Merendeel corona-patiënten heeft niet-westerse achtergrond, probleem zou bij overheidscommunicatie liggen

Het merendeel van de covid-patiënten op de intensive-care-afdelingen in de vier grote steden heeft een niet-westerse achtergrond. Dat is de indruk van Armand Girbes, hoofd van de IC-afdeling in het VU Medisch Centrum, en diverse andere artsen en hoogleraren. Zij denken echter dat het deels een communicatieprobleem is, maar ik heb daar zo mijn twijfels bij.
De suggestie die wordt gewekt is dat niet-westerse allochtonen (of nauwelijks geïntegreerde nieuwe Nederlanders) de boodschap van de overheid niet hebben begrepen en daardoor met corona op de ic’s belanden. Volgens mij is dat echt flauwekul en een bijzonder beroerde aanname om een onderzoek naar dit fenomeen mee te beginnen.

We hoeven heus geen Turkse of Arabische ondertiteling bij de volgende persconferentie. Die mensen weten heus wel dat ze afstand moeten houden, niet tien man over de vloer moeten hebben en dat elkaar onder snotteren momenteel even nog meer not-done is dan normaal.

Volgens mij is het veel meer een probleem dat Nederlanders met een niet-westerse achtergrond vaak met grote gezinnen in een klein huisje zitten. De jongere gezinsleden willen na verloop van tijd ook zoveel mogelijk de deur uit en hun vrienden zien. En dáár gaat het denk ik mis. Ze steken elkaar aan, krijgen een beetje last van griepklachten en besmetten zo de rest van het gezin. De gezondheid voor mensen uit de onderklasse is relatief een stuk slechter dan bij de andere groepen, dus richt het virus daar waarschijnlijk ook veel sneller véél meer schade aan. Daar kunnen ze zelf niet zoveel aan doen, behalve hun kind aansporen om niet met de rest van scooterrijdend Nederland in een kring aan de rand van het stadspark te gaan zitten ‘chillen’ tot in de late uurtjes.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Blondie

  Kijk ca 70% van de IC bezetters, is gewoon de Moskee blijven bezoeken en de Oosterse markten en de Duizenden koffie huizen en en de Shisha hutten.
  En nog ff snel naar het Vaderland voor een vakantie.

  Wat gek, dat de overheid nu pas openheid van zaken geeft.
  Wilders noemde Nederland, een corrupt land.

  1. hans-e-pans

   Misschien zoveel te meer reden om de Nederlandse taal en gewoonten te leren.

   Maar de Nederlanders zullen nu wel naarstig naar goede tolken gaan zoeken om daarna toe te geven dat ze iets fout hebben gedaan, of het niet goed hebben begrepen.

   1. Pauline Kummer

    @Hans, voor Nederlanders geldt dat ook. Het nivo is soms van een bedroevende qualiteit.

    1. vandaag

     klopt je kwaliteiten zijn K walitatief U itermate T eleurstellend

    2. Vriend

     Suffe kut: ‘nivo’ is fout, het moet ‘niveau’ zijn.

     Wat een erbarmelijk niveau heeft die Pauline Kummer toch – maar wel anderen de les lezen.

     1. Pauline Kummer

      😃 u hebt het begrepen, @ Vriend…

     2. homefront

      paulientje doet net alsof het een bewussie is…

    3. Vriend

     Hahaha, en ‘qualiteit’ in plaats van kwaliteit.

     Pauline is een stokoude allochtoon die nooit behoorlijk Nederlands heeft geleerd.

   2. Blondie

    Kijk hans-e-pans.

    Voor niet Westerse corona bed bezetters die een slecht gehoor bezitten, is een uitzondering gemaakt.
    Bij iedere verkiezingsbijeenkomst van Rutte en de Jonge is een tolk aanwezig.

  2. Logica

   Tja, in tegenstelling tot de kerkgangers in Staphorst heb ik niets gelezen over moskeebezoek. Heb ik wat gemist of is hier weer sprake van eenzijdige berichtgeving?

 2. RvdBe

  Zoals altijd ligt de schuld bij een ander en niet bij zichzelf.
  Het is immer onze schuld dat zij geen Nederlands willen leren.

  1. Vanduinen

   Ik zou henzelf prefereren i.p.v zichzelf.

