Gemeenten luiden noodklok bij opengrenzenkabinet: asielzoekers drukken iedereen van de woningmarkt weg!

Gemeenten in de regio Alkmaar hebben een groot probleem: ze zien geen mogelijkheden meer om zowel statushouders als reguliere woningzoekenden onder te brengen in huurwoningen. De grote toename van het aantal statushouders komt mede door een achterstand van werkzaamheden bij het IND. 

In 2021 moeten zo’n 27.000 statushouders onderdak krijgen, hier zijn 16.000 extra huizen voor nodig. Er is alleen een klein probleempje: die huizen hebben we helemaal niet in Nederland. Er dreigt nu een situatie te ontstaan waarin zowel statushouders, die soms al twee jaar wachten op een woning, als reguliere woningzoekenden gedupeerd worden door een blunderend kabinet.

Dit grote tekort aan woningen zorgt voor aardig wat problemen op lokaal niveau. De wethouder van Alkmaar, Paul Verbruggen, zit met zijn handen in het haar:

„Het is niet zozeer dat het bij ons aan de wil ontbreekt om deze mensen op te vangen. De verdubbeling ten opzichte van vorig jaar komt bovenop het tekort aan woonruimte dat we al hebben. Dat maakt het een ingewikkelde opgave.”

In de regio Alkmaar dreigt nu zelfs de situatie dat reguliere woningzoekenden massaal de dupe worden. Er moet namelijk huisvesting gevonden worden voor de statushouders. Sommige gemeenten geven nog steeds voorrang aan statushouders bij huisvesting.

Onze woningmarkt is al enorm krap en omdat men keer op keer blundert bij de Integratie- en Naturalisatiedienst, onder wakend oog van VVD-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, zijn we in een situatie beland waarin er te veel woningzoekende groepen zijn.

In Den Haag wijst iedereen een ander aan als eindverantwoordelijke. Volgens Broekers-Knol is de huisvesting van statushouders uiteindelijk een kwestie voor minister Kajsa Ollongren. Maar ook Ollongren pakt het vraagstuk niet effectief aan.

Beide bestuurders pakken de kern van het probleem niet. Broekers-Knol wil uiteindelijk geen extra geld richting de IND sturen en Ollongren investeert te weinig in de bouw van genoeg huizen om alle woningzoekenden een huis aan te bieden. Gevolg? Voor alle inwoners van dit land ‒ statushouders én die miljoenen andere Nederlanders ‒ dreigt nu één groot woninginfarct. Bedankt, kabinet!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Monty

  Nog twee maanden en dan hebben we een nieuw kabinet en worden al deze problemen opgelost.

  1. FreeThinker

   Reken je maar niet rijk. Er zijn genoeg lockdownies in Nederland die geloven dat Rutte goed met de “crisis” is omgegaan. Het gaat hem de vraag worden of VVD, D66, CDA en CU 76 zetels gaan halen. Als dat niet gebeurt zullen Groenlinks en PvdA bij het kabinet moeten komen aangezien beide parijen alleen in een coalitie willen als de andere er ook bij zit, PVV komt er natuurlijk nooit in. Dat zal wel wat schade opleveren bij VVD en CDA maar de makke schaapjes zullen het wel afdoen als een genoodzaakt compromis dat gemaakt moest worden.

   1. Logica

    Goede analyse die helemaal klopt. Als de voorspellingen van de verkiezingen voor 70% juist blijken dan wordt de VVD de grootste en dat betekent een gedwongen nieuwe regering met CDA en andere linkse partijen. Dat kan niet anders, men wil tenslotte niet met de PVV of FVD samenwerken.

  2. Appelstroop

   Ik waardeer je positiviteit.

  3. Eppo123

   Was het maar waar.

  4. Marija

   Boeren weg en land inleveren = veel ruimte voor woningbouw gelukszoekers.
   Oudjes verwaarlozen= gaan dood en leveren ook huizen in, opgelost.

  5. Oepsie

   Maar wacht eens even, waren er geen lijsten met luitjes van linkse snit, die er wel een in huis zouden nemen, als dat nodig was? Een zekere klitkluiver genaamd Claudia de B. Heeft er zelfs geld aan verdiend met een van haar flauwekul liedjes zoiets van ”mag ik even bij jou”? En wat vervelend voor al die deugpuntjes verzamelaars, dat een persoon dat wel gedaan heeft. Maar die deugt niet volgens deug-links. Mag ik een teiltje?

  6. RvdBe

   Het interesseert politici niets of er nu een woningnood is of niet, zij worden afgerekend door de eu en vn op aantallen gelukzoekers die zij binnenhalen.
   De stemmers interesseert het blijkbaar ook niets want ze blijven een ongekend hoog vertrouwen hebben in de overheid, dus na 17 maart gewoon vvd,cda,d66,PvdA blablabla

   1. Oepsie

    De EU is al jaren ‘de baas’. Rutte is niet meer dan een uitvoerder, die geen blauwdruk kan lezen en slaafs volgt voor een beter baantje. Dit is Kwee eigen. Geen keus kunnen mogen maken, dat is de leidraad!

