Rassensegregatie is back in town! Nu alleen niet in Zuid-Afrika, maar in Nederland

Frits Bosch gruwt van de pogingen om het Van Gogh Museum ‘inclusiever’ te maken, zoals dat nu door zeventien zogeheten Beeldbrekers wordt gedaan. Zij moeten een ‘Beeldenstorm’ veroorzaken. Frits is er duidelijk over: “Je zou het een vorm van rassensegregatie kunnen noemen,” schrijft hij: “Dat verraderlijke monster zie ik op steeds meer plaatsen opduiken.”

Deze Beeldbrekers gaan Van Gogh inclusiever maken,” juicht NRC. We zien op de voorpagina van de cultuursectie drie vrouwen van midden twintig: een donkergekleurde dame, een moslima en een lichtgetinte vrouw. Ze zijn wellicht in Nederland geboren en getogen. Maar ze worden geselecteerd op basis van hun kleur en herkomst van hun ouders. Onduidelijk is welke herkomst, maar laten we eens aannemen Ghana, Syrië en Turkije, I don’t know. Blijkbaar wordt de ooit-herkomst belangrijker gevonden dan het feit dat deze vrouwen geboren en getogen Nederlands zijn.

Hun vrienden en kennissen voelen zich niet thuis in het Van Gogh Museum, omdat: “als je op de museumvloer kijkt, de beveiligers en winkelmedewerkers: dat zijn allemaal mensen met een diverse achtergrond, maar hoe hoger je komt in het museum, hoe witter het wordt”, zegt Aljic. Is dit niet een tikkeltje racistische uitspraak? “Hoe witter het wordt”, ja, dat moet dan wel heel erg zijn. Moeten we hieruit opmaken dat Aljic een hekel heeft aan wit en dus aan autochtonen? Zijn ze “systematische racisten”? Weg met wit? Wit is geen kleur?!

Is het Van Gogh museum “institutioneel racistisch” of “systemisch racistisch”? Het museum lijkt zelf die mening wel toegedaan, met een invasie van Beeldbrekers. Is het dan vreemd dat Aljic zegt hoger je komt in het museum, hoe witter het wordt ? Dat lijkt me niet. Het Van Gogh Museum suggereert dit uitdrukkelijk zelf.

De uitdaging is dit witte patroon te doorbreken. Mijn droom is dat alle 17 van de Beeldbrekers op de een of andere manier een vaste aanstelling krijgen bij het museum” , zegt een trotse Martin van Engel, programmamaker van het Van Gogh museum. Ook Van Engel vindt ‘wit’ dus niet gepast. Moeten we Van Engel, met referte aan Wildersproces, een racist noemen? Liever niet, maar het kan niet anders.

Hoe zal dat inclusie programma er uitzien? Dat vragen we ons enigszins benauwd af. Wordt het museum gevuld met parafernalia uit de landen van herkomst verdeeld over de zalen, begeleid door uitheemse muziek? Komen er 17 Beeldbrekers, alleen uit niet-westerse landen, of mag er ook bijvoorbeeld een Bulgaar bijzitten, ik noem maar iets vreemds? Zij het allen vrouwen, lang leve de diversiteit? Of mag er ook een man bij zijn? Waarom heten ze zo agressief Beeldbrekers? Welk beeld moet gebroken worden? De schilderijen blijven toch aan de muur hangen, toch? Of komen er ook uitheemse schilderijen bij? Dat zou consequent zijn! Want hoe kunnen deze dames zich betrokken voelen bij enkel witte schilders? Witte schilders hoe laag en hoe hoog je komt. Hoe erg is dat! Hoe zou Van Gogh hiertegenover staan? Zou hij dan ook zijn andere oor afsnijden?

Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig? Niet vaardigheid, maar herkomst van ouders is selectiecriterium voor de 17 Beeldenbrekers. Het museum gaat er blijkbaar van uit dat geen integratie heeft plaatsgevonden bij deze Nederlandse meisjes. Hoe triest is dit. Gaat dit ten koste van kwaliteit? Ja, natuurlijk. Als je volledig verkeerde selectiecriteria aanlegt, dan gaat dit sowieso ten kosten van kwaliteit. Vinden we dat dan niet erg? Persoonlijk ik wel, maar Martin van Engelen vindt dat blijkbaar niet. Ruimbaan voor inclusie! Zijn het Van Gogh Museum en NRC de weg kwijt? Het zou zomaar kunnen. Ik weet het eigenlijk wel zeker.

