Zwarte Piet verdwijnt langzaamaan overal: negen op de tien basisscholen kiezen voor Roetveegpiet

88% van de basisscholen kiest ervoor om dit jaar geen Zwarte Pieten meer op school te laten komen. Zwarte Piet wordt massaal vervangen door Roetveegpiet, voor 54% van de scholen is dit de eerste keer dat ze voor Roetveegpiet gaan. De afgelopen jaren is het snel gegaan, Zwarte Piet lijkt verleden tijd te worden. Reaguurders zullen wel weer opmerken dat de Nederlandse cultuur verdwijnt met deze actie van basisscholen, maar als Zwarte Piet gelijk staat aan de Nederlandse cultuur dan hebben we naar mijn mening een veel groter probleem – namelijk een gebrek aan cultuur.

Afijn, bijna 90% van de basisscholen doet dit jaar Zwarte Piet in de ban. Veel scholen nemen het zekere voor het onzekere en besluiten daarom Zwarte Piet te vervangen. Hoogstwaarschijnlijk uit angst voor klagende deug-ouders die graag zien dat de school ‘het goede voorbeeld neemt’ – wat hoogst subjectief is overigens.

Steeds meer Nederlanders zijn ook pessimistisch – of juist optimistisch – over de toekomst van Zwarte Piet. 51% van de respondenten bij I&O Research zijn van mening dat Zwarte Piet compleet verdwenen is over tien jaar.

En als we kijken naar de ontwikkelingen van, pak ‘m beet, de afgelopen vijf jaar is dit zeker geen wensdenken. Zwarte Piet lijkt steeds vaker tot het verleden te horen. De enige mensen die nog in de bres springen voor Piet zijn toch vaak wat onzuivere types. Onzin? Kijk dan maar eens de beelden terug van demonstraties…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Ernest Stern

  Mooi hoe Zwarte Piet in rap tempo verdwijnt. Waar een klein land groot in kan zijn.

  1. Fascal

   Ernst de Leugenaar is een subversief element waarschijnlijk betaald door EU, postcode loterij of een of andere NGO om het geluid van de rede en de waarheid te overstemmen, door ons met hun herhaalde en elkaar napapagaaiende leugens te overspoelen.

   Hij en zijn zuigzeugen zijn fascistische provocateurs en V-mannen.

   1. Canta

    Fascal
    Nog maar 39% van de Nederlanders wil Piet zwart houden. Voor rechts is het duidelijk verschrikkelijk moeilijk te accepteren dat de ander overtuigender argumenten heeft. Dat blijkt nu met Piet maar dat werd ook al duidelijk met Baudet.
    Baudet die in beperkte kring uitspraken doet ( die duidelijk antisemitisch zijn) die hij dan later en public ontkent.
    Dat zien we met Trump waarvan nu zelfs zijn eigen minister van justitie, William Bar, ondanks uitgebreid onderzoek, geen teken van grootscheepse verkiezingsfraude heeft kunnen ontdekken.
    Men heeft kennelijk het idee dat fouten erkennen een zwakte is terwijl alleen sterke mensen hun fouten durven te erkennen.

    1. Seneca

     @canta
     hoe wordt de vraag gesteld? vragen stellen is zo doortrapt dat een argeloos persoon, instemmend antwoord terwijl men eigenlijk de vraag tegenstemmend wilt beantwoorden.

     1. Canta

      Seneca
      Kun je iets duidelijker zijn? Over welke vraag heb je het?
      Je reactie is, in ieder geval voor mij, volkomen onduidelijk.

     2. Canta

      Seneca
      als men een vraag stelt die niet ondubbelzinnig beantwoordt kan worden, dan is het antwoord net zo dubbelzinnig als de vraag in kwestie. nu wel duidelijk?

      Nee, je zal eerst duidelijk moeten maken over welke vraag je het hebt.

    2. homefront

     “Nog maar 39% van de Nederlanders wil Piet zwart houden.”

     Hier is dat gewoon 100% hier hebben we namelijk zwarte Piet

     1. Seneca

      @canta
      als men een vraag stelt die niet ondubbelzinnig beantwoordt kan worden, dan is het antwoord net zo dubbelzinnig als de vraag in kwestie. nu wel duidelijk?

