EU-leider Ursula von der Leyen en Britse leider Boris Johnson op ramkoers: No Deal Brexit here we come

Na een levendig gesprek tussen Ursula von der Leyen (de oppervrouw van de EU die verder niet gekozen is door het ‘Europese Volk’ maar die zich gedraagt alsof ze een groter democratisch mandaat heeft dan een gemiddelde Amerikaanse president) en Boris Johnson ligt er nog altijd geen Brexit Deal. Waarnemers houden nu dan ook ernstig rekening met een No Deal Brexit. 

Volgens de NOS wordt er tot zondag dooronderhandeld door de betrokken partijen (te weten: de EU en het Verenigd Koninkrijk). Von der Leyen liet zelf weten op Twitter dat zij en Johnson “een levendig en interessant gesprek” met elkaar hadden, maar dat het inderdaad voorlopig nog niets heeft opgeleverd.

De onderhandelingen worden door iedereen met argusogen gevolgd omdat a) de EU duidelijk wil maken aan lidstaten dat een exit hard bestraft wordt en/of dat je zelfs met een exit nog behoorlijk afhankelijk bent van de EU en b) Brexiteers vrezen dat Johnson akkoord gaat met een deal waardoor Brexit niet zoveel meer waard is.

Waar de onderhandelaars zich voorlopig op stukbijten? De rechten van Britse vissers in EU-wateren en vice versa, de vraag welke maatregelen genomen mogen worden om de ander te straffen bij overtreding, en tenslotte eerlijke concurrentie. Op deze gebieden liggen ze nog altijd in de clinch met elkaar.

De grote vraag is nu of één van de beide partijen bereid is water bij de wijn te doen. De Britten willen feitelijk toegang houden tot de EU-markt, maar willen tegelijkertijd wel baas in eigen buik land zijn. De EU-leiders vinden dat weer helemaal niets. Als Groot-Brittannië toegang wil tot de Europese markt, zeggen zij, dan moet het land ook alle Europese regels accepteren. Een volstrekt belachelijke positie natuurlijk (hallo, doe eens voor de vrijhandel zijn!), maar zo rolt de EU nou eenmaal.

Johnson heeft nu eigenlijk twee mogelijkheden:

 1. Of hij houdt voet bij stuk waardoor het Verenigd Koninkrijk weliswaar helemaal soeverein is weer, maar geen toegang krijgt tot de Europese markt (of niet op de vrije manier waarop hij dat wil)
 2. Of hij geeft zich over en krijgt zijn eigen partij én volk over zich heen

Als je het zo bekijkt zou de keuze toch snel gemaakt moeten zijn… want je eigen volk tegen je in het harnas jagen én je eigen partij is politiek suïcidaal. Dat die markttoegang tot de EU betreft: daar kun je op termijn misschien nog iets aan doen. Maar als je voor optie twee kiest is het einde oefening voor je.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Ernest Stern

  De economische schade voor Nederland van een no-deal Brexit wordt geraamd op 16 miljard.
  Dat verklaart waarom veel Nederlanders dat een reuzegoed idee vinden.

  1. Mogguh

   Ach, het multiculturele drama kost ons een veelvoud daarvan en daar hoor ik je anders nooit over klagen!

   1. Vriend

    Geen antwoord van islamofiel Ernest Stern. Dan weet je het wel: met de mond vol tanden in zijn scheve bek.

    1. Mogguh

     Ja dat staat hij overal met de mond vol tanden, in de H*itler discussie heeft Brandebok ook al zijn oren gewassen en is hij rap daar met de staart tussen de benen weggevlucht, onze wikipedia clown…..lol…..

   2. Linksbuster

    Dat noemen we selectieve verontwaardiging Mogguh…daar hebben alle linksaffers een handje van!
    De EU slurpt zulke bedragen jaarlijks uit onze portmonee!

   3. Ernest Stern

    Het ‘multiculturele drama’ kost ons geen 16 miljard, beste Mogguh, laat staan een veelvoud ervan. Mogelijk heb je bronnen die het tegendeel aantonen.

    1. Linksbuster

     Mogelijk kan ernst ook met zijn tegen berekening komen??
     Wat denkt ernst dat de kosten zijn?
     Geen zin in hé?

     1. Ernest Stern

      De steller moet bewijzen, Linksbuster, en Mogguh riep maar wat.

     2. corenona

      Als de steller moet bewijzen strónt vlé®k ligt de bal bij jou. Immers jij doet in reactie 1 een bewering. We zien je berekening graag tegemoet. In vertrouwen heb ik bewust weggelaten strónt vlé®k .

    2. Mogguh

     ‘De immigratie van niet-westerse allochtonen kost de Nederlandse samenleving 7,2 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek dat economisch onderzoeksbureau Nyfer in opdracht van de PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft gedaan.

     Nyfer baseert de berekening op een jaarlijkse netto-instroom van 25.000 immigranten en eenzelfde aantal nakomelingen.’

     nu.nl/politiek/2250925/immigratie-kost-72-miljard-per-jaar.html

     En dit is nog maar een tip van onder de sluier Stern!

