Nederland gaat maar door met eindeloos corona-geklungel: Schiphol was rond kerst drukste vliegveld van Europa

Strikte coronamaatregelen en hele strenge reisadviezen hebben veel te weinig bereikt. Schiphol blijkt in de eerste weken van de kerstvakantie juist de drukste luchthaven van Europa te zijn geweest. Dat meldt Eurocontrol.

Eamonn Brennan, de directeur-generaal van Eurocontrol, meldt op Twitter dat er tussen 21 en 27 december gemiddeld 556 vluchten opstegen of landen op Schiphol. Dat is ruim boven het gemiddelde van andere Europese hotspots als Parijs (482) en Istanbul (474). Wel is het 53 procent minder dan vorig jaar, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets middenin een dodelijke pandemie.

Dit is totaal zot, en het zoveelste bewijs dat Nederland het coronabeleid gewoon niet op orde heeft. Het voorkomen van besmettingen, het distribueren van vaccins en de uiterst warrige overheidscommunicatie… in heel Europa is er geen land dat zo hard gefaald heeft als Nederland. Met dank aan alle betrokkend wegkijkministers in het kabinet, hè.

Schiphol kon uitgroeien tot dé kersthotspot van het continent, omdat het werd opengehouden wegens economische en morele motieven. Klinkt leuk, maar zo’n carte blanche voor een vliegveld werkt juist averechts. De economische schade die een lockdown met zich meebrengt, wat eigenlijk werd gepresenteerd als een noodzakelijk offer dat moest worden gebracht, wordt compleet tenietgedaan door het feit dat pandemie nu vermoedelijk nog veel langer zal blijven ronddolen in Nederland.

Als Schiphol op tijd was gesloten dan waren ons waarschijnlijk vele besmettingen bespaard gebleven. We weten namelijk door de afgelopen zomervakantie wat het effect was: een tweede golf. Mensen konden namelijk tijdens hun vlucht besmet raken, of namen het virus mee vanaf hun vakantieadres. Omdat veel winkels toen nog open waren kon corona zich vervolgens makkelijk verspreiden. Nu is dat niet veel anders, want veel mensen zitten binnen en dicht op elkaar. Dikke kans dus dat er nog veel meer mensen besmet zijn geraakt en dat we daar de komende week het effect van zullen zien.

Vermoedelijk heeft het openhouden van Schiphol, samen met het overgaan tot een lockdown, dus voor veel besmettingen gezorgd. Dat is dus puur wrijven in een toch al enorm grote vlek, alleen vanwege het idee dat het sluiten van Schiphol economisch desastreus zou zijn.

Een voorbeeld bij uitstek van het kleine en kortzichtige denken van het kabinet. Economisch desatreus. Ammehoela. Want de extra druk die al deze vliegreisjes de zorg gaan geven, dát wordt pas desastreus!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Monty

  Het zijn dus niet de mensen die het probleem groter maken maar het is Schiphol.

  Eindelijk hebben we een schuldige.

  1. ze moeten weg

   Als je de regels van het RIVM volgt is besmetting toch niet mogelijk ? Wat loop je weer te miauwen adept ?

 2. Meriadoc Brandebok

  De overheid is er de schuld van als mensen zich niet goed aan de voorschriften houden?

  1. ManX

   “Schiphol kon uitgroeien tot dé kersthotspot van het continent, omdat het werd opengehouden wegens economische (en morele) motieven.”

   Dit was inderdaad in de eerste plaats het beleid dat faalde: de overheid was verantwoordelijk voor deze keus.

   Dat mensen daarvan gebruik maken, komt op de tweede plaats.

   1. Monty

    Mensen rijden ook niet te hard.
    Het zijn de fabrikanten die de auto’s zo hard kunnen laten rijden.

    De overheid moet zeker begrenzer verplicht stellen.
    Hoeft de mens niet meer zelf na te denken.

    1. ze moeten weg

     💩

    2. ManX

     Het is het overheidsbeleid dat de faciliteiten biedt, sukkel.

     De overheid beslist of Schiphol open is of in lockdown en niemand anders.

     En lazer eens op met je debiele gezeik, kneus.

  2. ze moeten weg

   de mensen houden zich aan de regels echter schiphol gebruikt zijn capaciteit niet goed

 3. Duckday

  Dit kabinet begaat blunder naar blunder.Maar hij doet het zo goed onbegrijpelijk wat zijn dat eigenlijk voor mensen die hierop op stemmen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.