Column Jan Roos: De overheid maakt bevolking bang in de coronacrisis – zodat zij hun goddelijke gang kunnen gaan

Never waste a good crisis, zeggen ze in de politiek,” aldus Jan Roos die een bekende politieke wijsheid aanhaalt. Zo ook de coronacrisis. Die wordt door de overheid bewust aangewend om burgers angst aan te jagen zodat allerlei impopulaire vormen van beleid kunnen worden ingevoerd, legt de columnist uit.

Af en toe overvalt mij het gevoel dat ik in een hele nare droom ben terechtgekomen waar ik maar niet uit wakker kan worden. Ik begrijp complotdenkers op het moment dan ook echt niet, daar de werkelijkheid al zo hallucinant is. Onder het kopje coronacrisis wordt er van alles en nog wat vlug geregeld om, als deze periode ooit weer voorbij is, opeens een hele andere samenleving te hebben. Never waste a good crisis, zeggen ze in de politiek. En dat doen ze dan ook zeker niet.

Er komen verkiezingen aan en daarom is er niets meer heilig in Den Haag. Gesprekken uit de ministerraad liggen eerder op straat dan dat de bewindslieden buiten zijn en het lekken vanuit de coalitiepartijen richting de media over hoogoplopende ruzies over de corona-aanpak is eerder regel dan uitzondering. Het ongenoegen bij een flink aantal ministers wordt mede veroorzaakt doordat besluiten zijn genomen zonder inhoudelijke onderbouwing. Wat we daaruit ook te weten komen is dat een deel graag nog verdergaande maatregelen willen dan nu het geval is. Dan hebben we het bijvoorbeeld over een avondklok en het volledig sluiten van de detailhandel en scholen. Dit terwijl het aantal besmettingen aan het afnemen is. Waarom zouden zulke maatschappij-ontwrichtende maatregelen dan toch genomen moeten worden? Omdat het de bevolking bang maakt en in die periode van angst kan je als overheid je goddelijke gang gaan.

Dat angstzaaien is dan ook beleid geworden. Want hoe banger het volk, des te meer ze pikken. Kijk maar eens naar de spoedwet die in grote meerderheid in de beide Kamers is aangenomen. Het zet de democratie buitenspel en geeft daardoor de overheid dictatoriale macht. De reden dat politici daarvoor stemmen is begrijpelijk, maar dat ze daarvoor durven te stemmen heeft te maken met de passieve houding van het volk.

Het is natuurlijk ook een teken aan de wand dat de VVD alleen maar groter wordt terwijl juist deze partij en Mark Rutte als premier in het bijzonder verantwoordelijk is voor het falende en zwalkende beleid in deze pandemie. Als een stel schapen hobbelt de bevolking er achteraan in de hoop dat het goed zal komen. Dat ze met die houding steeds meer grondrechten aan het verliezen zijn en dat dan maar op de koop toenemen is beangstigend.

Het gaat zelfs zover dat de avondklok, waar steeds mee gedreigd, alleen mogelijk is als de noodtoestand wordt uitgeroepen. Wat het effect van zo’n maatregel uit oorlogstijd is op een virus mag Joost weten. Want nu de horeca is gesloten is er geen enkele reden om in de nacht buitenshuis samen te komen. Liever gezegd: die samenscholing is reeds verboden. Je mag immers maar met één persoon, buiten je eigen huishouden, op straat komen. Het gaat om de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag en die wet gaat een stuk verder dan dat je niet tussen 0:00 uur en 5:00 uur op straat mag komen.

In een paragraaf staat het volgende: “De minister van veiligheid en justitie is bevoegd bij verordening beperkende bepalingen vast te stellen omtrent het vervaardigen, uitgeven, voorhanden hebben, verspreiden, aanbrengen of in de handel brengen van geschriften, opschriften, tekeningen of afbeeldingen. Het kan een en ander ten aanzien van bepaalde geschriften, opschriften, tekeningen of afbeeldingen geheel verbieden.” Zover zal het toch niet komen, zal men zeggen. Maar het gebeurt nu al dat mensen die kritisch staan tegenover het beleid ten aanzien van corona bezoek van de politie kunnen verwachten. Een blogger kreeg een wijkagente aan de lijn die graag wilde weten waar hij nou toch mee bezig is. Ze omschreef een complotdenker als “iemand die volledig tegenovergesteld doet en denkt wat de overheid verwacht.”

Wat is uw bedoeling van dit soort videoberichten, was haar letterlijke vraag. Als deze noodwet van kracht is kunnen dit soort dienstkloppers mensen die het tegenovergestelde doet en denkt wat de overheid verwacht in de boeien slaan en in de gevangenis gooien. Dan wonen we per direct in een officiële dictatuur.

