Column Paul Cliteur: De universiteit die discussieert over Sinterklaas aanpassen degradeert tot kinderspeelplaats

Een ‘online dialoog’ op de Universiteit Leiden over de vraag hoe het Sinterklaasfeest geschikt kan worden gehouden “voor iedereen” is bij hoogleraar Paul Cliteur totaal in het verkeerde keelgat geschoten: “Je vraagt je af: hoe onnozel kunnen de onderwerpen zijn waarmee diversiteitsofficieren de universiteit willen opzadelen?” In zijn column legt hij uit waarom hij die retorische vraag stelt.

Hoe kunnen we zorgen dat Sinterklaas een feest voor iedereen is? En wat betekent dat voor onze universitaire gemeenschap, en de Nederlandse samenleving?” Die vragen stonden centraal in de eerste editie van “Come Talk With Us”, een online reeks dialogen georganiseerd door het Expertisebureau Diversiteit & Inclusie, samen met studieverenigingen en studentennetwerken van de Universiteit Leiden.

Je vraagt je af: hoe onnozel kunnen de onderwerpen zijn waarmee diversiteitsofficieren de universiteit willen opzadelen? Bij de start lichtte de diversiteitsofficier Aya Ezawa het initiatief toe. “Onze universitaire gemeenschap, zowel studenten als medewerkers, is in de afgelopen tien jaar veel diverser geworden. Hierdoor komen wij een grotere diversiteit van perspectieven tegen, en worden er vragen gesteld over waarom we doen wat we doen.”

Je vraagt je af: zouden er echt studenten zijn die zulke onderwerpen aandragen? Of wordt dit allemaal ingestoken door het expertisebureau? In de wereld gebeuren de meest ongelooflijke dingen die met diversiteit en inclusie te maken hebben? Denk aan de onthoofding van de Franse leraar Paty. Is het een idee om daar eens met de studenten over te gaan praten?

Of nodig Caroline Fourest uit die met haar boek Génération offensée: de la police de la culture à la police de la pensée (2020) de volkomen doorgeslagen gekkigheid van het diversiteitsbeleid aan de orde stelt.

Of vraag Douglas Murray te komen spreken over The Madness of Crowds: Gender, Race and Identity (2019).

Of, dichter bij huis, nodig Klaas Maas uit voor een lezing over Zwarte Piet is geen racisme: een debat ontrafeld (2017).

Een universiteit is een universiteit, geen kinderspeelplaats.

Prof. dr. Paul Cliteur is hoogleraar in Leiden, Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie en auteur van onder meer “Diversiteit, identiteit en de ‘culture wars’”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. ZWEEDSE K0K

  Column Paul Cliteur: De universiteit die discussieert over Sinterklaas aanpassen degradeert tot kinderspeelplaats

  Met Cliteur als werknemer van die kinderspeelplaats.

  1. Oepsie

   Ja en verder? We weten allemaal dat je dom bent Zweetcock. Dat moet je niet zo laten merken.

 2. Dirk Jansen

  “Een universiteit is een universiteit, geen kinderspeelplaats”

  Ahum, de meeste studenten zijn heel goed in leren. Dit zegt niets over de volwassenheid van de studenten. Vaak zijn het de buitenbeentjes (grijze muizen en gepest) op de middelbare school, die meer gemeen hadden met de lesstof dan met hun medeleerlingen. Dus het opgroeien (volwassen worden) gebeurt vaak op latere leeftijd, dus de universiteit.
  Dit verklaart ook gelijk het diversiteitsdenken. Omdat ze over het algemeen niet in de meerderheid passen, kiezen ze graag voor de minderheid, daar waar ze zich thuisvoelen.

  1. CLoVis

   @DJ
    
   Eén ding is al duidelijk, je hebt zelf nooit gestudeerd.

   Je zet hier een een groot deel van de studenten weg als een soort ‘nerds’
   en spreekt dus overduidelijk niet uit ervaring.

   1. Dirk Jansen

    @Clo,

    Ik spreek zeker wel uit ervaring, ik heb er jarenlang gewerkt, maar inderdaad niet als leerkracht noch als student. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen op de regel. Daarbij is het natuurlijk ook van belang welke opleidingen aangeboden worden op de universiteit. Ik spreek ook over het algemeen, dit kan generaliserend overkomen.
    Neemt niet weg dat op de universiteiten in het algemeen de studenten laatbloeiers zijn betreffende volwassen worden, en veel eerstejaarsstudenten overkomen als kleine kinderen.

    1. Seneca

     @DJ
     u heeft gestudeerd noch gedoceerd aan een universiteit. wat heeft u dan gedaan om dergelijke beweringen hier te plempen? wat hebben deze beweringen van doen met dit topic van prof. dr. Cliteur? de heer Cliteur signaleert een verontrustende tendens op een universiteit. een universiteit zou een plaats moeten zijn, waar scherpe geesten elkaars ideeën met argumenten benadrukken dan wel bestrijden. een volksfeest heeft hier niets mee van doen. maar voor hen die qua verstandelijke vermogen, op een universiteit niet op hun plaats zijn maar toch een functie hebben, is dit een uitgelezen mogelijkheid om hun functie te rechtvaardigen. in die categorie plaats ik uw reactie: kletskoek.

 3. Edjan

  Het kan allemaal nog heeeeel lang duren, die politieke correctheid. Het lijkt wel een virus …

  1. Dirk Jansen

   In de trant van complottheorieën, lijkt het mij verstandig het drinkwater in Nederland maar eens onder de loep te nemen. Er moet toch een oorzaak te vinden zijn waar alle linkse gekkigheid toch vandaan komt.

   “Steeds meer mannen krijgen een vrouwelijk lichaam. De typische peervorm, waarbij het vet zich concentreert op de heupen en dijen, ontstaat door hormonen die in kraanwater zitten”

   ht*ps://www.ad.nl/wonen/kraanwater-bezorgt-mannen-vrouwelijk-lichaam~ae705f43/

   Persoonlijk denk ik dat het dus ook zeker invloed heeft op de mentale toestand van de man. Vandaar de oververtegenwoordiging van ‘mietjes’ en homos, en in een tal van gevallen het ondergeschikt willen zijn aan de vrouw.

 4. plakband

  ‘Come talk to us’ heeft dezelfde bedoeling als ‘don’t call us, we call you’, nl een dooddoener.
  Wel 12 studenten van de 25000 hebben deelgenomen aan de discussie. Elf van hen konden niet aantonen dat zij op de universiteit studeren,, maar dat mocht fe pret niet drukken.

  Een constructief gesprek over een inclusief Sinterklaasfeest, zo werd de discussie genoemd.
  In de praktijk werd het feest alleen maar afgebroken.
  Links maakt meer kapot dan je lief is.

  Op universiteiten werken veel te veel personen die feitelijk ovrrbodig zijn.
  De diversiteits-officier is er een van. Een Melkert-baantje om allochtonen een kans te geven.
  En de belastingbetaler draait op voor de kosten.

 5. Yoyo

  Diversiteit & inclusie…..

  Kent u dat gevoel, dat u ineens misselijk wordt…?

  “Waar moet dat heen , hoe zal dat gaan
  “Waar komt die rotzooi toch vandaan?”

  IJf Blokker

 6. Winfrida

  Het is helemaal niet belangrijk om ons Sinterklaasfeest e.d. voor te leggen bij buitenlandse studenten op universiteiten en scholen. Het gaat erom om het kinderfeest positief te benaderen voor iedereen van Nederlandse afkomst. Hoe de rest van de wereld er over denkt is helemaal niet belangrijk. Zij vieren hun eigen feestje toch ook?

  1. Loelap

   Precies.
   Maar zoals altijd kruipen Nederlanders in een onderdanige rol als het om buitenlandse mensen gaat. Ik heb een Iraanse collega die hier al 15 jaar in Nederland woont, die dit ook al opgevallen was en dit nogal vreemd vindt.

 7. Rieks

  Ook een willekeurige greep uit de onderwerpen waarop men kan promoveren laat zien tot welk niveau dit onderwijs is afgedaald. Als je erin slaagt om twee promotors te vinden ben je al gepromoveerd. En die promotors zijn in je kennissenkring gauw gevonden. Iemand zou daar eens op moeten promoveren. Maar medewerking zul je waarschijnlijk niet krijgen want je eigen nest bevuilen doet men niet graag.

 8. 56RdK

  De woke-, inclusie- en diversiteitswaanzin zal en moet landen in de hoofden der onnozelen!
  Nederlandse identiteit en tradities dienen volledig kapot te worden gemaakt, volledig worden geruimd.

  Te beginnen bij het jongvolk, dat zeer goed is te beïnvloeden, zoals her en der al kan worden geconstateerd!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.