Pijnlijk! Meer dan helft bedrijven moet loonsteun deels terugbetalen

Minister Koolmees schrijft aan de Tweede Kamer dat rond de 60 procent van de bedrijven die overheidssteun hebben ontvangen dit moeten terugbetalen. Het gaat om steun die in de eerste periode van de coronacrisis (van maart tot mei) is verleend.

In de beginperiode van de coronacrisis werd er met ‘grof geschut’ gereageerd door de overheid. Geld was geen probleem en de zakken waren diep. ‘Eerst maar zorgen dat we bedrijven overeind houden, dan maken we later wel de balans op’, was de gedachte. En nu is het kennelijk tijd geworden om die balans dus op te maken.

Aan de ene kant is het mooi dat veel van de bedrijven die toen steun hebben ontvangen een degelijke omzet hebben gedraaid, maar aan de andere kant is het nog wel de vraag hoeveel van die bedrijven straks nog steeds levensvatbaar zijn. Die andere 40 procent heeft nu namelijk juist extra steun nodig en wie weet hoelang deze crisis nog aan gaat houden?

Volgens Koolmees zagen niet alle ondernemers dit aankomen en dus werkt zijn ministerie aan een coulanceregeling. “Ondernemers krijgen alle tijd om terug te betalen. Die periode wordt opgerekt.” Het lijkt er dus op dat het ministerie zich er begripvol opstelt. Ik vraag me alleen af hoeveel bedrijven straks zelfs met die coulanceregeling kopje onder zullen gaan? Het zou best eens kunnen dat de Nederlandse overheid flinke bedragen zal moeten afschrijven omdat die bedrijven het alsnog niet zullen gaan redden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. ZWEEDSE K0K

  Een verstandige D66 minister die niet kwistig met onze belastingcentjes strooit.
  Goed dat er gecontr*leerd wordt.

 2. Cootje

  Nederland is een failliete bananen republiek die in die 10 jaar ten grabbel is gegooid door pinokkio

  1. Seneca

   @cootje
   wilt u wel de waarheid zeggen?! wij leven niet in een bananen republiek, neen wij leven in een bananenmonarchie en dat is oa de schuld van dat mannetje met die baard die zich koning noemt. hij slikt alles wat ons leugenaartje Rutte hem vertelt zolang het hem pegels oplevert. hij kan ook binnenskamers met de vuist op tafel slaan en Rutte de wacht aanzeggen. zeg nu niet dat hij dat niet kan, die macht heeft hij wel: zie de acties van Wilhelmina en zijn moeder Beatrix.

 3. Cootje

  Je zal als 25/45 jarige hier kinderen hebben en je ze moet vertellen dat het verdiende geld is weggeven aan zuid Europese opvreters onder leiding van pinokkio

 4. Cootje

  Wat heeft Corona een schade aangericht in Nederland , wat heeft Corona de economische verhoudingen in Europa goed bloot gelegd , wat gaat Corona doen on het ondemocratische gedrocht in Brussel te slopen , want in 2021 gaat het duidelijk worden Europese solidariteit bestaat niet / KLM gaat naar de Fransen. / en elke Nederlander heeft de komende 50 jaar een ongekende schuld met dank aan pinokkio

 5. Steven Opti

  Dit is heftig en diep triest. Wedden dat de NOS en andere MSM hier niets over bericht?? Past niet in de Covid propaganda..

 6. GewoonJohan

  Quote :”In de beginperiode van de coronacrisis werd er met ‘grof geschut’ gereageerd door de overheid.”

  Dat zou je mogen verwachten van een overheid van een rijk land als Nederland , waar de inwoners, small business en mkb zich scheel betalen aan belastingen en andere narigheid. Het is immers de overheid die de hele economie heeft platgelegd voor een 0.03% van de totale bevolking. Iets dat nooit had mogen gebeuren maar nog steeds gebeurt tot op de dag van vandaag.
  —————
  Quote :”Geld was geen probleem en de zakken waren diep…”

  Pure misleiding om mensen in de schulden te brengen.
  —————–
  Quote :”nu is het kennelijk tijd geworden om die balans dus op te maken.”

  Nog even een bevestiging dat het pure misleiding was, en dat dit bedoeld is om mensen in de schulden te steken.
  Overheids deurwaarders gaan big business doen.
  —————-
  Quote :”Het lijkt er dus op dat het ministerie zich er begripvol opstelt.”

  Leuk verhaal voor een sprookjesboek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.