shutterstock 1550445731

Ziekenhuizen dringt aan bij bizar slome De Jonge: 'Vaccineren personeel sneller, de situatie wordt onhoudbaar!'

Geen categoriedec 22 2020, 18:00
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) doen een dringende oproep aan het kabinet en minister Hugo de Jonge. Volgens hen is het absoluut noodzakelijk dat hun personeel sneller gevaccineerd wordt. "De situatie in ziekenhuizen en umc’s dreigt onhoudbaar te worden als langer dan nodig moet worden gewacht op vaccinatie," stellen de twee organisaties.
Zowel de NVZ en de NFU willen dat er veel sneller gevaccineerd gaat worden, en vragen zorgslak Hugo de Jonge nu eindelijke eens in actie te komen. Beide organisaties wijzen op het ziekteverzuim onder het ziekenhuispersoneel, dat schrikbarend hoog is. Niet zozeer omdat het hoger is dan normaal, want dat was wel te verwachten, maar omdat het simpelweg betekent dat er minder handen aan het bed zijn en het dus mensenlevens kan gaan kosten ‒ als het dat al niet doet.
De organisaties hebben ook groot gelijk, want deze hele lockdown is erop gericht om de druk op de ziekenhuizen (en met name de IC's) te verlichten. Die druk neem je het snelst weg door ervoor te zorgen dat ziekenhuispersoneel minder snel uitvalt en het ziekteverzuim in de komende maanden laag blijft. Meer personeel opleiden duurt veel te lang. Ouderen vaccineren zou die doelgroep wel ietwat beschermen, maar wanneer ook mensen uit andere doelgroepen in het ziekenhuis belanden en er is geen personeel om ze te verzorgen, dan heeft dat hele vaccin op de korte termijn ook weinig zin.
Hopelijk luistert dit bijzonder trage kabinet van Rutte en De Jonge naar de ziekenhuizen en geven ze absolute prioriteit aan het zorgpersoneel, want alleen zo komen we snel uit deze lockdown en is een volgende lockdown ‒ God verhoede ‒ veel minder snel aan de orde!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten