Doe eens niet zo hysterisch over dat SGP-partijprogramma met die €1000 voor elk vierde kind

Veel mensen maken zich boos om de SGP die ouders van vier kinderen eenmalig €1000 beloven. Het is echt geen big deal, jongens.

Net zoals de andere partijen gebruikt ook SGP deze tijd voor het bekendmaken van het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen die over vier maanden gehouden worden. Maar aangezien de SGP nogal wat gereformeerder is dan de rest van de partijen staan er ook nogal wat… gereformeerde plannen in het programma.

Maar het meest in het oog springend is een nieuw idee, dat kennelijk de stemmen van ouders van grote gezinnen moet gaan opleveren: bij de geboorte van het vierde kind krijgen de ouders €1000 op de rekening gestort, als een vorm van compensatie voor het moeten maken van aanpassingen – zoals het kopen van een grotere auto.

Veel hilariteit rondom de plannen op social media, maar zowel voor- als tegenstanders moeten dit beleidsideetje niet groter maken dan het is. Ten eerste omdat gezinnen met meer dan vier kinderen in dit land nogal een bedreigde diersoort zijn. Dit is een plan waar maar heel weinig mensen baat bij hebben – en dientengevolge ook maar heel weinig kost.

Ten tweede kan je echt heel weinig met €1000, als je dat opweegt tegen de kosten die je maakt voor een kind vanaf de geboorte tot en met het achttiende levensjaar. Denk aan al die kilo’s voedsel, alle kleren, al het speelgoed, alle verjaardagsfeestjes en alle vakanties: die €1000 zal zelfs bij de meest zuinige ouders allang uitgegeven zijn voordat de baby nummer 4 in kwestie z’n eerste kaarsje op z’n eerste verjaardagstaart mag uitblazen.

Laten we dus niet doen alsof de SGP nu ineens een “fokpremie” geïntroduceerd heeft: ken je iemand die de gezinsplanning overhoop haalt, omdat de SGP een beloning van €1000 uitlooft? Nee, natuurlijk niet.

Laat deze red herring dus lekker gewoon varen en pak de SGP aan op zaken die er écht toe doen. Zoals het feit dat de kandidatenlijst alwéér geen enkele vrouw bevat. Is de SGP nu echt zo gesteld op het zijn van de meest misogyne partij van Nederland? Dat lijkt me een belangrijkere vraag dan het valse dilemma of duizend euro voor kersverse ouders van kind nummer vier nu wel of niet een goed idee is, nietwaar?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. vandaag

  Waarom moet een ander betalen voor jouw koters ? je n3ukt ze toch zelf bij elkaar ? Overigens welke politieke partij met een klein beetje geloofwaardigheid promoot 4 kinderen per gezin ?

  De overbevolking is probleem 1 op deze aardkloot

  1. homefront

   De islam spint hier garen bij…

   1. Linksbuster

    Idd homefront , die gaan voor de 2000€!!

    1. hans-e-pans

     Bij het Nederlandse Moslimdeel van de bevolking is het hebben van meerdere kinderen natuurlijk cultureel gebonden zullen ze in linkse kringen opperen.

  2. Linksbuster

   Q…De overbevolking is probleem 1 op deze aardkloot……end.
   Nee hoor..anders zou dat toch torenhoog op de politieke agenda staan….oh wacht.

  3. Blitzkrieg

   De aarde is in de verste verte niet overbevolkt, alweer zo’n leugen die je is aangepraat

   1. JochemX

    Maar hier is het wel een beetje druk.

 2. Duckday

  Gebruik je verstand maar dat is moeilijk bij die mensen.We zitten al vol .ook de wegen zijn bijna niet meer bereidbaar.We moeten van het gas af .En die ******* wil subsidie voor een andere auto te kopen.Hoe ver ben je doorgeslagen.Maar ja in dit land zijn de ongekende mogelijk heden nog niet op.

 3. LifeBuddy

  Van die 1000 betaal je al 400 aan de belasting. Dus ,er blijft een druppel op de gloeende plaat over. Dit is het eerste wat de sgp laat vallen. Stoer.

 4. Bolkestein

  Ik gun het de SGP-gezinnen van harte en we mogen ook nog blij zijn dat zij Nederlandse kinderen op de wereld zetten. Helaas kunnen Moslims dan ook deze fokpremie krijgen, terwijl we op geen enkele Moslim die geboren wordt staan te wachten.

 5. Rene van der Grijp

  De kinderbijslag is een relikwie uit de tijd dat het maken van veel nakomelingen door de overheid werd aangemoedigd.

  Inmiddels ligt de overbevolking aan de basis van zo’n beetje alle grote problemen en is het hoog tijd om de kinderbijslag in z’n geheel af te schaffen.

  1. Logica

   Geheel mee eens.

 6. Appelstroop

  fokpremie, past ook totaal niet bij een rechts conservatieve partij.

  1. Rene van der Grijp

   Maar wel bij een bijbelse partij.

 7. Rene van der Grijp

  Door de eeuwen heen was het aanmoedigen van kinderen fokken een Leitmotiv van zowel religies als staten. Immers: hoe meer volgelingen, hoe meer macht.

  – Christendom: “Gaat heen en vermenigvuldigt u”. Als er al een jaar geen kleintje was bijgekomen kwam meneer pastoor informeren wat eraan scheelde. Binnen het protestantisme waren gezinnen met meer dan 6 kinderen normaal.

  – Islam: Speciaal voor het laten exploderen van de bevolkingsgroei werd polygamie toegestaan. Vier vrouwen kunnen immers veel meer kinderen baren dan één.

  – Ook warlords wisten dat meer kinderen op termijn meer soldaten op zouden leveren. Ook H*itler dacht er zo over.

  – Vanuit het kapitalisme is er evenmin tegengas tegen de ongebreidelde bevolkingsgroei te bespeuren. Elke nieuwgeborene is immers later een nieuwe klant. Daarom zijn ze ook niet tegen de massa-immigratie: allemaal nieuwe klanten.

 8. C.A.Barstow

  Helemaal mee eens, het vierde kind 1000, het vijfde 1500, het zesde 2000 enz.

  Nederland vergrijst, het SGP plan is een prima oplossing!

 9. DubbelZout

  Simpel gezegd: 4 x genaaid worden en 1000 euries toe

  1. vandaag

   maar er wordt niet gezoend , moet louter pragmatisch zijn

   de is-lam viert feest

 10. PG

  Prima idee. Zou eigenlijk voor ieder kind moeten zijn. Er worden in Nederland bijzonder weinig autochtone kinderen geboren. Zou mooie onderdeel kunnen zijn om iets grote gezinnen te promoten. Daarmee wordt gelijk ook het idee ontkracht dat we Afrika moeten leegtrekken om de vergrijzing tegen te gaan. Bleh.

 11. Roependeindewoestijn

  Gezinnen in de gereformeerde hoek met 4 + kinderen zijn totaal geen uitgestervde diersoort. Dat is meer gangbaar…..

 12. Roependeindewoestijn

  1000,- Euro voor elk 4 e kind? Natuurlijk wel, als boete dan dus. Gezien de overbevolking in Nederland en milieubelasting is een premie echt onzin.

 13. Mogguh

  Ik mag toch zeker wel hopen dat moslims hiervan uitgesloten gaan worden SGP?

 14. Vrijedenkert

  Fokpremie voor maximaal 2x nageslacht en alles wat men meer verwekt juist korten op bestaande lopende fokpremie!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.