 2. Nostradamus

  Oud nieuws toch? Ik hoor al decennia dat (zogenaamde) asielzoekers voorrang krijgen op de decennia lang belasting betalende Nederlanders. Natuurlijk door de zieligheidsindustrie die graag alles weggeeft wat niet van hen is. Hoe kunnen wij asielzoekers helpen als wij ons zelf al bijna niet meer kunnen helpen. En het overgrote deel van de asielzoekers is GEEN asielzoeker maar een economisch vluchteling die allee ons geld komt ophalen.
  Allemaal door (extreeem) linkse politiek. Mijn advies aan extreem links stemmende mensen: Ga die mensen persoonlijk helpen in het land van oorsprong. Daar hebben ze veel meer aan. Hier naartoe halen holt alleen ons sociale stelsel uit en dan kunnen wij hun straks helemaal niet meer helpen.

  1. Eppo123

   1000% eens.

   1. hans-e-pans

    Als je de mensen in hun eigen land gaat helpen kan je er meer helpen voor dezelfde hoeveelheid geld, dus het mes snijdt dan aan twee kanten.

    Maarja het nadeel is dan dat links dan geen mooi weer spelen met het belstinggeld.

  2. jennifer

   Dit klopt een bekende van mij staat al 12 jaar op de wachtlijst, was laats de eerste die reageerde en stond binnen n paar uur op 35.Toen ze verhaal ging halen kreeg ze als antwoord. Ja maar mevr we moeten van de overheid voor het eind van het jaar die 1000 statushouders eerst onderdakgeven.

 3. LifeBuddy

  Minister Kajsa Ollongren kan toch wel wat gelukzoekers in huis nemen. SLinkse doen toch alles Samen. Ze verhuurd ook nog een aantal huizen, daar kan ze toch ook wel een wet voor aanpassen dat sLinkse Verplicht gelukzoekers op te nemen.

  1. AS210854

   Samen met haar vriendin Beatrix hebben ze ruimte en geld genoeg, voor het herbergen van heel wat criminele gelukszoekers .

  2. Eppo123

   1000% eens

 4. Cootje

  Het VVD beleid , 85 miljard euro gratis weggegeven aan een Corona herstelfonds voor onderanderen zuid Europa , waar u vader of u moeder in een verpleeghuis s,morgens ligt te wachten waneer haar kont wordt gewassen door een van de twee verpleegsters op 11/12 mensen, kunnen bootjes toeristen hier een uitkering krijgen vrijgesteld van ziekte kosten een huis krijgen met een inrichting vergoeding van duizenden euro’s Verpauperen hele wijken onder de subsidie van het rijk, en worden getto’s voor criminelen want alleen maar kansloze op een hoop te gooien is vragen om moeilijkheden , terwijl de van oorsprong lokale bevolking wordt weggezet als Derde rang burger , die mag werken en verder zijn bek moet houden terwijl je niet eens terug kan naar je eigen land

 5. 2030

  oud nieuws , niet gehandeld

  stem sociaal , stem PVV

  1. Eppo123

   1000% eens

 6. AS210854

  Als oude knollen niet meer functioneren gaan ze naar het slachthuis, maar bij onze huidige regering moeten ze het zwaarste werk verzetten. 🤔

  1. 2030

   WERK ? 😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

  2. ropart

   broekers knollen voor citroenen is juist doelbewust op die positie neergezet omdat ze een autoriteit is in alles te bewerkstelligt om niets te bewerkstelligen, het is gezien haar leeftijd haar laatste laatste klusje, dus een wanprestatie heeft geen gevolgen!, je kan zien dat hier goed over is nagedacht en in mijn ogen vooropgezet is, de overheid is onze vijand keer op keer.

 7. Response

  Dankzij het beleid van de afgelopen 10 jaren en door deze coalitie ondertekende verdragen met steun van andere partijen verwordt NL een van de afvoerputjes van de EU.

  1. Eppo123

   Ja zo is het.

 8. usb3.0

  De mensjes die dit beslissen hebben geen aanleunwoninkjes nee die hebben kasten van huizen, vrijstaand etc etc…

  1. 2030

   hear , hear , hear ! niet in mijn achtertuin !doe maar een tuindorp van de grote steden

 9. Albion

  Wanneer men in een situatie komt waar de feitelijkheden en redelijkheid ondergeschikt raken aan een doel of ideal, en het daardoor in de soep driegt te lopen, rest je nog maar een ding te doen:
  De chaos met open armen ontvangen.

