Leidse epidemioloog voorspelt gitzwart doemscenario: we gaan naar 15.000 coronabesmettingen per dag

Het RIVM meldde vandaag bijna 8.000 nieuwe coronagevallen in de afgelopen 24 uur, maar we ain’t seen nothing yet, als je het de in Leiden werkzame epidemioloog Frits Roosendaal vraagt. Hij denkt dat we eerst naar 15.000 gevallen per dag zal moeten gaan voordat het eindelijk beter wordt in Nederland. Met alle gevolgen van dien.

Gisteravond om een uur of 22.00u is de gedeeltelijke lockdown ingegaan: Nederland heeft twee weken de tijd om orde op zaken te stellen en het aantal besmettingen te laten teruglopen, en anders zitten we gewoon vast in een volledige hardcore lockdown, zo is het dreigement van premier Rutte en De Jonge. Het is duidelijk wat ons te doen staat: het aantal corona-infecties flink terugdringen.

Dat zal echter niet zomaar gaan: gezien de incubatietijd van COVID-19 duurt het een aantal dagen voordat iemand symptomen krijgt, getest wordt en de resultaten te horen krijgt. De Leidse epidemioloog Frits Roosendaal is daarom niet optimistisch over de kansen voor een snelle kentering van de besmettingscijfers. Sterker nog: hij denkt dat we eerst nog gaan verdubbelen, voordat er eindelijk wat hoop aan de horizon gloort.

Dat zegt Roosendaal vandaag in een interview met het Leidse medium Sleutelstad:

“Het aantal nieuw getelde besmettingen is al alarmerend hoog, maar als de vorige maatregelen inderdaad niet gewerkt hebben, zal de stijging nog wel tien dagen doorgaan. Rosendaal is niet verbaasd als het aantal nog verdubbelt tot 15000 per dag.”

Dat nog met schrikbarende getallen te stijgen besmettingscijfer zal een zware wissel trekken op publieke instellingen:

“Zo’n toename van ziektegevallen zal hard aankomen bij scholen, ziekenhuizen en verpleeghuizen. Meer personeel ziek thuis, meer kans op uitbraken. En een GGD die alleen in de ergste gevallen tijd heeft voor bron- en contactonderzoek.”

Toestanden die we kennen uit Italië van afgelopen voorjaar, dus. Geen fijn vooruitzicht, maar hopelijk motiveert het mensen om zo min mogelijk risico’s te nemen. Wellicht dat we tegen Kerstmis dan weer wat opgelucht adem kunnen halen. Maar dus eerst: strap in

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. JochemX

  Positieve tests per hoeveel tests?? Waarom staan het totaal aantal tests nergens vermeld? Vreemd dat het vooral de landen zijn waar ze al strenge maatregelen hadden, op Portugal na, steeds met nog strengere maatregelen moeten komen.

 2. JochemX

  Ik weet wat ons te doen staat: Rutte en de Jonge wegstemmen.

 3. Ernest Stern

  Straks komen RPML en verwante dwaallichten hier weer uitleggen dat Covid19 niet gevaarlijker is dan een onschuldig wintergriepje.

  1. JochemX

   Ernie, we gaan echt niet uitleggen wat voor iedereen duidelijk zou moeten zijn.

   1. gargamel

    Bertolt Brecht: “Hij die niet wil oordelen is een fanaticus; hij die niet weet hoe hij moet redeneren, is een dwaas; hij die niet durft te oordelen, is een slaaf. “

    1. gargamel

     Jochemx; Beste, dit is het antwoord op komentar von Ernst, ik communiceer niet met hem.

     1. Ernest Stern

      Dat stel ik zeer op prijs, Gargamel.

     2. vandaag

      je bedoelt met de stront vlek is elke vorm van communicatie onmogelijk

  2. Cootje

   We komen wel weer uitleggen dat als we hier in Nederland en in zuid Europa de Corona cijfers zien , dat het Europese bolwerk ten onder gaat aan zijn eigen succes , namelijk met die 750 miljard € gaan ze het niet redden , de werkeloosheid en de faillissementen gaan de komende maanden de verschillen duidelijk bloot leggen, een tweede bijdragen komt er niet en de Fransen kunnen misschien Air France nationaliseren maar hun economie is failliet en de solidariteit is ver te zoeken , Corona sloopt het Europese zooitje zoals Rutte zou zeggen met een sloophamer , maar vooruit ze hebben onze gratis tulpen

   1. Ernest Stern

    Cootje voorspelt weer eens de ineenstorting van de EU.

