Column Ozair Hamid: Verdedig vrijheid van onderwijs net zoals vrijheid van meningsuiting

De vrijheid van onderwijs moet worden afgeschaft. Zulke geluiden lijken dominant aanwezig te zijn in de samenleving anno 2020. Nuance of historisch besef lijkt echter niet aanwezig te zijn bij de meesten die dit geluid verkondigen.

Nadat bekend werd in Nederland dat bepaalde reformatorische scholen anti-homoverklaringen eisten van ouders, stonden de columnisten en volksvertegenwoordigers van Nederland klaar om deze weinig voorkomende acties te veroordelen. Allemaal gingen zij hierin mee, en wie enige twijfel toonde, zoals minister Slob, werd afgeschilderd als homofoob en traumabezorger – ook al vindt hij zelf deze verklaringen verwerpelijk. De samenleving verruwt en verliest nuance, wat goedkoop populisme alleen maar in de hand werkt, het goedkope populisme waar NRC en alle andere activisten zich aan ergeren.

Eén van de columnisten die meegingen in deze halve heksenjacht was NRC-columnist Marcel van Roosmalen. Volgens hem moet de vrijheid van onderwijs volledig worden afgeschaft. “Jullie geloven blind in God, maar God bestaat niet”, zegt hij zonder de ironie in zijn uitspraak te herkennen. Roosmalen maakt het verwijt dat gelovigen blind geloven, terwijl hij zelf ook blind gelooft dat God niet bestaat. 

Schokkender is dat Roosmalen zich niet realiseert dat het gevaarlijk is om de subjectieve referentiekaders van de meerderheid op te leggen aan de minderheid. Waarom kijken wij zo vreemd op als een christelijke meerderheid seculier onderwijs zou willen verbieden, maar niet als een seculiere meerderheid religieus onderwijs zou willen verbieden?

Zodra deze dominante – in dit geval seculiere – referentiekaders worden toegepast op de gehele bevolking, verliest het individu zijn fundamentele rechten door een tirannie van de meerderheid. En wanneer het individu wordt gecollectiviseerd, spreekt men niet meer van een liberale democratie maar van een autocratische staat. De zogenaamde liberalisering van het onderwijs gaat paradoxaal genoeg gepaard met een beperking van de individuele vrijheden.

En nee, seculier onderwijs is niet ‘neutraal onderwijs’, omdat neutraal niet inherent is aan seculier. Seculier onderwijs vloeit voort uit een sociaalliberaal ideaal en geeft, zoals velen terecht stellen, een bepaald mens- en wereldbeeld mee. Seculier onderwijs kan en zou niet mogen claimen dat dat het is, want dat is hetzelfde argument dat de reformatorische scholen aanvoeren.

Daarnaast zijn de consequenties van het afschaffen de vrijheid van onderwijs, waar D66 en PvdA uiteindelijk naartoe willen, niet te overzien. We spreken over het op grote schaal afschaffen van de rechten van reformatorische mensen, die al niet vrolijk opkijken naar de Randstad. Voor zover ik weet creëert dit juist nog meer verdeling in de samenleving, terwijl D66 en PvdA Wilders keer en keer erop aanspreken dat hij deze voedt.

Afschaffing van de vrijheid van onderwijs, wat op het moment wordt verdedigd met drogredenen, brengt alleen verruwing van de samenleving met zich mee. De samenleving is al te verdeeld om zoiets aan te kunnen.  

Gun elkaar de ruimte in dit kleine land.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. vandaag

  zo is het !

 2. 56RdK

  “De vrijheid van onderwijs moet worden afgeschaft.”

  Dat deze stelling meer en meer wordt geponeerd hebben we te danken aan de resultaten van het islamitisch onderwijs, in welke vorm dan ook!
  Onderwijs dat bol staat van gif dat ons afvalligen, andersdenkenden en ongelovigen bedreigt c.q. al voor veel, onschatbaar veel ellende heeft gezorgd!
  Benoem dat maar!

 3. Vriend

  Onze atheneum-leerling is ongetwijfeld zelf een verstokte en blinde gelovige – anders valt niet te verklaren waarom hij zo’n reliek uit de vorige eeuw met hand en tand verdedigt: elk geloofssysteem is onderdrukkend en hersenspoelt weerloze kinderen.

  Geloven doe je thuis, niet op school: er bestaat geen christelijk rekenen of islamitisch lezen – tyf op met je nonsensikale kutsprookjes en laat kinderen met rust. Je kunt alleen als vrij en gezond mens opgroeien als je gevrijwaard wordt van psychopatische onzin.

  1. Ernest Stern

   “Je kunt alleen als vrij en gezond mens opgroeien als je gevrijwaard wordt van psychopatische onzin.”

   Zo geformuleerd ben ik het met mijn goede Vriend eens.

   🙂

   1. Fascal

    Leugenaar en en terminaal!

   2. vandaag

    je hebt geen vrienden stront vlek , hooguit je hol maat beukhol

    1. Thant Dolph

     Vandaag fascal & Homefront

 4. Rene van der Grijp

  “En nee, seculier onderwijs is niet ‘neutraal onderwijs’, omdat neutraal niet inherent is aan seculier. Seculier onderwijs vloeit voort uit een sociaalliberaal ideaal en geeft, zoals velen terecht stellen, een bepaald mens- en wereldbeeld mee.”

  Het onderwijs was tot aan begin jaren 70 op openbare scholen naar mijn idee neutraal, maar nu is dat allang niet meer zo: het is verworden tot een links indoctrinatiekanaal, net als de meeste media.

  Dat is enorm schadelijk want op die manier kweek je linkse kuddedieren die niet in de gaten hebben dat hun idealen (oa klimaatgekte, open buitengrenzen, islam-apologisme, transferunie) op termijn de hele samenleving zullen ontwrichten.

  Dat gezegd hebbende is de indoctrinatie die plaatsvindt op christelijke en islamitische scholen evenzeer ongewenst. De leringen van deze religies zijn dermate achterhaald en absurd dat die niet op een school thuishoren.

  Ik zie daar, in tegenstelling tot de auteur, ook helemaal geen beperking van de persoonlijke vrijheid in, want een ieder blijft vrij om te geloven wat hij wil. Er wordt alleen op school geen les meer in gegeven.

 5. Augustus

  Het wordt in ieder geval wel tijd dat seculier onderwijs ook verlost wordt van de religie die sociale wetenschap heet. Kinderen moeten leren lezen en rekenen, niet geronseld worden voor een religie die gelooft in vliegende genders in de hemel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.