‘We vallen stil bij verdediging van vrije woord: we mogen gewoon islam-spotprenten tonen, zonder mitsen of maren!’

Het Rotterdamse gemeenteraadslid, en Code Oranje-kandidaat voor de Tweede Kamer, Tanya Hoogwerf vreest dat we de lessen van Charlie Hebdo aan het vergeten zijn nu leraren in Nederlandse scholen worden bedreigd door hun eigen leerlingen, om nota bene spotprenten. Tanya: “Vrijheid van meningsuiting is geen ‘ja, maar’-principe. In dit land mogen we gewoon islam-spotprenten tonen. Zonder mitsen of maren.”

Afgelopen week voerde ik in de Rotterdamse gemeenteraad een debat over de leraar die, vanwege een spotprent welke al vijf (!) jaar in de klas hing, moest onderduiken. Ik blies de loftrompet over de steun en waardering voor het Emmaus, de politie en de burgemeester voor het onmiddellijk handelen na de dreiging. Ook waardering en medeleven voor de docent en voor zijn situatie. Dit zou niemand ooit mogen overkomen, terwijl je alleen maar je werk probeert te doen.

Maar ik zat vooral met vragen: hoe is het mogelijk dat de leerlingen die verantwoordelijk zijn voor de bedreigingen gewoon op school zijn gebleven? Wat voor signaal wordt er afgegeven als een docent zit ondergedoken en de verantwoordelijken triomfantelijk de overwinnaar kunnen uithangen op school? Waarom worden zij niet tot de laatste persoon van school gestuurd of op zijn minst geschorst?

Je suis Charlie. Als de vrijheid van het woord onder druk staat past maar een ding. Onze stem nog luider laten horen, nog luider laten horen en nog luider laten horen. En als je het hier niet meer ziet zitten omdat een aantal humoristen een krantje maken, dan zeg ik, rot dan toch op”, stelde de Rotterdamse burgervader Aboutaleb volledig terecht in 2015 na de terrorisctische aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. We zullen de vrijheid van meningsuiting verdedigen, kranten, socials stonden bol, de monden waren er vol van en pleinen zagen zwart van demonstrerende mensen. Borden en meegebrachte potloden wezen fier omhoog: Je suis Charlie. Mooi, een gedeelde en gedragen boodschap van verbinding aan dat wat onze samenleving mogelijk maakt: Vrijheid!

We lieten onze stem horen, misschien niet altijd luid, maar in eerste instantie in ieder geval wel duidelijk. Inmiddels zijn die stemmen verstomd.

Vijf jaar laten moeten we constateren dat we in plaats van dichterbij een oplossing gekomen te zijn, we verder uit elkaar staan dan ooit. Het woord is een krachtig wapen, maar niet het antwoord op jihadistische extremisten, die onze samenleving willen vernietigen. Hoe kan het dat het nog steeds onmogelijk is om dit te zeggen zonder verongelijkte zuchten, zonder het verwijt een racist of fascist te zijn? Hoe kan het zijn dat dezelfde partijen die er geen enkele moeite mee hebben om onze politie en instellingen als institutioneel racistisch weg te zetten na een gebeurtenis in Amerika het maar niet wil lukken om de echte vijand van nu in de ogen te kijken?

We worden keer op keer gewaarschuwd. Na een parlementaire enquête naar beïnvloeding door onvrije landen, een ontluisterende uitzending van Nieuwsuur over de negatieve invloed van het informele islamitische onderwijs. De komst van haatimams naar Nederland, het bestaan van de Samir A.’s en hun invloed. En dat die invloed er is, dat moge duidelijk zijn.

Hoe kan het in dat in Rotterdam, in 2020, jonge meisjes het nodig vinden om een docent dusdanig in het nauw te brengen dat deze moet vrezen voor zijn leven? Nog geen twee weken na de brute onthoofding van Samuel Paty waren deze meisjes niet bezig met onze grondwet, maar met het verdedigen van een profeet. Dat is niet goed te praten, niet te verdedigen. En zeker niet op te lossen door de klassen in te gaan en de dialoog op te zoeken.

