Prutsminister Hugo de Jonge verprutst ALWEER iets: medicijntekorten na jaar nog steeds niet opgelost

Het ministerie van Volksgezondheid beloofde vorig jaar dat er een extra medicijnenvoorraad aangelegd zou worden. Want dat was nodig. Nou, slecht nieuws: dat is niet gebeurd. Het is namelijk niet “duidelijk” wie ervoor moet betalen.

“Ruim een jaar geleden meldde toenmalig minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) aan de Tweede Kamer dat er dit jaar een extra medicijnvoorraad zou worden aangelegd, zodat apotheken genoeg pillen hebben liggen,” aldus het NRC Handelsblad. Maar wacht! “Daar is niets van terechtgekomen omdat niet duidelijk is wie de voorraad moet betalen. De coronacrisis heeft ook geleid tot minder aandacht voor de tekorten.”

Dit is een drama waiting to happen. In de zomer van 2022 zou er volgens Bruins een voorraad van vijf maanden aan (extra) medicijnen moeten liggen, maar dat wordt vrijwel zeker niet gehaald. Het aanleggen ervan duurt namelijk anderhalf tot twee jaar: “Het opbouwen van een medicijnenvoorraad is tijdrovend, omdat de aanvoertijden uit Azië lang zijn en sommige geneesmiddelen maar ééns per jaar worden geproduceerd,” legt NRC uit. Dat is toch wat problematisch aangezien de Inspectie voor de Gezondheidszorg vanaf juli 2022 boetes gaat uitdelen als er niet genoeg medicijnen liggen bij farmaceuten en groothandels.

Aanleiding voor de maatregel is het “groeiende pillentekort.” Zo waren in 2019 vijftienhonderd geneesmiddelen niet beschikbaar. Dat was weer bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor, 2018. Uit onderzoek bleek vervolgens dat het aanleggen van medicijnvoorraden het tekort systematisch terug zou brengen met zo’n 75 procent.

Maar ja. De mensen die er verantwoordelijk voor zijn dat dit gebeurt kunnen zich natuurlijk helemaal niet druk maken om het leveren van resultaten. Bruins werd immers opgevolgd door… Hugo de Jonge, de grootste clown van dit kabinet (en dat wil wat zeggen).

Laten we gewoon ophouden met deze bende. Een door de overheid georganiseerde zorg is een bizar sléchte zorg. We hebben het niet meer over de volksgezondheid, maar over de volksongezondheid. En dat komt doordat ministers, staatssecretarissen en ambtenaren de laatsten zijn die zo’n groot project als de zorg zouden moeten leiden.

Het antwoord op deze problematiek is simpel, maar helaas in Nederland ook impopulair. We gaan het pas leren als mensen bij bosjes neervallen: de overheid is niet de oplossing, maar het probleem. Telkens weer. Ook met het chronische medicijntekort in de zorg.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Bunky01

  Het grote manco bij elke regering is dat er mensen op ministerposten etc. worden benoemd die geen kennis van zaken behoeven te hebben. De verdeling van de posten wordt immers gerelateerd aan de samenwerkende partijen die elk een deel van de koek opeisen. Voorbeelden hiervan zijn in dit kabinet zo voorhanden. De echte vakmensen zullen nooit hun baan opgeven voor een politiek avontuur waarvan de einddatum ongewis is. Kortom het is al 10-tallen jaren lang; “in het land der blinden is 1-oog koning. En daar hebben wij het dan mee te doen, helaas.

 2. Cor Grijpstra

  En maar blijven zeiken op Hugo, maakt niet uit of hij schuldig is of niet.
  ………………………………………………………………………………………………
  De meeste medicijntekorten worden veroorzaakt door de lange aanvoerlijnen uit Azië, het duurt ongeveer acht maanden voor een bestelling Nederland bereikt. Productieproblemen en afgekeurde batches leiden tot wereldwijde tekorten. Negentig apothekers wezen in september ook naar zorgverzekeraars als medeverantwoordelijken voor medicijntekorten: omdat in Nederland relatief weinig wordt betaald voor medicijnen zonder patent, is het een minder aantrekkelijke afzetmarkt.
  Lees ook: Dure geneesmiddelen nemen steeds grotere hap uit zorgbudget

  Voor farmaceuten zit er een financieel risico aan de tekorten. „Als er minder medicijnen worden besteld dan gedacht, kunnen we vijf maanden aan voorraad weggooien”, zegt Jean Hermans, voorzitter van Bogin, een branchevereniging van generieke geneesmiddelenfabrikanten.