     1. Piet51

      @Mogguh
      Even voor alle duidelijk en waarschijnlijk overbodig; het gaat om 7,2 miljard per jaar en niet zoals de link suggereert om 72 miljard. Lang geleden en bij een BBP van ongeveer de helft van vandaag werd al 4 miljard berekend. Dit is dus geen verrassing en storm in een glas water.

     2. Ernest Stern

      Dit onderzoek is algemeen gekraakt. Het slaat nergens op, maar nochtans is het een bedrag dat minder de de helft is van de schade van de Brexit waar jij zo’n enorme voorstander van was.

     3. Mogguh

      ‘Even voor alle duidelijk en waarschijnlijk overbodig; het gaat om 7,2 miljard per jaar’

      Dat staat er toch…

      En hoeveel jaar duurt die ellende al Pipo51?

     4. Linksbuster

      Gaan we uit van 5 miljard aan kosten voor de gelukzoekers kost ons dit dus 500 euri per jaar per werkende.
      Uitgaande van een beroepsbevolking van 10 miljoen.
      10 jaar rutte heeft mij dus minstens 5000 euri netto gekost…alleen al voor de opvang van deze kansparels.

  2. Cootje

   Nee 40% van de zuid Europese schuld en 200 miljard aan allerlei garantie leningen voor Zuid-Europa is geweldig ?. Als wij door de brexit om zeep gaan , gaan ze in zuid Europa op zeker , maar dan gelukkig definitief

  3. RvdBe

   Dat hoeft geen 16 miljard te kosten, maar de eu wil angst en anti GB gevoelens zaaien.
   Dat ons dat dan 16 miljard kost zal Brussel een worst wezen.

 2. Cor Grijpstra

  ”Of hij geeft zich over en krijgt zijn eigen partij én volk over zich heen”

  Denk dat dat wel mee valt, de bevolking is niet echt meer zo happig op de Brexit.

  1. Cootje

   Maar de anti Europa gevoel is in Engeland dus niet in Schotland en Ierland met de lepel in gegoten en als je de behandeling van die bolle bozen in Brussel ziet te recht

 3. plakband

  Johnson is democratisch gekozen.
  Von der Leyen is door stiekem handjeklap aan de macht gekomen.
  Hopelijk wint de democratie.

  1. Cootje

   ++++++++

 4. staleo

  Cor Grijpstra,
  Daar kon je wel eens gelijk in hebben, maar van de netto betalende landen zullen veel inwoners nu toch voor een nexit stemmen als ze de mogelijkheid hadden.

 5. Cootje

  Geweldig die Engelse . De ecb heeft volgend jaar 40% van het BBP van de Europese unie in het bezit. En dan spreken ze tegen de Engelse over een gelijk speelveld voor bedrijven terwijl die zelfde zogenaamde democratische unie zijn burgers geen gelijk speelveld geven want met de 40% schuld op de balans van de ecb en daarmee invloeden van de euro mogen noord Europeanen tot hun 67 ste werken en de zuid Europeanen van 56 tot 62 met de zelfde schuld op de ECB balans ,dus hou vol Engeland en sloopt het Europese zooitje want als het pijn gaat doen individueel gaat de solidariteit van zelf over . Wij lijden wel mee met Engeland mag Rutte met een bijvel de corrupte Oekraine steunen daar is ons bedrijfsleven blij mee .

 6. Cootje

  Wij leven mee met de levensgenieters in zuid Europa en betalen daar ook nog voor met nu weer een bonus van 750 miljard waarbij Italië een kleine 180 miljard krijgt om in stand te houden dat zij met ons verdiende centen een bosje tulpen kunnen kopen , en wegens solidariteit met de opvreters gooien wij het kind met het badwater in zee , allemaal weer de juiste ingrediënten voor het stemmen in maart . Als de Engeland vaarders hard worden getroffen in hun portemonnee dat ene Europa levert buiten de winsten multinationals alleen maar stink eieren op

  1. Heinz

   Het zij ze gegund. Ik heb mij daar vroeger ook goed uitgeleefd. De Peseten laten rollen. Boten huren de zee op vissen. De gedachte dat armoede er gewoon bij hoorde kwam niet in ons op.
   Ze krijgen eigenlijk nog te weinig.

   1. Linksbuster

    Happy hour heinz?

 7. gustav

  Een enorm pluspunt heeft de Brexit in ieder geval opgeleverd, ze hebben niets meer van doen met de EU verdeelsleutel om nep asielzoekers op te nemen!
  Die Boris toch,een échte leider met vooruitziend blik!

  1. Lucky Luke

   Die vooruitziende blik helpt Engeland naar de kloten.

 8. Lucky Luke

  Ik weet niet waar DDS het over heeft, leden van de eerste kamer worden ook niet gekozen door het volk en kunnen wetten van de tweede kamer maken of breken. Bovendien is het Amerikaanse systeem totaal niet democratisch zolang het geen one man one vote is, bovendien evenals in Engeland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.