 3. vandaag

  tja , en wat nu ? folders in het arabisch zoals destijds bij de sociale dienst of gaan we gewoon de griep accepteren dan is iedereen klaar

 4. Aborifa

  1. Sommige moslims zijn net als Staphorsters en laten het aan Allah over.
  2. Ik denk dat Rutte c.s. met hun tv-toespraken veel niet-geïntegreerde “buitenlanders” niet raken. Die weten van de prins geen kwaad. Ze kijken niet naar de NPO maar naar een buitenlandse zender.
  3. Ook heel veel mensen zonder migratie-achtergrond zijn klein behuisd. Dus daar ligt het niet aan.

  1. Pauline Kummer

   Diep treurig dat ze vaak een kleine woning moeten delen met velen. Maar heel positief is dat ze erg volgzaam zijn. Het verzoek van de Imam om niet naar gebedsdiensten te komen nemen ze ter harte. Een Staphorster zal zich naar binnen vechten. Het ‘westerse’ deel van de bevolking dat zich niet aan de regels houdt, claimt ziekenhuis opname boven het niet ‘westerse’ deel mocht het fout gaan. Verbluffend!

   1. vandaag

    hahahahaha , waar ze vandaan komen delen ze een tentje ! Als het ze hier niet bevalt mogen ze gewoon weer opdonderden naar waar ze vandaag gekomen zijn.

    minder , minder , minder

 5. George Knight

  Eens met het commentaar. Dit heeft niks met communicatie te maken, des te meer omdat de overheidscommunicatie inzake COVID-19 naar alle doelgroepen slecht, ondermaats en onduidelijk is. Het overheidsbeleid zelf is niet doeltreffend en loopt voortdurend achter de feiten aan.

  Daarbij is het niet meer dan logisch dat de meerderheid van de patiënten in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam een niet-westerse achtergrond heeft omdat in deze steden het percentage van mensen met een migratie achtergrond boven de 50% ligt. In Utrecht ligt dat percentage onder de 50%. De observatie van Armand Girbes kan daarom niets anders dan nietszeggend worden genoemd.

  1. Buzz68

   Fact check;
   Rotterdam 39%
   Amsterdam 37%

 6. AS210854

  Wat te denken van inburgeren en als eerste de taal leren. Corona is er niet alleen in Nederland maar verspreid over de HELE wereld. Dit moeten deze mensen ongetwijfeld ergens bij het nieuws gezien of gehoord hebben. Veel van deze mensen hebben overal scheidt aan, maar wel als eerste de kaart van “wij worden gediscrimineerd” trekken.

 7. Kretoloog

  Nee hoor, het hoge aantal Coronazieken onder allochtonen is geen gevolg van falende overheidscomunicatie. Dat zou al te goedkoop zijn, en te gemakkelijk, om de oorzaak maar weer bij de overheid te leggen.

  De oorzaken zijn:
  1. Obesitas, dat komt relatief vaker voor bij niet-westersen, zowel mannen als vrouwen.
  2. Een slechter werkend immuunsysteem, als gevolg van vitamine D tekort. Dit komt vooral voor bij niet-westerse vrouwen, want die komen weinig buiten en dragen veel kleding (dus vangen ze weinig zonlicht = essentieel voor aanmaak Vit D).

 8. evil knievel

  Dit komt niet door t niet begrijpen maar t gewoonweg SCHIJT hebben aan wat wij zeggen!😏
  Ze zitten trwns ook niet gezellig tot in de late uurtjes in n park maar zijn dan meestal op rooftocht!😁

 9. ikweetwatikwil

  Dat wisten we allang. Vandaar dat het met de berichtgeving een puinhoop is. Geen duidelijke taal. Leve het vermengen van culturen. En daar zou je als oudere je plaats voor moeten inleveren.
  Maar ja, Nederland loopt vanzelf vast ten koste van de autochtoon.

 10. pietdepad

  Wel weer een enorm naïef artiekel. Nederlanders zijn getrouwd met hun overheid die mag zelfs bij ze in bed en dan zeggen ze ook nog dat het wel nodig zal zijn, vertrouw op uw overheid!!!. Het komt niet in hun hoofd op dat er culturen zijn die zeggen dat gouvernementen buiten de deur moeten worden gehouden en dat je ze zeker niet moet vertrouwen. Veel buitenlanders hebben niet hun hele leven op een socialistische dozen matras geslapen en zijn wakker en laten zich niet zo gemakkelijk voor het karretje van de overheid spannen. Een overheid die angst aan wakkert met een virus dat niet meer is dan een goeie griep jaagt mensen de ziekenhuizen in en als je dan in een vreemd land woont en gratis na het ziekenhuis mag dan gaat het snel.

