Goed nieuws! ‘Oxford-vaccin’ van AstraZeneca wordt mogelijk eind deze maand door EMA beoordeeld

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt mogelijk eind deze maand nog met een beoordeling over het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford University. De EMA verwacht volgende week een officiële aanvraag van de makers te verwachten.

Als alles goed verloopt dan kan het ‘Oxford-vaccin’ in februari op de Europese markt verschijnen. Dit wordt dan het derde vaccin dat is beoordeeld door de EMA, na Pfizer/BioNTech en Moderna.

Het vaccin kan dan worden gebruikt voor de doelgroepen die het in Nederland het hardst nodig hebben: de zorgmedewerkers. Het vaccin is namelijk geschikt voor 18- tot 60-jarigen, zowel met als zonder medische indicatie. Met een beetje geluk wordt de druk op de zorg daarmee snel gereduceerd. Want als er daardoor minder personeel uitvalt dan houden we de zorgcapaciteit waarschijnlijk zo groot mogelijk.

We moeten het eerder zien als een steuntje in de rug dan als onze redding, want het feit blijft dat de druk op de zorg nog steeds ontzettend hoog is. Als dat vaccin snel kan worden goedgekeurd en ook in voldoende hoeveelheden kan worden geleverd, dan komen we sneller uit deze benarde situatie. Maar het gaat nog wel een hele tijd duren voordat de toestroom van patiënten dusdanig af zal nemen dat de zorg weer eindelijk echt wat ademruimte heeft. Tot die tijd hebben allerlei groepen patiënten, vooral zij die op korte termijn zorg nodig hebben, eigenlijk gewoon het nakijken.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. NO8DO

  Helemaal fout Wout.

  Niks: Goed nieuws! ‘Oxford-vaccin’ van AstraZeneca wordt mogelijk eind deze maand door EMA beoordeeld
  Niks: De Europese Commissie heeft nog eens 200 miljoen extra doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech besteld,met een optie op nog eens 100.75 miljoen doses zijn in het tweede kwartaal al beschikbaar zegt Commissievoorzitter Von der Leyen.

  Maar: Vaccinatiechaos De Jonge bijna compleet: Nederland mogelijk pas volgend jaar volledig gevaccineerd
  Of: Kabinet blijft blunderen met waardeloos vaccinatiebeleid: wilde geen extra vaccins van Moderna

  1. AS210854

   Bij de eu blijven ze maar met geld smijten, het Oxford vaccin kost maar een tiende als het vaccin waarvan ze er 200 miljoen van besteld hebben. Volgens mij heeft het doodgewoon te maken met de brexit, dit kan de eu nl niet verkroppen. Dit alles mag dan weer voor een heel groot gedeelte door de Nederlandse bevolking betaald worden.

 2. lucinde

  Gaap…. hoeveel stukjes vandaag nog over Corona, Wout?

  1. 2030

   corona is kennelijk geen onderwerp voor verlichte linkse tróllen

 3. lucinde

  Hoeveel inspiratieloze stukjes vandaag nog?

 4. Yoyo

  Zelfs Gommers begint te vervelen.
  Wat een Coronarigheid op die buis de laatste tijd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.