    🙂

    1. JochemX

     Ernie, is al ineengestort, alleen maar monopolie-geld drukken, stelt niets meer voor.

  3. homefront

   “Straks komen RPML en verwante dwaallichten hier weer uitleggen dat Covid19 niet gevaarlijker is dan een onschuldig wintergriepje.”

   Aldus angstprediker dé Nederlandse Goebels ernestje

  4. Bolland

   Stern WHO: tien procent wereldbevolking heeft corona gehad, is 730.000.000 mensen hiervan 1.100.000 overleden Ga maar lekker rekenen
   Kwa mortaliteitscijfer is het inderdaad een onschuldig wintergriepje Griep 0,14 % en zal je 8 uur zwoegen besparen corona idem

   Deze Frits Roosendaal is zoveelste paniekzaaier, na Merkel 60.000000 duitsers krijgen Corona, Rutte overgrote deel van NL krijgt Corona en WHO mortaliteitcijfer 3,4%

   1. Ernest Stern

    Ik neem aan dat Bolland het virus de vrije loop wil geven zodat we snel met z’n allen een solide groepsimmuniteit opbouwen.

    h*tps://medium.com/@VeritasMedia/herd-immunity-without-a-vaccine-is-borderline-genocidal-d891b7bbd77b

    Ik erken dat ik dit soort stompzinnigheid ergerlijk vind.

    1. Bolland

     Stern Precies dat wil ik, Zweden lijkt me geen slecht voorbeeld.

     Dat u mij stompzinnig vindt is een compliment, een persoon die Rutte een groot leider vindt ondanks het feit dat we zo n beetje het slechtste jongetje van de klas zijn, een leider die het mortaliteitcijfer niet eens paraat heeft terwijl hij met draconische maatregelen een land vernield, een leider die zich in de luren laat leggen door de EU( we betalen het meest van iedereen (Nederland draagt 2019 5,5 miljard euro af aan Brussel. Ons land is daarmee relatief gezien de grootste betaler aan de EU.)Een leider die de zorg in 3 kabinetten totaal heeft uitgehold, en zelfs nu weigert meer salaris te geven.
     Een leider die van Nederland een belastingparadijs heeft gemaakt een leider die het verdrag van Marrakesh heeft getekend, kortom een leider van helemaal niks.

     Een persoon die Rutte een groot leider vindt mag over mij alles vinden ,zeggen en schrijven.

     K

     1. Ernest Stern

      Las je het artikel, Bolland, of ben je de Engelse taal niet machtig?

     2. Meriadoc Brandebok

      Het begint onderhand wel vermoeiend te worden dat men Rutte verwijt akkoord te gaan met te veel subsidie, bijdragen, etc etc. In een Europese Unie waarin je afhankelijk bent van het meest centrale land, Duitsland, heb je niet veel keuze dan als slippendrager van dat land te fungeren.

      Het is niet leuk, maar dat is de realiteit. Mensen die Rutte ergens de schuld van geven schijnen dit essentiële feit maar niet te begrijpen.

     3. Bolland

      Stern Jawel, maar na de eerste 4 woorden “Before this terrifying pandemic”wist ik genoeg

      0,14 en 0,14 Griepje

 4. saddy

  Heerlijk dit.
  Van oktober tot maart is het elk jaar corona-seizoen. De PCR-test reageert ook op corona’s, niet alleen op stukjes Covid-19
  Griep is dodelijker en per seizoen krijgen elke dag ruim 100.000 mensen de griep binnen.
  En net als bij griep merken de meeste mensen niets van een besmetting, want ze hebben al een afweer opgebouwd in de voorgaande jaren.

  De intensive-care opnames zijn, na de aanname van de noodwet, ook opeens van 43 naar 28 per dag gedaald. Is er geen vlucht uit Marokko geland gisteren misschien?

 5. M. Brandenburg

  Niets aan de hand, we vinden veel omdat we meer en meer testen, we vinden enkel maar wat er al was, immers gaan we met de kennis van nu het aantal besmettingen in Maart tot Juni berekenen op basis van de ziekenhuis opnames, dan zien we dat begin Juni al 2 a 3 miljoen mensen besmet waren, wat inhoud dat 9in Juni al 17% van de bevolking besmet is geweest. Gaan we op die voet verder dan gaan we nu al richting 40/50%, en komen we heel hard in de buurt van Hersd-imunity, immers buiten de bangmaakverhalen is er geen enkel geregistreerde data van mensen die massaal voor een tweede maal besmet raken, wel meldingen van mensen die waarschijnlijk nooit helemaal hersteld waren die vervolgens weer positief melden op een test. Wat dagelijks positief geregisteerd word als besmetting is maar een klein deel van de werkelijke besmettingen, het is eerder dat we al op 20.000 tot 30.000 per dag zitten. Het is ook de reden waarom de overheid maar niet wil testen op wie al besmet is geweest, ga je dat communiceren dan koimt de bevolking erachter dat het deel dat besmet kan raken steeds kleiner word, en dat moet op alle mogelijke manieren voorkomen worden.

