Afbrokkelende beschaving in Nederland: hoofdimam Blauwe Moskee stopt ermee wegens bedreigingen

Hoofdimam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in Amsterdam-Slotervaart stopt ermee. Reden hiervoor zijn de aanhoudende bedreigingen aan zijn adres, zo zegt hij in Het Parool en NRC Handelsblad. Het oh zo tolerante en beschaafde Nederland lijkt weinig meer van over te zijn.

De aanleiding voor de bedreigingen lijkt zijn pleitbetoog voor wetgeving tegen godslastering te zijn geweest. Ik vind het persoonlijk vrij logisch dat daar heftig op wordt gereageerd, vooral omdat het compleet indruist tegen de Nederlandse waarden zoals wij die kennen, maar dat betekent nog niet dat je mensen maar moet gaan lopen bedreigen!

Het is echt een kwalijke zaak dat iemand met een uitgesproken mening effectief de mond wordt gesnoerd. Ik ben het ook niet met die man eens, laat dat even heel duidelijk zijn. Maar als mensen zich gaan verlagen tot het niveau van bedreiging, wat betekenen die waarden dan nog?

Als onze maatschappij echt zo weerbarstig is als we onszelf doen laten geloven, dan had die man gewoon zijn punt moeten kunnen maken. In een discussie zou hij dan weersproken moeten worden en hopelijk tot het inzicht moeten komen dat zijn voorstel niet past bij deze samenleving. Mocht hij zijn ideeën daarna alsnog willen doordrukken (en dus niet meer in gesprek willen gaan met zijn tegenstanders) dán kan ik mij voorstellen dat we ons op gevaarlijk terrein gaan begeven. Natuurlijk keur ik dreigen met geweld nog steeds af, maar dan zijn we wel op een punt aangekomen waar we er via de democratische weg niet meer uitkomen. In dat geval zou de rechtstaat dan in beeld komen.

Wellicht komt het door de makkelijke toegang tot het internet dat er mensen zijn die met één druk op de knop hun frustratie kunnen uiten door middel van een dreigement, maar persoonlijk denk ik dat het veel meer te maken heeft met een compleet gebrek aan vertrouwen in de instituties en principes waar deze samenleving op zijn gebaseerd. Het lijkt erop dat de bedreigers het idee hebben dat de standpunten van deze imam makkelijk hun doorgang zullen vinden. Dat de Nederlandse samenleving zomaar, zonder slag of stoot, blasfemie-wetgeving erdoor zal gaan loodsen. Als dat echt een breedgedragen sentiment is in de samenleving dan hebben we als maatschappij echt een probleem.

Meneer Elforkani, ik wens u veel sterkte en hoop dat de bedreigingen niet door actie zullen worden opgevolgd. Dit hoort niet thuis in onze samenleving. Al hoop ik natuurlijk wel dat u uw standpunt nog eens wilt heroverwegen, maar niet onder druk door dreiging van geweld.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. RvdBe

  Het oh zo tolerante Nederland was zo tolerant tegen over intolerante culturen dat dat nu in het eigen gezicht terugslaat.
  In Nederland is tolerantie een synoniem voor naïviteit.

  1. Maurits Dekker

   Als je tolerant blijft tegen intoleranten, gaan je ten onder aan je eigen tolerantie.

   1. Lex

    Juist

 2. Nostradamus

  Nou, doei dan!

  P.S.
  Ga je ook gelijk verhuizen naar een islamitisch land en neem je alle extremistische volgelingen mee die niet tegen spotprentjes kunnen?

 3. Cootje

  Afbrokkeling in de beschaving is veroorzaakt door de oude politieke partijen die met handje klap , een mengelmoes van Turken en Marokkanen op een hoop je gooide en in de oude stads wijken zeiden hier hep je ze en wen er maar aan , rechtstreek uit de bergen analfabeten werd de stadsbewoner opgezadeld met deze cultuur . Ineens kregen we te maken met enorme normvervaging . Schotels aan de muren en op daken , 5/7 mensen die gebruik maakte van een vuilnis emmer en de rest er naast zetten of het uit het raam gooide , plus wat we niet gewend waren elk matje kunnen ze op elk moment van de dag op knielen , een deur een likje verf geven hadden ze niet van gehoord . En varkensvlees en een ouderwetse balgehakt was te min. Hans Janmaat had het gauw door maar werd door de theedrinkende linkse kerk weggezet als racist , en nu 70 jaar later hebben we een zuivere tweedeling in Nederland . Want een schaap en een wolf zijn totaal andere dieren . Maar het grote geld gaat over lijken . En duwt alles in het asiel . Het demoniseren van linkse kerk op de rechtse partijen is de voorzetting van wegkijken van de tweedeling die alleen maar erger wordt , de belastingdienst maakte geen fout die deed wat er heerst in Nederland , een karbonade eter wordt geen halal eter

 4. Cootje

  Hans Janmaat had een vooruitziende blik . De thee partijen hebben Nederland verkwanselt , de multinationals zijn de eerste bergbewoners allang vergeten die laten zich nu bedienen van Oostblokkers die onze nationale parkeerplaatsen onder schijten en in de vlees en tuinbouw worden geëxplodeerd in caravans en bungalows of het marmotten zijn.

