HAHA, YES! Hij is WEG! Toeslagenuitknijper Lodewijk Asscher (PvdA) stapt toch op

Het heeft even geduurd, maar het is dan toch eindelijk zo ver: Lodewijk Asscher, die medeverantwoordelijk was voor de vreselijke toeslagenaffaire, stapt op als leider van de PvdA. Hij wilde oorspronkelijk niet opstappen maar blijkbaar werd de druk zelfs hém te groot. En dus is het einde oefening voor hem.

Asscher maakt het nieuws over zijn aftreden zelf bekend op social media:

“Dames en heren, we hebben in ons land een democratie om te koesteren,” aldus Asscher in de video die hij op social media zette. “Waarbij we allemaal onze stem uitbrengen en mensen vervolgens hun best doen om het land daarmee te dienen. Vervolgens vat hij zijn eigen carriere bij de PvdA samen. “Die democratie moeten we niet als vanzelfsprekend beschouwen,” zegt hij na even opgeschept te hebben over zijn eigen politieke verdiensten. “Daar hebben we alle goedwillende mensen voor nodig.”

Je denkt dan: nu gaat hij het vertellen. Maar nee. Hij moet eerst nog even wat zeggen over aanhangers van “complottheorieën,” want dat zijn de nieuwe fascisten volgens de mainstream media én politici. En dus ook volgens Asscher. Ja, ja, zelfs “salonpopulisten” en anderen die bij tv shows aanschuiven om “af te geven op de elite en de macht” moeten het ontgelden van Asscher. Levensgevaarlijk, die kritiek op de boven-ons-gestelden!

Afijn, na die stalinistische aanval op andersdenkenden komt Asscher dan toch met het Grote Nieuws: “Op dit moment staat met de toeslagenaffaire de politiek zelf en de politieke cultuur onder het vergrootglas. In mijn analyse is de affaire een voortvloeisel van tientallen jaren aan gestapeld wantrouwen. Een toeslagensysteem dat niet werkt en een mensbeeld dat de overheid vijandig heeft gemaakt tegen de eigen inwoners. Er is de afgelopen tijd veel gesproken over mijn rol in die affaire. Ja ik was minister van Sociale Zaken in die andere grote crisis die ons land bezig hield.”

Maar: “nee, ik wist niet dat de Belastingdienst een onrechtmatige jacht had geopend op duizenden gezinnen. Ik vind dat we de democratie meer dienen met zelfreflectie dan met brute verontwaardiging. Ik vind dat we de democratie meer dienen door fouten toe te geven… dan door tactisch te zwijgen,” gaat Asscher verder. Daarna verdedigt hij zijn werk als minister een beetje: “Ik accepteer het als mensen kritiek hebben op wat heb ik gedaan als minister of als teleurgesteld zijn en wat ik wel of niet heb bereikt. Maar diegenen die openlijk mijn integriteit in twijfel trekken of mij van kwade intenties beschuldigen, die weten niet wie ik ben en waarom ik dit werk doe.”

Ja, ja. Heel sneu allemaal. Inzetten voor “de mensen.” “Werk doen uit dienstbetoging.” En ga zo maar verder. Klinkt hartstikke leuk. Maar natuurlijk gaat het hem eerst en vooral om de macht. Zo zijn politici nou eenmaal.

En zo gaat het maar door. Hij is altijd opgekomen voor arme kinderen, voor werknemers, etc. enzovoort. Hij, Asscher, is eigenlijk ge-wel-dig geweest. We zijn heel dom dat we dit niet inzien.

Maar dan komt het:

“Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterkere PvdA wordt gekozen omdat ik denk dat dat essentieel is voor een eerlijke toekomst. Omdat ik vind dat we het moeten gaan hebben over een Nederland ná corona. Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen. Daarom heb ik mijn positie als lijsttrekker ter beschikking gesteld. Ik zal mijn mandaat als gekozen volksvertegenwoordiger uitdienen, maar stel me niet opnieuw verkiesbaar.”

Nou, nou, zo, zo, dat was een zware bevalling zeg! Meneer heeft het nog zo lang mogelijk geprobeerd uit te stellen ‒ ongetwijfeld in de hoop dat het zou overwaaien ‒ maar nu duidelijk is dat die strategie niet werkt gooit hij de handdoek dan toch maar in de ring.