Maar ook kleinere aanpassingen en opschorten van rechten gebeurt aan de lopende band met corona als excuus. Kijk maar naar het vuurwerkverbod. Dit jaar mag het niet om corona, maar de verbiedtrend was al ingezet en zal volgend jaar ook gewoon zo zijn. Nu de bibliotheken gesloten zijn (niemand snapt waarom. trouwens) zijn snel alle boeken met Zwarte Piet erin verdwenen. De spoedeisende hulp wil een algeheel alcoholverbod. De NS wil dat 400.000 reizigers per dag zich aanmelden en met naam en toenaam vertellen waarheen ze reizen en waarom. En tussen neus en lippen door kregen we deze week te horen dat mensen die zich niet laten vaccineren minder rechten hebben dan mensen die wel de spuit nemen.

Als straks corona is verdwenen hebben we ook niet meer het land, de rechten en vrijheden die we hadden van voor die tijd. En dat is volgens het kabinet het nieuwe normaal. Ik vind het niets anders dan het nieuwe absurd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Jan Roos meende eerder dat Trump met twee vingers in de neus de verkiezingen zou winnen.

  1. Steiner

   Aldus het kneusje van DDS.

  2. Linksbuster

   Brandebok de sukkel, komt maar niet los uit de aars van rutte.

  3. Nostradamus

   Wellicht heeft hij dat ook. We weten het niet. De MSM kan roepen wat ze willen.
   Daarom wachten we rustig tot 20 januari totdat bekend is wie aan de overkant van de oceaan de winnaar van de verkiezingen is.

   Aan de andere kant riep de MSM dat er een Blue Wave zou komen. Dat lijkt nu eerder een Blue Fraude te zijn. De onderzoeken lopen nog. En dat kan je weten als je ook onafhankelijke mediakanalen volgt.

   1. Meriadoc Brandebok

    De uitslag is reeds bekend. Daar hoef je niet op te wachten. De uitslagen van de verkiezingen zijn in de regel zelfs op El*ction N*ght tot in de vroege morgen na Election Night bekend. Zo gaat dat al jaren. Was je dat niet bekend?

    1. Gerda2

     MS@ De uitslag is reeds bekend.

     Geniet er dan van in hemelsnaam. Waar maak je je verder druk om?

  4. hans-e-pans

   Meriadoc Brandebok.

   Trump gaat de presidentsverkiezingen winnen met ongeveer 300 kiesmannen.

   Dat noemen ze in de politiek ook wel een landverschuiving.

   1. Logica

    Gefeliciteerd Brandebok met de overwinning van Biden. Nu steunt Amerika je ook en Rutte gaat daar weer enthousiast achteraan lopen. Trek je bruinhemdpakkie maar aan, met je gezicht vollledig bedekt achter je Antifagroepje demonstreren en Wilders en Baudet de dood in wensen. Schreeuw voor oneindige immigratie

  5. werikke

   als iets jou niet bevalt of geen tegen argument hebt wissel je altijd van onderwerp dat valt mij wel op.

   1. Jack Flash

    Werikke@ Dat doen linkse sukkels altijd.
    Hebben ze geleerd van Rutte.

  6. Logica

   Ik heb het stuk van Jan Roos niet gelezen, slechts de kop boven het artikel. Ik weet nu al, Jan Roos kennende, dat ik het er volkomen mee eens ben. Analytisch sterk, en eerlijk. Daar kunnen links geïndoctrineerden niet tegen, maar dat weten we nu wel.

 2. Linksbuster

  Weer een prima analyse Jan en ik maar denken dat het na balkenende niet slechter kon.
  Wat een vreselijke figuren regeren dit land.

 3. Meriadoc Brandebok

  Mensen die roepen dat de overheid mensen bang maakt, zijn in de regel zelf gewoon angstige figuren op een zolderkamertje. Die raken bij een persconferentie en enige restricties direct overspannen.

 4. Edjan

  Klopt Ja Roos, de werkelijkheid is hallucinanter dan de complot-theorieën.

 5. Heras

  Het heeft even geduurd…maar nu gaan ook anderen het zien.
  Eerst was het een verhaal van complotwappies en werden we uitgelachen.
  Nu steeds meer wetenschappers zich gaan uitspreken, worden ze langzaamaan wakker.
  Intussen zijn er destructieve wetten doorgevoerd. Allemaal volgens de Who en de VN.
  Ook lopen er processen tegen de staat. Dat zal niet veel helpen, (want schoften ontspringen altijd de dans), maar ook dat is bedoeld als een wakeup call.
  Wanneer Trump eindelijk erkenning krijgt, kan het schoonmaken beginnen.

 6. Timber

  Beste Jan Roos,

  U vergat 1 klein detail. Zodra de mensen wakker worden uit deze nare droom. Zeggen ze “Wir haben es nicht gewusst!”

  Het is een combinatie van marxisme en fascistisch methodes. Het doel die ik ziet, is het onderdrukken van de sociale opstandige problemen in verschillende EU landen. Met als doel de macht verder naar Brussel te trekken.
  Maar ze zijn 1 spelregel vergeten. Brood & Spelen.
  De uitspraak van Caesar zal ze breken.