    3. vandaag

     vooraan in de file wil net als de strónt vlé®k niet begrijpen dat links niets over de thuisvieringen te zeggen heeft. Bij de voetbal club zwarte pieten , bij het winkelcentrum zwarte pieten , thuis zwarte pieten. Hypocriet populistisch kijkt enkel naar de gesubsidieerde intochten die een subsidie beperking kregen als ze zwarte piet niet buiten de deur zouden houden

     het linkse fascisme groeit harder dan welke tumor dan ook

    4. Dirk Jansen

     Wederom onzin Canta. De meerderheid (55%) wil nog steeds zwarte piet, zelfs volgens een linkse bron. Een deel van de Nederlanders die willen van het gezeur af. Lees de bron aub.

     ht*ps://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/flink-minder-mensen-willen-dit-jaar-dat-piet-nog-zwart-is/

     De enige reden waarom de basisscholen voor de roetveger gaan is om de simpele reden de lijn van de NTR te volgen, omdat kinderen het anders niet meer snappen. Daarbij zijn de Sinterklaas pakketten voor scholen er ook op aangepast.

     Maar niet getreurd, het ondemocratische besluit van de door de belasting gesteunde NPO dus NTR heeft eindelijk laten zien hoe dictatoriaal ze zijn. Weten we gelijk wat de overheid onder democratie verstaat. Ik zou zeggen, wees er maar trots op!

     1. Ernest Stern

      Vorig jaar was dit percentage nog 71%, beste Dirk, dus volgend jaar zal dat percentage tussen 30 en 40 liggen.

      Zwarte Piet verdwijnt razendsnel en dat is een uiterst goede zaak.

   2. Fascal

    Leugens van de TR0L Ernest Stern & zijn handlanger Canta

    1. Canta

     Fascal
     Je kan natuurlijk wel met heel dikke letters “leugens” schrijven maar dan moet je wel weergeven wat er gelogen is.
     Discussiëren gaat om argumenten. Het woordje leugens alleen is geen argument.

  2. werikke

   als jij nou ook eens zou verdwijnen zomaar in de grond

  3. Loelap

   Kleinzielig mannetje die Ernst.

  4. Loelap

   Ernst gaat straks suikersfeest vieren, zijn favoriete feest.

  5. leukeditter

   gewoon oppleuren als het je niet aanstaat!!! of gewoon je bek houden , is nederland hier en geen ethiopie of zuidafrika of sarinume .. je hebt je hier aan de tradities te houden anders wegwezen

  6. Maurits Dekker

   Leugens van de TR0L Ernest Stern: “Zag zojuist op de televisie dat nog maar een minderheid van 35% van de Nederlanders Zwarte Piet wil handhaven.”

   NOS NIEUWS • BINNENLAND • 02-12-2018, 12:23
   Het aantal mensen dat vindt dat Zwarte Piet zwart moet blijven, is gedaald. In 2016 deelde 65 procent van de ondervraagde Nederlanders die mening, nu gaat het om 50 procent, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research.

  7. homefront

   Nee hoor ernestje, zwarte Piet is hier springlevend en dat willen we natuurlijk, en terecht, ook graag zo houden…

 2. CLoVis

   
  Dus als je niet tegen Zwarte Piet bent,
  ben je een ‘onzuiver type’?

  Val even lekker deaud.

  1. Loelap

   Ben 2 jaar geleden met een nichtje en haar vriendinnetje naar een intocht van Sinterklaas geweest. Aan de kant stonden kozp figuren met een megafoon “ zwarte piet is racisme” te scanderen. Er hing een grimmige sfeer. Mijn nichtje en haar vriendinnetje in tranen en overstuur.
   Kozp is gewoon tuig van de richel. Behalve intochten verpesten voor kinderen, maken ze zich schuldig aan intimidatie van winkeliers. De “onzuivere” types zijn kozp en hun helper whiteys.
   En laten we vooral de pvda en Gl burgemeesters niet vergeten die demonstraties in een optocht toestaan.

   1. vandaag

    klopt , in Zaandam hebben ze ook de boel verziekt. Je zou ze zo de Zaan intrappen ware het niet dat die vuilnisbakken zwaar beschermd worden door een leger M.E en je niet eens bij ze in buurt kan komen. De burgemeesters die toestemming voor demonstraties langs de route geven zijn hersenloze trekpoppen.

  2. Edjan

   Helemaal goed +++++++

 3. observer

  Kiezen??? Ze worden met lichte doch dringende dwang geprest.

 4. vandaag

  hahahahaha wat een gewauwel van de strónt vlé®k

  De juiste tekst is , in politiek correcte kringen dan wel gesubsidieerde kringen wordt zwarte piet gediscrimineerd en verboden.

