‘Vanwaar al het beuken op het hoofd van Hongarije? Jaloezie vanwege verstandig immigratiebeleid?’

Econoom Frits Bosch gelooft maar weinig van de oprechtheid van de Europese lobby om Hongarije aan te pakken wegens de afkalvende rechtsstaat, zoals ook deze week weer in Brussel en het NRC Handelsblad plaatsvond. Frits: “Wordt hier niet met twee maten gemeten? Zijn er echte ‘Europese waarden’? En zo ja, hoe luiden die dan? Ik ken ze niet.”

In haar NRC-artikel van 4 oktober getiteld “Orbán heeft Europa bij de strot” stelt Caroline de Gruyter dat “Orbán zich verzet tegen de link tussen rechtsstaat en Europese subsidies…. het Herstelfonds komt er alleen met handtekeningen van alle regeringsleiders. Orbán heeft EU dus bij de strot en het lijkt er op dat ze deze slag gaan winnen. Dat die slag in het Europese Parlement plaatsvindt is toepasselijk, want het zijn nooit de lidstaten geweest die de Europese gemeenschap verder hebben geholpen”. Met andere woorden, de lidstaten kan de rechtsstatelijkheid niet boeien.

Caroline de Gruyter: “Dat een land in de fout gaat is moeilijk te bewijzen… veel regels zijn dubbelzinnig”. Als dit inderdaad zo is, in hoeverre moeten we serieus nemen dat Hongarije, i.c. premier Viktor Orbán, een loopje neemt met de rechtsstaat? Is dit een hoop te doen over niets of weinig? Hongarije is in 2004 toegetreden tot de EU. Als pas recentelijk zaken als mensenrechten en rechtsstaat op de agenda staan van de EU zoals De Gruyter stelt, hoe kan EU dan nu eisen dat Orbán aan EU tegemoet moet komen op dit gebied? Eerst van harte welkom heten, maar nu met de vuist op tafel slaan. Dit had naar mijn mening bij toetreding aan de orde moeten komen.

Maar nu wil de EU Hongarije subsidie onthouden. Is dat niet onrechtvaardig en mosterd na de maaltijd? Kijkt EU wel voldoende naar de rechtsstatelijke traditie en historie van dit land? Ik vraag het prof. László Marácz, European Studies, Universiteit van Amsterdam, en Hongarije kenner bij uitstek.

Marácz: “Het idee van een EU-waardengemeenschap is een recente uitvinding. Het is nogal onduidelijk wat ermee bedoeld wordt en er wordt mee gemanipuleerd. Hongarije is getoetst aan de Kopenhagen criteria in 2004. Op de Euro top van 1993 in Kopenhagen spraken de EU lidstaten af dat nieuwe leden aan een aantal criteria voor toetreding moesten voldoen:

 1. Democratisch criterium, vrije en eerlijke verkiezingen, respect voor mensenrechten en minderheden,
 2. Acceptatie acquis communautaire, dat betreft de gemeenschappelijke onderbouw van rechten en plichten die alle lidstaten uit hoofde van de Europese Unie bindt. Dit is dus alle regel- en wetgeving van de EU,
 3. Werkzame vrije markteconomie. Dit pakket wordt elk jaar gecontroleerd, op de eurotop; in 2003 opnieuw in Kopenhagen en werden acht landen inclusief Hongarije goedgekeurd voor toetreding in 2004.

Verder heeft de Venetië Commissie regelmatig het Hongaarse rechtssysteem bestudeerd inclusief het acquis communautaire. Er is weinig tot niets afwijkends gevonden. Daaraan voldoet/voldeed Hongarije. Er is wat de rechtsstaat betreft niet zoveel aan de hand maar er wordt wel heel veel lawaai over gemaakt. Vooral door degenen die de politieke macht in Hongarije willen overnemen.”

Vanwaar dan al dat beuken op het hoofd van Hongarije? Jaloezie vanwege een verstandig immigratiebeleid? Orbán heeft met 44% van de stemmen een tweederde meerderheid in het parlement.

En natuurlijk zeg ik als populist: zijn als die andere staten dan zo rechtstatelijk solide? Zijn wij dat dan, bijvoorbeeld de affaire rondom Grapperhaus’ bruiloft (Wilders: “corrupt!”)? Hoe zit het eigenlijk met de rechtstaat van corrupte landen als België, Italië, Griekenland, Spanje en Portugal? Wordt hier niet met twee maten gemeten? Zijn er echte ‘Europese waarden’? En zo ja, hoe luiden die dan? Ik ken ze niet. Volgens mij Caroline de Gruyter ook niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. CLoVis

   
  Die woorden zijn eenvoudig transponeerbaar:

  “Dat een land in de fout gaat is moeilijk te bewijzen… veel regels zijn dubbelzinnig”. Als dit inderdaad zo is, in hoeverre moeten we serieus nemen dat Nederland, i.c. premier Mark Rutte, een loopje neemt met de rechtsstaat?

