Vernietigende conclusies toeslagenaffaire-rapport voor Rutte nog geen reden om af te treden

Tijdens de laatste persconferentie van premier Rutte kwamen er natuurlijk meerdere vragen over de snoeiharde conclusies uit het onderzoeksrapport over de toeslagenaffaire. Rutte ziet vooralsnog geen reden om af te treden. “Dat is echt nog te vroeg om te zeggen“, vindt hij.

Uit het onderzoeksrapport van de Tweede Kamer blijkt dat ouders ‘ongekend onrecht’ is aangedaan, en dat de ‘beginselen van de rechtsstaat’ zijn geschonden.

Rutte voelt er echter nog niks voor om nu al af te treden. “Die vraag is nog niet aan de orde”, reageerde hij tijdens de persconferentie steeds. Hij wil het rapport namelijk eerst samen met zijn kabinetsploeg goed bestuderen.

En dat ze dat niet willen doen begrijp ik ook nog wel. Het zit er waarschijnlijk toch wel aan te komen, maar het zou ook wat zijn als ze nu zouden aftreden en tot aan de verkiezingen de coronacrisis vanuit een demissionaire positie proberen te bezweren. Ik heb liever dat ze dat rapport echt goed lezen en op basis daarvan hun conclusies trekken. Maar ik denk dat het ook meespeelt dat Rutte en zijn kabinet hun reputatie niet willen laten besmeuren door zo’n heftig dossier. Die afrekening komt er tijdens de verkiezingen waarschijnlijk toch wel. Al ben ik aan de andere kant ook wel weer een beetje bang dat ze allemaal hun handen gaan wassen in onschuld en met een paar oppervlakkige maatregelen komen ‘om dit in de toekomst te voorkomen’, waardoor ze het zó gaan spinnen dat ze zelf als redders uit de bus komen. Ik hoop het niet maar ik denk het wel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. unlocked

  tuurlijk , narcisten voelen zich superieur toch strónt vlé®k ?

 2. Augustus

  Systematisch te veel geld krijgen, niets melden en dan gaan huilen dat het teruggevorderd wordt. Enige rede dat dit überhaupt een ding is geworden omdat veel eerlijke allochtonen hier misbruik van maakte en nu gaan lopen janken omdat ze denken recht te hebben op gratis geld.

  1. unlocked

   Dit is niet correct wat je zegt Augustus, er is een groep die gewoon kreeg wat ze toe kwam maar zijn bestempeld als fraudeurs door diverse redenen waarbij de belastingdienst dus fout zit. Er is een deel de dupe omdat door het ministerie goedgekeurde opvang adressen fraudeerde met opvanguren. En dan hebben we nog een deel die geconfronteerd is met keiharde terugvorderings procedures waardoor zelfs woningen geveild zijn en de schade immaterieel en materieel niet te overzien is. Er is door de mensen niet gefraudeerd en het zijn zeker niet enkel allochtonen in dit verhaal.

   Het is knokken tegen een overheidsdienst die zich bedient van een omgekeerde bewijslast. De belastingdienst kan roepen of zeggen wat ze willen en jij moet als individu het tegendeel bewijzen. Je hebt op voorhand verloren van deze gelegaliseerde maffia.

  2. halo1

   Dit geluid hoor je veel te weinig.. 25 % van de gevallen schijnt wel degelijk fraude te zijn geweest.. maar het moet kennelijk allemaal gepardonneerd (want merendeels allochtonen) worden. Hopelijk worden die 25 % fraudeurs zodanig aangepakt, dat niet “de staat”‘, maar zijzelf hun leven verziekt hebben… en gaat er een danig afschrikwekkend effect van uit. Anders zie je de mailtjes alweer naar de hele wereld: kom naar NL.. daar kan je gemakkelijk de belasting flessen (met steun van de vele naieve (links)ige partijen).

   1. unlocked

    lees het rapport en volg de debatten. Tevens is er een notitie waarin men bij twijfel befehl krijgt de toeslag te stoppen.

    Dat er bakken geld richting Roemenië en andere oostblok landen gegaan is kun je de Nederlandse slachtoffers niet aanrekenen.

