En… weg zijn ze! Faalkabinet treedt af na wekenlange druk vanwege desastreus rapport toeslagenaffaire

Het heeft weken geduurd, maar dan heb je ook wat: het kabinet is afgetreden. Jawel, wat we allemaal al van kilometersver zagen aankomen is dan echt gebeurd. Mark Rutte en co. zijn nu demissionair. Behalve natuurlijk wat het coronabeleid betreft. Want dan zijn ze nog steeds heel erg missionair.

De kogel is dan eindelijk door de kerk: het kabinet is afgetreden. Rutte en co. hebben geprobeerd om de schade de afgelopen weken nog te beperken, maar er was vandaag geen houden meer aan. Het kabinet kon zo niet door, vonden vriend en vijand. En dus kwamen ze bij elkaar, hadden ze het er even over met elkaar, dronken ze een bakje koffie of thee, gaven ze elkaar nog een keer de hand, lachten ze een beetje over dat gekke volk dat denkt dat zo’n aftreden er echt toe doet… en kwamen ze vervolgens naar buiten met het nieuws dat het game over was.

“Nadat het ontslag door de koning is geaccepteerd, zal het kabinet demissionair doorregeren,” aldus Nu.nl. “Dat betekent in principe dat er geen ingrijpende besluiten zullen worden genomen.” Natuurlijk is dat niet helemaal waar. Want vóór het overleg liet faalminister Hugo de Jonge (Zorg, CDA) al weten dat het kabinet sowieso “missionair” zal blijven wat corona betreft. Het is dus nog steeds mogelijk dat er binnenkort een beslissing wordt genomen over het invoeren van de avondklok, om maar iets te noemen.

Maar goed, het kabinet Rutte III is officieel dan toch gevallen. Met pek en veren naar huis gestuurd. Publiekelijk afgegaan. Politiek inhoudelijk maakt het weinig uit allemaal, maar vanaf nu zal dit in de geschiedenisboeken vermeld worden bij het hoofdstuk over “Mark Rutte: premier.” Een schandvlek, dat is het.

En dat is natuurlijk niet meer dan terecht. Want er kan geen twijfel over bestaan dat achtereenvolgende kabinetten Rutte een absolute puinhoop hebben gemaakt van de toeslagenaffaire. Er zijn willens en wetens gezinnen financieel (en anderszins) geruïneerd. Echtscheidingen. Zelfmoordpogingen. Lange therapiesessies. Depressiviteit. Lichamelijke klachten door de stress. Álle betrokkenen, ministers incluis, hebben heel veel mensen enorm laten lijden.

Laat dat voor altijd de geschiedenisboeken ingaan; laat dat steevast vermeld worden bij de naam Mark Rutte. Laat ook nieuwe generaties weten dat hij premier was toen hele gezinnen op zo’n keiharde manier kapotgemaakt werden door de overheid. Laat hem die schandvlek nooit meer kunnen uitwissen.

Natuurlijk moet dit niet meer zijn dan het begin. Uiteindelijk moet deze affaire het einde van de politieke carrière betekenen van Mark Rutte, Eric Wiebes, en al die andere politici die het allemaal hebben laten gebeuren. Weg met dat soort politiek tuig!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Smek

  Heeft weinig zin straks stemmen allemaal weer op VVD en gaan ze vrolijk verder.

  1. sterodent

   Nee niet doen dus..tenzij je gedrogeerd bent natuurlijk..

  2. Marija

   Als dat echt gaat gebeuren krijgt Nederland ook echt wat het verdient.

 2. NoDoubt

  Nu nog de corona-fraude met onze global citizen of the year 2019 Pinokkio, en de doofpot Demmink affaire en de VVD kan in de prullenbak met de zogenaamde volkspartij voor vrijheid en democratie en het stelselmatig tegenhouden van het wob.

 3. EvertB

  Wiebes per direct afgetreden en legt alle taken neer.

