De toeslagenaffaire bewijst wat echte liberalen en conservatieven al lang wisten: de overheid is de vijand

“De overheid was toch onze beste vriend? Dat valt nog te bezien. Tienduizenden onschuldige gezinnen werden immers jaren achtereen onbarmhartig op de huid gezeten, volkomen gevoelloos behandeld en in het ongeluk gestort. Als dat de bedrijfscultuur van het Koninkrijk der Nederlanden is, dan valt er heel wat te saneren,” aldus Syp Wynia in een nieuw opiniestuk voor zijn website. 

“Het hele overheidsapparaat deed er aan mee, tot op het hoogste niveau: dan wel door te handelen, dan wel door na te laten. Al met al gedroeg het Koninkrijk der Nederlanden zich als een beest, zeker niet als een beschermer,” gaat hij verder. En:

De regering was systematisch bezig zowel pers als parlement niet te informeren dan wel voor te liegen. Niet alleen de rechtsstaat, ook de democratie werd gesaboteerd. En niet één keer, maar als patroon. Harteloos, dat was het ook. En de hele overheid deed er aan mee…

“Dat veelkoppige monster  ziet er heel anders uit dan de overheid zoals de overheid zichzelf doorgaans graag presenteert. Dat is de overheid met het vriendelijke gezicht…” Dus de overheid als vriend van ons allen. Maar die overheid bestaat niet. De staat is een veelkoppig monster dat eigenlijk maar met één ding bezig is: het beschermen en vergroten van de eigen macht. Zelfs de Raad van State is een typisch overheidsinstituut dat dient om De Staat sterker te maken. “De Raad van State-rechters zijn gerekruteerd uit hetzelfde circuit van ambtenaren en politici dat de uitvoerende macht bevolkt en gedragen zich daar ook naar als ze rechtspreken,” aldus Wynia terecht.

“De staat is er voor zichzelf,” concludeert hij volkomen juist, “voor zijn eigen kantoorbewoners, voor de eigen soort mensen en voor de bevoorrechte insiders die wel toegang tot de macht hebben,” dit natuurlijk in tegenstelling tot het gewone volk. “Al die anderen, die moeten zich koest houden, zich voegen en de jongste grillen van de staat volgen.”

Als burgers te weinig de weg kennen om te weten hoe de hazen lopen dan moet dat vooral zo blijven. Hadden ze maar insider moeten worden. Als ze uit wanhoop, teleurstelling en wantrouwen niet meer stemmen dan doen ze er nog minder toe. En als ze op de als ‘verkeerd’ gedefinieerde partijen stemmen dan staan ze net zo goed buitenspel.

Dit is verplicht leesvoer. Want er is in Nederland een enorme fout gemaakt. Zelfs zogenaamde ‘liberalen’ denken tegenwoordig dat de overheid vertrouwd kan worden; dat politici het beste met ons voor hebben, en dat mensen in macht het ‘goed’ willen doen.

Dat is je reinste onzin en juist liberalen zouden dat moeten beseffen (net als libertariërs en conservatieven, overigens!): de staat is er altijd eerst en vooral voor zichzelf geweest. Het beschermt de eigen mensen en de eigen macht. Als je als burger in de ongelukkige situatie terechtkomt dat je diagonaal tegenover de staat komt te staan ben je het haasje. Dán zie je dat er achter dat lief glimlachende masker een keihard gezicht schuilgaat; het gezicht van iemand die we in het normale leven een psychopaat zouden noemen.

Natuurlijk heeft dit niet alleen toepassing op de toeslagenaffaire, maar ook op bijvoorbeeld de lockdown en de manier waarop er nu wordt omgegaan met vaccinaties — en er zelfs gesproken wordt over een halfslachtige soort vaccinatieplicht. Daar moeten we héél voorzichtig mee zijn. Want als we de staat eenmaal in staat stellen bepaald beleid uit te voeren dan gebeurt dat op een keiharde manier, waarbij mensen zullen moeten strijden voor hun normale rechten.

Volg mij op Twitter en op Parler.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. unlocked

  Een omgekeerde bewijslast maakt van elke organisatie een onneembaar bolwerk en een maffia organisatie.

