Column Jan Roos: Rutte kan zijn agenda niet meer doordrukken, het volk is het zat om misbruikt te worden!

Ik heb sinds vanmorgen de tekst van ‘The times they are a-changing’’ van Bob Dylan in mijn hoofd. Nee, ik ben geen hippie geworden. Maar het lied gaat erover dat er een einde van een tijdperk aankomt. En dat is precies wat er nu gebeurt. De tijd dat commentaar op de overheid nog door politici en hun  mainstream media-doorgeefluik geframed kon worden als ‘populistisch gezwatel’ of ‘rechtse onderbuikonzin’ zijn voorgoed voorbij. Wat zeg ik? De kloof is een enorme oceaan geworden. Het opgedroogde poeltje van politieke correctheid, de woke- en cancelcultuur, de macht van de Hilversumse mediabaasjes, de grip van de overheid op het echte volk… Het is allemaal voorbij. De geest is uit de fles en die zal er nooit meer in komen.

Rutte’s toespraakje op de online klimaattop dat-ie samen met alle andere wereldleiders gebruik zal maken van de coronacrisis om hun agenda van klimaatonzin en inclusieve samenleving (lees: massa-immigratie als doel) door te drukken zou mij niet zo heel lang geleden verschrikkelijk boos hebben gemaakt. Ik lach er nu alleen nog maar om. Want die agenda van Rutte gaat helemaal niet worden doorgevoerd. Het volk is het zat om misbruikt te worden. Het volk is het zat dat geen hond in Den Haag naar ze luistert. Het volk is gestopt met luisteren. En straks gaan ze er zelf voor zorgen dat de koers gewijzigd gaat worden. Dat geef ik je op een briefje.

Laat ik heel even een meta voorbeeld geven. Samen met Dennis Schouten maak ik het YouTube-programmaatje Roddelpraat. Daarin bespreken we op satirische wijze de onzin van BN’ers in ons landje. Het gaat werkelijk nergens over, maar het is geliefd en gehaat. Vooral gehaat bij de BN’ertjes die daarover klagen bij hun werkgever Talpa, en John de Mol zou het wel even rechtzetten. Dennis moest op het hoofdbureau komen en werd door oud NTR-baasje Paul Römer (tegenwoordig de handpop van John) verteld per direct te stoppen met Roddelpraat. Toen Dennis dat weigerde, werd zijn klusje bij Radio Veronica afgepakt en medegedeeld dat-ie nooit meer aan de slag zou komen in het medialandschap. Dennis gaf De Mol dus de middelvinger. Dat is uniek in dit land: revolutionair zelf. Waarom durft-ie dat? Omdat we met BackMe een verdienmodel hebben gecreëerd waardoor je niet meer op je knieën hoeft voor een of ander klotebaantje bij dit soort walgelijke bedrijven.

Zo zal het ook gaan met de overheid. Die begint ook zijn grip te verliezen op mensen. Dat ze je met vernedering of repressie nog kunnen stilhouden is voorbij. Zo’n toeslagenaffaire, de reactie van het kabinet, de verbijstering in de samenleving… Het piept en het kraakt. Het belachelijke coronabeleid heeft hun incompetentie getoond aan mensen die eerder ziende blind waren. Kijk ook maar naar de media: de consument loopt massaal weg. Men gelooft ze niet meer. Dat hield je vijf jaar geleden nog voor onmogelijk. De NOS gilt steeds dat ze echt geen fake news brengen, terwijl ze niets anders uitzenden dan staatspropaganda. En men heeft het steeds meer door.

Ik sta al jaren op zwarte lijsten. Ik mag al jaren niet meer meedoen. Puur om mijn mening, mijn politieke gezindheid. Maar zoals Bob Dylan in zijn nummer zong ‘For the loser now, will be later to win’ weet ik zeker dat ik er als winnaar uitkom. Een man die niet is gebogen, niet is gedoken en met een ruggengraat stond voor zijn eigen verhaal. Dat is straks wat over is van dit eindigende tijdperk: de onderdrukten van eerder zullen de helden van straks zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Tedje Kruis

  Helaas staat de VVD eenzaam aan top in de peilingen.

  De aanname van Jantje is open lucht gebaseerd.

  1. Patje

   Ja, peilingen…….daar is geen pijl meer op te trekken joh. Niemand gelooft die peilingen nog……

   Slaat toch ook nergens op dat de VVD ziels alleen bovenaan staat na zo’n beleid. Fout op fout, de ene schande na de andere schande word je om de oren gesmeten.

   Maar, je weet het nooit he……in dit land is corruptie, fraude of ander kwaad de orde van de dag!

   1. NO8D0

    @patje vergis je niet, we hebben elke dag weer 2,5 miljoen goed gehersenspoelde die verslaafd zijn aan het NOS journaal, en dat iedere dag weer.
    Dat is dus dom en hersenloos volk, welke niet zelfstandig kunnen denken, boem daar heb je de 40 zetels.