  1. jennifer

   Hij voelde zich wel verantwoordelijk maar niet schuldig zei hij, alleen dat al zegt genoeg toch wat voor n rat het in werkelijkheid is.

 4. gjverweg

  Eerst alles herstellen wat kapot bezuiningd is en dan oprotten zonder wachtgeld. Herstellen uit eigen salaris.

 5. andergeluid

  Bijna de hele economie gesloopt en je raad het al als je nu ontslag neemt of krijgt daar
  JA WEL Lekker van het wachtgeld genieten en de rest komt weer op een hele mooi kartel baan te zitten..
  Dus Schaf het wachtgeld af want iedereen zijn baan staat tegenwoordig op het spel..
  En vervolgt worden ze niet dat is ook juridisch dicht getimmerd.
  Of is dit een voorboden wat er allemaal in Amerika gebeurd ??
  Daar staan massa arrestaties gepland 500.000 heb ik mij laten vertellen ik ben benieuwd

 6. NoDoubt

  Stiekem de miljarden zonder enige vorm van democratie gejat en aan de private banken. Een flop turkije-deal want er stromen nog steeds wekelijks 400 gelukszoekers binnen. Per gelukszoeker kost het u inmiddels € 427.000. Uw pensioen wordt verdeeld over EU. Het is zo goed voor de economie. Nexit maakt u pas echt rijk. EU valt onder big tech en u wordt binnen 10 jaar slaaf zonder geld. De banken bepalen wat u wel en niet mag. Keep on dreaming.

  1. Edjan

   Klopt. De slavernij komt op kousenvoeten. Langzaam maar zeker …

 7. Monty

  En Wilders 1 wordt een feit.

  1. Linksbuster

   Dat is het enigste wat jouw hersencel nog kan reproduceren…nilfisk.

 8. ManX

  Jammer dat het kabinet gevallen is: nu heeft Rutte zijn handen vrij om voluit campagne te voeren. Het duurt nog 8 weken tot de verkiezingen en over vier weken is dit volk met het geheugen van een pantoffeldiertje allang weer vergeten wat voor hufter het is en stemmen vrolijk opnieuw op hem en de afbraakpartij van Nederland.

  Ik had gehoopt dat ze bleven zitten, zodat het toeslagendrama bij ieder interview en iedere verkiezingsbijeenkomst tegen dat hele zooitje zou werken. Helaas.

  1. Monty

   ”Jammer dat het kabinet gevallen is”
   Het is ook nooit goed.

   ”dit volk met het geheugen van een pantoffeldiertje”
   Heb je daarom Nederland verruild voor het Duitse volk dat een stuk slimmer is.

  2. Beukman

   We krijgen straks inderdaad gewoon Rutte IV, dr. X, dat heb je scherp gezien.
   Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de corona-aanpak. Niet dat die perfect was, maar waar gehakt wordt vallen spaanders, en eerlijk is eerlijk: welke coalitie zonder de VVD zou de verantwoordelijkheid aandurven om de schouders te zetten onder de coronacrisis?

 9. Response

  En nu maar afwachten hoe zich eea in maart a.s. gaat vertalen in zetels en vervolgens in coalitie. Hopelijk zien we deze club pinokkio’s nooit meer terug.

 10. Meriadoc Brandebok

  Ik denk dat het aftreden van het kabinet de VVD en het CDA in een voordelige positie brengt. Enerzijds kunnen ze nu door met het coronabeleid, zonder risico te lopen dat haar ministers door de Kamer naar huis te worden gestuurd. Men is immers demissionair. Anderzijds kan men nu de campagne in met de boodschap dat men de verantwoordelijkheid heeft genomen en kan men rekenen op een klinkende verkiezingszege. Links ligt immers half bewusteloos in de touwen en uiterst rechts is vooral bezig met zelfvernietiging.

  Het aftreden was dan ook te verwachten. Het ironische is dat de betrokkenen daar het meeste bij hebben te winnen.

  1. Monty

   ”Het ironische is dat de betrokkenen daar het meeste bij hebben te winnen.”

