar zet staatssecretaris Stientje van Veldhoven nu tijdelijk een streep door. Tot grote ergernis van de autobranche, want de verkoop ging net zo lekker.

De vraag is überhaupt of die subsidie nog nodig is, want het aanbod van betaalbare modellen neemt enorm toe. Misschien kan die subsidie dan straks wel naar elektrische auto’s van 20.000 euro, zodat de mensen die al die tijd die subsidies hebben moeten bekostigen zelf óók de kans krijgen om zo’n ding aan te schaffen. Zou toch leuk zijn, niet?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Duckday

  Deze Auto kost straks de burger handevol geld. Hoe wil men de stroom opwekken

  1. Jack Flash

   Duckday@ Met windmolentjes en zonnepaneeltjes.
   Te bedenken dat 1 elek-auto evenveel stroom verbruikt dan 6 gezinnen.
   Tis wat.

 2. Blondie

  Die slimme vriend van de vrienden (van D66), heeft zich op de haarloze borst geklopt, dat de kolen centrales soms spiksplinternieuw worden of zijn gesloten, dus hoe komen we aan prik voor deze auto’s, ze kopen elektra in uit Duitsland wat wordt opgewekt met bruinkool.

  Het gaat goed in het Nederland van Rutte.

 3. vandaag

  * Gaan ze volle wegenbelasting – lees houderschap belasting – betalen ?
  * Vervalt de korting op parkeer belasting en worden de laadplaatsen ook belast ?
  * Hebben we al bpm – lees co2 belasting – bedacht over de zogenaamde uitstootloze pooier bakken ?

  Of roeptoeteren de linkse beleidsmakers weer eeens wat terwijl men geen enkele kennis over de materie heeft ?
  De directe subsidie op aankoop is altijd een belediging geweest naar de werkende arbeider die zo een pooier bak nooit kan bekostigen.

  1. Jack Flash

   “Of roeptoeteren de linkse beleidmakers weer eens wat terwijl men geen kennis van de materie heeft”
   Dit is helaas het geval,al jaren.
   Rechterhand van Timmermans, Diederik Samson heeft die kennis wel, maar houdt wijselijk zijn bek.

 4. Duckday

  Laten we nu eens belasting heffen op al die buitenlandse kentekens die al jaren in Nederland wonen Nee men kijkt liever de andere kant op die wethouders .O ja een die UK mensen betalen minder belasting

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.