Amerikaanse autoriteiten openen aanval op Facebook: aangeklaagd wegens machtsmisbruik, WhatsApp & Instagram mogelijk verkocht

Het heeft veel te lang geduurd, maar het heeft er alle schijn van Facebook dan ein-de-lijk wordt aangepakt door de Amerikaanse autoriteiten. De Federal Trade Commission (FTC) heeft FB namelijk aangeklaagd wegens misbruik van zijn machtspositie. Ook wil de FTC Facebook mogelijk dwingen om Instagram én WhatsApp te verkopen. 

De grote tech bedrijven liggen al langer onder vuur in Amerika, maar de FTC is eindelijk echt in actie gekomen tegen Facebook. De sociale media gigant is namelijk aangeklaagd wegens machtsmisbruik. Mark Zuckerberg en co. zouden hun macht en marktpositie op illegale wijze gebruikt hebben om concurrenten de nek om te draaien. Dat deden ze onder meer door dat soort concurrenten op te kopen. Het gevolg is niet alleen deze aanklacht, maar ook de eis van de FTC dat Facebook bedrijven/apps als Instagram en WhatsApp weer verkoopt.

Er is, aldus de FTC, duidelijk sprake geweest van “concurrentieverstorend gedrag.” Werkelijk alles werd door Facebook gebruikt om een monopoliepositie te verwerven en daarna vast te houden, met als toppunten de acquisities van WhatsApp en Instagram.

“Deze manier van handelen schaadt de concurrentie, laat de consument weinig keuze voor andere persoonlijke sociale netwerken en ontneemt adverteerders de voordelen van concurrentie,” aldus de FTC. “De acties van Facebook om zijn monopolie te verankeren en te behouden, ontzeggen consumenten de voordelen van concurrentie. Ons doel is om het concurrentieverstorende gedrag van Facebook terug te draaien en de situatie te herstellen, zodat innovatie en vrije concurrentie kunnen gedijen.”

De FTC wil nu via de rechter Facebook dwingen om WhatsApp en Instagram van de hand te doen. Daarnaast moet het Facebook verboden worden nog concurrentiebeperkende voorwaarden op te leggen aan softwareontwikkelaars. Oh ja, én het bedrijf zou voortaan toestemming moeten vragen alvorens het andere bedrijven/apps overneemt.

Als gevolg van de actie van de FTC kreeg Facebook financieel meteen een flinke klap te verwerken. Het aandeel ging omlaag, waardoor eigenaar Zuckerberg in een paar minuten tijd maar liefst 2 miljard dollar aan waarde verloor. Helaas hoeven we geen medelijden met hem te hebben, want zonder die 2 miljard dollar is hij nog altijd 105 miljard dollar waard.

Facebook misdraagt zich al jaren. Niet alleen gebruikt het zijn machtspositie om zichzelf nog sterker en rijker te maken, maar na een monopoliepositie verworven te hebben is het bedrijf vervolgens op grote schaal gaan censureren. De censuur werd dit jaar zó erg op Facebook dat wij van De Dagelijkse Standaard besloten onze DDS Facebook Pagina te verwijderen. Deze stap kost ons per maand ongeveer 300.000 bezoekers. Maar we zagen geen uitweg meer omdat Facebook zo ontzettend naar, vervelend, en censurerend bezig was en is — en dan hebben we het nog niet eens gehad over de manier waarop Facebook stiekem informatie van gebruikers verzameld. Ook daar wilden wij niet langer aan meewerken.

Als de FTC echt iets wil doen moet het Facebook opbreken. Het bedrijf is veel te machtig geworden. Een libertair als ik is gevoelig voor ieder “het gaat de staat niets aan” argument, maar dat is hier helaas niet langer een redelijk argument, ook al niet omdat Facebook er via politieke lobbyisten in is geslaagd een juridische positie te verwerven waarmee het nagenoeg onaantastbaar is. Nagenoeg omdat de FTC nu bewijst dat er nog wel iets gedaan kan worden aan Zuckerbergs almacht. Gelukkig maar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. LifeBuddy

  Op Facebook ben je Niet Vrij, want zij bepalen voor jouw ,hoe dat Jij moet leven. Op youtube is hetzelfde aan de gang. Je download een reclame filter ,maar toch krijg je 2 keer sLinkse reclame door de strot geduwd. KOTS.!!!

 2. Cor Grijpstra

  ”De Dagelijkse Standaard besloten onze DDS Facebook Pagina te verwijderen”

  Prachtig toch, ook liet de eigenaar DDS op zijn Facebook weten dat zijn prive FB ging verdwijnen.

  Maar dat ging hem achteraf een beetje te ver, beetje hypocriet of niet.

  1. Maurits Dekker

   Facebook is verslavend. Net als de meeste andere zaken in het leven die slecht zijn voor je fysieke of mentale gezondheid.
   Het koste mij, een paar jaar geleden, ook een aantal maanden om van FB af te komen.
   Maar daarna voel je je vrij en heel erg opgelucht.
   Het is voor iedereen aan te bevelen om te stoppen met deze schadelijke verslaving.

   1. ZWEEDSE K0K

    Het koste mij (de grote Maurits Dekker) ook een aantal maanden om van FB af te komen.

    Wat een slappeling.

    1. Linksbuster

     Tja cockie…en jij kan maar niet van DDS loskomen dat bewijzen je meerdere nicks.

  2. Linksbuster

   Je valt in herhaling cor.. heb je een v/d Galien fetish?

 3. ZWEEDSE K0K

  Afgelopen week is er op DDS aardig met het vlakgom gecensureerd.
  En nu klagen over machtsmisbruik.
  Gooi dan eerst zelf alle vlakgommen en ban-knoppen het raam uit.
  Nu is het in mijn ogen hypocriet gezeik.

  1. Linksbuster

   Vlakgommen = Guurlinksen!

 4. Willem Bever

  Het cachot is een prima plek voor Mark Z.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.