Prima. Eén corrupte politicus minder. Of althans: voorlopig, want aangezien dit de politiek is zullen we hem binnenkort ongetwijfeld op een andere positie terugzien. Politici zijn wat dat betreft net kakkerlakken. Je komt er maar niet vanaf.

Maar toch: Asscher is voorlopig weg. Nu de rest nog!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Sando

  Hè hè!!! Wat een leuke dag Jaaaa!

 2. Nostradamus

  #1 Yes!
  Nu de rest nog en daarna berechten.

  1. Sando

   Ja dat moet OOK!

 3. lucinde

  Dat is terecht, pluspunt dat de PvdA (voorlopig) als enige de juiste beslissing neemt.

  Hem zien we niet meer terug in de landelijke politiek, maar Rutte heeft er schijt aan.

  In zoverre ben ik het eindelijk een keer eens met DDS.

  Ergo…wat
  Mij betreft stapt de hele 2e kamer op minus twee personen. De rest heeft lopen slapen.

  1. FreeThinker

   Wat een wonder, dat ik het ooit met Lucinde eens zou zijn. De gehele tweede kamer zou inderdaad op moeten stappen, wat een aanfluiting.

 4. Spaanse_K0K

  Mooi voor het moment.
  Totdat bekend wordt dat bijvoorbeeld Aboutaleb de nieuwe bijzonder succesvolle lijsttrekker wordt.
  Dan is de feestvreugde van korte duur.

  1. Cootje

   Als jij denk dat een man met twee paspoorten populair is , plus dat zijn achterban verdeeld is in de partijen DENK en NIDA die er bij de allochtoontjes wel populair zijn . En een weldenkende Nederland stemt tocht niet op een .socialistische partij , die raken hier en in geheel Europa uitgestorven, Auboutaleb is een kroon juweel van het old boys netwerk en burgemeester geworden , die gaat echt niet op een zinkend schip zitten

  2. ManX

   Je hebt helemaal gelijk, kokkie. Zo bekeken is het jammer dat Asscher opstapt: hij leidde de PvdA voortvarend op de weg naar omlaag.

   1. Piet151

    ManX
    Gisteren vroeg je me naar mijn mening over een filmpje met Theo Schetters. Ik nam dat verzoek serieus en heb er de benodigde tijd aan besteed en ook aan de verificatie van de beweringen. Je komt er niet op terug en daar zul je vast heel goede redenen voor hebben. Maar zonder toelichting ontneemt het mij wel de behoefte om voortaan op dergelijke verzoeken in te gaan.
    Maar misschien ben jij ook om onduidelijke redenen “bestraft” door de redactie, net als ik eerder deze week. Dan oprecht excuus voor deze melding.

    1. ManX

     Piet51, excuses dan daarvoor. Ik ben wel degelijk in je mening geinteresseerd, maar ik kon -ook na langer speuren- het item/artikel niet meer vinden waar je bijdrage moest staan en heb dus heb ook je reactie niet gelezen.

     Uit een bijdrage van jou in het verleden, heb ik begrepen dat jij een tool hebt waarmee je reacties op eigen reacties kunt bijhouden. Zou je daar de link voor willen plaatsen? En natuurlijk ook voor bovengenoemd artikel. Dank.

     1. Marija

      Ja dat zou inkook graag willen weten.

     2. Piet151

      @ManX
      Duidelijk en geaccepteerd, dank. Je had natuurlijk kunnen zoeken op . Tip!

      Ik heb inderdaad in het verleden wel eens zoiets als een tooltje genoemd. Een tool zou ik het nu niet per se willen blijven noemen, maar wel een heel handig en doodeenvoudig gebruik van een standaardfunctie in (alle) browsers. Ik gebruik firefox, maar andere bieden iets vergelijkbaars. Als ik een reactie heb geplaatst in een draadje, leg ik die pagina vast. Firefox, en volgens mij Edge en Explorer ook (Chrome en Opera ken ik onvoldoende), hebben de mogelijkheid om een bladwijzerbalk als werkbalk te maken en is dan altijd zichtbaar. Maar het kan ook, minder handig lijkt me, in Favorieten.
      Ik zie dus in die bladwijzerbalk, waar alles netjes met mappen (bijv. de DDS-map) is georganiseerd, precies in welke DDS-pagina’s ik op dat moment deelneem. Andere mapjes laten andere activiteit van mij zien.