  1. Canta

   vandaag
   Zit die grote duim nou nooit in de weg waar je al die belachelijke onzin uit zuigt?

 5. Loelap

  Touché!

 6. Duckday

  Dank zei deze regering die de pieten haters SUBSIDIE geven om rotzooi te trappen. Denk daar eens aan bij de komende verkiezing.BREEK het kartel en stem nu eens PVV geef deze partij nu eens een kans dan weten we gelijk of zei de waarheid weergeven wat zij beloven om te doen.Laten we NEDERLAND weer normaal maken en dit handje klap kabinet naar huis sturen die alleen opkomen voor eigen belang macht hoogmoed en waanzin

 7. Ernest Stern

  Zag zojuist op de televisie dat nog maar een minderheid van 35% van de Nederlanders Zwarte Piet wil handhaven. Dat loopt dus razendsnel terug, sneller dan ik een paar jaar geleden voorspelde.

  1. Fascal

   Nee hoor, je bent een leugenaar bij alles wat je hier schrijft.

  2. Loelap

   De NPO is onbetrouwbaar

   1. Ernest Stern

    Het bericht was van de RTL.

    1. Seneca

     @stern
     overdrachtelijk gesproken: RTL is roomser dan de paus.

 8. Duckday

  Dat staat WAARHEID dat doet de overheid pijn

 9. Augustus

  Het onderwijs zit vol met vrouwen en die kiezen vrijwel altijd voor het volgen van hetgeen wat populair lijkt te zijn i.p.v. het mentaal willen uitdagen van haar leerlingen. Daarom worden kinderen in het onderwijs steeds overgevoeliger en worden ze nauwelijks voorbereid op de echte wereld.

  1. homefront

   Dat zijn het soort bold and the beautifull types

 10. Pauline Kummer

  Dat sprookje in leven houden voor de kinderen is haast niet meer te doen.

 11. RvdBe

  Scholen zijn linkse instellingen dus lafheid en verraad voert daar de boventoon.

  1. Canta

   RvdBe
   Het was me al duidelijk dat er een fobie bestaat ten opzichte van de Islam, dat er antisemitisme heerst maar het wordt me steeds duidelijker dat er hier ook een linkse fobie bestaat. Links is de schuld van alles wat er fout gaat. Ik heb nooit begrepen dat links zo machtig was maar hier denkt men kennelijk van wel. Nou daar ligt dus een taak voor al die rechtse mensen. Als links denken zo fout is, DOE ER DAN WAT AAN of hebben jullie niet de juiste argumenten?

 12. Kleurloze Politiek

  @Ernest Stern

  Hoi makker laat je niet gek maken door deze sufkoppen.
  Bij sommige zit het Baudet virus heel diep in de tenen.
  Het ontkennen van feitelijke waarheden is bij sommige leden hier aardig op hol geslagen.

  Jammer want meningsverschillen is een natuurlijke begrip waar je met gezond verstand beste van elkaar kunt leren, maar helaas is dit voor veel rechtse leden hier onaanvaardbaar.
  Een linkse mening ziet men hier als landverraad.

  En dat zorgt helaas voor nog meer verdeeldheid in onze samenleving.

  1. homefront

   Zegt onze satanische ideologie en islam verheerlijker, jij wenst in het geheel dat Nederland zich moet onderwerpen aan de islam

  2. vandaag

   helaas bestaan links onderbouwde meningen niet kleurloos. Links beperkt zich altijd tot inhoudsloze symboolpolitiek omdar de ontstane problemen een direct gevolg zijn van links beleid.

 13. Kleurloze Politiek

  @homefront

  Nou nee we heten gelukkig niet allemaal “homefront”..

  Ik kan elke discussie aan gaan met iedereen zonder daarbij zijn etnische achtergrond ter discussie te stellen. Omdat ik namelijk geen onderscheid maak in mensen.
  Iedereen is welkom ongeacht geloof of afkomst

  Terwijl jij juist per definitie alle moslims uitsluit zonder dat je de persoon überhaupt goed kent.
  Dus wie sluit hier nou mensen af van de samenleving omdat ze een andere geloof hebben dan jij.
  Of te wel wie steld zich hier als een fobe op die als en iedereen afkeurt om zijn of haar afkomst.

  Een vraagje hoe vaak heb jij leden van een moskee aan jou deur gehad .. ik denk nooit
  Ik krijg met alle respect bijna elke maand Jehova’s aan mijn deur .. kijk dat vind ik opzich niet eens zo erg maar het feit dat jij het degendeel beweert illustreert wel jou houding over andere.