    1. Tedje Kruis

     Dom ben jij…

     De VVD achterban is op z’n wenken bediend en zijn zeer tevreden met Rutte.
     Dat ze geen moer om anderen geven zegt iets over de VVD-stemmer die alleen om zichzelf geeft.

     Immigratie, asielopvang, klimaat, criminaliteit…allemaal zorgen voor morgen en voor een ander

     1. Linksbuster

      Dat dan weer wel..

    2. werikke

     helemaal gelijk en deze peilingen worden gedaan door Kanthar die onder 1500 dezelfde mensen een steekproef deden en deze cijfers extrapoleert heeft dus ongeloofwaardig. De basis moet goed zijn anders nep peilingen.

   2. Tedje Kruis

    Leuk geprobeerd van het padje…

    Trump is het ook niet gelukt, ik schat in dat het jou ook niet gaat lukken dat de verkiezingen door de VVD gestolen worden.

    Tis niet mijn club, maar accepteer dat het gewoon erg veel mensen nog veel te goed gaat en zich geen zorgen maken om anderen

  2. Linksbuster

   Wat? Helaas??

 2. Appelstroop

  Peilingen! De kiezer heeft de Rutte-doctrine geïnternaliseerd: VVD staat na toeslagenaffaire op 41-45 zetels

  en

  Column Jan Roos: Rutte kan zijn agenda niet meer doordrukken, het volk is het zat om misbruikt te worden!

 3. maraton

  Al naar de peilingen gekeken,Jan?
  Jouw trieste zelfbeklag haalt Mark echt niet van zijn sokkel.
  En dat jij je als de toekomstige held ziet na je slopen van de vesting Rutte,
  is waarschijnlijk het laatste restje eigendunk wat je van je idool Trump overgenomen hebt.
  Overigens; Ik vindt ook dat de houdbaarheid van Rutte c.s. verstreken is maar dit jankverhaal helpt echt niet.

 4. Meriadoc Brandebok

  Jan begint het contact met het volk kwijt te raken.

  1. Linksbuster

   Wat?

 5. Henry Higgins

  Je vraagt je af of Janneman Roos weleens een krant leest. Rutte staat in de peilingen tussen de 40 en 45 zetels, historisch hoog. Hij heeft dus een enorm vertrouwen onder de bevolking.
  Dit zet zijn verhaal op losse schroeven.

  1. Marija

   Als je leest hoeveel zaken er verkeerd gaan, verlies je het vertrouwen wel.
   Dat de peilingen voor vvd/Rutte blijven stijgen, lijkt ook zo’n staaltje waar wellicht manipulatie een grote rol speelt. Voor fraude deinst men niet terug, dat is wel gebleken.
   Wie nu vvd/Rutte gaat stemmen moet wel een dief in eigen portemonnaie zijn.

  2. Linksbuster

   Q… Hij heeft dus een enorm vertrouwen onder de bevolking………
   Moet zijn:….. Hij heeft dus een enorm vertrouwen onder de achterlijke bevolking.
   Wel realistisch blijven wìm.

 6. Pieter48

  Er gaat niet veel veranderen in dit land. We zijn erg gedwee en meegaand.We werden wijs gemaakt dat. De AOW leeftijd echt omhoog moest de kosten werden te hoog. Zo geregeld door onze alwetende regeerders. Er zijn landen in Europa waar men dat ook van plan was maar de bevolking pikte dat niet en daar ging het niet door Zo zijn er voorbeelden dat op alles wat er nodig was om de maatschappij goed te laten functioneren bezuinigd werd en wij dat gewoon accepteerde.Neen Jan er gaat weinig veranderen helaas. Reken er op dat Rutte e trawanten gewoon weer op het pluche landen. Jammer.