 7. Benny

  Iedereen die niet ziet dat de overheid de corona crisis gebruikt ,om alles wat op de agenda staat in rap tempo door te drukken ,is naïef en blind. Ze geloven de overheid op haar groene ogen,,,,triest,,,,en op een dag veegt men zich het zand uit hun ogen ,en ontwaakt in een nachtmerrie…..

  1. Vit

   Allemaal gemene meneren daar bij die overheid, het lijkt wel of ze er persoonlijk beter van worden.

   1. vandaag

    ze worden er ook beter van elke maand weer en de grootste nietsnutten worden het snelst beter

  2. Ernest Stern

   Welke beleidsmaatregelen worden er onder het mom van Corona heimelijk doorgedrukt, Benny?

   1. Seneca

    @stern
    wederom vragen naar de bekende weg of maak je ons duidelijk dat wat reeds jaren over je geschreven wordt, correct is? ‘je kunt niet lezen’! het is niet eens niet willen lezen, je bent gewoon niet in staat tot het lezen van een simpel topic.

    1. Ernest Stern

     Ik stel een vraag waarvan ik vermoedde dat die niet zou worden beantwoord.

     Voorlopig klopt dat want Seneca heeft ook geen idee.

     Het was natuurlijk ook een bijna retorische vraag.

     1. Seneca

      @stern
      je erkent dus dat je niet kunt/wilt lezen. genoteerd!

     2. Ernest Stern

      Q.e.d.

   2. Nostradamus

    Je hanteert de techniek van vragen stellen terwijl je de antwoorden wel weet. Dit om uit te lokken dat Benny ze ook daadwerkelijk voor je op gaat zoeken en zijn kostbare tijd daaraan gaat besteden.
    Maar niet iedereen hoeft alles in detail te weten om te weten dat er iets loos is. Je kent vast de uitdrukking: Waar rook is, daar is vuur.
    Of, waar het stink…

    1. Ernest Stern

     “Je hanteert de techniek van vragen stellen terwijl je de antwoorden wel weet.”

     Dat is correct, het was feitelijk een retorische vraag. Benny snapt dat waarschijnlijk ook en houdt zich muisstil.

     1. Nostradamus

      Bedankt voor je toelichting. Hoe meer die gelezen wordt hoe duidelijker het doel van je reacties 😉

 8. antoon5

  Angst zaaien bewust of onbewust door regering en instanties kan veroorzaken dat we als zombies ronddolen, bang voor mensen, ik vraag mij af of dat goed is

 9. antoon5

  Ter aanvulling ik ben voor die zogenaamde pandemie totaal niet bang, omdat ik wakker ben.
  Gezond leven/. eten de zon opzoeken , bewegen is een garantie

 10. Seneca

  @jan roos
  je schrijft: ‘Ik begrijp complotdenkers op het moment dan ook echt niet, daar de werkelijkheid al zo hallucinant is’. als jij het niet begrijpt door de hallucinante toestand, overigens door de overheid gecreëerd, hoe verwacht je dan dat de zgn. complotdenkers het zullen begrijpen? al die maatregelen zijn zo warrig en vreemd dat men wel een ongelooflijk vertrouwen in deze overheid moet hebben om al die sprookjes te geloven. geen wonder dat mensen het proberen te begrijpen door een complottheorie, die al dan niet zal moeten blijken, dat dit wantrouwen gerechtvaardigd is. ik geloof niet in sprookjes maar door de sprookjes en dictatoriale probeersels van dit kabinet, ga ik zo langzamerhand geloven dat het slaken van deze kreten, door elke overheid ter wereld, wel degelijk een doel heeft. sommigen noemen het the great reset, anderen het vestigen van de NWO en weer anderen verklaren dat dit het werk is van zgn. satanisten. hoe het ook zij, het stinkt tot aan de hoge hemel.

 11. pasco

  “hobbelt de bevolking er achteraan”
  Inderdaad, het makke vee bewierookt Rutte3, maar weet eigenlijk niet waarom!
  Vooral het autochtone electoraat is infantiel, vreselijk!

 12. Lievake

  @mariadoc
  Het gaat hier in deze colum om nederland en niet om amerika.
  En ik ben met deze helemaal eens.
  Ik kan verkeerd zijn maar misschien geef je geen scheet om nederland?

 13. FuckFakeRechts

  DDS die zelf mondkapjes verkoopt om deze super angst te bevorderen. De DDS die vaak links is en heel af en toe een beetje rechts 😎

 14. Telex

  Jan heeft gelijk en dan is die hele dictatoriale beperkingsdrift gelijk aleen warmloper voor ons heilige Europa

 15. Telex

  Wie brengt het eerste vaccin op de markt? Misschien wel Wuhan Pharma. Even inloggen op Aliexpress

 16. Fascal

  Pure onversneden angstporno want de hele wereld moet gevaccineerd worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.