  1. Speedy Gonzales

   Hoezo loopje ?
   Rutte is gewoon een slaaf van de EU.
   Zoals meerdere linkse partijen.
   Nederland staat al een geruime tijd in de verkoop.

  2. gargamel

   ++++++++

 2. homefront

  Dat komt omdat de EU is verworden tot een machtswellustig apparaat, die traineert als het haar zin niet krijgt….

 3. plakband

  Bij de Opperste EU geldt maar 1 criterium.
  Doen wat er gezegd wordt. Gehoorzamen.

  Er is (van onze centen) in de EU-organisatie een heel battaljon vetbetaalde juristen opgetuigd om mistige verklaringen te formuleren, schimmige rapporten te fabriceren en glasharde leugens op drijfzand te funderen. De Balkenendenorm is daar onbekend.
  Eurosceptici prikken daar doorheen maar Eurofielen staan juichend hun zelfstandigheid af.

  De EU in zijn huidige dictatoriale en geldverslindende vorm moet verdwijnen.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

  1. Logica

   @homefront en plakband. Ik ben het volledig met jullie eens. Ik denk ook dat de EU het alleen maar bij woorden last. Mogelijk zijn ze bang dat Hongarije anders onder de invloedssfeer van Rusland komt te liggen, gewild of ongewild. Daarom zullen ze Hongarije er nooit uitzetten.

 4. Meriadoc Brandebok

  Met het binnenhalen van Oost- en Zuid-Europa haalden we landen de EU binnen die geen moer van de Europese waarden hadden gekend. Duitsland kende die waarden ook niet, net zo min als Italië, maar die landen moesten de Europese waarden, gezien het fascistische debacle, wel onderschrijven toen zij de reis naar de Europese integratie begonnen.

  De Europese waarden zijn de democratische waarden, zoals die vooral door de Angelsaksen, de inwoners van de Benelux, de Scandinaviërs en in mindere mate ook door de Fransen is uitgedragen.

  Het is de absolute morele plicht van de Europese Unie om deze democratische waarden vlijmscherp aan Oost-Europese staten op te leggen, want anders verloochent West-Europa haar eigen geschiedenis.

  1. CLoVis

    
   @ Klipgeit

   Fascisme is een Italiaanse vinding
   en het extreme nationalisme en de corruptie
   waarop het gebaseerd is viert daar nog steeds hoogtij.

   Waarom wil dan je Oost-Europa de ‘Zwarte Piet’ toespelen?

   1. Meriadoc Brandebok

    In principe heb je gelijk. Italië is, evenals Hongarije, een zorgenkindje. Daarom publiceert de Europese Unie ook plannen hoe men in Italië de corruptie moet tegengaan. Italië blijft ook zeker niet verschoond van kritiek. Het nationalisme steekt er geregeld de kop op.

    Zelfs Duitsland vertoont nog autoritaire trekjes. Kohl offerde zonder scrupules de D-mark op, Merkel opende, zonder overleg vooraf, de grenzen, Nederland werd door Duitsland onder druk gezet in de EU, Alexander Gauland noemde het Nazisme een vogelpoepje op de Duitse geschiedenis, en we kennen allemaal ook de woorden van Schulz over de EU.

    Dit toont alleen maar aan dat we de democratische waarden continu opnieuw moeten uitdragen. Landen in Oost-Europa, in het Zuiden en zelfs Duitsland dreigen voortdurend weer in hun ondemocratische gewoontes weg te zakken.

    1. CLoVis

      
     Het infame ‘in principe’ ken ik al lang.

     Maar nogmaals:
     als iemand je zegt dat niet om het het geld gaat
     maar om het principe;
     dan gaat het om het geld.

     Principes zijn dingen die mensen van anderen verlangen.

  2. Vriend

   Calvinistische domme grefo: krijg toch de tyf*s met je gezwam en geouweho*r. En stik eens een keer in je hoog te paard gezette ‘morele plicht’. Je bent een nitwit zonder enig realiteitsbesef.

   1. vandaag

    mooi gesproken

    opzouten met die import , genoeg is genoeg
    stem sociaal , stem PVV

   2. wesley bentley

    Zo te zien is hier weer een of andere godsdiensthater aan het woord die zijn ongelukkige jeugdervaringen projecteert op iedereen met een achtergrond die akelige associaties bij hem oproept. Vandaar de opgekropte agressie.