  Men had het kunnen weten

  1. Vanduinen

   Als er een geur is van onjuist aangeven dan mag je dat weerleggen. Is dat weerleggen correct, dan is er niets aan de hand. Wat dat betreft heb ik het gemakkelijk. Een uitkering en AOW. Daar valt niet mee te goochelen.

   1. unlocked

    tja , en dat is nu precies de crux, als de belastingdienst iets beweerd – hoe krankzinnig ook – hoeft de belastingdienst NIETS te bewijzen. Er hoeft niet eens een geur te zijn. Linkse adepten hebben het altijd makkelijk hiermee totdat ze zelf in de slangenkuil staan.

    Je bent pas verrast als je te maken krijgt met deze maffia praktijken

   2. Edjan

    De belastingdienst kan altijd een schatting opleggen als ze denken dat de burger liegt. Ze zeggen dan bijv dat je een paar miljoen hebt verdiend en gaan je daarover belasten. Dan kun jij niets anders dan proberen aan te tonen hoe het echt zat.

   3. focus

    “Een uitkering en AOW. Daar valt niet mee te goochelen.”

    Polen zijn daar wereldsterren in geworden en Nederland helpt ze een handje

   4. Robin Hoed

    Tot het in elkaar stort en alles weer opnieuw begint.

 2. Rieks

  De staat is er voor zichzelf……tja. Er zijn niet veel andere landen waar je zonder veel gedoe met een paar vage klachten (rugpijn, stress, ptss) een uitkering plus toeslagen (jawel!) voor het leven kunt krijgen. Ook dat is Nederland, veel te goed. Waarom komen ze allemaal hiernaartoe? Voor die makkelijk te krijgen uitkeringen toch. En nu die overheid aanklagen omdat die een keer een steekje laat vallen, mocht dat al zo zijn. Rechten, rechten, maar van plichten wil niemand weten. De burger heeft veel te veel rechten. Zie dat belachelijke woonrecht. Overheid, hier ben ik, geef me een huis, dat is NL. Tuurlijk mag je een huis kopen of huren maar zorg daar dan zelf voor. Hier kun je een huis stelen (kraken heet dat dan) en klaar is kees.

  1. 75

   Noem 10 jaar maar een steekje, onder welke steen leef jij?

  2. Edjan

   Rieks, de zaken die je noemt zijn volgens mij de verworvenheden van het socialisme. Dat is hier en daar inderdaad flink uit de hand gelopen. Maar geen angst: sinds de 70er jaren is er al elk jaar een dun plakje vanaf gehaald en ik denk dat er nog veel meer vanaf gaat.

   1. Robin Hoed

    Alleen voor de autochtone (liefst witte) Nederlander gaat er een plakje af.
    Voor alle anderen komt dat plakje erbij.

 3. DenUyl

  Roverheid.

 4. Edjan

  De overheid is de afgelopen eeuwen steeds machtiger geworden en heeft ook steeds meer mogelijkheden tot surveilance verkregen.
  Een grote klap werd uitgedeeld toen ca 1860 de wetgeving van Napoleon werd ingevoerd. Burgers mochten hun problemen niet meer onderling oplossen, de rechter zou dat doen. Er werd een soort politie opgetuigd die de boeven voor de rechter zou brengen, de burgers moesten hun wapens inleveren, de staat kreeg het geweldsmonopolie. Sinds die tijd kunnen de burgers zich niet meer echt tegen de staat verzetten. Dit was ook de bedoeling.
  En de politie? Die houdt zich tegenwoordig meer bezig met geld ophalen bij snelheidsovertredingen. Echte boeven worden met respect behandeld, daarentegen wordt witte opa die zijn hondje aan de verkeerde kant van de straat uitlaat genadeloos en keihard behandeld. Door het invoeren van elektronische middelen gaat de zaak nog een grote stap verder.
  Dit is de staat, steeds groter, steeds machtiger, al bijna almachtig, steeds meer psychopatisch …

  1. Edjan

   surveillance = cóntr0le blijkbaar een verboden woord

   1. unlocked

    klop con tról e

  2. Nico Sibelijn

   “Echte boeven worden met respect behandeld, daarentegen wordt witte opa die zijn hondje aan de verkeerde kant van de straat uitlaat genadeloos en keihard behandeld.”

