Achterbaks kabinet-Rutte saboteert toeslagendebat: pas de avond ervoor alle stukken naar Kamerleden gestuurd

De sluwe en amorele doortraptheid van het kabinet lijkt haast geen grenzen te kennen. Wat in gemeenteraden en Provinciale Staten niet is toegestaan, flikt dit kabinet de Kamerleden nu wel. Voor het belangrijkste debat sinds tijden stuurde kabinet Rutte de Kamerleden pas in de avond ervoor alle stukken. ‘Hier, ga maar even in een paar uur tijd duizenden pagina’s lezen, succes morgen!’

SP-leider Lilian Marijnissen maakte vandaag in het Kamerdebat over de toeslagenaffaire terecht een punt van dat zij pas in de avond voor het debat over de toeslagenaffaire een vuistdikke map aan belangrijke stukken toegestuurd kreeg. Dan doe je als kabinet toch werkelijk álles om de boel te saboteren en te traineren, nietwaar?

Op deze manier hoopt het kabinet dus blijkbaar de schade nog enigszins te kunnen beperken. Kamerleden kunnen alleen zinnige vragen stellen over wat ze al wisten, of over wat ze in die paar uur tijd nog snel hebben kunnen lezen.

Met deze misselijke strategie blijft het kabinet dan waarschijnlijk lang genoeg relatief ongeschonden tot aan de verkiezingen. Dit soort tactieken maakt in ieder geval duidelijk dat ze daar wel op hopen én ook goed hun best doen om dat te bereiken.

In feite laten ze hiermee zien dat ze echt maling hebben aan het democratische proces. Kamerleden kunnen hierdoor niet goed hun werk doen, waardoor gerechtigheid wéér wordt uitgesteld. Lilian Marijnissen doet er in het filmpje nog een beetje lacherig over (volgens mij vooral omdat ze nogal verbaasd is dat het kabinet zó sneu doet), maar het is werkelijk waar diep triest. En al helemaal voor al die duizenden gedupeerden.

Het toont maar weer eens aan dat het kabinet de échte consequentie voor de toeslagenaffaire naast zich heeft neergelegd: alle betrokkenen laten aftreden, en indien mogelijk strafrechtelijk vervolgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. agenda2030

  Wat kan je anders verwachten van die slangenkuil. Uitsel dus en de slangenkuil hoopt dat van uitstel afstel komt

 2. Nostradamus

  Als iemand bewust een fout maakt bij de belastingdienst dan moet die aangepakt. Als iemand onbewust een fout maakt dan…
  Als het kabinet bewust een fout maakt dan gaan we weer stemmen op de partijen die dit als beleid hanteren. Ieder land krijgt de regering die het verdiend.

  Heb je VVD, CDA, D66 of SGP gestemd dan ben je mede verantwoordelijk. Zeker als je dat de volgende verkiezingen weer gaat doen.

  1. Monty

   ”Ieder land krijgt de regering die het verdiend”

   Daar zijn veel partijleider het niet of nooit mee eens.

  2. Bunky01

   Plak de CU er ook maar bij en GL en D66.

  3. Yoyo

   Nostradamus,
   Ik heb ooit ( tot mijn grote schande) op de VVD gestemd.
   Dit was in de pre Rutte periode, dat dan weer wel.
   Het conservatief liberale gedachtengoed sprak mij aan, ik stemde niet volgens mijn modale portemonnaie .
   Hoe erg is onder Rutte dit allemaal verkwanseld, om toch vooral maar de macht te kunnen behouden.
   Ik zal nooit meer op deze laffe ruggeloze amoebes een stem uitbrengen.
   Ik snap dan ook echt niet als komende verkiezingen blijkt dat het electoraat weer schaapachtig uit de hoek komt.

 3. Telex

  Wel erg laat verstrekt, maar niet helemaal zwart bekladderd. Kleine stap vooruit?

  1. Linksbuster

   Alle zwarte textmarkers waren leeg..en door de lockdown ook niet te koop.

 4. Appelstroop

  Het zal niets uitmaken in de peilingen,
  de vvd kiezer kan geen kant op.

  1. Linksbuster

   Echt wel!!

  2. Linksbuster

   De vvd kiezer is een zielig figuur die zich snel laat bang maken…bij het woordje nexit loopt het hun letterlijk dun uit de broek…dat hebben de msm prima voor elkaar gekregen.
   De vvd kiezer heeft geen vertrouwen in zichzelf..en veerkracht is hen vreemd.
   Dus na de poep en de plas..blijft alles zoals het was.

   1. Cycle25

    VVD kiezers zitten niet in het toeslag-rijtje, op heilige villa’s/paleizen na, het zal hen een reet roesten. Dit VOC gajes kiest opnieuw voor ’t grote geld.

  3. Meriadoc Brandebok

   Maar de Toeslagenaffaire raakt de burger niet direct en de meeste VVD-kiezers stemmen volgens de portemonnee.

 5. Bunky01

  Hier blijkt wederom de grote minachting die dit kabinet aan de dag legt voor goed rentmeesterschap. Het is een staaltje van “het zal mij een worst wezen”.
  In het nog lopende debat valt mij de desinteresse van Rutte op die gewoon op zijn telefoon blijft kijken (wellicht naar de meest recente peilingen) terwijl een gekozen volksvertegenwoordiger aan het woord is. Dit getuigd van volslagen minachting.
  Ik begrijp ook totaal niet dat een spreker hier niet op appelleert. Tevens behoort een kamervoorzitter hier een waarschuwing voor te geven. Het is het onfatsoen in het kwadraat. Zo kijkt dus een bewindsman/vrouw naar de kiezer die zijn of haar stem heeft uitgebracht op een spreker (2e kamerlid). Walgelijk en onmiskenbaar regentesk.

 6. Response

  Deze coalitie met Rutte als leider kent geen enkele schaamte! Zo lang hij er mee wegkomt verandert er helemaal niets.

 7. Cootje

  Volgens mij is Rutte door omtzigt door de mangel gehaald . Hard vol in zijn kruis geraakt en een klap op zijn kin gekregen , als kleine jongen weggezet en nog niet niet als het mongooltje bestempeld . Maar een rat is puur ongedierte en van nature een overlever. Zijn moeder zal zich omdraaien en het is voor dat mens blij dat ze die vernedering voor haar zoon niet meer levend hoef mee te maken dit is geen kras op zijn gezicht is is een totale verbouwing , de geloofwaardigheid van deze premier is goed voor een kippenhok maar niet voor een land .

 8. Cootje

  Debater Ploumen van de PvdA is en blijft een zangvogeltje , zij is in staat om een spannend debat tot een slaapcessie te promoveren

 9. Rieks

  Dit raakt ook de burger wel degelijk want zij draaien uiteindelijk met hun belasting voor de deal op. En de “gedupeerden” zullen heus wel een feestje bouwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.