  Jaar in jaar uit, geven mensen aan dat het niet werk, maar geen resultaat of verandering.
  Rapport na rapport tonen aan dat windmoles onzin zijn; in 2030 staat er 3100 in NL.
  Keer op keer wordt gewaarschuwd voor de te sterke groei van de EU; albanie komt er nu bij?

  Laat maar komen.
  * Ik wens dit land een landschap toe vol met windmolens, echt overal waar je kijkt zo’n ding.
  * Ik wens dit land een grote teringzooi toe en massale plunderingen omdat we de derde wereld hebben binngengelaten en die mensen op straat moeten zijn door tekort woningen.
  * Ik wens een EU belasting zo hoog, dat we allemaal weer bloembollen moeten eten.
  * Ik wens een afbraak van het gasnet en het uitvallen van stroom als het stopt met waaien.

  Net zo lang…

  Tot men een keer geen D66, VVD, CDA etc of andere landafbrekende partij meer kiest en de ogen eindelijk geopend zijn.
  Dan hebben we een mentale basis, om weer iets op te bouwen. Misschien…

  Ok, misschien een beetje humeurige post. Maar vertel me dan maar van waaruit is op te maken dat het niet die kant op gaat hmm?

  1. 2030

   misschien zijn de wensen wel broodnodig om de oogjes te openen. Vooral die EU belasting is zeer realistisch !

   stem sociaal, stem PVV
   Is het uitkomen van je wensenlijstje onnodig

 10. yellow thread street

  Er zullen dit er dit jaar wederom enkele honderdenduizenden de oversteek maken van africa naar europe.
  Probleem is de ongeremde voortplantingsdrift.
  En wanneer het daar niet meer te behappen is worden de probleemgevallen uitgezet naar ons.
  Kijk maar, gelukszoekers die wat jaren terug als eerste gekomen zijn hebben inmiddels al 3 kinderen op de wereld gezet en de volgende is al in wording.
  Het moet afgelopen zijn, ons land is overbelast, werk aan terugkeer met harde hand.
  Zorg dat ze zich niet meer versneld voort kunnen planten, max. 1 kind, dan lost het probleem zich vanzelf op.

  1. Loelap

   Het probleem is dat het gezond verstand compleet verdwenen is. Het is een grote puinhoop die steeds groter wordt.

  2. jennifer

   Helemaal niet voortplanten, en terug werken in eigen land. Ze kunnen de harde grond gaan omspitten daar zodat ze voedsel kunnen planten voor zich zelf. Cooling down de planet heet het toch op TV just digget.En daar artsen naar toe sturen voor sterrilisatie en casteratie, dan is die reclame met dat bedelen voor die kinderen die niet eens geboren hadden mogen worden ook afgelopen.

 11. Ritter

  Het is een onoplosbaar probleem omdat de (buiten) grenzen open blijven en de asielzoeker weet dat hier “gratis geld” ( een levenslange uitkering) is te halen.

  Zolang dat niet veranderd zullen de asielzoekers blijven reizen naar het land waar de “honingpot” staat.

  1. Monty

   ”blijven reizen naar het land waar de “honingpot” staat”

   Mensen gaan altijd daar heen waar het gras groener is.
   Hoe kan je voorkomen dat mensen jou tuin in komen?

   1. 2030

    💩

   2. Loelap

    Je tuinhek sluiten met een stevig slot.

    1. Monty

     En daardoor komen er geen mensen meer naar je tuin.

     Geloof je dat werkelijk?

     1. Loelap

      Ja! Waar een wil is, is een weg.
      Wat ook helpt is de mensen geen honing meer te geven want dat is het grootste probleem.
      Met andere woorden, als er niets te halen valt, komt niemand. Het probleem is dat de jackpot klaar staat in de vorm van een gratis huis, uitkering, gratis zorg.
      Als ik weet dat ik gratis in Monaco kan wonen dan zou ik daar ook heen gaan, je kunt het de mensen nog geen eens kwalijk nemen maar wel de staat/EU, want dit is bewust beleid. Men heeft schïjt aan de eigen bewoners en uiteindelijk zal dit als een boomerang terug komen op de staat.

      Als men dit niet aanpakt, gaat dit voor grote chaos en ellende zorgen.

     2. Monty

      @Loelap
      ”mensen geen honing meer te geven”

      Is een idee maar dan moet je de mensen dat wel vertellen voordat ze aan je hekje rammelen.

      Anders blijven ze toch voor je hekje staan.
      En er zijn altijd wel mensen de het hekje opendoen.
      Of mensen die over het hek heen klimmen.

   3. jennifer

    Een hoog hek of muur, desnoods met wat volt erop, dan blijven ze wel we lijkt mij.

