Ondernemers zijn massaal de wanhoop nabij de slopende Rutte-lockdown: ‘Ik ben radeloos en slaap niet meer!’

De NOS schenkt vandaag zowaar aandacht aan het lot van ondernemers. Het water staat deze mensen die de ruggengraat vormen van de economie tot aan de lippen. En dat komt niet door ‘corona,’ maar door de belachelijke lockdown van het kabinet Rutte III. 

Ondernemers zijn ten einde raad, nu de lockdown het voortbestaan van ontelbare ondernemingen bedreigt. Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie InRetail zegt: “Wij worden platgebeld. Overal is hetzelfde geluid: help ons, ik ben radeloos en ik slaap niet meer.” Dat blijkt niet overdreven te zijn. Want de NOS heeft gesproken met ondernemers zelf, en die bevestigen alles wat Grotenhuis zegt. Ze staan echt op het punt om te vallen. Dit houden ze niet meer vol.

Dick en Martal Bijnen, eigenaars van kledingwinkel Seventy-Six in Veldhoven, komen bijvoorbeeld niet eens in aanmerking voor de NOW-regeling, omdat hun zaak onlangs uitgebreid is. Ze zijn officieel te groot. Daarom krijgen ze geen hulp om de vaste laten te voldoen… maar ondertussen ligt er een voorraad van half miljoen euro bij ze. Ze doen hun best om via het internet te verkopen. “Toch draaien we nu maar 10 procent van onze normale omzet,” aldus Dick. “Wat mij vooral steekt is dat mensen denken dat ik zeur. Maar ik heb recht om te zeuren: er komt nauwelijks iets binnen en de vaste lasten lopen door.”

Natuurlijk hebben ondernemers het volste recht om te “klagen.” Zij zijn het immers die financieel geruïneerd worden. Je moet volkomen empathieloos zijn om hen vervolgens van “zeuren” te beschuldigen als ze zeggen dat ze op deze manier kopje onder gaan. Zoals Wybren van Haga gisteravond in OP1 zei: áls ze al financiële “hulp” krijgen, dan hebben we het over kruimels.

Ik bedoel maar, ze kunnen aanspraak maken op een voorraadvergoeding van maximaal 20.160 euro. Maar we hebben het over ondernemers die een voorraad hebben van een half miljoen euro, waarvan mogelijk maar tien procent verkocht wordt. Dan helpt die €20.000 geen zak. Je kan ze net zo goed niks geven.

Iedereen kan zien wat er nu in Nederland gebeurt: het mkb wordt door het kabinet de nek omgedraaid. Een verlenging van de lockdown betekent voor talloze ondernemers einde oefening… én een persoonlijk drama omdat ze maar al te vaak persoonlijk garant staan voor hun onderneming.

Het is daarom tijd om deze belachelijke lockdown te beëindigen. Geef ondernemers de vrijheid om voor zichzelf en hun gezin te zorgen. Gebeurt dit niet dan gaan we het grootste economische drama in decennia meemaken, met ondernemingen die massaal failliet gaan. Dat zou écht vreselijk zijn… en nog onnodig ook.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. DavidS1976

  Ziek dit kabinet! Heel ziek, zieker dan corona!

  1. hans-e-pans

   De bedoeling zal wel zijn om de leegstaande winkels, indien mogelijk, om te bouwen tot woonruimte.

   Zo blijkt dus ieder nadeel toch ook een voordeel te hebben.

 2. NO8D0

  Je zal maar het lef hebben om voor een paar ouderen die sterven door een griepje, de hele economie naar de klote helpen.
  Gewoon voor een griepje.

 3. 2030

  Als iedereen nu gewoon zijn winkeltje open doet, hoe willen de regenten dan gaan handhaven ?

  lock downs brengen enkel ellende wat nu ook erkent id door de WHO !
  rutte en zijn omt zijn krankzinnig en willen slechts de druk op vaccineren opvoeren.

  1. DavidS1976

   Mondkapjes hebben ze op in plaats van oogkleppen!?

  2. JochemX

   2030, ze hebben geen enkel bewijs dat dat vaccin echt helpt. Onder politieke druk is dit “middel” versneld toegelaten. Er wordt hooguit 3% van de geinfecteerden echt ziek, dat is statistich gezien ruis. Dus ook in ‘real life’ is de werking niet aantoonbaar. Dat tweede prikje is alleen om zich in te dekken en natuurlijk is het ook kassa.

   1. 2030

    leuk artikel ,

    h**ps://de-ware-wereld.nl/2021/01/10/laten-we-het-vooral-bij-de-feiten-houden/

 4. gargamel

  Het maakt niet zo veel uit hoeveel geld iemand krijgt, de meerderheid wil niet dat de staat hen een aalmoes geeft, mensen willen het recht dat door de grondwet wordt gegarandeerd, om te werken en vrij te zijn.

 5. de ziender

  Sloopkabinet; volksverraders, Gewoon verschrikkelijk.

 6. roodkapjelusttaart

  Dit is de, The Great Reset, we gaan naar de filistijnen beste mensen.

 7. Sando

  Je zou maar in Engeland of Ierland wonen nu!! Gebruik je verstand in Nederland.

 8. ropart

  ondernemers met schulden zijn knechtbaar, de overheid ligt goed op schema.

 9. Cootje

  De mkb ondernemers waren altijd trouwe vvd stemmers , terwijl het altijd een multinational partij is geweest , als het goed gaat is de Nederlander eigen aan te haken en te horen bij een partij met zogenaamde aanzien, het is en het was geen volks partij en het zal het ook nooit worden , de christelijke politiek en de socialisten hebben de goed gelovige en de arbeiders gebruikt en misbruikt voor hun macht posities en hun pluche en baan garanties , onverstoorbaar werden de sluizen open gezet voor het werkvee voor de multinationals en die hebben de mkb ers langzaam de nek omgedraaid , en als je de stijgingen op de beurzen positief wil bekijken als aandeelhouder dan heeft die gelijk , de kleine ondernemer verliest zijn omzet aan de concurrentie van het super grote bedrijfsleven . En zo komt het weer uit de ene zijn brood is de andere zijn dood . Multinationals gebruiken alle voorzieningen er krijgen er gratis omzet bij . In maart mogen de MKBers stemmen . Na 17 maart zullen we kijken of we medelijden met ze moeten hebben.

 10. JFU

  Niets kan een virus tegenhouden, gewoon uit laten zieken. En ben je grieperig dan thuisblijven…gaat bij 98% vanzelf over…
  Om daar nu het hele land op slot te doen is zeer overdreven. Regionale uitbraken monitoren en maatregelen nemen is veel efficiënter, en de economie loopt veel minder schade op.

 11. dickd

  Beste Michael, waarom moet je de lockdown nu belachelijk noemen? Voor mij is dat stemmingmakerij.
  Groet, Dick

 12. Peter 1961

  Straks met een basisuitkering en al je bezittingen kwijt doordraaien met je zaak.
  En de rijken… Ze werden rijker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.