   2. Telex

    Kijk straks nog even in de doofpot

 3. ManX

  Het rapport van de adviescommissie is in maximaal een uur door te lezen en weet je de grote lijnen. Nog een uur voor de close reading en klaar.

  Rutte koopt tijd. Een van de belangrijkste dingen in de politiek.

  Het tekent natuurlijk tegelijkertijd de mateloze arrogantie van deze kwast. Hij lapt alles aan zijn laars, deze naargeestige boekhouder met zijn kaarsrechte scheiding.

  1. Forlan

   Hij had gesolliciteerd bij Unilever als boekhouder maar er ging net een collega op zwangerschapsverlof.. hebben ze hem daar maar neergezet, op personeelszaken!

 4. Meriadoc Brandebok

  Een aftredend kabinet is nu niet erg handig. Er is een lockdown gaande, er moeten knopen worden doorgehakt over vaccins, over enkele weken verlaat Groot-Brittannië haar transitieperiode, en dan is het de vraag in hoeverre er een deal is, begin volgend jaar zal daar dan ook wel weer een top over plaatsvinden. Dan is het nog de vraag in hoeverre steunpakketten gaan worden verlengd en in welke mate de economie klappen krijgt. En dat alles in een verdeeld land en met een verdeelde Kamer. Met het vooruitzicht dat het na de verkiezingen nog maanden duurt voor er een nieuw kabinet is geformeerd.

  We kunnen niet een crisis in een crisis in een crisis hebben.

 5. Linksbuster

  Onze bekwame en fatsoenlijke premier gaat voor nog 4 jaar.
  En nederland slaapt rustig verder…zzzzzz

 6. Linksbuster

  Onze bekwame en fatsoenlijke mp gaat voor nog 4 jaar.

 7. Linksbuster

  En nederigland slaaaaaapt…met mondkapje.

 8. Linksbuster

  En nederland snurkt rustig verder…zzzzzz

 9. Linksbuster

  Het woord slààpt komt niet door de dds muur..belachelijk.

  1. Linksbuster

   Je blijft je teksten aanpassen tot je een ons weegt…kan dds niet eens de verboden woordenlijst bekend maken??

  2. unlocked

   in het woord slááp zit het woord ááp en daar gaat het fout zo ook schááp enz

   1. Meriadoc Brandebok

    gaap

    1. unlocked

     probeer het nog eens in zinsverband zonder g bijdehand

     1. Thant dolpf

      satraap

     2. Thant dolpf

      gaap?

    2. Edjan

     Giechel

 10. Lex

  Als die schoft af zal treden zou die een feest zijn voor de democratie.

  Weg met al de waarzinnige maatregelen en terug draaien van de akkoorden.

  Rutte treed alstublieft af we zijn je rot kop meer dan zat.

 11. rexm

  Geen reden tot aftreden geloof ik.
  Dat hele zooitje voor de rechter dagen en opzouten.
  De vraag is, zijn alle zaken gestopt, of gaat dat nog steeds door.
  Een handtekeningen actie organiseren om ze voor de rechter te slepen, de democratie is weer ver te zoeken.
  Hou er rekening mee, dat kan iedereen gebeuren, ondersteun deze mensen.

 12. Nico Sibelijn

  Ik acht de kans groot dat het Kabinet de komende dagen zal aftreden. De situatie is vergelijkbaar met Srebrenica waarbij met indertijd ook niet eenvoudig de politieke verantwoordelijkheid kon toespitsen op individuele minsters, en zeker ook niet in het zittende Kabinet. Je kunt de ernst van de situatie het beste honoreren door als Kabinet als geheel af te treden.

  Ik verwacht dat dit gaat gebeuren.

  1. unlocked

   Wat jij verwacht interesseert geen hond strónt vlé®k . Je zit er altijd naast. Overigens wordt pijnlijk zichtbaar hoe jouw competente fatsoenlijke bestuurders in elkaar steken strónt vlé®k , weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden en gebruiken diverse oneigenlijke argumenten. Gelukkig kunnen we eerdaags afscheid nemen van deze onbeschofte incompetente regenten strónt vlé®k !

