Wat een contrast: Duitsland overweegt al nieuwe maatregelen voor steden met tien keer minder besmettingen dan Amsterdam

Bondskanselier Angela Merkel heeft met de burgemeesters van grote Duitse steden afgesproken dat er nieuwe regels kunnen worden ingevoerd, als meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per week worden gemeten. Ter contrast: Amsterdam zit momenteel al op 546,9 per 100.000!
Het is toch haast niet te bevatten. Merkel hangt al bijna in de hoogste boom als een Duitse stad de 50 besmettingen per 100.000 inwoners passeert. En in Nederland beklaagt Rutte zich tijdens de persconferentie over dat het kabinet de urgentie rondom het toenemende aantal besmettingen niet over weet te brengen.

En de schuld ligt eigenlijk bij het Nederlandse volk, zo lijkt Rutte te impliceren. De premier zegt “zeker niet weg te willen lopen” voor fouten van het kabinet. En dat ze heus wel wat te verwijten valt, máár, zo valt te lezen in Het Parool:

De premier roept wél op te stoppen met het ter discussie stellen van de maatregelen die het kabinet heeft genomen. “Volg nou wat wij noodzakelijk achten dat we met z’n allen doen. Dat is echt cruciaal.”

Met exact die maatregelen is dit momenteel de stand van Nederland:

Dan is het toch niet zo gek dat we in Nederland die maatregelen ter discussie stellen?! We doen haast niets zinnigs om het virus te bestrijden en wat we wél doen gaat gewoon grandioos mis. Dan doe mij maar een Merkel die zegt dat er een mondkapjesplicht kan komen als een grote stad boven de 50 besmettingen per 100.000 inwoners uitkomt. Zo weet je tenminste wat je kunt verwachten en slaan we dat hele gezeur over ‘eigen verantwoordelijkheid’ ook meteen over!

Dit kabinet bestaat uit managers die goed zijn in vredestijd en zich laten adviseren door halve autisten die afgaan op een papieren werkelijkheid. Dat is het grote probleem op dit moment en daar hebben de Duitsers (ironisch genoeg) nu geen last van.

Dus nee, niks ervan! Gewoon blijven komen met die kritiek, in ieder geval tot er beleid uit komt rollen dat wél effectief blijkt.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Dirk Jansen

  Vandaag in een verzorgingstehuis geweest. Iedereen behalve de kwetsbare doelgroep zelf moest een mondkapje dragen…. 🤦

 2. sonny

  Waar is de gelijkgezinde paraplu van de EU, haha?
  De EU, een liefdevolle omarming van lidstaten die allemaal andere ideeën, opvattingen en doelstellingen hebben, en alles doen om elkaar te beschadigen en te misbruiken tbv EU subsidies voor eigen voordeel!
  Er moet zeer vlug een einde komen aan het circus, genaamd “EU”!

  1. gustav

   sonny:
   Het voortschrijdend inzicht komt met vele jaren, het kuddevolk moet éérst de volle sociaal/economische pijn voelen, voordat de hersenen beginnen met de mislukte EU te heroverwegen!
   Immers, uiteindelijk heeft het electoraat de macht!

   1. pasco

    gustav\
    Het electoraat? haha.
    Huisje, tuintje, boompje, beestje en éénmaal per jaar 2 weken vakantie!
    Verder gaan de denkfuncties niet!
    Jetten ziet er zo fris gewassen uit, Klaver is zo’n lekker jeugdig mannetje, Rutte is heerlijk betrouwbaar?
    Tja, de oppervlakkigheid viert hoogtij!

   2. Cootje

    En daarom gaat Corona het verschil maken hier en in dat nagemaakte Europa , werkeloosheid en faillissementen gaan eind van het jaar de kalender bestrijken , en huilie huilie op de publieke zenders , maar het uiteen spelen Europa gaat goed zichtbaar worden , KLM blijft berooid achter , en de Nederlandse banken gaan het zwaar krijgen wegens de ECB bezittingen zuid Europa en de garantstellingen afgeven door onze Pinokkio , zuid Europa gaat failliet en hoe verwij meegetrokken worden is geen zicht op , 10 jaar Rutte laat een ravage achter , een harde brexit is de doodsklap

    1. Piet51

     @Cootje
     Het lijkt of je ervan geniet. Ik kan me dat van weldenkende mensen maar moeilijk voorstellen, of iemand moet masochistische neigingen hebben. Bedenk, dat dit ook om jouw inkomen, pensioen, belasting, spaargeld, uitkering gaat.