  3. plakband

   @MB, zoals in het artikel verwoord.
   Bij de oprichting van de EU zijn geen Europese waarden geformuleerd.
   Nu worden te pas en te onpas door de Opperste EU zg Europese normen en waarden aangeroepen om een stiekum doel van hun eigenbelang te halen. Ongeveer de meest bekende norm in Nederland is de Balkenende-norm. Deze wordt verafschuwd door EU-zakkenvullers.

   Begin maar niet over democratische waarden. 100% van de Operste EU is niet door ‘het volk’ gekozen maar is door politiek gekonkel aan de macht gekomen.

   De EU in deze vorm moet verdwijnen.
   Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

   1. Meriadoc Brandebok

    Europese waarden staan niet op papier. Niemand heeft ooit de handtekening gezet onder de democratie.

    1. plakband

     @MB: Europese waarden staan niet op papier. Inderdaad. Daarom zijn ze nutteloos in een discussie. De Opperste EU zwamt dus maar wat. Over een Exit uit de EU stond ook niets op papier. Het spartelen van de Opperste EU is hiervan het gevolg. Dat spartelen proberen ze te verhullen met dreigementen naar iedereen die in de richting van een Exit durft te denken.

     Niemand heeft ooit de handtekening gezet onder de democratie.
     Wat een onzin.

     1. Meriadoc Brandebok

      Dat ben ik niet met je eens. Als Oost-Europa de democratische verworvenheden niet accepteert, kan dat gedeelte van het continent ook niet verder bloeien. In feite doet Brussel, en iedereen die het met het standpunt van Brussel eens is, dit allemaal voor het eigen bestwil van Hongarije. Daarom is het zeker een valide discussiepunt.

      Het is ongekend hoezeer Hongarije terug in de tijd wordt geworpen met, om maar wat te noemen, de billboards waarop Orbans vijanden worden belasterd.

     2. Vriend

      Brandebok: “In feite doet Brussel (…) dit allemaal voor het eigen bestwil van Hongarije.”

      De arrogante hoovaardij die uit dit zinnetjes spreekt – zum kotzen.

     3. Meriadoc Brandebok

      Vriend vindt dat men niet op moet staan tegen de “Führers” van anno 2020. Hij beschouwt zichzelf als een democraat.

     4. Vriend

      Meriadoc Brandebok vindt democratisch gekozen leiders die een eigen mening hebben meteen Führers.

      De klipgeit leeft geheel in het verleden en uit zich uitsluitend in Godwins.

     5. Meriadoc Brandebok

      Führers worden geregeld democratisch verkozen. Daarna beginnen zij de democratie te ondergraven om de eigen belangen veilig te stellen. Maar Vriend vindt zichzelf een echte democraat, dus hij maakt vast bezwaar tegen de wandaden van de Hongaarse Grote Leider.

    2. CLoVis

      
     Behalve is Nederland dan;
     daar werd de handtekening onder de Europese wetgeving gezet
     tegen de wil van het volk in.

     Maar ja,
     een referendum geldt natuurlijk alleen als het links uitkomt.
     Jammergenoeg gebeurt dat nooit,
     daarom is links daar zo zwaar op tegen.

  4. Adriaen van Bergen

   Ok, wie er op Ursula von der Leyen heeft gestemd, mag nu zijn vinger opsteken.
   Hetzelfde teldt voor Timmermans en noem ze maar op.
   De zgn. Europese waarden zijn geen democratische waarden.

 5. Cootje

  Hongarije is een geweldige luis in de pels van het ondemocratische Europese gedrocht , Polen is op zijn manier ook aardig bezig , dan hebben we nog het corrupte Roemenië Bulgarije de Balkan en het met Rutte ondersteunde Oekraine met inlegvellen voor de bühne , dan hebben we de zuid Europese bedelaars en profiteurs die ons leeg stelen onderleiding van de ECB en onze garantstellingen , en gaan we Corona zien als virus dat die tegenstellingen duidelijk bloot liggen. En als het het Europese project sloopt is het dadelijk nog een zegen , met wat al bekend is een verdeeld Europa met dank aan Orban en Polen solidariteit tot de deur , en op een eiland lachende Engelsen

  1. Piet51

   @Cootje
   Lees jij wel eens een krant of nieuwssite? Maakt niet uit van welke politieke richting. Dan kan je toch niet ontgaan zijn, dat de Britten nu al een heel groot, veel groter dan ooit verwacht, probleem hebben met corona èn met brexit? Die problemen zullen ze ooit wel te boven komen, maar of ze ooit een niveau zullen bereiken, dat de gebleven EU-leden hebben wordt door allerlei experts, ook van beide politieke richtingen, betwijfeld. Zekerheid is nu niet te geven, maar er is geen enkele indicatie, maar dan ook echt geen enkele, die het tegendeel aannemelijk maakt.