   Laat iedereen die genaaid is door rutte nu eens gaan stemmen, stem dan sociaal , stem PVV , je doet de strónt vlé®k dan een groot plezier. Kan hij 4 jaar stukjes schrijven zoals de strónt vlek en beukhol ook gedaan hebben over trump.

   rutte is eindverantwoordelijke en de minister van financien hoofdelijk aansprakelijk. oprutten met die regenten strónt vlé®k

   1. Pauline Kummer

    Uw scheppende taalkracht is opmerkelijk.

    1. Edjan

     ++++++

  2. ManX

   Sibelijn, je zou wel eens gelijk kunnen krijgen. Het is nu, rond kerst, een mooi dramatisch moment om dat bekend te maken en ‘getuigt van het nemen van verantwoordelijkheid’.

   Als het kabinet de komende dagen niet aftreedt zal dit alle betrokken politici gedurende de hele campagnetijd achtervolgen; nu schoon schip maken levert het meeste op. En Rutte kan calculeren als de beste.

   Als demissionair kabinet heeft men voorts vanaf januari alle armslag en de handen vrij om voluit campagne te voeren om er vanaf 18 maart weer fris tegenaan te gaan.

   Een verschrikkelijk vooruitzicht, maar zeer waarschijnlijk.

 13. C.A.Barstow

  Rutte is een smerige misleidende landverrader.
  Voor hem telt er maar één ding, de klus afmaken die deze smeerlap is begonnen,
  ons land en volk verraden en verkwanselen aan dat vuile linkse nazi nest in Brussel.
  Alles maakt hij daaraan onderhevig, wat kan het hem schelen dan hij duizenden mensen in hun rug getrapt heeft en hun levens heeft vernietigd, alles wat dit beest er nu nog over zegt is voor de bühne, hij zal en moet ten koste van alles herkozen worden.

  Wat is er van ons land geworden na tien bestuurd te zijn door één van de grootste misdadigers uit de Nederlandse politieke geschiedenis.

  Stem deze vuilak weg,

  Stem PVV!

 14. Monty

  Nog 3 maanden en we mogen weer kiezen.

 15. Meriadoc Brandebok

  Als het kabinet aftreedt met de kerst zou men er beter aan doen als de wiedeweerga nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het kabinet-Rutte III trad in oktober van 2017 aan. De formatie voor een volgend kabinet belooft nog gecompliceerder te worden. Als het kabinet met de kerst aftreedt hebben we wellicht met de volgende kerst pas weer een nieuw kabinet.

  De Tweede Kamer staat nou ook niet bepaald garant voor krachtdadig bestuur. Per slot van rekening zijn dat ook maar mensen die zichzelf een te grote broek aanmeten en een te grote bek hebben. Elk debat ontaardt in eindeloos gelül zonder werkelijk doel.

  Het beste is gewoon om het kabinet niet te laten aftreden in het landsbelang. Het gaat voor het grootste deel toch om ambtenaren die buiten schot blijven. Het land moet worden gestabiliseerd: intern en in Europa. Dat is even aanpakken.

  1. Willem Bever

   Het land stabiliseren met flutte gaat niet lukken occultje…de geest komt steeds verder uit de fles.
   Burgers zijn dan wel niet geinteresseerd…maar ook niet blind

   1. Thant dolpf

    Vindt occult fantasietje

  2. Monty

   Maar als ze nu aftreden zal ‘rechts’ hier garen bij spinnen en eindelijk verantwoordelijk nemen door een coalitie te vormen.

  3. Beukman

   Eventueel symbolisch demissionair worden tot de verzeikingen in maart, met steun van de Kamer omdat iedereen wel begrijpt dat dit het landsbelang het meest dient.
   En na de verzeikingen krijgen we dan gewoon Rutte IV.

 16. Willem Bever

  Het een na het ander, de witte Toyota Hilux pick-ups met NL kentekens waren we al weer bijna vergeten, De onvoorstelbare hoeveelheid bagger corruptie en mismanagement van dit stel boeven is werkelijk stuitend.

  En maar blijven lachen dreigen en onderdrukken
  Hang them High

 17. Response

  Deze coalitie is de schaamte al jaren al ruimschoots voorbij. Liegen en bedriegen voor het eigen gewin, ze liggen er geen nacht wakker en dat met een afstand tot de burgerij die z’n weerga niet kent.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.