      Ik zorg ervoor dat het in principe nooit meer dan drie of vier pagina’s worden (nu zijn het er drie), anders wordt het chaos, vooral in mijn hoofd. Als een discussie stopt of ik er geen behoefte of zin meer in heb, wis ik de bladwijzer en dan vind ik die nooit meer terug. Dat heb je zelf gemerkt. Het resultaat is overzicht van wat ik aan het doen ben op internet. Dat is gelukkig veel meer dan alleen Dagelijkse Standaard en ik hoef daarvan helemaal niets te onthouden.

      In de werkbalk plaatsen gaat supersnel en -gemakkelijk door het “slotje” naar de bedoelde map op de bladwijzerbalk te verschuiven.
      Succes ermee en graag gedaan.

     3. ManX

      Piet51, het is een wat omslachtige methode die je hanteert. Ik werk in Opera en die heeft een soortgelijke functie, maar ik vind het een hoop gedoe.

      Ik begrijp uit je toelichting dat je de betreffende DDS-pagina met jouw reactie op Schetters ook niet meer in je bladwijzerbalk hebt staan. Als ik het me goed herinner ging het om een artikel van twee dagen geleden. Enfin, ik ga zoeken en hoop het te vinden.

     4. Piet151

      @ManX
      Ik heb de pagina zeker nog in mijn bladwijzerbalk staan, in afwachting van een reactie van jou:
      dagelijksestandaard.nl/2021/01/doortrapte-wnl-hoofdredacteur-bert-huisjes-geeft-toe-hij-organiseert-tegenstand-als-baudet-aanschuift/

      En als mijn werkwijze ingewikkeld overkomt, ligt dat aan mijn uitleg. Net gecheckt, het kost ongeveer 2 seconden om een pagina vast te leggen. De voorbereiding ietsje meer seconden, maar nog geen minuut, eenmalig. Maar het levert vooral tijd op, omdat je niet meer hoeft te zoeken naar pagina’s waarvan je dacht er iets op geschreven te hebben.

  3. Flach

   En Asscher ergens een functie als Burgemeester, in het EU parlement, of een andere (handjeklap) lucratieve functie.

  4. Seneca

   @cockje
   je hebt gelijk. dit door jou genoemd individu heeft lak aan de democratie en denkt dat hij alles op islamitische wijze kan regelen. hij realiseert zich niet dat NL een constitutie
   heeft en dat die in heet leven is geroepen om de machtswellust van politici aan banden te leggen. immers deze door de grondwet bevestigd recht, de begrenzing van de politici is onze vrijheid.

  5. Yoyo

   De 2e Job Cohen….op naar 3 zetels.

 5. Response

  Verstandig besluit!! In z’n betoog geeft hij echter aan op een ander moment op een andere manier de samenleving te willen dienen. Ook dat zie ik liever niet gebeuren.
  Noem 3 voorbeelden waarop hij de samenleving de afgelopen 10 jaar succesvol heeft gediend. Geef een slinger aan de baantjescaroussel, dat levert vast wel iets op. Zo niet, ga dan cashen in het bedrijfsleven, Kok en vele anderen hebben het voorbeeld gegeven.

 6. Rieks

  Iedereen moet weg en dan hebben we ons doel bereikt. En dan? Ach dat komt later wel, nu eerst een feestje. Relpolitiek is het.

  1. jennifer

   Dat mag niet meer in Nederland toch, een feestje. Dan moet je het ondergronds doen in dit land.

  2. FreeThinker

   Je kunt er beter een stel bavianen neerzetten dat dit zooitje onkunde.

 7. Partizan

  En dan is de verklaring van deze NSB’er ook nog eens doorspekt met leugens.

  Enige waar hij voor staat/stond is zichzelf en de miljoenen gedrochten in NL die meermaals per week met hun reet in de hoogte op een matje liggen te bazelen.