  Er is een reden dat positieve cijfers maar niet gecommuniceerd worden, we horen hoeveel er al besmet zijn (dus niet enkel testen op nieuwe besmettingen maar ook op herstelde besmettingen), we horen niets over hoevel mensen dagelijks het ziekenghuis en de IC verlaten, we zouden immers erachter komen dat meer en meer mensen zonder problemen het zieknhuis verlaten, steeds korter in het ziekenhuis hoeven te blijven en het aantal doden in verhouding tot besmettingen en opnames spectaculair dalen.

  Een overheid die enkel maar de alarmistische cijfers brengt en de rest achterhoud is van kwade wil, een overheid die handelt vanuit tunnelvisie en elk ander onderzoek frustreert dan wel blokkeert is van kwade wil, immers oplossingen worden in de regel vanuit de breedte aangedragen, daar waar problemen die maar niet worden opgelost in de regel van bovenaf worden geregiseerd.

 6. Rene van der Grijp

  “Het Sars-COv-2 virus heeft in 98% van de gevallen een mild beloop. Bij mensen met klachten verloopt dit ernstiger bij hoge leeftijd en/of co-morbiditeit. Het gemiddelde mortaliteitsrisico (IFR) is, door de WHO geschat 0.6%.”

  ht*ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/08/brandbrief-nederlandse-artsen-over-coronamaatregelen/

 7. Blondie

  De volgapp wordt opgewaardeerd, tot de nationale Linkse volgapp.

  Al je gegevens worden verzameld en gedeeld via een wie betaald mag meekijken systeem.

  Nu de spertijd nog en dan is Noord Korea aan de Noordzee een feit.

  Goed zo Rutte, Merkel is trots op je.

  1. ZWEEDSE K0K

   De volgapp wordt opgewaardeerd, tot de nationale Linkse volgapp.

   Mobiele telefoons is het ergste wat Nederland overkomen is.

 8. Winfrida

  Wat knap is van al die zogenaamde deskundigen, is dat zij precies weten te voorspellen
  over het verloop van coronabesmettingen. Niemand komt met bewijzen en dan nog is het twijfelachtig wat dan wel een bewijs zou zijn, de waarheid is.

 9. Kretoloog

  Prima toch? Hoe meer mensen besmet worden, hoe beter het is. Het overgrote deel wordt er toch niet ziek van. Want des te eerder bereiken we de groepsimmuniteit, zodat het Coronavirus vanzelf uitsterft.

  Natuurlijk liggen dan wel weer andere virussen op de loer, maar dat houd je toch. Corona moet je gewoon accepteren, net als de andere griepvirussen. Met geleuter over ‘grote klappen met hamer’ (dixit Rutte) schiet je helemaal niks op.

 10. plakband

  Vroeger had je waarzeggers op de kermissen.
  Kermissen zijn gesloopt door de overheid.
  Nu komen de waarzeggers in de krant.
  Wapperend met een grafiekje.
  Neem ze met een korrel zout.

  1. Aborifa

   En nog meer waarzeggers op DDS.

 11. HD

  Oké, hoeveel van ons geld gaat gladde Mark nu weer overmaken naar Fransje Timmermanskie, je weet wel de ‘ man ‘ die niet eerder zou rusten voordat hij de macht in zijn eigen gecreëerde Europa zou hebben.

 12. Maurits Dekker

  Ik ben geen complotdenker, verre van dat.
  Er zijn immers steeds meer mensen die zijn besmet met het virus.
  En neemt het aantal testen elke dag toe.

  Maar ineens dacht ik:
  ‘Kan het zijn dat mensen corona krijgen nadat zij met wattenstaafjes in neus en keelholtes door de GGD zijn getest?

  1. NO8DO

   Staat er Microsoft op de sticks en worden ze uitsluitend in het linker neusgat gestoken ?

  2. Petrazoveel

   Nee, iedere zogenaamde ‘besmette persoon’ (in mijn beleving in veel gevallen hooguit een positieve test) wordt 8 dagen lang, dus 8x, meegeteld.