  Behalve de financiering zijn er nog meer vragen te beantwoorden in de gesprekken. Zoals: wat doet Nederland straks als het vijf maanden voorraad heeft, maar de Duitsers of Fransen een tekort hebben? En hoe werkt zo’n voorraad met middelen met een beperkte houdbaarheid?

  1. ZWEEDSE K0K

   Als ik zie hoe MvdG zijn “bedrijf” runt, dank ik godt op mijn blote knietjes dat Hugo verantwoordelijk is voor onze gezondsheidszorg.

   1. Linksbuster

    Jij gaat wel erg snel op je knietjes cockje..maar das geen verrassing.

 3. Eric Donkaew

  De overheid is soms wel degelijk de oplossing, dat zagen we tijdens de economische crisis in 2008. Alleen hebben we nu te maken met de uiterst incompetente Hugo de Jonge, de man van duizend doden.

  Hugo de Jonge had overduidelijk zijn zaakjes niet voor elkaar. Hij weigerde ook een ‘inhaalslag’ om de distributie dan in enkele dagen voor elkaar te krijgen door daar 24/7 voor te gaan. Gewoon even doorwerken met z’n allen, ook tijdens zon- en feestdagen.

  Maar volgens De Jonge maakt een weekje verschil niet uit. In werkelijkheid: ongeveer 500 doden per week. Ik snap niet dat er niet per direct een motie van wantrouwen tegen hem wordt ingediend. De Jonge heeft sowieso een totaal verkeerde houding in deze situatie. Een liedje zingen bij All you need is love, je kunt het gewoon niet maken. Je ziet aan hem dat het hem allemaal echt niets kan schelen.

  1. Edjan

   ED. Nee, het kan hem echt niet schelen. Al scheldt 3/4 Nederland hem de moeder, hij heeft heel veel eelt op de ziel. Eerst vond ik dat nog wel sterk van hem, nu begin ik me af te vragen of hij onder die eelt nog wel een ziel heeft.

  2. Linksbuster

   Quote…De overheid is soms wel degelijk de oplossing, dat zagen we tijdens de economische crisis in 2008. ……..end.
   Oh ja..kunt u mij daarvan een voorbeeld geven..dat moet ik blijkbaar gemist hebben.

   1. Eric Donkaew

    Nou, banken redden bijvoorbeeld. Maar daar is al erg veel over geschreven, ik ga dat niet voor je oplepelen.

    1. stem weg

     1 – 0

    2. Linksbuster

     Ach… u doelt bv op het bezuinigen ipv investeren zodat bijna de hele bouw kapot ging…ja dat was een briljante actie van rutte.

 4. Linksbuster

  De regering heeft het te druk met het oplossen van de door haarzelf gecreerde problemen..is een thema niet meer actueel in de media gaat men over tot de orde van de dag en hoopt dat het niet meer de kop opsteekt.

 5. Vogel

  Wat een opruier die Mike vd Galien. Ten eerste die pruts minister moest eerst de troep van Bruins opruimen, die kon niet verder door alle leugens
  Extra medicijnen konden niet geleverd worden, omdat de hele wereld bezig was met het Covid middel.
  Dus Mike sommige dingen hebben een hogere prioriteit.
  Die opruiende eigen mening van jou moet je soms ff dimmen, of ben je te dom om eens een zinnig stukje te schrijven. Jou mening is totaal niet relevant. Maar de boel opnaaien ben je goed in.
  Net als Charlie Ebdo er hoeft maar 1 verkeerde tussen te zitten.
  Nu zal je mij er de wel uitgooien????

 6. Vogel

  Ik denk dat laffaard MvdG er zelf maar eens voor moet staan.

  1. Linksbuster

   Lafaard.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.