Nu al woede over Brexit-deal: Britse vissers laaiend over rampzalige afspraken

Afgelopen donderdag waren de meeste pro-Brexit Britten nog helemaal in extase: de Brexit-deal was eindelijk rond, de EU lag definitief in het verleden. Toch is niet iedereen blij met de deal, met name de visserij komt er niet goed van af. Veel Britse vissers voelen zich bedrogen.

Zowel de vissers uit de EU-lidstaten als de Britse vissers zijn niet te spreken over de gemaakte afspraken. Ironisch genoeg heeft dus zowel de EU als de Britten de hele sector ‘genaaid’.

Tijdens de Brexit-campagne werd er nog geroepen dat de Britse vissers weer volledig soevereiniteit zouden krijgen op de Britse wateren, dit blijkt nu gewoon goedkope verkiezingsretoriek te zijn geweest. De EU-vissers mogen nog voor 5,5 jaar vissen op de Britse wateren – wel mogen ze maar 25% minder vangen.

Er werd de vissers veel autonomie beloofd, maar uiteindelijk zijn ze bedrogen althans de vissers. Zij vinden dat Boris Johnson veel te veel heeft toegegeven aan de EU.

,,In de eindfase van de onderhandelingen heeft de premier grote concessies gedaan, ondanks de retoriek en zijn toezeggingen. Er zal natuurlijk een uitgebreide public relations-oefening plaatsvinden om de overeenkomst af te schilderen als een fabelachtige overwinning, maar het zal door de visserij-industrie gezien worden als een forse nederlaag’’

Toch zijn ook EU-vissers niet blij, Nederlandse vissers balen over de afgesproken vangstquota, die zij veel te laag achten.

Beide kanten in deze Brexit-deal voelen zich benadeeld. Binnen de visserijsector lijken er alleen maar verliezers te zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. stem weg

  Zoiets heet een afbouwregeling en die is zeer gebruikelijk bij afspraken.

  Je moet je overigens eens afvragen als een EU-visser 25% minder mag vangen bovenop de schrale quota van brussel of die EU-visser nog vissen kan.

 2. ropart

  vis was al niet te betalen.

 3. RvdBe

  GB vissers en eu vissers ontevreden, dus zal het wel goed zijn.

 4. usb3.0

  Ja de EU traineert het aan alle kanten dat is inmiddels wel duidelijk…

 5. Nico Sibelijn

  Ook hieruit blijkt dat de Brexit uitsluitend verliezers kent.

  1. usb3.0

   Jij liegt, de EU is het probleem niet GB

   1. CZ

    Geen open deuren intrappen usb! 😛

  2. stem weg

   heb je die 20 miljard al gevonden strónt vlé®k ?

   Stem sociaal , stem PVV , stem voor de NEXIT.

 6. Nico Sibelijn

  De Britten zullen de komende jaren enorm veel ellende gaan ervaren van de Brexit. Laten we hopen dat die ellende diep genoeg zal zijn om ze bij zinnen te brengen zodat een volgende regering weer de opening naar de EU zal weten vinden.

  1. Oepsie

   En laten wij hopen, dat speklapje, tegen die tijd, echt gaar is en opgediend kan worden.

   1. driewerf

    Nico brabbelt zoveel onzin de dommigheid ten top, ik scroll erover heen .

  2. ManX

   De onderbuik-zwetser Nico Sibeslijm presenteert zijn persoonlijke mening weer eens als een voldongen feit.

   Je weet niks, Domme Nico. Je kletst maar wat.

   1. Nico Sibelijn

    Mijn goede vriend zal inmiddels toch ook wel tot de conclusie zijn gekomen dat de Brexit een grote stommiteit was?

    1. usb3.0

     nicootje blijft het gelijk van de brexit maar ontkennen

    2. stem weg

     ja dat klopt strónt vlé®k , dat komt omdat de eerdere stommiteit het invoeren van euro parlement zonder instemming van de burger heeft plaats gevonden.

     Zo je maar strónt vlé®k , als de ene stommiteit de andere opvolgt komt het uiteindelijk goed wím

  3. usb3.0

   Nee hoor, integendeel zelfs, Gb zal de komende jaren zeer inventief te werk gaan zonder de EU en dat geeft lucht en dichte grenzen, eigen begroting en het mooiste, zelf bepalen met wie er gehandeld wordt…

   De EU is het probleem, de brexit zal als uitstekend voorbeeld dienen voor een nexit..

  4. stem weg

   laten we de Nederlanders bij zinnen brengen strónt vlé®k en 7.000.000.000 op de nationale begroting bijschreven aan de positieve kant strónt vlé®k .

   Laten we de parlementaire EU zo snel mogelijk de rug toekeren en de 705 regenten in hun miljarden kostende bolwerkje naar huis sturen strónt vlé®k .

   Zinloze instituten moet je niet in stand houden strónt vlé®k maar afschaffen

   stem sociaal, stem PVV, NEXIT aub

  5. Linksbuster

   Je 78 toerenplaat blijft weer eens hangen vlèk..je valt in herhaling en dat gaat ten koste van je zuigkracht.

  6. RvdBe

   Het zit de eurofielen dwars dat ze niet bij machte zijn GB de wil op te leggen.
   De USSR dwong dat indertijd militair af, de EUSSR kan dat uiteraard niet en probeert via laster en msm haar gelijk te halen.

 7. Telex

  Natuurlijk is iedereen verliezer in de Eu, nou ja behalve de leunstaten die er omwille van het grootkapitaal beter van worden totdat alles gesetteld is en genivelleerd tot een standaard voedselbank niveau. Honger is een scherp zwaard en luisteren zullen ze.
  De Engelse vissers zijn evenals de Nederlandse verliezer denk nog even aan de puls visserij, grote investeringen naar de verd…. t.b.v. de Fransen. En ga zo maar door.