 13. homefront

  Nee hoor dit zullen er minstens 3000000 zijn de komende tijd aangezien heel veel ziektes niet meer voorkomen omdat deze onder het kopje “corona” zullen worden geplaatst..

 14. Marija

  Het zal wel politiek correct zijn dat een van de oorzaken van deze explosie niet duidelijk wordt genoemd, n.l.
  De bevolkingsgroepen die niets te maken willen hebben met voorschriften van onze regering, minachting hebben voor onze regels en wetten, zijn ook een en misschien wel de grootste oorzaak van deze stijgende lijn in besmettingen en ziekenhuis opnames in deze tweede Corona golf.
  Grote gezinnen dicht op elkaar wonend en veel contact met hun familie kinderen en kleinkinderen hebbend, kunnen de thuis regels moeilijk volhouden, (als men dat al zou willlen).
  Het is niet voor niets dat de cijfers duidelijk aangeven dat nu allochtone bevolkingsgroepen meestal de sigaar zijn.
  Ik hoop van harte dat het tij snel gaat keren en wij weer terug gaan naar een normale samenleving.
  Maar…….intussen STEM NIET OP DE KARTEL PARTIJEN a.s. Maart 2021.

  1. Ernest Stern

   Onder aanvoering van het racistische gebral van Gigantische Geurt menen nu veel Nederlanders ineens zeker dat Corona de schuld van de buitenlanders is.

   1. homefront

    ernestje liegt, maar ernestje gooit het graag op racisme terwijl Wilders spreekt van feitelijkheden..

   2. vandaag

    erg inhoudelijk stront vlek. goede argumenten en feitelijk onverwoestbaar

   3. Loelap

    Zeggen dat water nat is, is geen racisme.
    Je mag wel zeggen dat studenten een besmettingshaard zijn en los gaan op de kerk in Urk maar owee als je zegt dat niet westerse allochtonen een besmettingshaard vormen.
    Dat mag niet van Links want dat is racisme. Die logica ontgaat me eerlijk gezegd.

 15. vandaag

  al gaan we naar 150.000 besmettingen, wat is het probleem , de ziekehuizen hebben gemiddeld 5 patienten per stuk onder hun vleugels en een verblijftijd van 3 dagen

 16. goedisfout

  Waarom hebben stoffige mensen nu allemaal een mening?

 17. Heras

  Geteste mensen scharen ze onder “besmettingen”. Dus, weer een paniekverhaal.

 18. Rieks

  Duizenden besmettingen en een handjevol doden. Hoe ernstig is het dan wel niet of is het gewoon paniekzaaierij?

 19. RPML

  Goed genuanceerd verhaal in Trouw vandaag; dit soort aandachttrekkers staan geheel buiten de realiteit.

  H++ps://www.trouw.nl/opinie/de-medische-elite-stelt-alles-in-het-werk-om-onze-regering-zwaar-te-beinvloeden~b0c7da11/?utm_source=facebook&utm_medium=social_paid&utm_campaign=alwayson_rss&utm_content=automatedads_linkadA_rss_tr&otag=zepha5&aud=2&fbclid=IwAR3RJchcljNzKc4SJGkrIHMKXtjZg_lG9FViCXPVyWWvmsspaQfw35zXC18

 20. JochemX

  Zo op de foto te zien is Frits een verhoogd risicogeval.

 21. Umut Aydin Sahin

  Ik zou zo graag willen dat meer van mijn lands- en geloofgenoten de oproepen van onze premier Rutte zouden opvolgen. Dinle Rutte !!

  1. homefront

   Gewoon even Nederlands schrijven hier, we zijn niet in Turkije…

   1. Umut Aydin Sahin

    Door uw antwoord kan ik goed begrijpen dat zogenaamde moraalridders als Ernest Stern en consorten zich hier ophouden in dit forum. U bent ook echt een makkelijke prooi. Ik ben meer “Nederlander” dan u zich kunt voorstellen.

    1. homefront

     “Ik ben meer “Nederlander” dan u zich kunt voorstellen.”

     Hiermee impliceer jij dat je dus meent te moeten denken dat ik denk dat jij geen Nederlander bent.!!

     En hiermee verleg je natuurlijk de aandacht van wat ik schrijf…

     Overigens, ik heb een hekel aan taalnazi’s maar we schrijven hier wel gewoon in het Nederlands..

    2. vandaag

     quote Ik ben meer “Nederlander” dan u zich kunt voorstellen. end
     klopt , alias de stront vlek alias willempie h u tt en

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.