Hoe moeten we deze Beeldenstorm interpreteren? Je zou het een vorm van rassensegregatie kunnen noemen. Rassensegregatie is afscheiding en selectie naar ras en herkomst. Dat vindt in ons Van Gogh Museum plaats in het kader van de inclusiehysterie, de doelgerichte en afgedwongen inclusie. Waar politieke dwang plaatsvindt, duikt ook fascisme op. Dat verraderlijke monster zie ik op steeds meer plaatsen opduiken.

Is er ooit een tijd geweest dat links te hoop liep tegen segregatie? Ja, we gingen tekeer tegen de rassensegregatie in Zuid-Afrika. Dat was terecht. Rassensegregatie was en is abject. Segregatie verdeelt mensen op basis van dingen waar ze niks aan kunnen doen. Het suggereert immers dat iemands ras, de belangrijkste eigenschap is op basis waarvan een persoon behandeld moet worden. Segregatie is onmenselijk. Het reduceerde het individu tot een gezichtsloos lid van de groep. Critici duidden er bovendien op dat het absurd was. Want onder de huid zijn we immers allemaal gelijk. Martin Luther King hamerde daar ook op. Hij is allang vergeten.

Is raciale integratie belangrijk voor Nederlandse intellectuelen, de elite? Dat vonden ze ooit, decennialang. Sommigen menen dit nog steeds. Maar een opmerkelijke transformatie heeft plaatsgevonden. De elite is niet langer tegen segregatie. Politici, cultuurinstellingen, universiteiten, media menen dat ras centraal staat voor de menselijke identiteit. Zij eisen dat individuen op die basis worden gewaardeerd of bestraft, zie de identiteitspolitiek, ook in het Van Gogh Museum.

Rassensegregatie is “back in town”! Alleen nu niet in Zuid-Afrika, maar in Nederland. En dat niet alleen met goedkeuring van de autochtone elite, maar op hun instigatie. Zo vreemd kan het lopen in ons kikkerlandje…

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Cor Grapstra

  Kom er maar in ernestje.

 2. deZwaluw

  Rassensegregatie is back in town! Nu alleen niet in Zuid-Afrika, maar in Nederland.

  Je bent nutteloos maar je wilt je toch laten gelden.
  Dan word je beeldbreker.
  Uitkering en subsidie gegarandeerd voor jaren.

  Iedere andersdenkende beschuldig je van rascisme.
  Succes gegarandeerd.

 3. Cor Grapstra

  Krijgen we na deze beeldenstorm ook een 80 jarige oorlog ?

 4. saddy

  Wat leert de geschiedenis ons over deze ontwikkeling?

 5. Drollevanger

  Opgelegde diversiteit is de ergste vorm van rassenscheiding die kan worden bedacht. Het zorgt ervoor dat bv pygmeeën in estafette ploegen van landen of regio,s verplicht moeten worden aangesteld.
  Dezelfde idiote gedachten zorgen dat zwarte vrouwelijke mongooltjes met 1 been de leiding krijgen in museums, en mensen in geestelijk opzicht gelijkwaardig aan Einstein bij de ophaal dienst van huisvuil terecht komen.
  Rembrandt maakt dan plaats voor de varkensboer Scholten, en Zadkine wordt afwashulp.
  Hoe komen sommige armen van geest toch aan die rare ideeën vraag ik me dan af.

  1. Piet51

   @Drollevanger
   Je hebt vast enkele voorbeelden van de drama’s die je schetst. Ik ben benieuwd.

   1. Ernest Stern

    Ze gebeuren echt in de verbeelding van Drollevanger hoor.

    1. Piet51

     In de psychologie worden zulke waarnemingen hallucinaties genoemd, soms ernstiger psychosen uitmondend in vreemd of zelfs gevaarlijk gedrag.

 6. Blondie

  In deze nieuwe eeuw, hebben Balkenende en nu Rutte, Nederland schijndood gemaakt en er een angst maatschappij van gemaakt.

  Hun opdracht was en is nog steeds, bevorder de omvolking van Nederland.

  Omdat dit niet snel genoeg ging, is de Corona hype in het leven geroepen.

  2021 ca 1 Miljoen werklozen en voedselbanken die zich geen raad meer weten.

  Hou nog ff vol Rutte, dan krijg je van WA een gouden lintje.