   En dit wordt ze nu weer voor de voeten gegooid.
   Het is ook nooit goed voor sommige mensen.

  2. Beukman

   Juist! Zo rennen de hazen. Dat lijkt niet iedereen te begrijpen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Klopt!

  3. Spaanse_K0K

   Mooi dat het gevallen is.
   Mooi dat ze demissionair doorgaan.
   Mooi dat er eigenlijk weinig verandert.
   Mooi dat de jankers denken gelijk te hebben gekregen.
   Mooi dat dooie mussen zoveel vreugde brengen.

   1. Linksbuster

    Ik zie weinig vreugde fantast.

 11. Nostradamus

  Yes!!! Dat is deel twee.

  Volgende stap: De hoge ambtenaren bij de belastingdienst en wellicht hoge ambtenaren bij ministeries die ook hiebij betrokken zijn.

  Daarna berechten!

  1. Linksbuster

   Precies..de topambtenaren maken de dienst uit…laat je die zitten verandert er niets.

  2. halo1

   Ja leuk.. berechten, maar ze hebben wel ook in uw naam hun (achteraf bezien, overdreven) best gedaan om fraude te voorkomen.. we moeten oppassen dat dit nu niet weer de poort voor fraudeirs wagenwijd opent..en u als eerlijk mens meer mag gaan betalen..

   1. jennifer

    Halo 1 Zo was het ook in het begin, er waren mensen die flink fraude hadden gepleegd, maar dat ze toen ineens alle mensen als fraudeurs neerzette was de grootste fout die ze maken konden. Er wordt schijnbaar niet goed nagekeken bij ieder dossier wat ze hebben wat er echt aan de hand is. Daarom konden ook ongestraft zoveel Bulgaren de boel op lichten in dit land. Natuurlijk moet ook bij de belasting de bezem er door en ook daar dienen de verantwoordelijke gestraft worden voor wat ze gedaan hebben, maar het OM vind dat schijnbaar niet nodig.

    1. Nostradamus

     Het OM vindt beledigen veel errügür.

     Volgens mij zit diezelfde rot ook in het OM.

   2. Nostradamus

    Niet in mijn naam. De top van de belastingdienst onderhandeld met criminelen. Zodra de crimineel 10% van zijn criminele inkomen overdraagt wordt de rest vrijgeschiolden. Zo’n mooie regeling kan ik niet treffen. Zij handelen zeker niet in mijn naam.

    Zij zitten daar voornamelijk via vriendendiensten. Zij wisten dat er van alles mis ging en hebben daar bewust(!) niets mee gedaan.
    Ja, de echte fraudeurs moeten aangepakt. Hard aangepakt! (ook verkiezingsfraude) Helemaal mee eens. Maar als alleen al de wil ontbreekt om dat correctte onderzoeken, zelfs bij de politiek verantwoordelijken, dan zijn wij ons leven toch niet meer zeker!
    Dit had door een foutje ook mij kunnen overkomen.

    Ik ben het ook niet eens met het kado’tje van €30.000,-. Beter hadden ze het dubbele van het gevorderde bedrag in het vooruitzicht gesteld met de kanttekening dat als uit gedegen onderzoek blijkt dat het onterecht is, dat dan alsnog gevorderd wordt, met een extra zware straf in het vooruitzicht. Dat je dan wel de mogelijkheid krijgt om af te zien van de schikking. Dan hadden ze veel oprechter en geloofwaardiger overgekomen. Dit was dom paniekvoetbal.

    Het systeem is rot en wordt alleen maar rotter met de de politieke elites.

    1. jennifer

     Het zijn de hoofdverantwoordelijke op de belastingdienst die hier schuld aan hebben. Hun geven het personeel de opdracht het zo uit te voeren zoals hun het aangeven. Dit weet ik van een vriendin van mij die werkte op de belastingdienst, en het is overal het zelfde op die departementen daar. De baas van de afdeling beslist. En die krijgen weer de opdracht van de managers daar. Dus ze moeten wel degelijk ook de mensen op de belastingdienst aanpakken van manager tot uitvoerend hoofd toe vind ik.