  1. Linksbuster

   De achterblijvers zijn de verliezers, zei mogen de bijdrage van GB gaan ophoesten.
   Nexit scheelt miljarden.
   Nexit asap!

  2. stem weg

   misschien kan telex het even uitleggen,

   vroeger – je weet wel de goede oude tijd – had je gemeente raden en een rijksoverheid.
   Nu heb je ,
   * wijkraden, deelraden, of je het noemt
   * gemeente raad
   * zelfstandig waterschap
   * rijksoverheid
   * eu parlement

   Wie gaat dat betalen ? Laten we de duurste , minst efficiënte eraf halen.

   stem sociaal , stem PVV , stem voor een NEXIT

 8. Emma Louise

  Michel Barnier, hoofd van de Brexit-onderhandelingen namens de Europese Commissie, kent zijn Pappenheimers.
  Het perfide Albion heeft al eeuwenlang bewezen (politiek) onbetrouwbaar te zijn. Geen wonder dus dat de Engelse vissers zwaar ontevreden zijn. Zij beklagen zich bij hun eigen toponderhandelaars want de vis begint te stinken bij de kop.

  1. ManX

   ‘Het perfide Albion’ 🙂 🙂

   Emma kent haar klassiekers hoor. Ze heeft alle deeltjes van P.G. Wodehouse gelezen.

 9. Telex

  Wellicht een goed idee om de ontwikkelde Boreale werkzame landen aan elkaar te koppelen en te laten samenwerken op handels en militair gebied. Een z.g. borealexit

 10. Cootje

  Heerlijk toch onvrede aan beide kanten . Hoe meer onvrede hoe meer de bouwstenen onder het Europese gedrocht worden gesloopt , het beste is dat de Franse vissers ontevreden zijn , die Fransen kunnen zo heerlijk democratischs demonstreren . Corona slaat ook overal gaten in de begrotingen van die Europese landen . Horeca staat hier op omvallen hoe moet het dan gaan met de toeristen sector in zuid Europa , 2021 wordt het jaar van de waarheid , solidariteit wordt beperkt houdbaar

 11. Cootje

  Die Engelse krijgen echt wel pijn te verduren van hun scheiding , maar Europa ook , de Corona pijn is veel erger en die gaan Frankrijk vol in hun kruis raken , die hebben een bevolking die voor een scheet hun land afbranden , de Engelse hebben het slecht maar de Europeanen en vooral de zuid Europeanen komen er niet meer boven op . Elk kans van herstel doet de plaatselijke bevolking teniet en over 5 jaar lachen de Engelse zich te pletter .

 12. Cootje

  Telegraaf horeca verwacht bloedbad . Wat makkelijk te voorspellen is en was , Rutte komt onder grote druk te staan toeslagen affaire , brexit gaat ook slachtoffers maken . 2021 wordt een economischs rampjaar en de solidariteit verdwijnt vanzelf want elk probeert voor zich zelf te zorgen . Corona laat overal een bloedbad achter , en de rekening moet nog betaald worden en wie gaat die onheil vertellen en wie gaat er vertellen dat onze zuid Europese broeders pertinente steun moeten hebben want die zijn failliet , waar gaan ze draagvlak zoeken zonder gaos

  1. stem weg

   stem sociaal, stem PVV, stem voor een NEXIT

   7.000.000.000 euris terug op de nationale begroting

  2. Appelstroop

   Interessant om te kijken, dan snap je een beetje wat er nou allemaal aan de hand is op de achtergrond:

   h*tps://www.youtube.com/watch?v=39Y1518crss

 13. Appelstroop

  Als de EU vissers niet blij zijn, en de VK vissers ook niet, dan is er blijkbaar een goede deal gesloten voor de vissen zelf. Je hebt geen varende fabriek nodig en kilometerslange sleepnetten om vissen met miljoenen tegelijk te vangen om je gezinnetje te onderhouden. Gewoon hebzucht. En we gooien belachelijk veel voedsel gewoon weg, waaronder veel vlees en visproducten. Zie wat een gemiddelde supermarkt allemaal weggooit per dag omdat het over datum is. Niemand koopt die ranzige haring of zalm uit de supermarkt, dat koop je bij de visboer. Op deze manier zijn de zeeen over niet al te lange tijd gewoon leeg en heeft ‘opeens’ niemand vis meer.

  1. stem weg

   quote Op deze manier zijn de zeeën over niet al te lange tijd gewoon leeg en heeft ‘opeens’ niemand vis meer. end

   ondanks dat de visstanden weer verbeterd zijn mag er minder gevangen worden
   h**ps://beet.nl/ices-2020-visbestanden-noordzee-redelijk-goed/

   Je bewering is dus onwaar en zeer suggestief .

   Probeer eens het rekensommetje als je van de EU 10% minder mag vangen en dan mag 25% niet uit de Engelse wateren komen.

   1. Appelstroop

    Had het niet persee over onze wateren, excuses dat dat niet duidelijk was. Je ziet overigens dan wel dat quota er niet voor niets zijn en de visstand zich (iig voor onze kusten) weer langzaam hersteld. Moet je natuurlijk niet je vloten de kusten van afrika leeg laten vissen, want dan verschuif je het probleem alleen maar. Blijf bij m’n punt dat het allemaal nog wel wat minder kan met vis vangen de komende tijd, dan kan het herstel blijven doorgaan en versnellen. Prima deal voor de vissen dus. Nou China nog even tot de orde roepen, maar dat durft niemand.

 14. Adriaen van Bergen

  Winst voor de vissen dus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.