‘Ronduit alarmerend’: besmetting in vliegtuig is wel degelijk een reëel gevaar

Het kan niet als een verrassing komen, maar passagiers in vliegtuigen lopen wel degelijk een flink risico om besmet te raken. De eerste bevindingen uit een onderzoek van TU Delft naar de effecten van gebrekkige ventilatie in binnenruimten worden “ronduit alarmerend” genoemd. Hopelijk ziet het RIVM dan nu ook in dat deze tweede golf niet aan misdragende vakantiegangers te wijten valt!
Luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigbouwers probeerden hun sector te redden door mensen wijs te maken dat de filtersystemen in vliegtuigen top of the line zouden zijn en de kans op besmetting daardoor minimaal is. Blijkt vrij weinig uit te maken! TU Delft toont aan dat er veel meer bij komt kijken dan alleen wat goeie filters en dat de aerosolen, de kleine lichte virusdeeltjes, wel degelijk bij medepassagiers terecht kunnen komen. En dan hebben we het over afstanden die verder reiken dan anderhalve meter, alleen al bij normaal uitademen!

Het correct dragen van een mondkapje helpt wel enigszins, maar bij lange vluchten ben je alsnog de klos. Als je die al verkeerd draagt dan is er ‘lekkagegevaar’ en is een verplichte quarantaine na aankomst eigenlijk de enige manier om verdere besmetting nog enigszins binnen de perken te houden.

In principe zou hetzelfde dan moeten gelden voor reizen in het ov, waarvan we zeker weten dat de ventilatie sowieso al stukken slechter is. Daar is alleen wel het voordeel dat de reizen doorgaans stukken minder lang zijn voor de meeste mensen.

Maar goed, dat hebben we dus lekker weer in de soep laten lopen. Reizigers kregen van het RIVM de schuld voor de tweede golf en een quarantaine verplicht stellen was ook allemaal te moeilijk. Weer omdat ‘wetenschappelijk bewijs’ geen uitsluitsel kon geven, terwijl het boeren verstand al zei dat vliegen geen goed plan was.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. vandaag

  elke volidioot zou moeten weten dat als je in een kleine ruimte vertoefd waar iemand besmet is met verkoudheid of griep je met bijna zekerheid kan zeggen dat iedereen besmet is. Of iedereen ziek wordt hangt van het individu zijn gesteldheid af.

 2. Cor Grijpstra

  Test new topic.

  1. vandaag

   TEST , hou je bek , vrij naar rutte

   1. Cor Grijpstra

    Komma’s staan niet goed, vrij naar Ernest.

    1. vandaag

     veranderd niets aan de inhoud , houd je bek , vrij naar rutte

     1. Cor Grijpstra

      Vrijheid van meningsuiting is niet aan Lugar/vandaag besteed.

     2. vandaag

      vrijheid van meningsuiting is een recht

      links tróllen en one liners is kleuterklas

     3. Cor Grijpstra

      @van
      als zelfbenoemde intellectueel gaat je stem naar het fvd.

      de opmerking in het verdwenen topic kwam wel hard aan…

 3. Blondie

  Volgens het Linkse Rutte Kartel, was het vliegtuig zo veilig, dat ook de 1,5 meter regel niet nodig was.

  Hoeveel doden heeft dit Linkse Rutte Kartel op hun geweten.
  De oudjes in de tehuizen, de vliegtuigpassagiers, al personeel op de luchthavens.

  Wilders heeft in Maart al aangegeven, sluit de grenzen en stop met vliegen.

  1. Cor Grijpstra

   @B

   Dus corona is dus meer dan een griepje?

   1. Cor Grijpstra

    Dus dus 🙂

   2. vandaag

    sinds wanneer is een griepje niet besmettelijk stront vlek

    1. Cor Grijpstra

     @van
     Je doet mij denken aan An Dijvie 🙂 🙂 🙂

   3. Blondie

    Waarom, aan de griep gaan ook mensen dood.
    Men stelling is dan ook, natuurlijk is er iets, griep is ook iets.

    1. homefront

     Coronafetisjisten ontkennen griep

    2. Heinz

     Wanneer je je verslikt in macaroni kan dat ook de dood betekenen.

 4. Steven Opti

  Van de 1e zestien nieuws items, gaat er precies 1 item niet over corona bij DDS alias Online Corona Krant.
  Hebben jullie contacten met het kabinet of is Hugo de Jonge jullie grote voorbeeld?
  Er is zeker niets anders om over te schrijven??
  Wat zijn jullie bij de DDS toch diep gezonken. Met wout en tim het diepste. Ik denk dat ze bij de NPO jullie met open armen zouden ontvangen. Of de volkskrant, AD of telegraaf
  . Diverse media waar jullie veel beter gedijen met die bangmakerij en onzin berichtgeving. Mortaliteit cijfer Covid = 0.13%
  Mortaliteit cijfer Griep = 0,16%
  En bij griep doet niemand ineens idioot. De hele fake pandemie is opgeblazen door de MEDIA met veel leugens en fake nieuws. Met een kapotte economie als gevolg en nog veel ergere nevenschade. Bedankt DDS, schaam jullie.

 5. gargamel

  Een studie gepubliceerd door IATA stelt dat tussen januari en juli dit jaar slechts 44 gevallen van besmetting met het coronavirus zijn geregistreerd, waarvan wordt vermoed dat ze in de zomer zijn overgedragen. Tegelijkertijd vlogen in deze periode 1,2 miljard passagiers.

  Daarom wijst IATA erop dat de kans op infectie tijdens de zomer extreem klein is, schrijft “Independent”.

  “Met slechts 44 geïdentificeerde gevallen van virusoverdracht tijdens de vlucht, en 1,2 miljard passagiers, betekent dat één geval op elke 27 miljoen passagiers. Zelfs als dit misschien wordt onderschat en 90 procent van de gevallen van infectie tijdens de vlucht wordt misschien niet gerapporteerd. het betekent nog steeds één geval per 2,7 miljoen passagiers ”, legt Dr. David Powell, IATA’s medisch adviseur, uit.

 6. 56RdK

  Economisch en egocentrisch belang gaat boven de gezondheid. Logisch menselijk gedrag.

  1. gargamel

   Je raadt het al, vaccins en andere shit eerst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.