 12. Yoyo

  Yesss!!!
  Maar waarom moest dit nou zolang duren….?

  Er zal vrees ik weinig veranderen na 10 jaar Rutte- puinhoop.

  1. jennifer

   Dit heeft zolang geduurd om dat ze heel goed wisten dat ze fout zaten allemaal, maar de pluch onder de kont was belangrijker. De mensen moeten dit keer hun verstand gebruiken en zich geen honing meer om de mond laten smeren, weg met die zittende ratten. Wie in maart nog VVD CDA of D66 stemt, zou voor het tribunaal gesleept moeten worden.Weg met het kartel,allemaal 0 zetels verdienen ze en anders niets.

 13. Linksbuster

  ..En alles blijft zoals het was..of erger straks nog linkser!

 14. Piet Klein

  Ze hadden geen andere keuze na de dramatische fouten die aan het licht kwamen naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Echter Rutte, Wiebes en Hoekstra zullen de volgende stap moeten nemen in de consequenties die heeft Rutte en Hoekstra zullen hun partijleiderschap moeten opgeven. Nu aftreden en dan in maart weer verkiesbaar stellen is niet het nemen van de consequenties. Doen ze dat niet dat zullen kiezers die gaan voor VVD en CDA voor het dilemma komen te staan dat ze moeten kiezen voor een partij met foute partijleider.

  1. Fortiori

   Het populisme krijgt de overhand. Het kiezerspubliek zal met verstand moeten oordelen naar wat Baudet te bieden heeft: fopspenen. Een klimaatakkoord is een onomkoombaar accoord. Hij zal zich de blaren in de keel lachen. Hij kan ook zo weer weg zijn, dat heeft hij al bewezen. Zijn vrinden moeten voor hem oppassen. Baudet = theater. Waterverf

   1. Linksbuster

    Q….Het populisme krijgt de overhand….
    Gelúl ..dat blijkt uit niets.

  2. Linksbuster

   Quote….zullen kiezers die gaan voor VVD en CDA voor het dilemma komen te staan dat ze moeten kiezen voor een partij met foute partijleider……..end.
   U bedoelt foute partijen met foute leiders..voor de kiezer met meer dan 1 hersencel is dit géén dilemma maar de enig juiste conclusie…weg met het kartel!

 15. HD

  Rutte, zelfs nu liegt hij, blijft gewoon waar in het torentje en gaat voor een volgende termijn als premier.
  En gezien het stemgedrag van de niet al te slimme Nederlander zit dat wel snor.

  1. Linksbuster

   Precies!

 16. liefdevol rechts

  Neen! Neen! Neen! Geen nieuwe beslissingen erdoor voeren, geen avondklok, geen beslissingen die ons gevangen zet, geef ons leven terug!

 17. rexm

  We zijn eigenlijk nog niet klaar met dat kabinet, nu moeten ze nog voor het tribunaal verschijnen, of er meineed is gepleegd, nog meer lijken uit de kast komen, zaken die nog verzwegen zijn.
  Dan nog het gepruts in de coronazaak.
  Daarna alle coalitie partijen onder de loep nemen, want zij hebben steeds ja zitten te knikken, er is nu genoeg werk aan de winkel, maak gehakt van dat zooitje.
  Stem PVV.

  1. Monty

   ”Stem PVV”

   Precies, misschien ontvangt Wilders nog de nodige dollars voor een klinkende campagne.

   Kan hij eindelijk na jaren de wensen van zijn Amerikaanse weldoeners in vervulling laten gaan.

 18. Michael M

  Dit kabinet was al 3 keer niks. Na de 4de keer is nu een einde aan gekomen en terecht. Het is een schande dat je als Minister President je nog steeds verkiesbaar wilt stellen. Je moest je schamen. De achterban van de VVD zou zich eens achter de oren moeten krabbelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.