     1. Vriend

      Het ontmantelen en/of teloor gaan van de EU is elke opoffering waard.

     2. Cootje

      Pijn lijden om uit dat zooitje opvreters te komen want gewoon gaat het niet, maar als wij het slecht hebben , dan gebruiken ze in zuid Europa het wc papiertje aan tweekanten zelf hun broek ophalen , en de betaalde tulpen mogen ze houden , als Brussel maar mee instort van dat is een ondemocratische bende en zitten er voor zich zelf , en in zuid Europa kunnen ze onder een grote boom gaan zitten , maar niet van ons geld

     3. Cootje

      Ik zit voor me zelf niet in de war , en het lectoraat stemt zelf op die dieven bende dus misschien een verandering als ze het echte zeer meemaken , en anders gewoon op de Corona blaren gaan zitten

     4. Piet51

      @Vriend
      Opheffen van de EU is elke opoffering waard??? Ik schat jou veel intelligenter in en vermoed, dat het bij jou toch ook vooral een kosten/batenafweging is. Het verschil tussen jou en mij is waarschijnlijk vooral de verschillende waardering van de baten.

     5. vandaag

      Als kosten / baten de afweging moet zijn voor de EU kunnen we het direct afschaffen. Immers de kosten overtreffen de baten vele malen. Brussel is als grenswisselkantoor extreem duur. Wederom domme opmerking van malle pietje . Dank voor je voorkeur van een NEXIT

      blabla blabladiebla malle pietje

     6. Vriend

      Piet51, ik ben mordicus tegen de EU in zijn huidige vorm en het opheffen van de statelijke soevereiniteit. Een federatief verband waarin de landen hun zelfstandige beslissingsbevoegdheid, wetten en keuzes houden met een intensieve economische samenwerking ziek ik wel zitten. Maar die kant gaat het niet uit.

      Ik geloof ook niet in de EU door de grote taal- en culturele verschillen die er zijn: de bevolking van nabuurlanden verstaat elkaar al geen eens, laat staan een Est en een Spanjaard. Alles is te veel uiteenlopend om ooit een soepel lopende politieke en culturele eenheid te worden.

    2. Piet51

     Merkel heeft het wat comfortabeler dan anderen. Zij kan rustig kijken naar wat andere landen en steden overkomt en vervolgens op haar gemak haar eigen maatregelen treffen.

     1. Vriend

      Denk je niet dat het ook wat te maken heeft met de ruime IC(over)capaciteit in de Duitse ziekenhuizen, de uitgebreide testmogelijkheden (ook tijdens de eerste golf) en de gedisciplineerdheid van het Duitse volk?

      Nog steeds zijn bij mij op 10 kilometer afstand voormalige markthallen ingericht als noodhospitaal met een paar honderd bedden, artsen en testfaciliteiten. En militairen zijn ingezet om op tal van plaatsen de temperatuur van mensen op te meten.

      Zo houd je de zaak beheersbaar. Daarin faalt Nederland.

     2. vandaag

      tja fascisme is niet overladen met zelfstandig denkvermogen

     3. Piet51

      @Vriend
      Je genoemde feiten kloppen, maar ik zie niet waarom Merkel zou kiezen voor het eerder nemen van strenge maatregelen, omdat ze meer IC-capaciteit heeft. Dan zou ze juist wat minder streng kunnen reageren.

      Maar als je bedoelt, dat de Duitse houding, ook ver voor corona al, juist veel voorzichtiger en royaler is, dan geef ik je volmondig gelijk. Die gedisciplineerdheid van Duitsers zal zeker ook een positieve rol spelen.

      Het blijft erg ingewikkeld. Ik zelf heb de indruk, dat het veel meer een combinatie van factoren is, die nog niet volledig doorzien wordt. Zo’n noodhospitaal is mooi, maar houdt de besmettingen niet tegen. Daar geldt een ander mechanisme voor. Die temperatuur metende militairen hebben dan wel weer een positief effect.

