Column Jan Roos: Mijn afwegingen zijn zinniger dan die van iemand de gelooft in een man op een wolk die ons bestuurt

In zijn column van deze week breekt Jan Roos vandaag een lans voor het tegengaan van vormen van discriminatie die tegenwoordig gangbaar zijn. Specifiek: waarom mogen religieuzen méér dan niet-gelovigen in deze coronacrisis? Jan: “Met alles respect, ik vind mijn afwegingen toch echt een stuk zinniger dan die van iemand de gelooft dat er een man op een wolk zit ons allemaal te besturen.”

Discriminatie is een heet onderwerp. Het gaat er dagelijks over, en iedereen en alles voelt zich gediscrimineerd. Zeg je iets over moslims, dan ben je islamofoob. Zeg je iets over homo’s, dan ben je homofoob. Zeg je iets over omgebouwden, dan ben je transfoob. Zeg je iets over vrouwen ben je vrouwonvriendelijk. Zeg je iets over mensen met een donkere huidskleur ben je een racist. Je kan beter zwijgen; er is altijd wel weer een groep die meent te worden gediscrimineerd, maar negeer je ze, dan ben je ook fout. Je bent gewoon heel snel fout en al helemaal als je blank, hetero en een man van boven de veertig bent. Zo gaat dan nu al jaren en het lijkt wel steeds erger te worden.

Ik voel me vrijwel nooit gediscrimineerd. Ondanks dat ik het wel heel vaak word. Zo hoor ik regelmatig dat ik niks mag zeggen over het racismedebat vanwege mijn huidskleur. Krijgen vrouwen voorrang op een baan. Ben ik als niet LHBGTIQ+’er en cisgender (man die zich man voelt) uitgesloten om over die gemeenschap een mening te vormen en krijg ik van kinderen van een jaar of veertien te horen dat ik een boomer ben en dus te oud om überhaupt nog een interessante mening te hebben.

Maar het is zover. Ik word gediscrimineerd en het irriteert me nu mateloos. Vooral omdat meer dan de helft van Nederland hierdoor wordt gediscrimineerd en je daar eigenlijk nooit iets over hoort. Want kan iemand mij uitleggen waarom gelovigen meer mogen tijdens deze coronatijd dan mensen zonder geloof? Op de website van de Rijksoverheid staat: “Mensen die samenkomen voor hun geloof of levensovertuiging zijn uitgezonderd van de maatregelen voor samenkomsten. Dit betekent dat er geen regels zijn voor het maximaal aantal personen in een kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis. Ook is er geen verbod op zingen.” Ik mag maar drie personen per dag thuis ontvangen. Ik mag buiten mijn woning maar met vier personen samenzijn. En ik mag zeker niet zingen.

Maar als ik geloof dat er een god bestaat en hem de hele dag in een vol gebedshuis wil toegillen is er opeens geen probleem meer. Dan mag alles. Dat staat haaks op artikel 1 van de grondwet, het gelijkheidsbeginsel. Dat religieuze mensen hun lot in handen leggen van een, in mijn ogen verzonnen, figuur moeten ze zelf weten. Maar waarom zouden die mensen meer rechten moeten hebben dan ik? Met alles respect, ik vind mijn afwegingen toch echt een stuk zinniger dan die van iemand de gelooft dat er een man op een wolk zit ons allemaal te besturen. En toch mag ik minder. Dus geen gelijke monniken, gelijke kappen.

Een virus maakt geen onderscheid tussen een gelovige en iemand die niets met sprookjes heeft. Waarom de wet dat nu wel doet tijdens een pandemie mag God weten. En die kan het waarschijnlijk niet eens uitleggen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. corenona

  mooi geschreven Jan , het deugen en blind volgen is een ramp

  1. hans-e-pans

   Vervang die “man op een wolk die ons bestuurt” maar door een aantal exorbitant rijke kerels/families op deze wereld want dan zit je dichter op/bij de waarheid.

 2. Bolkestein

  Er zijn inmiddels meer genderneutrale toiletten dan invalidetoiletten. Wie worden er gediscrimineerd?

  1. Ernest Stern

   Ik heb mij mij thuis ook maar een genderneutraal toilet laten inrichten.
   Je wilt toch een beetje bij de tijd blijven.

   1. Spoetnick

    @@es
    Op kosten van de gemeenschap, maar dat zegt u er niet bij.

    1. Ernest Stern

     Nee hoor, de verbouwing van mijn toilet gebeurde met zelfverdiend geld. Ik kreeg ook geen subsidie.

   2. Yoyo

    Malle Ernest, u maakt er een potje van.
    Kijk maar uit dat u niet van de ( genderneutrale…🙈🤣) pot gerukt wordt!

    Oh nee, dat was u al.

  2. hans-e-pans

   Wat verschilt een genderneutrale toilet nu van een ganbare toiletpot?

