De klimaatgekte zet ‘ons land in de uitverkoop’: experts vrezen overal windmolens en een verpest landschap

De komende jaren wordt ons land vol gestampt met honderden windmolens en tienduizenden voetbalvelden aan zonneparken. Dit alles om de klimaatdoelstellingen te behalen, maar tegelijkertijd zal het ons land in de uitverkoop zetten. Experts vrezen voor verloedering van ons landschap en boze burgers die in opstand komen. 

Niemand zit te wachten op 250 meter hoge windmolens in zijn achtertuin. GroenLinksers willen dit al helemaal niet – zo hypocriet als ze zijn. Als de plannen van het kabinet doorgaan moeten er voor 2030 bijna 70.000 voetbalvelden aan zonneparken worden geplaatst en bijna 3200 windmolens.

Ook experts vrezen het ergste: de realisatie van al deze duurzame energie gaat gepaard met verloedering van het Nederlandse landschap. Tegelijkertijd brengt het enorm veel polarisatie met zich mee. Er worden lokale burgeroorlogen uitgevochten tegen de komst van windmolens. Emeritus hoogleraar Friso de Zeeuw noemt deze “kleine burgeroorlogen” zorgwekkend, ook omdat ze alleen maar zullen toenemen.

,,De protesten in de Veenkoloniën zijn daarvan het beste voorbeeld, maar je ziet het overal in het land. Mensen raken verzeild in een blijvende sfeer van ruzie en verwijten. Ik houd mijn hart vast, met alle windparken en zonneweides die nog komen. Het is een recept voor ellende.”

Voormalig Rijksadviseur Benno Strootman maakt zich voornamelijk zorgen over de ‘ruimtelijke kwaliteit’. Veel windmolens worden maar lukraak in ons landschap geplaatst, wat uiteindelijk funest is voor ons landschap.

,,Ik vrees dat er over een paar jaar geen plek meer is waar je om je heen kijkt en géén windmolens boven alles ziet uittorenen. We zijn voor decennia de boel aan het verpesten.”

Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan deze windmolenmanie. Tenzij de overheid de komende tijd wel gaat luisteren naar lokale groepen die kritiek uiten op de plannen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Linksbuster

  Een werkelijk walgelijk vooruitzicht..dat uitzicht!!

 2. Edjan

  Ze gaan ook komen in natuurparken. Eerst een weg aanleggen om die dingen te plaatsen en onderhoud te plegen, dan die kolos er in, dan afvoerkabels … dag natuurpark. Je bomen kunnen “mooi” naar de bio-verbranding, zijn ze toch nog ergens goed voor.
  En als het nu renderend was, maar dat is het niet. En er komen er nog véél meer, want zelfs bij windkracht 1 heeft het land stroom nodig. Na deze uitbreidings-ronde dus nog minstens 10x zoveel.
  Sommige politieke partijen hebben hun kiezers te danken aan het fabeltje dat we op deze manier moedertje aarde zullen redden. De enige zekerheid die we hebben is dat we op deze manier ons geld zullen vernietigen.
  Maar van voornoemde politieke partijen zijn er veel die er met hun geld in zitten dus “we” moeten voorwaarts …

  1. Mireille

   Daar hebbie gelijk in, we moeten voorwaarts. Innoveren!

   1. jennifer

    Mireille Het lijkt wel of ik ollegren en kaag hier roepen hoor als ik jou pleidooi zo lees. Ronduit walgelijk toch voor de Nederlandse burger wat toekomst beleid aangaat.

   2. Edjan

    Ja voorwaarts “innoveren” met 19de eeuwse technologie. De enigen die er beter van worden zijn een stel liegende politici.

   3. 2030

    QUOTE Mireille 2 uur geleden Beantwoorden
    Daar hebbie gelijk in, we moeten voorwaarts. Innoveren! END

    geheel correct , waarom stoppen we dan meer energie in het bouwen van die ondingen dan dat ze ooit terug leveren ? Dat is dan weer achter uitgang.

    puntje 2 zijn de massa moorden op vogels , dieren tellen plotseling niet meer
    puntje 3 is de opwarming achter de windmolens. Energie kun je slechts eenmaal verbruiken. Dat noemen we in de natuurkunde de wet op behoud van energie

    Zal je technisch niet teveel vervelen want deze 3 puntjes zijn ruim voldoende om de innovatie die jij voor staat direct te stoppen.

 3. 2030

  Al zet je heel Nederland vol met die ondingen kun je nog 20% van de energiebehoefte van een elektrische maatschappij opwekken !

  Een doodlopende weg gestuwd door subsidies en oneigenlijke argumenten

  1. Jack Flash

   Na 20 jaar de grootste schroothoop van Europa.