   Zijn er wettelijke regels die bepalen aan welke kant van de straat je met je hond mag lopen. Mogelijk zijn mijn hond en ik regelmatig in overtreding.

   1. Edjan

    Ironie, Nico, weetjewel. Komaan.

   2. Meriadoc Brandebok

    Nico, Edjan bedoelt de opa’s die provocerend met de wappie-demonstraties meelopen. Als die slaag krijgen van de politici buitelen ze in de slachtofferrol, terwijl de opa’s en vrouwen van Willem Engel even agressief zijn als de eerste de beste tasjesrover.

   3. Meriadoc Brandebok

    Politici = politie

   4. driewerf

    Zal jouw VVD en aanhang nog aftreden ? Wat denk jij ?….

 5. Meriadoc Brandebok

  “De toeslagenaffaire bewijst wat echte liberalen en conservatieven al lang wisten: de overheid is de vijand”

  Echte conservatieven zijn voor de staat en tegen burgerinspraak. Zoiets is inherent aan echt rechts. Liberalen, en met name linksliberalen, zijn voor meer democratie. Daarom zei Willem II ook dat hij in één nacht van een liberaal tot een conservatief was verworden toen hij de parlementaire democratie toestond Populisten zijn voor het omverwerpen van “de elite”. In dat opzicht treden populististen meer in de voetsporen van linksliberalen en marxistische revolutionairen dan het echt rechts is of echt conservatief.

  Nu ben ik een echte conservatief en dus voor een sterke elite en tegen veel burgerinspraak. Ik vind de Tweede Kamer in veel opzichten dan ook een suf instituut dat hooguit relevant is voor coalitievorming.

  1. Meriadoc Brandebok

   = van een conservatief tot liberaal

  2. Edjan

   Verhelderend.

  3. Gerda2

   Meriadoc@ Daarom zei Willem II ook dat hij in één nacht van een conservatief tot een liberaal …..

   Historicus Jeroen van Zanten schreef het levensverhaal van Willem II en ontdekte dat in maart 1848 behalve revoluties in andere delen van Europa, nog een andere factor meespeelde bij zijn besluit om op het laatste moment de grondwetsherziening in handen te geven van radicale liberalen. Homoseksualiteit was in de negentiende eeuw niet geaccepteerd. De vader van Willem II had tot zijn dood de nodige bedragen moeten betalen aan zwijggeld.

   Thorbecke zorgde ervoor dat de ministeriële verantwoordelijkheid in de Grondwet kwam, waarmee de macht bij de koning werd weggehaald en bij de politiek kwam te liggen. Conservatieve politici van die dagen begrepen weinig van het vergaande besluit om Thorbecke de vrije hand te geven. De stelling dat Willem II in 24 uur van ‘zeer conservatief tot zeer liberaal’ zou zijn geworden, komt hierdoor in een ander licht te staan. Bovendien was de koning volgens Van Zanten in zijn hart al liberaal.

   Bron TROUW

   1. Telex

    Ja dat was een toppertje, maar toch bedank voor de les

   2. Meriadoc Brandebok

    “Conservatieve politici van die dagen begrepen weinig van het vergaande besluit om Thorbecke de vrije hand te geven. (…) Bovendien was de koning volgens Van Zanten in zijn hart al liberaal.”

    Je ondersteunt mijn punt: echte conservatieven hechten aan een krachtige overheid en weinig burgerinspraak. Zulks gold ook in de tijd van Thorbecke voor de conservatieve politici. Burgerinspraak is iets van liberalen, marxisten en populisten. In Nederland verpersoonlijkt door de SP, FvD en D66.

    1. Gerda2

     Meriadoc, het is inderdaad een invulling op hetgeen jij schreef.

     Ik hoop dat de staatsinrichting die jij graag ziet, in de toekomst niet gerealiseerd gaat worden (al weet je nooit).

     1. Meriadoc Brandebok

      In mijn optiek is de staatsinrichting dusdanig conservatief georganiseerd dat die geen aanpassing meer behoeft. De burgemeesters noch de Eerste Kamerleden noch de rechterlijke macht noch het staatshoofd worden gekozen. En grondwettelijk bestaan er geen directe volksraadplegingen. Zelfs Thorbecke kon niet helemaal losgaan.