  1. Piet51

   @Blondie
   Wat een nonsens.
   Dus jij beweert, dat de corona-hype in het leven is geroepen, omdat Nederland niet snel genoeg omgevolkt werd door Balkenende en Rutte? Ben je nu werkelijk serieus, of maak je een geintje?
   Als ik het even in andere woorden schrijf, zie je Nederland als het centrum van het universum. Zij laten de verspreiding van een virus in China ontstaan. Ik ga ervan uit, dat we het eens zijn over China als oorsprong. Dan gaat het langzaam over de wereld, via Italië, Spanje, Europa, Amerika. Allemaal om Nederland te omvolken, wat dat ook zijn moge. Amerika heeft pech gehad, want daar zijn de Nederlandse acties een beetje uit de hand gelopen, net als in Engeland, Spanje en Brazilië. Je maakt Nederland veel te machtig.
   Je gelooft dit toch zelf niet? Zeg alsjeblieft dat het als grap bedoeld was. Van wie kwam trouwens de opdracht om Nederland te omvolken? Van Willem Alexander, de Bilderberg-groep, Illuminati of van iets nieuws. Help ons uit de droom.

 7. ikweetwatikwil

  De kleur zegt me niet veel. Maar de inhoud wel. Andere culturen valt niet met elkaar te vermengen. Daar krijg je toestanden van. Nederland is van oorsprong BLANK en laten we er geen mengelmoes van maken waar gekleurde mensen de dienst uit gaan maken en de blanke niets meer te vertellen hebben. We gaan aardig die kant op met dank aan de laatste regeringen.

  1. Ernest Stern

   “Nederland is van oorsprong BLANK en laten we er geen mengelmoes van maken waar gekleurde mensen de dienst uit gaan maken”

   Uiteraard heeft dit helemaal niets met racisme te maken.

   1. Loelap

    Nee, heeft inderdaad niets met racisme te maken.

   2. ikweetwatikwil

    Nee Stern heeft ook NIETS met racisme te maken . Dat maak jij er van.
    Een feit ,hoe maar er gekleurde mensen in Nederland komen ,hoe groter hun mond.
    Waar je eerst geen hekel aan had, verpesten ze het nu voor hen zelf.

    1. Cor Grapstra

     Ernestje mort even naar de dokter voor een onderzoekje naar Alzheimer.
     Of zou hij een selectief geheugen hebben .

   3. AS210854

    ES . Wie had dat gedacht, dat ik het eens ben met jouw reactie. Het heeft inderdaad niks met racisme te maken.

 8. Loelap

  Ik vraag me af wanneer de schilderijen van dat museum aan de beurt komen bij die wappies.
  Die schilderijen zijn nou niet bepaald inclusief, enkel blanken worden afgebeeld. Dat moet toch
  een enorm groot probleem zijn voor die idioten. Misschien een idee om de “aardappel eters” bruin over te schilderen.

  1. Edjan

   @Loelap, +++, de hele zaak overschilderen, okay!

 9. Rene van der Grijp

  Ik zie niet in hoe je dit segregatie kan noemen. Het is juist het tegenovergestelde en het gebeurt met de beste bedoelingen.

  Het probleem is alleen dat het van bovenaf opleggen van diversiteit of inclusie een vorm van discriminatie is. Positieve discriminatie is immers ook discriminatie.

  Dit is echter al jaren overheidsbeleid en wat we nu zien is gewoon weer een stap verder op dit heilloze pad. Het gevolg is toenemende onvrede bij autochtonen en, zoals de heer Bosch al aangaf, kwaliteitsverlies.

 10. M. Brandenburg

  “Rassensegregatie is back in town! Nu alleen niet in Zuid-Afrika, maar in Nederland”

  De auteur is zeer slecht op de hoogte, rassensegregatie is nooit weggeweest, de racsist en terrorist Mandela wilde immers geen gelijkheid, anders had hij het voorstel in 19(naar ik meen (1984) geaccepteerd, dan had de Zuid-Afrikaanse overheid hem vrijgelaten, hij zat namelijk niet levenslang in de bak omdat hij tegen segregatie was, maar om de tientallen aanslagen die onder zijn leiding, duizenden blanken en zwarten het leven koste in Zuid-Afrika. Toen de zwarte aan de macht kwamen werden segregatie direct weer in gevoerd, en links had er geen problemen, mee zoals links ook geen mooite heeft met de massamoorden op blanken in Zuid-Afrika onder het nieuwe bewind, zo erg dat de Zulu-leider openlijk zijn steun uitsprak voor de blanken en zijn mensen te beschermen tegen de Zwarte beesten van ANC. Er zijn nu 117 rassenwetten in ZuidAfrika, tegen vier toen segregatie nog de andere kant op ging. Het is nooit weg geweest het is enkel omgedraaid, en links is hard bezig het waar mogelijk uit te breiden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.