Het was dan ook even schrikken bij het lezen van het advies van radicaliseringsexpert Leon Meijs, die is ingeschakeld naar aanleidingen van de spanningen op het Emmaus. In het AD stelt hij: “Als je een spotprent van de islam in de klas hangt, doe dat dan ook van een ander geloof. Anders werk je polarisatie in de hand.” Dit is niets anders dan het buigen voor misplaatste tere gevoelens. Vrijheid van meningsuiting is geen ‘ja, maar’-principe. In dit land mogen we gewoon islam-spotprenten tonen. Zonder mitsen of maren.

Schrikken was ook het lauwtjes reageren door het Rotterdamse stadsbestuur op het belagen van een cameraploeg van Powned voor de school, waarbij de cameraman langs het ziekenhuis moest. Mooie woorden over persvrijheid zijn prima, maar als deze écht in het geding is – bijvoorbeeld wanneer Robert Bas wordt belaagd door Erdoganfans of Powned-journalisten het ziekenhuis in worden geschopt – dan volgen er alleen wat platitudes en verder stilte. Waarom maken burgemeester en wethouders er zich zo makkelijk vanaf?

De boodschap van haat was luid en duidelijk: na de onthoofding van een docent vonden scholieren het aanvaardbaar om hun eigen leraar letterlijk in dezelfde vuurlinie te duwen. Dat is niet normaal, dat is niet goed en dat verhelp je niet met een kopje thee. Ja, het onderwijs heeft een rol. En ja, we staan achter de docenten, die de moeilijke boodschap moeten verkondigen, maar ze kunnen het niet alleen. Kennis is macht. We hoeven maar een krant open te slaan om te beseffen dat we er allang geen idee meer van hebben wat er omgaat in de wereld van jonge mensen. We staan keer op keer met lege handen en met een aanpak die is gebaseerd op wat wij dachten te weten van vroeger.

Begin bij nul. Begin eens bij het vragen: een online en anonieme enquête om de belevingswereld van kinderen te toetsen. Hoe staan zij in de wedstrijd, hoe kijken zij aan tegen de positie van het geloof en geweld? Vraag het ze op hun niveau en in hun wereld. Online dus.

Wil je verder beginnen met een antwoord, dan start je door de banden met diegenen die het vergif verspreiden aan te pakken. Dus sluit moskeeën met banden met extremistische organisaties. En ja, ook de Moslimbroeders. Verbied informeel islamitisch onderwijs. Stop als overheid met het inschakelen van juist die organisaties die belang hebben bij het verdedigen van een islamitische orde en kies voor diegenen die onze democratie omarmen.

Stop de handelingsverlegenheid, waarbij een leger extremisten geen strobreed in de weg wordt gelegd. Vijf jaar na Charlie Hebdo moeten we constateren dat het gif wat onze samenleving in de afgelopen jaren is binnengedrongen helaas geen giftige inkt is gebleken, maar het soort vergif wat vernietigt en pijn doet. De initiele schok van toen was een voorbode voor meer. Terreur is niet langer iets van ver weg. Het is hier, het is dichtbij en de dreiging is echt. Je suis Charlie, nee, je oublie Charlie. Laten we het echt gebeuren?

Tanya Hoogwerf is kandidaat-Kamerlid Code Oranje en raadslid van Leefbaar Rotterdam

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Sabreur

  Het antwoord is heel simpel: De islamitische terreur heeft gewonnen van onze westerse beschaving.

  De angst voor de islamitische repressailles is zo hoog, dat we hen niks meer in de weg durven te leggen. Liever buigen dan klappen krijgen lijkt het motto van onze laffe bestuurders.
  Want men weet dondersgoed wat er gebeurt als de school de bedreigende elementen zou verwijderen of schorsen. Dan komt de ‘gekwetste groep’ verhaal halen en ze doen dat met geweld. Is het niet tegen het personeel, dan wel tegen de school, die hoogstwaarschijnlijk in de fik zal vliegen. Zie alle reacties van dat tuig in de buitenwijken van Parijs en Brussel bijvoorbeeld.

  Wat hebben we aan politie en leger, die het geweldsmonopolie hebben, als we die niet durven in te zetten? Even los van het feit dat ze dit maar al te snel durven in te zetten tegen de eigen autochtone bevolking, want die vecht niet terug.