 5. Aborifa

  Laat meneer een voorbeeld nemen aan Wilders. Die wordt door de geloofsgenoten van meneer al jarenlang met de dood bedreigd maar gaat gewoon door. Elforkani is een lafbek.

  1. Logica

   @Aborifa, je bent me net voor. Ik wilde precies hetzelfde schrijven hier.

  2. AS210854

   👍👍👍👍👍👍👍👍

 6. ikweetwatikwil

  Dat de Nederlandse samenleving zomaar, zonder slag of stoot, blasfemie-wetgeving erdoor zal gaan loodsen. Als dat echt een breedgedragen sentiment is in de samenleving
  dan hebben we als maatschappij echt een probleem.

  Van onze overheid kun je de meest gekke dingen verwachten .
  Er zijn Nederlandse burgers die al jaren bedreigt worden door de islam en nu opeens zijn we intolerant omdat een imam mekkert?

 7. josveraart

  IMAM dag hoor weg ermee die verandert never zijn standpunt wij moeten ons aanpassen NO hun maar hun doen dat NOOIT dus weg wezen Z.S.M.

 8. Maurits Dekker

  Moslims zijn zo hypocriet als de hel.
  Deze imam wil de wet veranderen en godslastering strafbaar maken.
  Als deze imam niet is vergeten dat de islam onze grondwet helemaal niet erkent gaat hij er dus vanuit dat de wet alleen voor ongelovigen geldt
  De moslimgemeenschap eist alle respect van ons maar heeft zelf nergens respect voor.
  Men gaat steeds verder in hun eisen, het is nooit genoeg.
  Ik wacht met smart op de dag dat zij ook iets positiefs aan ons land gaan bijdragen.

  1. Sando

   Dekker je droomt hard op!

 9. Yoyo

  Het Nederland onder Rutte anno 2020.
  Wat een heerlijk land.
  Ik trek mijn klompen maar weer aan, voordat ze breken.

 10. Adriaen van Bergen

  Dat is het probleem met de islam. Mohammed is geen Allah. Dus als je Mohammed belachelijk maakt, ook een goede Nederlandse gewoonte, dan beledig je Allah niet.
  Allah is, naar mijn mening, ook geen God.

 11. Sando

  Er zit nog een vriendinnetje bij groen links en als die gekozen is?weet zij de weg wel en anders vraag maar aanDENK.

 12. ropart

  eerst maar eens kijken wat hij nu gaat doen, slachtofferrol zit bij die lui in een klein hoekje.

 13. Willem Bever

  Leuk betoog WouT
  Je zou de naam van deze haatprediker eens moeten vervangen door Wilders.
  Ga ik helemaal met je mee maar ik vrees dat zon stukje nooit aan je pen zal ontspruiten

  Deze haatbaard is natuurlijk hypocriet tot op het bot en beeld bevestigend mbt de groep waar hij voor op zegt te komen

  1. Thant Dolpfh

   homefrutje!

  2. Seneca

   👏👏👏👏

 14. Pieter48

  Wie de bal naar Wilders kaatst kan hem terug verwachten.

 15. GewoonJohan

  Quote :”Meneer Elforkani, ik wens u veel sterkte en hoop dat de bedreigingen niet door actie zullen worden opgevolgd. Dit hoort niet thuis in onze samenleving. Al hoop ik natuurlijk wel dat u uw standpunt nog eens wilt heroverwegen, maar niet onder druk door dreiging van geweld.”

  Ze moeten jou inzetten tegen Al Qaeda en ISIS.
  Dan gaan we de strijd vast winnen.

 16. 56RdK

  Wout, en de situatie rond Wilders vind je normaal? Ruim 16 jaar niet in vrijheid kunnen leven vanwege het benoemen van waarheden en feiten!
  Want Wout, hier hoor ik je niet over.

  @Cootje en @MD, wat jullie hier schreven is zo onomstotelijk waar!!

 17. 56RdK

  P.S.
  Dit is trouwens pure tactiek van die moslim. Gooi je zelf in de slachtofferrol en de onnozelen, zoals onze Wout, trappen er vol in.

  1. Lex

   Ach ze zijn allemaal zo zielig, slechte opvoeding, in armoede opgegroeid, vervroegd van school gegaan geen diploma dus geen werk.

   Tja een kleine groep heeft wel wat van zijn leven gemaakt maar dat is een bijzonder kleine groep.

   Kabinetten Rutten heeft de immigratie een impuls gegeven met alle gevolgen van dien.
   hopelijk gaan die immigratie deuren eens dicht of op een kier.

   Hoepelijk komt FVD weer snel op de rails, ik hoop nog steeds op een coalitie met de PVV
   en FVD een kabinet op rechts.

   En geloof me die zijn heel lang bezig om het puin van 12 jaar Rutte & co op te ruimen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.