Column Paul Cliteur: Exit Donald Trump, enter Emmanuel Macron

Op 16 oktober werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofd door Abdoullakh Anzorov, een 18-jarige vluchteling uit Rusland die al sinds zijn 6e in Frankrijk verbleef, vanwege het tonen van Mohammed-cartoons tijdens de les op een school in Parijs.

Op 29 oktober werd een aanslag in Nice gepleegd in een kerk waarbij de koster om het leven werd gebracht en twee vrouwen. De aanslagpleger, de 21-jarig Brahim Aouissaoui, kwam uit Tunesië via Italië Frankrijk binnen, waar hij op de bewuste dag zijn terreurdaad pleegde.

Op 2 november 2020 werden in Wenen verschillende aanslagen gepleegd met een automatisch wapen waarbij 6 mensen on het leven kwamen. Dader was de 20-jarige Fejzulai Kujtim (een etnische Albanees uit Noord-Macedonië) die door de politie werd doodgeschoten. Kujtim was een sympathisant van de terroristische organisatie Islamitische Staat.

Reeds vóór de aanslagen had de Franse president Emmanuel Macron een uitgebreid plan van actie gepresenteerd tegen het “islamistisch separatisme”: La République en actes: discours du Président de la République sur le thème de la lutte contre les séparatismes (2 oktober 2020).

In reactie op de aanslagen en met de verdwijning van het wereldtoneel van Donald Trump als populistisch wereldleider wordt Frankrijk – noodgedwongen – ineens een leidende factor in de verdediging van de westerse natiestaat. Eén van de heilige koeien van de EU-politiek, géén nationale grenzen, is al geslecht: de Franse regering heeft het aantal agenten en militairen die de Franse grenzen bewaken tegen illegale immigratie verdubbeld.

De inzet van de politieke discussie van de komende jaren zal zijn: gaat het westerse democratische natiestaten lukken om hun landen en bevolkingen te verdedigen tegen de twee belangrijke ondermijnende krachten van deze tijd, namelijk de Eurofiele technocratie en de islamitische theocratie?

Democratie, technocratie, theocratie. Daarover zal het gaan.

Paul Cliteur is hoogleraar te Leiden, en Senator namens Forum voor Democratie. Hij schreef onder andere het boek The fall and rise of blasphemy law.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Blondie

  Nee Paul Cliteur dat gaat de Westerse wereld niet lukken.
  De uitholling van onze democratie, komt gelijk het paard van Troye, van binnenuit.
  Al tientallen jaren, zijn er krachten bezig om de democratisch rechtssystemen om te vormen.
  Het zal mijn tijd wel duren, maar mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind, wens ik veel sterkte.

  1. Edjan

   @ Blondie, ben bang dat je gelijk hebt. “Democratie” is een woord van vroeger, zoiets als “Kwatta”.
   Na elke aanslag wat grote woorden van onze politici en dan weer wauwelen over “wederzijds respect” dwz geen grappen of tekeningen over de pr@feet. En liever geen verslagen meer over aanslagen met minder dan 10 doden, omdat dat soort verslagen niet leuk zijn voor al die mohammedanen die “niets gedaan hebben”. En natuurlijk mag het nieuws alleen nog maar verspreid worden door “objectieve” staatsmedia, uiteraard in de strijd tegen “fake news”. En zo glijden we weg. Alsof onze politici zijn omgekocht door Saoudi-Arabië en de golfstaten. We glijden en slaapwandelen weg richting sharia .

  2. Edjan

   @ Blondie, ben bang dat je gelijk hebt. “Democratie” is een woord van vroeger, zoiets als “Kwatta”.
   Na elke aanslag wat grote woorden van onze politici en dan weer wauwelen over “wederzijds respect” dwz geen grappen of tekeningen over de pr@feet. En liever geen verslagen meer over aanslagen met minder dan 10 doden, omdat dat soort verslagen niet leuk zijn voor al die mohammedanen die “niets gedaan hebben”.

   1. Edjan

    En natuurlijk mag het nieuws alleen nog maar verspreid worden door “objectieve” staatsmedia, uiteraard vanwege de strijd tegen “fake news”. En zo glijden we weg. Alsof onze politici zijn omgek@cht door Saoudi-Arabië en de golfstaten. We glijden en slaapwandelen weg richting sh@ria .

  3. Edjan

   -vervolg-
   En natuurlijk mag het nieuws alleen nog maar verspreid worden door “objectieve” staatsmedia, uiteraard vanwege de strijd tegen “fake news”.

   En zo glijden we weg. Alsof onze politici zijn omgek@cht door Saoedi-Arabië. We slaapwandelen weg richting sh@ria .

  4. Edjan

   @ Blondi. En dan nog een toenemende censuur zgn om ons te beschermen tegen “fake news”.

