Advocaat Peter Plasman zet in op schadevergoedingen voor slachtoffers van ‘trial by media’ vanwege reputatieschade

De term trial by media lijkt steeds meer een politiek agendapunt te worden. We hoorden het Thierry Baudet al meermaals zeggen, en nu pleit de bekende topadvocaat en DDS-columnist Peter Plasman zelfs voor schadevergoedingen van slachtoffers van trial by media.

In de podcast van eveneens DDS-columnist Jan Roos noemt Plasman het een zorgelijke ontwikkeling dat burgers in de media steeds vaker worden opgespoord, opgejaagd, vervolgd, berecht én bestraft. Hij noemt het dan ook onaanvaardbaar dat burgers zichzelf hiertegen niet kunnen verdedigen.

Peter Plasman stelt dan ook:

“De beeldvorming, de framing, is beslissend. Onder het mom van ‘waar rook is, is vuur’, worden mensen voor de rest van hun leven beschadigd, ook als er een vrijspraak volgt. […] We moeten af van het idee dat iedereen weet hoe het zit, behalve de rechter.”

Het kandidaat-Kamerlid van Code Oranje wil dat er middels ruimhartige schadevergoedingen bij reputatieschade drempels worden opgeworpen om onjuiste berichtgeving, waar personen willens en wetens kapot worden gemaakt, tegen te gaan.

Een ‘trial by media’ trend die momenteel als een spook door het land trekt is bijvoorbeeld het fenomeen Pedo Hunters, dat zijn groepjes mensen die zich voordoen als een minderjarig persoon en zodoende afspreken met een vermeende pedofiel en deze vervolgens confronteren en met naam en toenaam vastleggen en daarvan een video publiceren op het internet.

In eerste instantie denk je natuurlijk: ‘Pak ze aan die pedofielen die vieze dingen willen doen met kinderen!’ Het gevaar is echter dat er al meermaals mensen zijn geexposed die onschuldig bleken te zijn, maar wel met naam, video en soms ook adresgegevens op internet verschenen. En tja, zie je nog maar eens te verdedigen als het kwaad al is geschiet…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ernest Stern

  “ En tja, zie je nog maar eens te verdedigen als het kwaad al is geschiet.”

  De Nederlandse taal blijft lastig voor Kenneth.

  1. EvertB

   …geschoten”.

   😇

   1. M. Brandenburg

    Nee geschied met een d.

  2. M. Brandenburg

   Inderdaad iedereen met een beetje onderwijs weet dat dit oud-Nederlandse gezegde word geschreven met een D en dus niet met geschoten.

   ‘Als het kwaad is geschied’.

   Ik weet niet wat erger is het oud-Nederlands gezegde schrijven met een t, of denken dat het woord geschied fout is en daarmee aangeven het gezegde niet te kennen…

 2. Ernest Stern

  “Het gevaar is echter dat er al meermaals mensen zijn geexposed die onschuldig bleken te zijn, maar wel met naam, video en soms ook adresgegevens op internet verschenen”

  Kenneth impliceert hier dat deze trial by media wel geoorloofd is als mensen op dit punt wel schuldig zijn. Mogelijk dacht hij niet goed na.

 3. LifeBuddy

  Hetzelfde is in Amerika ook aan de hand en zie hier de Grootste Discriminate ALLER tijden. Sidney Powell Komt met het bericht dat ze Telmachines hebben gevonden, waar een chip in zat met Joe [George?] BIDEN en Twitter blocks Sidney Powell website. TRUMP make’s Amerika Muche Muche Muche Greater again!!!
  Mogelijk zitten Hier ook veel arische sLinkse, die Niet goed na kunnen Denken!!!

 4. LifeBuddy

  Einde democraten- tijdperk nadert. Yes.
  Joe[george] Biden is bereid om NIET naar het Witte Huis te gaan.
  Zie het democraten Fascisme van Philadelphia!!!

 5. Arbeider65

  Tja de boodschapper is hier nog steeds zelf schuldig aan. He, Lavendelboy…..

 6. Wim Vreeswijk

  Je kunt natuurlijk ook naar de Raad voor de Journalistiek te Amsterdam gaan als je jezelf onnodig beschadigd voelt. Je kunt dan een rectificatie afdwingen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.