Tweede Kamer geeft zich over aan dictatoriaal kabinet: geen toestemming nodig voor verlenging spoedwet

De Tweede Kamer geeft het kabinet toestemming om te doen wat het wil. De spoedwet verlengen kan zomaar, zonder dat het parlement daar iets over te zeggen heeft. En dat komt doordat ons parlement een nep-parlement is. Het kabinet heeft het voor het zeggen, de Tweede Kamer vindt het allemaal wel best.

Wybren van Haga en Thierry Baudet kwamen met een motie om het kabinet te dwingen een mogelijke verlenging van de corona-spoedwet éérst voor te leggen aan het parlement. Natuurlijk is dat volstrekt logisch. De spoedwet gaat enorm ver. Het kan niet zo zijn dat het kabinet zelf even beslist of het de wet al dan niet wil verlengen. Daar moet de volksvertegenwoordiging over gaan, niet het kabinet.

Maar wat blijkt? Het partijkartel denkt daar héél anders over.

Hier zie je de stemuitslag van de motie. Partijen die er voor waren: SP, Krol, PvdD, Van Kooten-Arissen, FVD, 50Plus, Denk (!), PVV, Van Haga.

Tegen: D66, SGP, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, VVD, CDA.

Met andere woorden, de partijen die om wat voor reden dan ook buiten het partijkartel staan (nieuw, ideologisch, etc.) steunden de motie. De partijen die al lange tijd deel uitmaken van het partijkartel dachten daar heel anders over. Die stemden tégen.

Ja, dat geldt zelfs voor de kartelpartijen die nu hoegenaamd in de oppositie zitten en dus niets te zeggen hebben over het kabinetsbeleid.

Dit zegt alles over het gebrek aan respect dat volksvertegenwoordigers hebben voor zichzelf en voor de kiezer. Ze spugen feitelijk op de volksvertegenwoordiging en daarmee op zichzelf.

Je ziet dit alleen in bananenrepublieken… en dus in Nederland. Een rubber stamp parliament. Een parlement dat alles automatisch goedkeurt, dat alles geweldig vindt wat het kabinet doet… en het kabinet onbeperkte macht geeft.

Zorgelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Lex

  Is Nederland een bananenrepubliek aan het worden?

  1. Brenda Welsh

   Nee Lex, dat is onjuist. Nederland is een Koninkrijk en meer een koffie land van oudsher. Lees de Max Havelaar (stond op de boekenlijst van uw school voor het eindexamen).
   “Bewerken

   Batavus Droogstoppel is de fictieve auteur van de raamvertelling van Multatuli’s meesterwerk Max Havelaar. Hij is een karikatuur van de oerdegelijke Nederlandse zakenman die niet het minste benul heeft van wat er in Nederlands-Indië gebeurt.

   Max Havelaar, 5e druk uit 1881

   Hij is makelaar in koffie en hij herhaalt steeds het adres waar hij woont en waar ook zijn kantoor gevestigd is: Lauriergracht 37. Hij vindt zichzelf zeer braaf en Godsvruchtig, maar intussen slaagt hij er allerminst in door de lezer sympathiek te worden gevonden.

   1. Vriend

    Bij Malle Brenda zijn definitief de stoppen doorgeslagen.

 2. NO8DO

  Een meerderheid van onze democratisch gekozen volksvertegenwoordigers willen, als het er op aan komt, snel kunnen handelen, zonder tijd te verliezen aan geënsceneerde filmopnames voor het discipelen journaal.
  En gelijk hebben ze, de 2e kamer is geen Baudet theater.

  1. Vriend

   Nobody8: volksvertegenwoordigers handelen niet, die contro*leren. En dat is nu uitgeschakeld. Het kabinet handelt: vanaf nu volledig naar eigen goeddunken.

  2. FreeThinker

   Men heeft deze volksvertegenwoordigers in 2017 gekozen. Toen was er nog helemaal geen sprake van een pandemie. Dat betekent dat deze voksvertegenwoordigers niet vertegenwoordigen wat de burgers nu denken over dit coronabeleid.

 3. Vriend

  De belangrijkste vraag is of het kabinet deze onbeperkte macht ooit nog teruggeeft. Verlenging na verlenging, jaar in jaar uit, smoort elke (ook buitenparlementaire) oppositie en mondt uit in berusting, waarmee het autocratisch bewind en de dictatuur een feit zijn geworden.

  Het volgende punt op de agenda is het opschorten van de verkiezingen.

  1. ZWEEDSE K0K

   Soort zoekt soort

   RPML 2 maanden geleden Beantwoorden
   Tegen de tijd dat de verkiezingen echt in zicht zijn, zijn voldoende mensen overtuigd door welke nono’s ze bedonderd zijn…Tom Poes verzin een list… ah, de ‘corona-wet’… helaas zullen de verkiezingen voor onbepaalde tijd uitgesteld moeten worden ‘in verband met een opleving van het dodelijke virus CIVID20 waaraan minstens 100.000 Nederlanders zullen overlijden’.

 4. Blondie

  Dit zijn de partijen die een dictatuur voorstaan.
  VVD.
  CDA.
  D’66.
  CU.
  Gr Links.
  PvdA.
  SGP.
  Gaat Nederland terug naar de periode 1940-1945.

  1. Pauline Kummer

   Nee ! @Bondie, Er is een reisbeperking vanwege Corona.

 5. Edjan

  Het idee dat wij volksvertegenwoordigers kiezen, is achterhaald. Wij mogen stemmen op een stel politieke bazen die met elkaar tot overeenstemming komen en dan zijn er nog een heel stel mensen die de verschillende partijen vertegenwoordigen en stemmen zoals hun baas het aangeeft. Als ze niet meedoen krijgen ze later geen mooi regentenbaantje. Het is nog geen dictatuur maar eerder een olichargie.

  1. gargamel

   Dictatuur: een regeringsvorm waarbij autocratie wordt gebruikt en die kan worden bestuurd door een individu of een kleine groep individuen die binnen de grenzen van de overheid onbeperkte macht hebben.

   Oligarchie: een regering wordt altijd geleid door een bepaalde groep individuen, maar kan dictatoriaal of democratisch zijn, afhankelijk van hun bedoelingen

 6. saddy

  Erger dan dit gaat niet. Volksvertegenwoordigers die ervoor stemmen dat ze zelf gepasseerd kunnen worden zijn geen volksvertegenwoordigers meer. Maar voor wie zitten ze dan in Den Haag?

  Maar vergeet ook de EU niet. Terwijl bijna iedereen zich op mondkapjes stort, dat leidt de aandacht zo lekker af, gaan we weer een grote stap naar agenda 2030 toe:
  EU gaat een absolute censuur-wet invoeren. Kritiek op EU, Den Haag, RIVM etc. is dan verleden tijd. Blokkade van je boodschap en je moet maar hopen dat je niet voor onbeperkte tijd in quarantaine gaat.

  Noodwet Hugo gaat jaren duren, de terminologie is bewust heel vaag gehouden, dus altijd prijs.

  Het gaat heel hard nu en niets, maar dan ook HELEMAAL niets, is positief voor een Nederlander

 7. Sabreur

  Mooi, de nieuwe coalitie is ook al bekend. Zijn de komende verkiezingen dus gewoon weer voor de bühne om het klootjesvolk tam te houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.