 6. fred van de bunt

  Lees hier dat Orban iets had tegen een LBGT kinderboek waar Cinderella een lesbo is, en de drakendoder een transgender. Doet me denken aan een oude en goede vriend van me, een homo, die iets had tegen de Gay Pride, omdat dat eerder weerstand dan acceptatie opriep, volgens hem.
  https://www.euronews.com/2020/10/05/leave-our-children-alone-hungarian-pm-tells-publisher-of-lgbt-book?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+euronews%2Fen%2Fnews+%28euronews+-+news+-+en%29

 7. Piet51

  “En natuurlijk zeg ik als populist: zijn als die andere staten dan zo rechtstatelijk solide? Zijn wij dat dan, bijvoorbeeld de affaire rondom Grapperhaus’ bruiloft.”

  Bosch is toch wel een beetje de weg kwijt. Hij vergelijkt hier een enkel bruiloftsfeestje waar de bezoekers en een minister zich niet conform de regels gedroegen met een dictator, die de halve pers uitschakelt, voor een deel opsluit, de vrije pers opkoopt of op een andere manier het werken onmogelijk maakt, de oppositie het profileren onmogelijk maakt en meer van dat fraais. Grapperhaus werd onmiddellijk op de vingers getikt, nee keihard geslagen, door een vertegenwoordiger van de Nederlandse vrije pers, De Telegraaf. Hij werd breed veroordeeld in de Kamer, bekende schuld en betuigde grote spijt, kreeg een boete, ondanks zijn eigen initiatief om een vergelijkbaar bedrag te betalen. Ging door het stof, etc., etc. Zelfs grote politieke tegenstander Hiddema vond het allemaal uiterst correct, geen politieke wandaad en geen reden tot meer maatregelen.
  Als Bosch zou moeten kiezen, gelukkig voor hem hoeft hij dat niet, welk land zou van hem dan als rechtstaat de voorkeur krijgen? Ik denk het te weten: hij is de weg kwijt, dan zal dat waarschijnlijk Hongarije zijn.

 8. rexm

  Hongarije met Orban doen het harstikke goed, op alle fronten, alleen voor de EU doen ze het niet goed, want als de EU zegt spring in de put zal Hongarije dat niet doen, Rutte is altijd de eerste die springt, het boeit hem niet, de burger is niet belangrijk.
  Er zijn verschillen, je naar de slachtbank laten voeren of niet.

 9. Bes Tolen

  Het fascisme is een Itaiiaanse vinding, schrijft klimgeit. Inderdaad. Daar was de paus blij mee want het Vaticaan kreeg met het concordaat afgesloten met de regering Mussolini vergrote invloed in het land en heeft dat nog. Het maakt dat de democratie niet goed functioneert. Dan dit nog. De paus liet Mussolini vallen toen grote belangen voor ”Rome” op het spel stonden en men zich moest schikken naar de geallieerden.
  Fascisme betekent het direct of indirect dienen van de belangen van ”Rome”. De uitgebreide betekenis, vaak scheldwoord, afkomstig van de communisten, wordt tegenwoordig veel gebruikt. Deze uitgebreide betekenis is puur misleiding. Er is tegenwoordig m.i. dominant links fascisme dat indirect ”Rome” dient en meer namelijk wat multiculturalisme aanhangt. Cultuurmarxisme als verzamelbegrip.

 10. Opa73

  Ik krijg van de EU het gevoel van het derde rijk van Adolf H.

 11. Drollevanger

  Eigenlijk heeft alleen O-Europa een verstandig immigratie beleid. Die weten namelijk wat islamitische vrede inhoud.
  Dat komt waarschijnlijk omdat dat deel van de wereld vaak eeuwenlang onder de Turkse islamieten, hun invallen en veroveringstochten hebben geleden.
  Hun kleine christelijke kinderen werden verplicht ingelijfd bij de islamitische SS legioenen van de Janisaren, en de mooie meisjes verdwenen in de bordelen van een oude moslimbok. (elk christenhuishouden moest een jongetje leveren voor de dienst aan de Sultan, dat gebeurde oa bij de “brug der tranen” in Dubrofnik)
  Ik zag laatst een foto van een naakt Armeens meisje dat rond 1920 per openbaar opbod werd verkocht op een markt in Turkije.
  In O-Europa weet men wat men kan verwachten van een islamitische vrede.

 12. M.Dikker

  Orban heeft groot gelijk met zijn immigratiebeleid. De laatste moordenaar in Frankrijk (Nice) is ook Europa binnen gekomen via Lampedusa. Orban komt voor zijn eigen bevolking op; dat siert hem!

 13. Telex

  NEXIT

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.