  De oplossing is wel simpel. Verwijder de intolerante elementen uit de samenleving, in dit geval dus schorsing of verwijdering van de school. Doe altijd aangifte van bedreiging en als de pleuris dan uitbreekt, dan moet je ook politie en/of het leger inzetten om de dreiging de kop in te drukken. Net zo lang tot de wet in Nederland weer gerespecteerd wordt. Daarbij geldt trouwens dat uitzetting op gegronde redenen niet inhumaan is, maar een plicht aan het volk, dat de bestuurders claimen te vertegenwoordigen.

  Elke vorm van wegkijken en duiken is een vorm van overgave en verraad aan het volk. Dit geldt ook voor de schoolbestuurders, die een knieval lijken te maken.

  1. Edjan

   Sabreur, Eens!

  2. Theo345

   Ik vrees dat je gelijk hebt, Sabreur.
   Onze politici en schoolbesturen zijn bezig met sussen en toegeven.
   Niemand durft meer een islam-cartoon in de klas te hangen; als iemand dat waagt krijgt hij de volle laag van zijn landgenoten, nog voordat de moslims gaan klagen.
   Ik weet niet hoe dit nog te redden is.

  3. PG

   Als je de kop laat hangen wel ja 😉
   Kop op – het is nimmer te laat.

  4. Loelap

   Vergeet niet dat het onderwijs Links tot zeer Links is en vol zit met wegkijkers en goedpraters.
   Het verbaast mij dan ook niet dat het onderwijs buigt voor intoleranten, ze verdedigen immers al jaren met verve deze groep.
   Vandaar dat men niet opkomt voor de eigen leerkrachten maar mee heult met de daders i.p.v. krachtig tegen hen op te treden.
   Hoe meer men kruipt hoe meer macht men geeft aan de groep intoleranten, iets wat de Links mensen maar niet schijnen te snappen
   De gevolgen van Linkse indoctrinatie in het onderwijs, worden steeds duidelijker.
   Het is daarom wel cynisch dat het onderwijs al eerste de gevolgen van hun wegkijken ondervinden.

 2. ikweetwatikwil

  Met Tanya eens. Geen thee maar aanpakken. Heb het lef omdat te doen.

  1. Brenda Welsh

   Vanachter de PC, tablet etc. kan alles. Maar nu in het openbaar?

   1. Fascal

    Leugenaar en oplichter.

   2. Edjan

    Als “witte” opa zijn hondje aan de verkeerde kant van de straat uitlaat, dan zul je de overheid eens zien! Het hemelse Gerecht heeft zich ten langen lesten etc.
    Maar voor mohammedanen schijten ze in hun broek. Dus die mogen meer, meer, meer.
    En ze worden ook nog eens aangemoedigd door blanke collaborateurs.

   3. PG

    Zei je net wat of spoelde je slechts de WC door?!

   4. Nostradamus

    Omdat men nog steeds overgevoelig is voor de racisme kaart. Die zelfs bij een bepaalde godsdienst toegepast wordt.
    En geef de toetsenbord helden eens ongelijk. Van mij mogen ze het vanachter het toetsenbord doen. Want we weten inmiddels wel hoe selectief burgermeesters en politie met echte demonstraties omgaan.

   5. Logica

    @ Brenda, zeg eens hoe jij hier tegenaan kijkt. Even een keer inhoudelijk graag. Hoe om te gaan met jihadisten?

    Vanochtend bij WNL was er een VVD tante. Harde woorden weer over immigratie. Altijd vlak voor de verkiezingen. Die VVD ministers en staatssecretarissen zijn vaak incapabel. Denk aan Wiebes bijvoorbeeld. Maar in een volgend kabinet komen ze weer terug.

 3. Ernest Stern

  Ja hoor, beledigen en krenken mag.

  Verstandig en zinvol is het zelden.

  1. Fascal

   Leugenaar en oplichter, zwendelaar en zuigzeug.

  2. PG

   Wat stel je voor?
   Ben erg benieuwd. Het is makkelijk om pittige reacties te veroordelen….maar wat zou volgens jou DE oplossing zijn?

