Spaanse generaals willen coup: ‘Er is geen andere keus dan 26 miljoen ’hijos de puta’ te executeren’

In Spanje is er een nieuwe grote controverse uitgebroken. Onderschepte berichten tussen oud-generaals wijzen er namelijk op dat de voormalige militairen voorstander zijn van een grootschalige, bloederige coup d’état. 

“Er is geen andere keus dan 26 miljoen ’hijos de puta’ te executeren,” aldus één van de generaals in een WhatsApp-bericht aan (oud-) collega’s. Hijos de put betekent “hoerenzonen.” En met de 26 miljoen doelt hij op linkse stemmers die hij als de échte vijanden van Spanje ziet.

In de app-groep zijn vooral divisiegeneraal Francisco Beca Casanova en kolonel Andrés González Espinar actief. In totaal zijn er veertig hooggeplaatste (ex-) militairen in de groep actief die allemaal stellen dat Franco geweldig was. Ook zijn ze dolblij met de opkomst van de nieuwe partij Vox, die door de mainstream media extreemrechts genoemd wordt. Oh ja, én ze hebben het dus over een mogelijk nieuwe staatsgreep.

De app-berichten volgen op een brief die 73 oud legerfunctionarissen aan de koning stuurden. Daarin legden ze uit dat ze bijzonder wantrouwig zijn ten opzichte van de “sociaal-communistische regering” van premier Pedro Sánchez en vicepremier Pablo Iglesias. Die regering zal, schreven de functionarissen, Spanje op haar knieën brengen of iets dergelijks.

Opvallend genoeg is Iglesias niet onder de indruk van de oud-militairen. “Wat een paar gepensioneerde mannen in een chatgroep zeggen met een paar borrels op, vormt geen enkele bedreiging,” aldus de vicepremier.

Natuurlijk klopt dat. Maar het is niet heel gek dat er toch even gekeken wordt naar of er al dan niet daadwerkelijk plannen gesmeed werden. Als de enige betrokkenen gepensioneerde militairen waren, soit. Wie weet. Misschien zijn er ook actieve militairen bij betrokken. Dan is het natuurlijk wel degelijk een probleem. Want iedereen met ook maar een beetje kennis van Franco’s Spanje, in de vorige eeuw, weet dat er heel vervelende dingen kunnen gebeuren als volgelingen van die man via een staatsgreep aan de macht komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. NO8DO

  Het advies van Tim aan Baudet om een psychiater te bezoeken is voor meer mensen van toepassing.
  Wie de ayakkabı past, mag hem hebben.

 2. RvdBe

  Een paar uitgerangeerde oude venten in een whatsappgroep.
  Dit soort borrelpraat bestond voor socialmedia ook al.

 3. lucinde

  Zo kennen we onze rechtse broeders weer.

  In Spanje net zo knettergek als in de USA als in Nederland.

  1. AS210854

   Maar je vergeet dat de jodenvervolging van links kwam.

   1. LifeBuddy

    A++++++++++

   2. Monty

    M.a.w. nationaalsocialisten zijn links.

   3. lucinde

    In je domheid heb je in ieder geval een klein beetje gelijk dat de nazi’s overal hun ideeën vandaan hebben gejat en dus ook van de eerste aartsvijand, de sociaal Democraten.
    Opheffen klasse-maatschappij, werkloosheidsprojecten..allemaal gejat van links, ieder individu gelijk..

    Waar jij wellicht dol op bent en ook bij PVV en FvD in min wolf meerder mate tegenkom…
    Autoritair Nationalisme, militarisme, geweld, racisme, antidemocratisch, alle macht bij de leider, totalitaire staat, omverwerping bestaande maatschappelijke verhoudingen

    Herkenbaar voor je, is het niet?
    Stiekem zul je ook een beetje communist zijn

    1. Vriend

     Lucinde: “Autoritair Nationalisme, militarisme, geweld, racisme, antidemocratisch, alle macht bij de leider, totalitaire staat, omverwerping bestaande maatschappelijke verhoudingen.”

     Van dit hele rijtje dat domme, bevooroordeelde Lucy opdreunt, spreekt mij (PVV stemmer) alleen het laatste aan. En dan nog in gemodificeerde vorm: langs politieke weg, zonder geweld doorbreken van de macht van het linkse kartel en vervolgens modernisering van de samenleving.

    2. Adriaen van Bergen

     “Autoritair Nationalisme, militarisme, geweld, racisme, antidemocratisch, alle macht bij de leider, totalitaire staat, ”
     ooit van Stalin gehoord, Pol Pot, de Kim familie en zo nog een heel rijtje?
     Het is 1 op 1 communisme.

    3. AS210854

     L, in een woord NEE.

    4. Monty

     Dus al die Duitser die met vlaggen en vaandels door de straten marcheerden en verantwoordelijk waren voor de jodenvervolging, allemaal links.

   4. Monty

    @AS210854 2
    Zouden mensen die zich als extreem rechts bestempeld dit ook weten dat ze eigenlijk links zijn.

   5. Loelap

    Precies. Nu nog steeds zijn de meeste antisemieten onder Links te vinden.

    1. Linksbuster

     Idd…die zijn pro islam Loelap…en we weten wat de volgelingen van die stroming het liefst met het joodse volk willen doen…genocide!

  2. Linksbuster

   Aldus de krankzinnige vuillinkse haatsproeiende lucinde, het stuk vuil die het liefst alle mensen met een andere mening in een heropvoedingskamp zou willen opsluiten.
   Hypocriet!

 4. Seneca

  ik lig hier niet wakker van. een beetje tegengas voor het linkse tuig is alleen maar goed. misschien realiseren zij zich dat niet elke burger gehersenspoeld is door links.

 5. Kleurloze Politiek

  Jodenhaat een linkse ding.. serieus..
  Dan moeten jullie echt brood nodig naar de geschiedenis les.

  Alle extreem rechtse bewegingen staan bekend om Jodenhaat en Homofobie…
  En bij FvD weten ze er alles van..

  1. PG

   Zo simpel is het helaas niet. Jodenhaat en Homofobie is nog een links nog een rechts probleem. Het is iets wat op beide kanten voorkomt.
   Veelal is het de bekende enkele rotte appel in een volle fruitmand.
   Die neem je weg en klaar.

   In Nederland zijn het overwegend de import Nederlanders die zich schuldig maken aan de genoemde Jodenhaat en Homofobie.
   Zeg maar wat daar aan te doen – Ik weet zeker dat je daar wel wat ideeën over hebt!

 6. Kleurloze Politiek

  @PG

  Totaal niet met je eens..
  Die paar ettertjes waar jij het over hebt is echt in het niets vergeleken met echte politieke partijen en bewegingen..

  Putten Urk Staphorst Volendam Barneveld Woerden Zeeland en noem maar op.

  Zijn nou niet bepaald plaatsen waar Menigt Marokkaanse of Turks wonen..

  Ik heb in Volendam gewerkt nou daar ben je als homo echt niet welkom en als Joods gelovige maak je daar ook niet veel vrienden.

  Dus het is hypocriet om de schuld bij die ettertjes te leggen.. terwijl dit al decennia een harde feit is dat gelijke seksen lang niet overal geaccepteerd is.

  1. PG

   Maar het is beslist geen links of rechts probleem. Het heeft meer met de sociale achtergrond te maken dan politiek. In dit geval vooral religie….
   En we pompen maar door met het binnenhalen van meer van dat soort achterlijke intolerante stromingen.

   Dus….wat te doen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.