   Die zijn aanwezig bij de vrouwen- en mannenafdeling, dus wat beletten de genderneutralen om op een van deze twee afdelingen hun behoeften te doen.

 3. Linksbuster

  Quote…..En ik mag zeker niet zingen……
  Dat is waarschijnlijk maar goed ook…het nederlandse volk gebruikt zijn stem verkeerd…vandaar dat we nu in de rotzooi zitten.
  Over het onderwerp, volkomen terecht dat je dit even aankaart Jan..wij atheïsten worden slachtoffer van de hersen kronkels der heilige boontjes..gevaarlijk volk…sluiten die gebedshuizen en vlug!

  1. Jack Flash

   De politiek is zelf op dat wolkje gaan zitten.
   En ze wanen zich God.

 4. maraton

  Volkomen mee eens.
  Wel ff vermelden dat sommige moskeen en RK kerken op slot gingen terwijl de zwarte kousen uit Staphorst stug doorgingen met het zingen van hun psalmen..

 5. Ernest Stern

  “ik vind mijn afwegingen toch echt een stuk zinniger dan die van iemand de gelooft dat er een man op een wolk zit ons allemaal te besturen”

  Ik vind de keuze over de vraag wat grotere onzin is, het gezwatel van malle Jan en mensen die geloven dat er een God is ons vanaf een wolk bestuurt, best wel lastig.

  1. Nostradamus

   Is dat misschien omdat je zelf ook een geloof aanhangt?
   Het geloof dat socialisme en communisme alles beter maakt?
   Ik heb een paar voorbeelden dat het niet zo is en waardoor vooral heel veel mesen vermoord werden. Allemaal begonnen in de eerste helft van de 20e eeuw.

   1. Yoyo

    Geeft niks Ernie.
    Kan de beste overkomen.

   2. Ernest Stern

    “Het geloof dat socialisme en communisme alles beter maakt?”

    Nee hoor, daar kwam alleen maar ellende van.

  2. Oepsie

   Oh ja joh speklapje? En wie zou er in jouw gezwatel benieuwd zijn?

  3. Logica

   Nee Ernst, dankzij de CU en het CDA is het kabinet tot het inzicht gekomen dat God of Allah de gelovigen beschermt. Jan praat zelden onzin. Hij is door God gestuurd om jou wijze inzichten te verschaffen. Neem het dankbaar tot je en pas je gedrag aan. Ze zeggen dat er een hiernamaals is en ook daar schijn je goede wijken en sloppenwijken te hebben.

 6. Spoetnick

  De wet doet helemaal niets.
  Dat is gewoon een droog epistel met breedsprakige tekst.
  Degenen die de wet toepassen misbruiken deze tekst naar eigen goeddunken.
  Het discrimineren van niet-gelovigen heeft meer te maken met angst dan met gezond verstand.
  De niet-gelovigen komen toch (nog niet) in opstand maar stel je voor dat Rutte of De Jonge wordt beticht van inperken van de godsdienstvrijheid. Dan spat hun zeepbel uit elkaar.

 7. Yoyo

  Ja Jan, dat klopt helemaal.
  Het is godgeklaagd dat onderscheid.
  Is eigenlijk niet uit te leggen, zal wel ” iets met de tijdsgeest ” zijn.
  Die komt altijd tevoorschijn als er iets uit de linkse hoek door gedrukt moet worden.

 8. Bes Tolen

  Als kind vond ik het al vreemd dat god je met een pandemie kon straffen. Selectief als ik was liet ik dat idee al vallen. Zo liet ik het één na het ander vallen. Het leek me het gezondst. Helaas leven we nu in een maatschappij, die uit gaat van een religieus conservatief concept waarin vooruitgang in vrijheid voor de mens zwaar onder druk staat. Ook de vrijheid om politiek het beste voor bijvoorbeeld je eigen land te houden of te bereiken. Dat is nu de politieke trend: onderdrukking tot en met. En die onderdrukking houdt een totalitair de mens onderwerpend anti discriminatie in. Met afbraak van het beste uit de westerse beschaving. En wie staan dat voor? De Democraten, de winnaars van de verkiezingen in de VS. Dat kwam m.i. al duidelijk naar voren in de Joego Slavische oorlog(en). Toen was Biden al de man, die de zichtbare
  deelname van de VS aan de oorlog daar bracht. Europa is er mee, juist door lieden als Blair en Kohl, machtelozer door geworden de echte eigen problemen onder ogen te willen zien. Daaronder de Europeanen niet kapot te willen maken wat wel gebeurt.

 9. Coco22

  Ook bij Jan helaas weer een totaal omgekeerde denkwijze.
  De vraag is niet waarom anderen meer mogen dan jijzelf. De vraag is waarom er überhaupt beperkingen zijn opgelegd aan de hele bevolking. Jan trapt voluit in het verdeel en heers spelletje. Richt je tot je corrupte overheid en niet tot je landgenoten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.