 11. Bolland

  heel vreemd dat dit nu pas bekend wordt, zeker na heksenjacht op Staphorst en kerken, weer duidelijk meten met 2 maten, om politiek correct over te komen.

  Met wegkijken los je niks op, blijkt ook nu weer

  1. Vanduinen

   Kerkelijk Nederland lapt overwegend de gedragsregels aan haar laars. Demonstratief geen mondkapjes op…nog steeds teveel gasten. Maar het is traditie, toch?

   1. vandaag

    mag jij liegen van je moeder ?

    Er is geen enkele regel overtreden sukkel ! liegen is kennelijk traditie bij de linkse kerk

    1. Vanduinen

     Kerk is Kerk, links, rechts, hersteld, ongesteld. Gedisciplineerde gelovigen gaan niet tegen eigen bestuur in. Het bestuur is fout. Dat is mijn mening.

   2. homefront

    “Kerkelijk Nederland lapt overwegend de gedragsregels aan haar laars.”

    Nee hoor, je liegt, de kerken houden rekening met het aantal mensen volgens de richtlijnen, houden helaas rekening met afstand, gemeentes zorgen voor een coronaproeve omgeving, en mondkapjes dragen is een advies dus niet verplicht, dus het heeft niets met demonstratief te maken, het punt is dat het om christelijke gemeentes gaat en dat wordt zwz niet gepruimd…

 12. Cootje

  Volgens mij heeft Wilders een duidelijke begrijpelijke tweet gesteurd waar morgen avond bij de publieke omroepen het huilie huilie journaal wel van zal komen . En we in maart mogen stemmen op zijn stelling die de tweedeling goed aangeeft . Want de tijd om minderheden in de derde generatie hun hand boven hun hoofd houden , en het wegkijken met een bakkie thee is over de datum heen . Mensen hebben wat te kiezen met maart .

  1. vandaag

   mensen hebben al tijden wat te stemmen maar mensen zijn ook bang om weggezet te worden als racist .

   De media bewerkt en masseert de PVV nog steeds naar een soort KKK en mensen zijn dan bang en/of voorzichtig erop te stemmen. Als je het partijkartel wil breken is er maar 1 mogelijkheid ,

   stem sociaal , stem PVV

 13. Kleurloze Politiek

  Niet westers wil niet per definitie Marokkaans of Tuks zeggen.
  Er zijn hier ook genoeg mensen met zuid Amerikaanse roets Azië en Afrika.

  En daarbij zijn de coronaregels duidelijk genoeg voor iedereen sterker nog in de meeste landen zijn de regels nog strenger dan hier in nl..

  De redactie is weer zo als normaal heel objectif en weet precies hoe je slapende honden wakker moet krijgen..

  1. homefront

   “Niet westers wil niet per definitie Marokkaans of Tuks zeggen.
   Er zijn hier ook genoeg mensen met zuid Amerikaanse roets Azië en Afrika.”

   Klopt, niet westers dus, mensen die nauwelijks tot geen Nederlands begrijpen

 14. RS

  Voor oorzaken hoef je geen onderzoek te doen:
  – wonen dicht op elkaar in oude arbeiderswijken;
  – zijn vaak werkzaam in beroepen waarbij je niet kunt thuiswerken;
  – hebben gemiddeld al slechtere gezondheid en overgewicht;
  – doen boodschappen op drukke markten en in krappe buurtwinkeltjes;
  – staan sceptisch tegenover maatregelen als app en mondkapjes …

 15. gustav

  Het vertrouwen in Allah is onwrikbaar!
  De sukkels!

 16. mr.dr.M.J.Burdorf@protonmail.com

  niet-westerse allochtonen (of nauwelijks geïntegreerde nieuwe Nederlanders)… hun geestelijk leiders die preken dat moslims geen corona krijgen alleen niet moslims… burgemeester van Rotterdam edoch toch de ”klos”

 17. saddy

  Ik voel me bevoorrecht om in een land te wonen waar de RIVM, de artsen, de ziekenhuisbestuurders, de influencers, de verzekeraars, de politiek, de omroepen, de kranten, de provincies en de gemeenten zonder uitzondering deze essentiele informatie achterhouden.

  Hoe los je een probleem op? Nou niet dus, want we houden de belangrijkste feiten achter.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.