  5. Loelap

   De EU is de aanjager van de massa immigratie. Niet voor niets kwam Ursula van der Leyen 2 maanden geleden met het voorstel om 1 tot anderhalf miljoen mensen jaarlijks te importeren tegen de vergrijzing van Europa. Ook Timmermans heeft 2 jaar geleden getwitterd dat Europa miljoenen Afrikanen moet importeren.
   Zolang de EU met dit soort domme, wereldvreemde plannen komt, zal dit niet lukken.
   Het is dweilen met de kraan open, maatregelen nemen om de Europeanen te beschermen tegen gewelddadige islamieten maar tegelijkertijd de grens wijd open houden voor nieuwen gewelddadige mensen. Het enige wat echt helpt is het sluiten van de grenzen!!

   1. Loelap

    Nieuwen = nieuwe

  6. hans-e-pans

   Je verwacht het als mens niet van zo’n vredelievende Moslim.

 2. Ernest Stern

  “om hun landen en bevolkingen te verdedigen tegen de twee belangrijke ondermijnende krachten van deze tijd, namelijk de Eurofiele technocratie en de islamitische theocratie?”

  Cliteur presenteert zich steeds meer als een eendimensionale populist.

  Beetje triest om te lezen.

  1. Loelap

   Wat een naïeve en trieste reactie.

  2. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een liegende en treiterende TR0L

 3. Ritter

  Bronnen dicht bij president Trump vertelden FOX News dat hij van plan is gracieus toe te geven en zich te committeren aan een vreedzame machtsoverdracht, als de juridische uitdagingen van de campagne geen weg banen voor een tweede termijn.

  ht*ps://www.foxnews.com/politics/trump-accuses-president-elect-biden-of-rushing-to-falsely-pose-as-the-winner

  1. Ernest Stern

   Ik vermoed dat Trump als voorwaarde voor vreedzame overdracht een vrijwaring van juridische vervolging voor een reeks van misdaden wenst uit te onderhandelen.

   De man is een crimineel en had een tweede termijn hard nodig om nog een paar jaar uit de gevangenis te blijven en nog wat geld te verdienen teneinde een faillissement van zijn uitgeholde en bij elkaar gestolen zakenimperium te voorkomen.

   1. Vriend

    Ernest Goebbels heeft zijn anti-Trump riedeltje nog een keertje van stal gehaald.

    1. Ernest Stern

     Zullen we eens wedden, goede Vriend, dat Trump de komende tijd een Amnesty-regeling probeert te regelen?

     1. Vriend

      Stern, jij bent een goedgelovige onbenul. Destijds had je ook een boek gelezen waarin ‘overtuigend bewezen’ werd dat Trump een marionet van Poetin was, door deze gechanteerd werd en volkomen in zijn zak zat.

      Niets, maar dan ook niets is daarvan overeind gebleven.

      Maar geloof gerust wat je wilt.

     2. Ernest Stern

      “dat Trump een marionet van Poetin was”

      Uit de politiek van Trump kan slechts blijken dat dit inderdaad het geval was.

      Senator Dan Coats bevestigt dit in het boek van Woodward:

      “Coats is een voormalig senator voor de staat Indiana en studeerde aan de Universiteit van Indiana, net als vicepresident Mike Pence. Die connectie leverde hem de functie op van hoogste Amerikaanse veiligheidschef in het Witte Huis.

      Vanaf het eerste moment heeft Coats een slecht gevoel over Trumps relatie met de Russische president Vladimir Poetin, schrijft Woodward. Hij heeft stiekeme vermoedens dat Poetin belastend materiaal over de Amerikaanse president bezit, ook al kunnen inlichtingendiensten dat niet staven.

      “Hoe is anders het gedrag van de president te verklaren? Coats kon geen andere verklaring vinden”, aldus Woodward.”

      ht*ps://www.businessinsider.nl/donald-trump-bob-woodward-rage/

     3. Ernest Stern

      Zie ook h*tps://www.businessinsider.nl/trumps-former-spy-chief-has-deep-suspicions-that-putin-has-blackmail-on-trump-according-to-bob-woodwards-new-book/ , goede Vriend.

     4. Ernest Stern

      Ik adviseer mijn goede Vriend om niet in te gaan op de door mij voorgestelde weddenschap want die heeft hij bij voorbaat verloren:

      ht*ps://thehill.com/opinion/white-house/524786-like-it-or-not-a-trump-self-pardon-may-be-coming-soon

     5. Maurits Dekker

      Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
      Debatteren met hem is niet mogelijk.
      Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

    2. Edjan

     Vriend, +++++++

    3. Loelap

     Ernst is zwaar geïndoctrineerd, dat zie je wel vaker bij Linkse mensen.

     1. Thant Dolph

      Spiegelreflectie?

     2. LifeBuddy

      Ernstig psychisch ontwricht, dat zie je heel dikwijls bij arische sLinkse. Dat zit er al jaren ïngedoctrineerd. Het enige wat helpt is niet meer op reageren, dan leg je de kronkel Lam.