      Een goede Duitse kennis van me, gepensioneerd specialist, is overigens erg onder de indruk van onze gezondheidszorg en slaat die hoger aan dan de Duitse. Hij vindt bijvoorbeeld, dat veel Duits geld wordt verspild aan in zijn ogen nutteloze voorzieningen, zoals vergoedingen voor een behandeling in een Kurort. Dat is dan weer een andere kant van dezelfde medaille.

     4. Piet51

      @vandaag
      Je kunt het oneens zijn met Merkel, maar ik zou haar niet willen beschuldigen van fascisme.

     5. Vriend

      Piet51: “Hij (Duitse specialist) vindt bijvoorbeeld, dat veel Duits geld wordt verspild aan in zijn ogen nutteloze voorzieningen, zoals vergoedingen voor een behandeling in een Kurort.”

      Dan vind ik je Duitse kennis een grote mopperkont: in Nederland is de zorg geheel uitgekleed en zijn alle franjes er af. Hier zijn Reha-klinieken (luxe herstel- en revalidatieklinieken) waar je na bijvoorbeeld een knie-operatie maximaal zes weken intern verblijft en via een druk dagprogramma (aquatraining, fysio) werkt aan een snel herstel. Daar is niks mis mee en het is prima dat deze voorzieningen er zijn. Het betekent m.i. dat Duitsland juist een veel betere zorg heeft.

     6. Piet51

      @Vriend
      Ik heb geen idee wat beter of slechter is. Ik hoor en begrijp jou, ik hoor en begrijp ook mijn Duitse kennis. Hij heeft het m.i. wel meer over de kosten/kwaliteitsverhouding en niet over alleen de kwaliteit. Ik zal het hem eens vragen. Het is een interessant thema, maar ik wou toch maar geen standpunt innemen.

     7. vandaag

      ik beschuldig nooit iemand maar beoordeel op feiten malle pietje.
      beschuldigen , achterklap en laster laat ik geheel over aan jou, verneukmannetje en de stront vlek

      merkel is fascist , zoek je de definitie even op meneer blabla bladieblabla

     8. Piet51

      @vandaag
      Ik ken de kenmerken van fascisme en constateer, dat Merkel aan geen enkele ervan voldoet. Jij hebt waarschijnlijk een ander lijstje. Welk?

     9. vandaag

      malle pietje moet zijn lijstje nog maar eens bestuderen want je tegenstanders uitschakelen met geweld is puur fascisme

      dus wederom blabla bladiebla malle pietje

     10. Piet51

      @vandaag
      Je tegenstanders uitschakelen met geweld is één van de kenmerken van fascisme, mee eens. Maar wanneer zag je Merkel dat doen of bevelen?

     11. vandaag

      google is je vrind
      blabla bladiebla

     12. Piet51

      @vandaag
      Als ik Google op “Merkel” en “geweld” vind ik alleen anti-fascistische acties die door Merkel zijn gevoerd. Politie-optreden tegen rechts-extremistische ordeverstoringen en tegen terroristische (uit naam van de islam, rechts- of links-extremistisch) acties. Fascistische acties heb ik niet kunnen ontdekken. Als je me niet een beetje de weg wijst, ga ik ervan uit, dat die er ook niet zijn.

    3. Logica

     Klopt Cootje, Zuid Europa zal nog verschillende keren om onze ” solidariteit” gaan vragen. Zelfs Klaas Knot zei dat. Hij vindt het wel belachelijk dat Rutte nog niet geëist heeft dat alle landen hun AOW leeftijd moeten optrekken en gelijkstellen aan die van Nederland.

     Gaat ook niet gebeuren. De boel wordt gelijk platgegooid, te beginnen in Frankrijk.

     Het is blijven betalen en hopen dat ze ook eens met ons meedenken en voelen of een Nexit. Ik ga voor het laatste.