  Is hij ondertussen al met pek en veren het land uitgejaagd, richting, pak ‘m beet, Casablanca, Fés, Rabat of Marrakesh? Kan Lodewijkje daar lekker liters thee zuipen met ‘zijn’ volk.

 8. Fatsoen74

  Op naar de nieuwe functie als Burgemeester van???

  Let maar op! Een grote stad waarschijnlijk

  1. AidemediA

   Fatsoen74. Bedoelt u soms, Moskou, Peking, Pyongyang, Havanna, O.i.d. Dat lijkt me echt te ‘ver’ gaan. Maar het zou wel lekker opruimen.

 9. Piet151

  Het lijkt me, dat Van der Galien nog veel moet leren over de politiek. De oppositie was zeker gebaat geweest bij het aanblijven van Asscher. Een zwakkere uitgangspositie als lijsttrekker kun je je bijna niet voorstellen. In elk debat zou hij aangevallen kunnen worden voor de toeslagen. En omdat hij al schuld had bekend, zou hij er niet gemakkelijk mee wegkomen.

  Maar nu is hij weg en kan een opvolger met een min of meer schone lei beginnen. Alom gerespecteerde mensen als Aboutaleb, Arib (tweede op de lijst), e.a. worden al genoemd. Het wordt nog boeiend, maar Van de Galien geniet liever van de Pyrrhus-overwinning van de oppositie, waarmee ze een belangrijk wapen heeft verloren.

  Ik vind het overigens heel verstandig van Asscher en de PvdA, om de hiervoor genoemde redenen.

  1. Spaanse_K0K

   Het lijkt me, dat Van der Galien nog veel moet leren over de politiek.

   Noch Van der Galien, noch het gros der reageerders is geïnteresseerd in politiek.
   Het veroorzaken/toejuichen van chaos is hun levensvreugde.

   1. Piet151

    Spaanse_K0K
    O.k., maar om maximale chaos te creëren moet je wel weten hoe e.e.a. functioneert. Anders komt het niet zo slim over.

  2. Aborifa

   Toch jammer dat A. vertrekt. Hij was een intelligent en fatsoenlijk 2de kamerlid. Hopelijk volgt Ploumen hem niet op. Zij stak een mes in de rug van Cohen.

 10. Beukman

  De spoeling wordt dunner en dunner bij de PvdA. Van Ploumen op nr 1 zullen ook niet veel harten sneller gaan kloppen. Als ik een ΡⅴⅾΑар was, zou ik als de wiedeweerga een poging doen om te fuseren met GL voor er helemaal niets meer over is van de partij.

 11. Cootje

  Het gebruik van het old boys netwerk , hou je op de vlakte treed in de luwte en wacht op een mooie bonus van het carroussel . Asscher heeft nog een mooie toekomst voor de boeg . Of zou er nog een onderzoek meineed komen uit de toeslagen onderzoeken? . Of zal het old boys netwerk de handen ineen slaan

 12. ropart

  weg voor de buhne, hij blijft gewoon op de achtergrond meedoen, het kartel kan niet de onderste steen boven krijgen, en ze kunnen niet de bovenste steen onder krijgen.

 13. Cootje

  Noem mij EEN positieve daad die in de herinnering van het Nederlandse bevolking een verdienste van Asscher is of was. PvdA is net als Feyenoord vergane glorie die vroeger top was die hadden toen een aanhang van harde werkers . Nu van zakkenvullers en meelopers dus passanten

  1. Cootje

   Misschien kan Asscher in de spits bij Feyenoord . Is het zelfde als een migrant uit Argentinië . Ze scoren namelijk allebei niet

   1. Yoyo

    Hij kan prima solliciteren als 2e of 3e hands autoverkoper.
    Hij liegt alles aan elkaar.
    Garantie tot de deur.

 14. HD

  En welke riante zinloze gecreëerde functie is hem door Mark toegezegd, CBR kan niet door zit Pechtold, HTM is ook bezet daar is onze laffe minister van volksgezondheid.
  Mark verzint wel wat om Asscher stil te houden.