 4. lucinde

  Dat had korter gekund, maar ik sta achter dit betoog

 5. Pieter48

  In de 17 e- 18e eeuw kwamen er ook immigranten ons land binnen. Het verschil met de hedendaagse immigranten is dat de immigranten die hier jaren geleden naar toe kwamen dit land hielpen opbouwen.Ze hebben veel betekend voor ons land.De immigranten die nu binnen stromen zijn over het algemeen niet gekomen om ons land op te bouwen maar om een gemakkelijk leven te leiden. Zich aanpassen en hun kinderen opvoeden lukt lang niet altijd.Ze hebben het goed hier. Maar dat is niet genoeg .Wij moeten ons aanpassen en heel voorzichtig met ze omgaan anders worden ze boos en moeten wij gestraft worden.Het zal toch niet waar zijn dat ze hier gekomen zijn om ons landje over toenemen. Dat zal voor ons een stap terug zijn. Waar deze mensen vandaan komen is het toch minder prettig leven als wat we nu gewend zijn. Het moet ze toch wel gaan lukken.Over een jaar of 50 zijn de grote steden al bevolkt door deze nieuwkomers. Ze krijgen alle steun van de weg met ons partijen.Zie wat de groen links weg met ons dames en heren in Amsterdam doen om de illegalen het naar de zin te maken. Voor eigen volk is er geen woonruimte. Dan zijn de kosten van de massa immigratie nog steeds geheim. Maar goed ook .
  Als dat openbaar word kan dat het stem gedrag van een hoop mensen beïnvloeden .Ik zie in ons land veel veranderen maar helaas weinig verbeteren voor de oorspronkelijke inwoners. Stop met bukken . Vertel aan de nieuw komers dat wij Nederlanders hun gedram niet zo leuk vinden.

 6. AS210854

  Dat het zover heeft kunnen komen, ligt puur aan de linkse wegkijkt cultuur van het bestuur en moslim burgemeester van Rotterdam.

 7. Eppo123

  Zojuist was er weer een aanslag in Zwisterland. Het houdt maar niet. Maar goed laten we maar weer gaan theedrinken.

  1. RvdBe

   Met een waxinelichtje gaan rondlopen schijnt ook te helpen.

 8. Adriaen van Bergen

  Verbied de islam. Het is geen geloof maar een sekte.

  1. Adriaen van Bergen

   Oja, en in Slovenië is de islam verboden dus het kan wel.

   1. Pauline Kummer

    Het was lang wachten maar de allereerste moskee van Slovenië is eindelijk klaar. Moslims vertegenwoordigen slechts 2,4 procent van de 2 miljoen inwoners van het Europees land. De moslims in Slovenië zijn etnisch overwegend Bosniërs en etnische moslims . In 2014 waren er 48.266 moslims in Slovenië, goed voor ongeveer 2,4 procent van de totale bevolking. De moslimgemeenschap van Slovenië wordt geleid door Nedžad Grabus.

 9. Telex

  Sabreur, de oplossing ligt in eerste instantie bij onszelf. Democratie heeft zo z’n nadelen wanneer deze zich door demagogie laat beïnvloeden. Of zouden we niet gewoon moeten accepteren dat de meerderheid van ons electoraat “gewoon” anders denkt. Dat zou m.i. het geval zijn als er niet op zo’n slinkse/stasie wijze met de geest van het volk wordt omgegaan. Wil je graag je eigen cultuur aan ons opdringen hanteer dan ook de straffen die in die cultuur gehanteerd worden. Wellicht wordt men er dan aan herinnerd dat men behalve voor de centen ook hier is gekomen om in een minder dictatoriaal regime en in vrijheid te kunnen leven. Damslapers zijn in de jaren 70 voor minder aangepakt waarbij de Marine leiding toevallig even wegkeek.

 10. domvolk

  Het niet opkomen voor de eigen bevolking en het wegkijken gaat nog een poosje goed totdat de gewone Nederlander het echt zat is en er een burgeroorlog uitbreekt. Dan ontbrandt de strijd tussen de westerse cultuur en die van de extreme Islamitische pas goed.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.