  Maar goed ik denk eerlijk gezegd dat jou Boreale gedachtes meer over je zelf zeggen dan over een andere.

 14. Emma Louise

  Waar het gezonde verstand doorbreekt verdwijnen onzinnige opvattingen en tradities. Zo zijn wij reeds verlost van vierendelen en palingtrekken. Op de nominatie staan biomassacentrales, lachgas en zwarte piet. De door ons klassiek liberalen bejubelde eeuw der Verlichting blijft actueel in deze boze tijden.

  1. vandaag

   strónt vlé®k met een noodaccount ?

 15. Drollevanger

  Het kinderfeest Sint en Piet is een gelopen race. Het laat de macht van de media duidelijk zien.
  De oorzaak van het verdwijnen ligt in het gegeven dat het een “Kinderfeest” was. Een feest dus voor kleine kinderen.
  Een aantal zwarte figuren uit donker Afrika(Ghana) kwamen er verongelijkt achter dat niet zij, als volwassen negers, in het middelpunt van de belangstelling stonden, maar dat hun plek tijdens het Feest werd ingenomen door kinderen tot een jaar of 6-7.
  Zoiets is blijkbaar strijdig met hun Afrikaanse cultuur. Daarom werd dat kinderfeest door hen met hulp van de linkse media afgebroken.
  Het verbieden van de kleur van Zwarte Piet heeft niks met huidskleur te maken. Ik was eens in het verleden op de Antillen tijdens hun Sinterklaasfeest, daar werd zeer uitbundig gefeest door alle gemengde kleuren.
  Niks discriminatie op de Antillen, die huidige discriminatie is uit Afria geimporteerd.

 16. Drostemannetje

  Het is ook maar net aan wie je het vraagt, waar je het vraagt en wie verslag doet. Het antwoord zal anders zijn in de Bijlmer dan in bijvoorbeeld Maastricht. Zo’n onderzoek zegt helemaal niets. Het beste kan men met collega’s, familie of kennissen praten hierover en merk je dat het merendeel gewoon nog voor Zwarte Piet is. Als je de NPO volgt de laatste 12 jaar zie je dat ze heel graag van Zwarte Piet af willen en daar tegenover Islamitische feesten promoten. Hetzelfde dat de afgelopen maanden het aantal mensen met een donkere huidskleur niet zijn aan te slepen in de Reclames op tv. Gewoon een constatering. Het wordt gewoon door je strot geduwd. Enige manier om dit tegen te gaan is de NPO te saneren en er onafhankelijke mensen daar neer te zetten. Dus stem wijs en ga niet af op de leugens van de linkse partijen, maar stem PVV.

 17. JFU

  De volgende stap van dit tuig is kerstmis verbieden, pasen, en pinksteren…Geholpen door de linkse media. Maar…we doen het allemaal zelf, en laten het gebeuren. Helaas.

 18. JohnW

  In mijn beleving is er geen sprake (nooit geweest ook) van een zwarte Pieten discussie, maar is er van meet af aan een volle aanval ingezet op vermeende discriminerende motieven achter een traditioneel kinderfeest. Tot dat moment hebben velen die connectie nooit als zodanig ervaren en dat geldt overigens nog steeds.
  Het zou namelijk zomaar eens kunnen dat zwarte Piet zo zwart werd/wordt geschminkt, om te voorkomen dat de kindertjes anders meteen ‘ome Kees’ als zodanig zouden herkennen en dat komt het betreffende feestje nu eenmaal niet ten goede. Niets meer niets minder.
  Maar goed, na jaren doordreinen vanuit een zekere hoek èn een fiks gebrek aan Haagse leiding, want er had al lang geleden een streep getrokken moeten worden, is het (nationale) Sinterklaasfeest verworden tot een wanstaltige prulvertoning en zijn we inmiddels zelfs aangeland op een punt waarbij oude tijden herleven in de vorm van boekverbrandingen. Er is sprake van intimidaties en bedreigingen van personen en ondernemers die zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest gewoon zijn blijven omarmen en dat leidde dan weer tot uiterst discutabele beslissingen van het OM.
  Welnu, als ik zo links en rechts mensen in het land hier over hoor lijken deze ontwikkelingen een fikse bijdrage te leveren aan het vergroten van de maatschappelijke tegenstellingen en daarmee ook een bijdrage aan een voedingsbodem voor andere ontwikkelingen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.