    4. van Caem

     Wat is dat toch met Goebbels?

   2. Maurits Dekker

    Ernest Stern is een liegende TR0L

    1. Ernest Stern

     In geval van veronderstelde leugens zul je die moeten aantonen, Maurits. Je bent inhoudelijk echter nogal beperkt dus dat zal je niet lukken.

     1. Freba

      Beste Stern, je familie bij Pfizer heeft het prima geregeld. CEO Pfizer enen Albert Boula, Griek met Joodse ouders is een bekende “oprekker” van patenten. Zodat de leiders van de farmamaffia nog meer hun zakken kunnen vullen. FF gewacht tot na de nederlaag van Trump. (300.000 stembiljetten verdwenen??!!) EN plots is er een vaccin. Uiteraard was het vaccin gemaakt in China en Rusland waardeloos. 1 week eerder bekendmaken en Trump was President gebleven. Politiek is altijd het smerigste bedrijf op Aarde geweest en zal zo blijven. Sjalom. Ben benieuwd wat de aangifte 2020 van Osterhaus aangeeft in 2021. DE gifmenger van NL, die ons 800.000.000 heeft afgetroggeld met een “griepvaccin”.

     2. Fascal

      “Beste Stern…”

      imbeciele aanhef voor een bewezen oplichter en leugenaar.

 4. Ritter

  De successen van Donald Trump zijn onomkeerbaar

  h*tps://opiniez.com/2020/11/01/de-successen-van-donald-trump-zijn-onomkeerbaar/uri4u/

  1. Ernest Stern

   De Amerikaanse bevolking dacht er anders over, Ritter.

   De kunst is deze gevaarlijke clown zo snel mogelijk te vergeten en zijn beleid terug te draaien. De schade is al enorm.

   1. Maurits Dekker

    Ernest Stern is een wraakzuchtige TR0L

 5. LifeBuddy

  Nee Paul, democratie zit hier gevangen in een arische sLinkse bubbel. Al jaren krijgen de duizenden overledenen uit niet westerse landen gewoon de uitkereingen uitbetaald.[ dit loopt in de Miljarden euro’s] De familie strijkt de uitkerering op en zal ook met het stembiljet van de overledenen in maart in het lokaal staan. De boeken bij de gemeenten worden ook angstvallig dicht gehouden, anders ziet het volk wat een hopeloze fraude er bij de gemeenten zit.[ijsberg topje] A.U.B. NIET met westerse democratische normen en waarden schermen.

  1. AS210854

   👍👍👍👍👍

  2. Freba

   Zou Trump dan toch gelijk hebben met DE stemmen in de USA? Natuurlijk! Als soortgelijks in dit onbeduidende landje al voorkomt, waarom dan niet in het Beloofde Land 2.0?

 6. Michael M

  We zijn Nederland al langzaam aan het kwijtraken door linkse imbecielen welke tegen de wereld zegt, kom met zen allen hierheen, want ik haat mijzelf en mijn wortels. Dat is het gevaarlijke denken van links.

 7. Michael M

  LifeBuddy helemaal met u eens. Er is geen enkel islamitisch land in het Midden Oosten dat u gratis onderdak en uitkering geeft. Bye the way: Ze laten je niet binnen bij de grens. Je wordt gelijk opgepakt !!!

 8. Rene van der Grijp

  “tegen de twee belangrijke ondermijnende krachten van deze tijd, namelijk de Eurofiele technocratie en de islamitische theocratie?”

  De grootste ondermijnende kracht is de links gutmensch.

 9. Telex

  Blondie, ik ben bang dat je gelijk krijgt. Het gebrek aan eigenwaarde het collectief verontwaardigt spelen om niet uit de boot te vallen en ga zo maar door wordt je kinderen en kleinkinderen al door de strot gedrukt. Is het niet door de milieu gekte, dan wel door zelfhaat. Waar is de tijd gebleven dat ons respect en de waarde van de Nederlandse samenleving niet werd onthouden? Als dit zo’n corrupt en bedorven land is waarom komen er dan van die grote getalen hierheen? Dat is gewoon te beantwoorden met een regel “follow the money”. Om Annie MG Smidt te fraseren: Vadertje staat is er alleen maar voor de centen en de rest is flauwekul! Maar laat het dan onze flauwekul zijn en vooral blijven!

 10. Freba

  Beste Paul, 40 jaar geleden las ik het boek van het “Mannetje Met Het Snorretje”. Iedereen die politiek bedrijft heeft het gelezen uiteraard. Voor Jan Modaal was het verboden. Je moet “Ze” immers niet te wijs maken. Toch knap dat een onbeduidende gesjeesde schilder bijna 100 jaar geleden al wist waar de Westerse Wereld zou eindigen. Sjalom Paul….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.