     2. Gerda2

      Meriadoc
      Het is me nu duidelijk wat je onder conservatief verstaat.
      Het gaat dan voornamelijk om de staatsinrichting.
      Hoe het in praktijk functioneert is natuurlijk een ander punt.
      Ben jij hiermee tevreden (tot voor Covid)?

 6. Cootje

  In onze bananen republiek zijn de Groningse gas slachtoffers nog jaren aan de beurt om in hun slachtoffer rol te blijven. Bij de bouwfraude wordt de klokkenluider de echte crimineel, bij de banken kom je weg met 750 miljoen € boete , bij defensie worden de affaires burn pit , chroom6 , slachtoffers tot een minimum beperkt . En bij de belasting fraudeurs wordt de tijd een vriend .

 7. Telex

  Een heldere kijk op de werkelijkheid van dhr. Winea. Het zou fijn zijn als velen proberen te begrijpen wat hij uitdraagt. Zoals Rieks aangeeft is dit nog steeds een fantastisch land maar inderdaad ook voor diegenen welke de genoemde service verlenen. Immer ook aan goeiigheid wordt een hoop verdient. Neemt niet weg dat dit een enorme aantrekkingskracht heeft op alle gelukzoekers welke als vluchteling hier nestelen. De goeiigheid zorgt ook voor zichzelf, hele volksstammen zijn hierbij betrokken en verdienen er een goede boterham aan die wij moeten bekostigen. De crux zit hem erin om dit een goed land te laten blijven, en dat zal snel anders worden, zolang velen onder ons ziende blind blijven! Dit wordt straks weer bevestigd door de verkiezingsuitslagen “mark my words”

 8. rexm

  Rutte wist het niet wat er aan de hand was, ook de gehele coalitie niet, ze waren allemaal in acute coma gevallen, wat op geheugen verlies lijkt.
  Ich wusste es nicht, waar hebben we dat eerder gehoord,??? o ja, bij de Nazi en Stasi.
  Nederland is heel diep gezonken, roep maar alvast om een stel goede rechters.

  1. Telex

   Met rechters krijg je ze niet weg, velen lijken deel uit te maken van partijen. Dit gaat ten koste van het onafhankelijke oordeel. Rechtspraak moet gebaseerd zijn op de wet, de gewoonte en de jurisprudentie en zodoende een afspiegeling zijn van wat er in de HELE samenleving gebeurt. Geen D66 Akwasie uitspraken dus. Het instituut omver werpen is de meest ingrijpende reactie die met veel schade gepaard gaat. Maar je kunt er ook voor kiezen de persoon te isoleren. Machtsblokken zijn maar al te graag bereid er een uit hun midden te offeren, ze worden er toch iets voorzichtiger van en mogelijk bereid consessies te doen in de goede richting. We gaan het zien in maart.

 9. Meneer de Wit

  Want als we de staat eenmaal in staat stellen bepaald beleid uit te voeren dan gebeurt dat op een keiharde manier, waarbij mensen zullen moeten strijden voor hun normale rechten.

  Dat roept Jensen al heel lang. De enig manier om met dit partijkartel af te rekenen, is massaal sociaal te stemmen op de PVV.

 10. saddy

  Quote van oud-president Reagan die nog verder gaat:

  “‘ “The nine most terrifying words in the English language are: I’m from the Government, and I’m here to help.””

 11. Rieks

  In het ongeluk gestort….toe maar. Ze kunnen altijd nog naar de voedselbank toch, in hun fraaie middenklasser. Volg ze maar eens, de armoedelijers, naar hun 2/1 kap woning.

  1. Nico Sibelijn

   Hoor ik enige afgunst in deze bijdrage, Rieks, of vergis ik me?

 12. Rieks

  Goed dat het wanpresteren van de klachtencommissies eens aan het licht kwam. Dat wisten we natuurlijk al lang dat deze commissies een verlengstuk zijn van de directie van een bedrijf, de leden zijn intimi van de baas. Zelfs de slager heeft een klachtencommissie waar je kunt klagen omdat er teveel bot aan je kotelet zat. Ze zijn er om stoom af te blazen, niet om je recht te halen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.