 3. vandaag

  tja de coronawappies tasten af hoever ze kunnen gaan. Begint iemand met een avondklok volgt de rest , begint iemand koopavonden te verbieden volgt de rest , als we nu beginnen met de noodtoestand volgt de rest

  En nagenoeg iedereen accepteert de idioterie

 4. saddy

  Bij Merkel is er iets anders aan de hand. Zij was de rijzende ster binnen de Oost-Duitse Stasi en past de methoden die ze toen geleerd heeft nu ook openlijk in het moderne Duitsland toe. 2 voorbeelden:

  Drosten, de duitse van Dissel, kwam tot vorige week heel erg onder druk te staan omdat de cijfers daar ook vals zijn. Wat doe je als Stasi dan: Je geeft hem het Bundesverdienstkreuz. Iemand die nu nog kritiek heeft is een staatsvijand.

  De TV-zenders ARD WDR en RBB beginnen serieus kritiek te spuien op het Covid -beleid van Merkel. wat doe je dan als Stasi: Je walst eroverheen en maakt de maatregelen nog belachelijker.

  Merkel heeft inmiddels de absolute macht in Duitsland. Gisteren een mooi artikel gelezen waarbij Lukaschenko en Merkel met elkaar vergeleken werden. Conclusie was dat deze 2 over hun onderdanen met dezelfde macht en met bijna dezelfde methoden regeren.

  Rutte begint ook al die trekjes te krijgen met Hou je bek en Waag het niet om kritiek te hebben. Dat zijn geen democratische geluiden

 5. Pauline Kummer

  Geweldig inzicht heeft mijn heldin Angela Merkel. Gewoon een geboren bestuurder. Een eminente politica binnen en buiten Europa.

  1. Bolland

   Kummer, heldin? gestoorde gek, nogmaals ze riep dat 60 miljoen duitsers corona zouden krijgen, zijn er nu 320.000

   1. vandaag

    yeppo , net zoals rutte elke nederlander corona beloofde . Weer een belofte die hij niet nakomt. Hij is wel bereidt elke maatregel die nodig is te nemen. Ga tuinieren en laat de burger met rust linkse despoot

  2. vandaag

   je geweldenaar is in bijna geheel duitsland uitgekotst stront vlek en vooral haar “wir schaffen das ” is helemaal verkeerd gevallen na alle aanrandingen en verkrachtingen.

   dus douw dat inzicht maar daar waar de zon niet schijnt. een politica die geheel buiten de werkelijkheid staat .

   stem sociaal , stem PVV dan kunnen we ook afstand nemen van de chaos die mutti merkel geschapen heeft

  3. Ernest Stern

   Klopt, Pauline, Angela is een kanjer.

   1. Bolland

    Stern/Kummer : Jezelf complimenten geven is raar

    1. vandaag

     nee hoor , dat is narcisten eigen

    2. Fascal

     @Bolland: Reageren op de zwendelaar houden hem in leven.

   2. vandaag

    huisvriendin van je stront vlek ? je doet het zo intiem overkomen of loop je weer wat te tróllen

    1. Logica

     @Vandaag: laat maar gaan joh. Als jij had gezegd dat Merkel fantastisch is dan hadden ze het tegenovergestelde gezegd.

 6. Bolland

  Merkel : 60 000 000 Duitsers krijgen corona gaat nogal snel in de stress

 7. SubTec

  Angela Merkel komt uit Oost-Duitsland.
  Die is gewend aan Marxistische dictatuur

 8. 56RdK

  Rutte c.s. zijn niet in staat om goed beleid te voeren! Dat hebben we de afgelopen decennia wel ervaren én gaan we in de toekomst nog ervaren, de naweeën van dat kortzichtig en puur dom VVD-beleid! Beleid vol leugens en integriteitsschendingen, beleid dat inherent is aan de VVD!

  En ach, met de PvdA, het CDA en D66 was en is het niet beter gesteld, om over GL maar niet te reppen.

  1. Ernest Stern

   Hoe zo, Nederland staat er op nagenoeg alle relevante kengetallen beter voor dan andere landen in Europa.

 9. Logica

  Beschermd de ouderen en voor de rest eigen verantwoordelijkheid. Ga alsjeblieft niet de hele economie opblazen. Geen Noord Koreaanse dictatuur hier.

  Mijn God, wat worden mensen toch bang gemaakt. 546 besmettingen op 100.000 inwoners. Haal daar de ouderen vanaf en de rest kan goed ziek worden maar overleeft het wel. Zo bouwen we ook weerstand op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.