  1. Cootje

   Misschien weerman bij de publieke omroep . Hij is net zo veranderlijk als het weer en zijn voorspellingen zijn op de schone lucht gebouwd en de donkere wolken verdwijnen als sneeuw voor de zon . En hij is net als het weer onvoorspelbaar en onbetrouwbaar , of de meeuwen vliegen laag het blijft droog vandaag of de meeuwen vliegen laag het blijft droog vandaag een droom baan voor Asscher en in mei kan hij zijn ei kwijt

 15. thijshil

  Asscher weg, hij kon niet anders. De Amsterdamse grachtengordel van een z.g. socialisten.
  Maar morgen stapt ook het Pinokkio kabinet op. En Asscher weet dit al.

  1. Gerda2

   Thijshil, zo zal het denk ik wel gaan.
   Voor het kabinet is het volgens mij alleen maar voordelig om op te stappen.
   Schuld belijden en met een “schone lei” de verkiezingen in.
   Voor Asscher zat er niets anders op.

 16. Bunky01

  Jammer dat hij nu aan zijn stutten trekt. De tegenstanders hebben nu 1 pispaal minder om lekker tegen aan te zeiken tijdens de aankomende verkiezingen. Want let maar op, er wordt straks een “schone” lijsttrekker gepresenteerd waardoor het alles vergetende kiezerscorps wederom op de de partij van de armoede zal stemmen. En mijnheertje Asscher zal echt niet door het old boys network worden vergeten, die zit straks, na een jaartje genoten te hebben van een zeer riante wachtgeldregeling, wederom op een dik betaalde stoel als commissaris van de koning of zoiets. Walgelijk volk!

  1. jennifer

   Schone lijsttrekker???? zijn die er dan in de politiek, da s nieuw zeg.

   1. Cootje

    +++++++++++++++++

   2. Bunky01

    Vandaar ook dat ik met opzet het woord schone als tussen aanhalingstekens plaatste. Want, terecht opgemerkt, in de politiek is er niemand te vinden die schone handen heeft.

 17. Duckday

  Het kon gewoon niet anders om te proberen wat van de PVDA te redden. Zulke personen hebben weinig moraal en denken alleen aan zich zelf teredden.Het volgende baantje staat alweer klaar.VRIENDJES helpen VRIENDJES aan dik BETAALDE banen. De huidige politiek is zo lek als een vergiet.Macht Hoogmoed Waanzin EIGEN belang speeld de hoofdrol en de bevolking betaald het gelag. De verkiezingen komen er aan breek het kartel.

 18. Eppo123

  One out more to go.

 19. Peter Loosduinen

  Asscher is weg en Zwarte Piet komt terug !!!

 20. Kees

  Op de NPO prijzen ze hem de hemel in, terwijl hij eigenlijk een mislukking is, al zijn hele loopbaan lang!

  1. Oepsie

   zzz

   1. Oepsie

    Lees Jan Dijkgraaf maar eens in ”briefje ven Jan” op de T-P-O. Dan weet u gelijk hoe peilingen werken. Of de Engelse serie yes minister of yes prime-minister. Er gaat een wereld voor je open hoe het werkt.

 21. Graaf1807

  Uit de politiek zal hij wel niet vertrekken. Hij kan gewoon niets anders en heeft overduidelijk geen echt vak geleerd. Geen normaal bedrijf wil hem in dienst nemen. Dus dat wordt de Europese bureaucratie of een VN organisatie. Daar kan hij dan zijn autoritaire neigingen weer fijn botvieren.

 22. Yoyo

  Hèhè, eindelijk.
  Goed nieuws!
  De eerste kop is gevallen.
  Wie volgt?
  Ben benieuwd welk mooi baantje voor Lodewijk A. klaar ligt.
  Of zou hij toch berecht worden?

 23. Meriadoc Brandebok

  Het is leuk om Twitter en de dagbladen een beetje te volgen. Links Nederland heeft een complete meltdown: alle columnisten proberen krampachtig de schijnwerper van Lodewijk Pieleman op Rutte te werpen en datzelfde geldt voor de Twitteraars.

 24. usb3.0

  Gewoon allemaal opstappen en kom niet met dat gel*l van ja maar dit is nu geen goed idee, gewoon oprotten en wegwezen, zij dienen als voorbeeld, zoals ook vaak burgers als voorbeeld worden gesteld die een klein vergrijp hebben begaan en daar een hoge straf, als “voorbeeld” voor krijgen..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.