   1. usb3.0

    Klopt

 4. Response

  Door het beleid van deze en voorgaande kabinetten Rutte met sterke invloed van het kaag- en klaverclubje krijgt ons landschap het beeld van een slecht schilderij waar je niet graag naar kijkt. Overal doemen de zwaar gesubsidieerde onrendabele geluid- en horizonvervuilende oerlelijke windmolens op. Door gebrek aan ruimte komen ze steeds dichter bij bewoonde gebieden en natuurgebieden te staan met alle gevolgen van dien.
  Als een kip zonder kop en via allerlei slinkse procedures worden die dingen geplaatst zonder te beseffen wat op termijn de gevolgen zijn. Kernernegie is een betere goedkopere en efficiëntere oplossing.

 5. Edjan

  Wij hebben toch 84 miljard aan zuid Europa gegeven? Ik heb begrepen dat ze daar grotendeels windmolens van moeten kopen op bevel van timmerfransje. Heel Europa wordt volgebouwd.
  Opslaan van overtollige stroom (als het wat harder waait) kan haast niet. Ja, je kunt er waterstof van maken. Dat kan dan handig door het bestaande aardgas-distributienetwerk. Maar hoho roept onze tuinkabouter timmerfranz: dat mag alleen van groen stroom die is opgewekt door windmolens en zonnecellen.
  De schurken hebben aandelen in die industrie en die blijft nog wel een tijdje groeien door overheidsdwang en subsidies, dus ze worden stinkend rijk. Als de grote kladderadatsj komt, zijn ze al lang weer vertrokken.

  1. Mireille

   Binnen Europa behoor je alles te delen. Welvaart. Het is geen weggeven, maar delen, @Edjan.

   1. Edjan

    O gut. Niemand heeft mij iets gevraagd dus ik noem het diefstal. @ Mireille.

   2. ManX

    De extreemlinkse, communistische Mireille bepaalt natuurlijk helemaal niet wat er ‘behoort’.

    Haar ‘delen’ leeft vooral in verwarde Antifa-hoofden die eigendom en bezit diefstal vinden.

    Fuck you achterlijke Mireille met je GroeneKhmer moraal – blijf met je marxistische rotpoten van mijn spullen en geld af. Ga zelf eens werken, uitkeringstrekker.

    1. Brenda Welsh

     Wat weet u van een ander af, mopperpot. Wilt u een ander de vrije meningsuiting ontzeggen?

     1. 2030

      aan de hand van wat ze schrijft is er info genoeg voor een reactie tról , waar bemoei je je eigenlijk mee tról . reageer is op het onderwerp !

     2. driewerf

      SP geleuter meer is het niet .

   3. 2030

    onze inkomstenbelastingen misbruiken voor het spekken van buitenlandse mogendheden heet gewoon diefstal domme muts

   4. ervi

    Jij hebt natuurlijk een stel asielzoekers bij je in huis genomen, Mireille.
    Vanwege het delen en zo.

  2. jennifer

   Edjan, geloof ook maar dat ze in zuid Europa het op hun eigen manier oplossen. Die durven de EU en volgevreten Frans gerust de middelvinger laten zien. Het voordeel van die landen is dat ze al heel lang windmolens en zonnepanelen hebben, het klimaat speelt voor hun goed mee en dat weten ze. Het zijn geen domme artelijke daar.

 6. Coos

  Ik lees overal dat windturbines en zonneparken op grote bezwaren stuiten. Evenals het gebruik van biomassa. Ik lees nergens wat dan de oplossing is om van het verbranden van fossiele brandstoffen af te komen om tegemoet te komen aan de doelstellingen van het klimaataccoord. Of moeten we het klimaataccoord zelf ter discussie stellen? En waarom staat op het praten en nadenken over kernenergie bijna de doodstraf?

  1. Edjan

   Beste Coos.
   Op de lange termijn is kernfusie de oplossing. Maar ze krijgen het ding niet aan de praat ondanks gigantische subsidies.
   Als tussenoplossing komt de waterstofeconomie in beeld.
   Waterstof is goed te fabriceren in kerncentrales maar die zijn zo’n 30 jaar geleden in de ban gedaan. Ze leveren behalve stroom ook afvalstoffen die lastig op te slaan zijn en er werd een tijd van gedacht dat ze gevaarlijk zijn. Met het gevaar valt het wel mee maar de reststoffen blijven een probleem.
   Waterstof is ook te produceren door elektriciteit opgewekt door zonnecellen. Bij voorkeur neer te zetten in woestijnen waar de zon veel schijnt en waar geen mensen wonen, zoals in Zuid-Spanje, Noord-Afrika of in Arabische landen. Politieke toestanden zijn dan een probleem. De waterstof wordt dan gemaakt omdat dat efficiënter is dan direct elektrisch transport.
   In plaats van dat alles is om politieke redenen gekozen voor elektriciteitsopwekking door windmolens en zonnecellen in zon-arme landen. Het is gedoemd te mislukken.

 7. Rieks

  En de boer die een schuur wil neerzetten krijgt geen toestemming want “dat past niet in het landschap”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.