  2. Loelap

   De grenzen worden heel bewust niet bewaakt. De VN wil dat Europa multicultureel wordt, daar zijn ze heel duidelijk over. De EU volgt VN beleid op, Rutte volgt EU beleid op. Timmermans heeft 2 jaar geleden in een tweet gezegd dat Europa 20 miljoen Afrikanen moet importeren tegen de vergrijzing en dat zegt hij niet voor niets.
   Opvallend dat je Rutte NOOIT over migratie hoort, daar houdt hij zijn mond stijf over dicht, wat raar is gezien het een groot probleem is en onze cultuur/manier van leven ondermijnt.

 12. Mushroom2100

  Dit is een direct gevolg van een totaalgebrek aan een lange termijnvisie. Men had jaren geleden al moeten inzien dat een land met de oppervlakte van Nederland, het bij 15 miljoen had moeten houden om een demografische en sociale ontwrichting te voorkomen. Dan kan je dus niet jarenlang mensen als vluchteling opnemen en een verblijfsvergunning geven. Woningen blijven bijbouwen voor deze mensen kan niet eens al was het maar omdat dit altijd botst met de huidige stikstof en gezondheidsmaatregelen, om nog maar te zwijgen over de ongewenste gevolgen van de sociale samenstelling van de bevolking. Hoe glad ze ook praten, de trieste conclusie is dat dit kabinet geen enkele lange termijnvisie heeft maar slechts reageert op de waan van de dag.

 13. Patt

  Is geen nieuws mijn dochter staat hier in Houten al 13 jaar op de wachtlijst. Dit land is gestroord bezig. Maar ja mensen stemmen toch weer op de zelfde partijen. Resultaat er verandert niks.

  1. Loelap

   Als je te weinig huizen hebt dan moet je geen mensen meer toelaten tot het probleem is opgelost.
   Elk verstandig mens zou dit doen maar onze regering doet precies het tegenovergestelde, wat gewoon niet normaal is. Het punt is dat Nederlanders wel een grote mond hebben maar als het puntje bij paaltje komt, als makke schapen alles slikken, en dat weet de regering. Dus ze gaat vrolijk door met 100.000 mensen per jaar te importeren. Zelf hebben ze in hun villa’s in blanke wijken nergens last van, ze voelen de pijn niet. En Rutte, die zwijgt!

 14. Heras

  ruim 80.000 woningen zijn weggeven aan de ‘” vluchtelingen”.
  Kortgeleden een klein berichtje: Zoetermeer had 115 woningen beschikbaar; 3 woningen ging naar autochtone gezinnen, de rest naar asielzoekers.
  Dat is pas discriminatie. Daarbij werkt maar een klein aantal statushouders, de rest geniet van een uitkering. Dus, het werkt niet tegen de vergrijzing want ze werken niet.

  1. 2030

   stem sociaal, stem PVV

  2. ropart

   ik zie vaak op hekken heras hekwerken staan, mocht het familie, zijn wens ik jullie veel werk in de toekomst.

 15. Peter Pan

  De huisjesmelkers zitten bij de VVD. Die verdienen goed aan het huizentekort. Lekker astronomische huurprijzen kunnen vragen voor hokjes waar je hond zijn kont nog niet kan keren.
  Aan de linkerkant van het politieke spectrum vinden ze “immigranten” voorrang geven op de huizenmarkt natuurlijk ook prima. Dat zijn de toekomstige linkse stemmers.
  Van links tot rechts, het is allemaal een grote poppenkast om ons burgers verder uit te knijpen. Wat dat betreft heeft ons Thierry het bij het rechte eind als het gaat om ‘het kartel’.
  Onze volksvertegenwoordigers zijn incapabel.

 16. Linksbuster

  De figuren die dit beleid al jaren toejuichen uit hun huis zetten en plaatsmaken voor gelukzoekers..dat moeten de deugers er toch graag voor over hebben gezien hun fanatisme.

 17. Peter Selie

  Volledig mee eens met de strekking van dit artikel.

 18. JFU

  D66 heeft daar een oplossing voor….de ouderen worden verplicht de zelfmoordpil in te nemen, die zijn immers toch nutteloos voor de maatschappij, zodat de statushouders hun woning krijgen.
  Opgelost!

 19. Eppo123

  Wat een nieuws uit Nedrigland, mede mogelijk gemaakt door de VVD, PvdA, GL en D66. U wordt bedankt.

 20. Logica

  Van mij mogen de PvdA, Groen Links en D’66 de grens bepalen van het aantal toe te laten asielzoekers. Oh ja, de christenen van CU en CDA ook, net als de VVD die zo graag met deze partijen regeert.

  Zij mogen dat van mij bepalen. Zij hebben tenslotte zo’n groot hart. De enige voorwaarde die gesteld moet worden is dat ze iedereen wel privé moeten opnemen en niet onze zeer krappe woningmarkt daarmee belasten. Moet geen probleem zijn als je de problemen van de hele wereld op je wilt nemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.