 7. Piet Klein

  Wat is de kans dat er een volgend kabinet Rutte komt. Die kans zou wel eens veel lager kunnen zijn dan u denkt. De kans is mogelijk groot dat Rutte de verkiezingen gaat winnen. Maar betekent dit automatisch dat er een volgend kabinet Rutte komt. De chaos die Rutte heeft weten te bewerkstelligen op vele onderwerpen is groot. De toeslagaffaire, de pensioenen, de woningmarkt, te lage capaciteit in de zorg terwijl zo’n beetje de hoogste zorgkosten hebben in Europa, het weggeven van geld aan Italianen die gemiddeld rijker zijn dan Nederlanders alleen omdat de EU bang was dat de Italianen zouden afhaken en werd u onder het mom van een coronafonds verzocht om de Italianen te steunen. Inmiddels zij we ook slecht aan het presteren op corona maar er lijken nog geen euro’s uit de EU naar ons toe te stromen. Het klimaat akkoord is bagger, economisch zijn terugvallen in de ranking, de buitenlandse pers is negatief over NL in verband met de corona aanpak, het vertrek van de Britten, de lage tot negatieve rente voor uw spaargeld (het is zot dat zoveel geld bijgedrukt wordt dat ze uw geld niet meer willen). Er is een steeds grotere verdeeldheid in de samenleving ontstaan. Je moet een groot simplisme of een grote desinteresse hebben wil je het falen op deze onderwerpen, waaronder veel belangrijke onderwerpen, niet zien, als je het falen van Rutte niet ziet. Toch lijkt de kiezer geïnformeerd door de propaganda kanalen zoals de NPO en een aantal ‘gevestigde media’ Rutte er niet op af te rekenen. Het lijkt er op dat niet van de kiezer mag verwachten dat ze Rutte naar huis sturen maar je weet het maar nooit. Rutte maakte het wel heel bont door te melden dat ze dankzij het aftreden van het kabinet meer macht hadden dan ooit. Rutte gaf daarmee een ontluisterend inzicht in hoe hij er in staat. Dat je durft te denken na de schandalige toeslagaffaire is al bizar maar dat je het ook nog uitspreekt toont dat Rutte werkelijk niet geïnteresseerd is in zijn burgers, slechts in macht. Ook politieke partijen waaronder de kartel partijen (behalve de VVD) kan het niet ontgaan dat Rutte de grootmeester is in het omtoveren van onderwerpen in een chaos. Als er iets minder simplisme is in de overige (kartel)partijen dan moeten zij van deze resultaten af willen. Bovendien moeten ze het redelijk zat zijn om steeds geketend te zijn in regeerakkoord en vanwege electorale positie (peilingen) er niet van af kunnen en dan vaak na regeerperiode de prijs te mogen betalen voor de chaos van Rutte. Het zou me niet verbazen als niet alleen het volk maar ook de (kartel)partijen Rutte redelijk zat zijn. Rutte mag dan misschien de verkiezingen weer winnen maar het is de vraag of hem nog een volgende regeerperiode gegund wordt. Er zijn inhoudelijk en politiek voldoende argumenten om Rutte terug te sturen naar de bankjes van de Tweede Kamer. Rutte mag dan als eerste de opdracht krijgen om een kabinet te formeren maar mogelijk zijn de andere partijen niet bereid om met hem in gesprek te gaan.

 8. JFU

  Er zal helaas niets veranderen. Te veel kiezers zijn nog steeds gecharmeerd van die Judas glimlach, en praatjes van Rutte ondanks dat al 10 jaar lang zijn beleid ons land sloopt. Alles is en wordt nog steeds kapot bezuinigd, zodat we nu grote problemen hebben in de gezondheid zorg om maar iets te noemen.
  Ziet er somber uit in de toekomst…!

 9. WayneGretzky99

  Jantje Roos, neemt iemand em serieus dan?

 10. Edjan

  Ik bewonder het optimisme van Jan Roos, maar ik kan het helaas niet delen. Sommige mensen zijn nu eenmaal populair en andere niet. Dat kun je niet leren. Populaire mensen zijn meestal mensen zonder veel eigen mening, heb ik geleerd: ze kunnen het met iedereen eens zijn, ze sparen de kool en de geit. En als ze slim zijn, worden ze er telkens beter van.

  Rutte kan nog heel lang mee. Ik denk dat Nederlandse wetenschappers op dit moment bezig zijn om een kloon van hem te maken: Rutte0.2 opdat ook toekomstige generaties van een Rutte kunnen “profiteren”.

 11. Yoyo

  Ik hoop net als Jan, dat er langzaamaan wat schellen van de ogen vallen, van een steeds groter wordende groep mensen.
  Die merken dat er iets merkwaardigs aan de hand is.
  Dat het niet helemaal klopt.
  Dat die peilingen HELEMAAL verkeerd zijn, en dat Rutte met pek en veren naar Brussel geschopt wordt.
  Ik hoop dat ” men” wakker wordt uit de winterslaap.

 12. Telex

  Whisfull thinking. Oh had hij maar gelijk! Don’t follow leaders watch out for …(ook Dylan)

 13. Heras

  Tjonge, peilingen wie gelooft dat nou.
  De vvdkiezer die nu zijn baan verloren heeft, gaat echt niet weer vvd stemmen.
  Dat geldt voor heel links.

  Ik denk dat Jan Roos zegt wat veel mensen denken; we zijn belazerd en misbruikt.

 14. adam123

  Sterk Jan!!
  Ik hoop dat men eindelijk eens gaat inzien dat alle import van gelukszoekertjes eens op een halt hebben op dit moment meer dan genoeg eigen problemen. Het klimaat gaat ons zeer lage kikkerlandje anders de kop kosten. Vooral die belachelijke coronasteun voor alle landen die er geen zak van bakken. Die italiaantjes en andere mediterrane landen zitten rustig de hele dag op hun 55 van hun pensioen te genieten. 74 JAREN, dat is wel wat anders. We moeten ons weer meer op ons eigen land focussen en kernenergie weer uit de doofpot halen. Zonder kernenergie gaat het klimaatakkoord een blok aan ons been zijn. We moeten niet vergeten dat wij bij klimaatverandering en zeespiegelstijging als een van de eerste natte voeten krijgen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.